Opladen en verbinding maken met de USB-C-poort op een iPad

Gebruik de veelzijdige USB-C-poort op je iPad om het apparaat op te laden, andere apparaten van stroom te voorzien en om accessoires aan te sluiten, zoals externe opslagapparaten, camera's en beeldschermen.

ipad-pro-usb-c-camera-connection-hero-2

Wat je nodig hebt

Je hebt een iPad-model met een USB-C-poort nodig:

• 11-inch iPad Pro (1e generatie of nieuwer)

• 12,9-inch iPad Pro (3e generatie of nieuwer)

• iPad Air (4e generatie of nieuwer)

• iPad mini (6e generatie)

De iPad opladen

Voor het opladen van je iPad sluit je de bijgevoegde USB-C-kabel aan op de USB-C-poort van het apparaat en op de meegeleverde lichtnetadapter. Steek de adapter vervolgens in een stopcontact.

Als je een USB-C-lichtnetadapter hebt met een hoger wattage, zoals de adapter die bij Mac-laptops wordt geleverd, kun je die gebruiken om je iPad sneller op te laden. Je kunt de iPad ook opladen door deze aan te sluiten op de USB-C-poort op je computer.

De iPad verbinden met een Mac of andere computer

Je kunt de iPad verbinden met je Mac of pc om het apparaat op te laden of materiaal te synchroniseren met iTunes of de ​​Finder.*

Om te beginnen identificeer je de poorten op de computer. Als je computer een recenter model is dat is voorzien van een USB-C-poort, gebruik je de USB-C-kabel die bij je iPad is geleverd.

Als je computer alleen USB-A-poorten heeft, heb je een USB-A-naar-USB-C-kabel nodig om verbinding te maken met je iPad. Een voorbeeld hiervan is de mophie USB-A-kabel met USB-C-connector; veel USB-gecertificeerde merken die in jouw land of regio beschikbaar zijn, werken mogelijk ook. De juiste kabel heeft verbindingen die er als volgt uitzien:

thunderbolt-3-usb-c-port-icon-3macbook-pro-usb-a-port-icon.

Verbinden met beeldschermen en monitors

De USB-C-poort op je iPad maakt verbinding met externe beeldschermen zodat je op een groot scherm video kunt bekijken, Keynote-presentaties kunt afspelen en meer. Afhankelijk van het beeldscherm waarmee je verbinding maakt, heb je mogelijk een adapter nodig.

Wanneer je verbinding maakt met een extern beeldscherm, spiegelt dit het ingebouwde beeldscherm van je iPad, tenzij je een app gebruikt die een 'tweede scherm'-ervaring biedt (zoals een video-app).

USB-C-beeldschermen

Je iPad gebruikt het DisplayPort-protocol om de aansluiting van USB-C-beeldschermen1 met deze resoluties te ondersteunen:

• Tot 4K voor de iPad Air (4e generatie) en de iPad mini (6e generatie)

• Tot 5K voor de 11-inch iPad Pro (1e en 2e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (3e en 4e generatie)

• Tot 6K voor de 11-inch iPad Pro (3e generatie), de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie) en de iPad Air (5e generatie) met Pro Display XDR

De 11-inch iPad Pro (3e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie) ondersteunen ook Thunderbolt-beeldschermen.

Voor het verbinden van je iPad met beeldschermen met hoge resolutie gebruik je een USB-C-kabel die verbindingen met hoge bandbreedte ondersteunt, zoals de met het beeldscherm meegeleverde kabel, de Belkin Thunderbolt 3-kabel (USB-C naar USB-C), of de Apple Thunderbolt 3-kabel (USB-C) (apart verkrijgbaar).2

Je iPad ondersteunt ook USB-C-beeldschermen met hoog dynamisch bereik die de HDR10-standaard gebruiken. Je kunt schakelen tussen SDR- en HRD-modi door naar 'Instellingen' > 'Beeldscherm en helderheid' te gaan en het verbonden beeldscherm te selecteren. Je iPad neemt de beeldsnelheid en het dynamisch bereik over van het materiaal dat op dat moment wordt afgespeeld wanneer je 'Sta wijzigen van weergavemodus toe' inschakelt.

Sommige USB-C-beeldschermen kunnen je iPad ook opladen terwijl deze verbonden is.

1. De 11-inch iPad Pro (1e en 2e generatie), de 12,9-inch iPad Pro (3e en 4e generatie) en de iPad Air (5e generatie) bieden ondersteuning voor het LG UltraFine 5K-display uit 2019 met een 4K-resolutie met video, audio, gegevens en voeding. Deze iPad-modellen bieden geen ondersteuning voor Thunderbolt-beeldschermen, zoals het LG UltraFine 5K-display uit 2016.

2. De Apple Thunderbolt 3 (USB-C)-kabel heeft een Thunderbolt-symbool om deze van een USB-C-kabel te onderscheiden.

HDMI-beeldschermen of tv's

Je kunt je iPad verbinden met een HDMI-beeldscherm of tv met een USB-C-naar-HDMI-adapter. Adapters die ondersteuning bieden voor HDMI 2.0, kunnen vanaf de iPad Pro en iPad Air (5e generatie) video weergeven met een 4K-resolutie bij 60 Hz. Vanaf de iPad Air (4e generatie) en de iPad mini (6e generatie) kan video worden weergegeven met een 4K-resolutie bij 30 Hz.

De Apple USB‑C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter Deze adapter kan vanaf de iPad Pro en de iPad Air (5e generatie) video weergeven tot een 4K-resolutie bij 60 Hz.* Vanaf de iPad Air (4e generatie) en de iPad mini (6e generatie) kan video worden weergegeven tot een 4K-resolutie bij 30 Hz.

Je iPad ondersteunt Dolby Digital Plus-audiostreams via HDMI, maar niet Dolby Atmos. Je iPad kan HDR10- of Dolby Vision-content via HDMI afspelen wanneer HDMI 2.0-adapters beschikbaar komen die deze structuren ondersteunen.

* Wanneer je de Apple USB‑C-naar-digitale-AV-multipoort-adapter met je iPad gebruikt, verschijnen op HDMI-beeldschermen het beginscherm en de apps met 1080p bij 60 Hz. Wanneer je begint met het afspelen van video, wordt de resolutie automatisch aangepast aan het materiaal, tot 4K bij 60 Hz. Schakel de optie 'Maak materiaal passend' in op je iPad bij 'Instellingen' > 'Beeldschermen'.

Audio afspelen

Voor het afspelen van audio op je iPad kun je de ingebouwde luidsprekers gebruiken, verbinding maken met AirPods of andere Bluetooth-apparaten of AirPlay gebruiken. Je kunt de USB-C-poorten ook gebruiken om je iPad te verbinden met docks, beeldschermen, audio-interfaces, of bedrade koptelefoons met een USB-C-connector.

Als je audio via de USB-C-poort naar andere luidsprekers of koptelefoons wilt afspelen, maak je verbinding via de Apple USB-C-naar-mini-jack-adapter (apart verkrijgbaar).

Verbinding maken met andere apparaten

De USB-C-poort op de iPad ondersteunt verbindingen met een groot aantal apparaten.* Je kunt bijvoorbeeld een digitale camera of de Apple USB-C-naar-SD-kaartlezer Je kunt onder meer de volgende andere USB-apparaten verbinden met de iPad:

• Externe opslagapparaten

• Hubs en docks

• Toetsenborden

• Audio-interfaces en MIDI-apparaten

• USB-naar-Ethernet-adapters

Een adapter gebruiken

Afhankelijk van het apparaat heb je mogelijk een adapter nodig. De volgende verbindingen worden vaak gebruikt:

• Als het apparaat waarmee je verbinding maakt een USB-C-poort heeft, heb je alleen een kabel nodig met USB-C-connectors aan elk uiteinde, zoals de kabel die bij je iPad geleverd werd.

• Als het apparaat een USB-C-connector heeft, kun je deze rechtstreeks in de USB-C-poort van de iPad Pro steken.

• Als het apparaat een USB-A-connector heeft, kun je deze in de Apple USB-C-naar-USB-adapter steken. Daarna steek je de adapter in de USB-C-poort van je iPad.

Thunderbolt en USB 4

De 11-inch iPad Pro (3e generatie) en de 12,9-inch iPad Pro (5e generatie) ondersteunen ook een breed ecosysteem van hoogwaardige Thunderbolt- en USB 4-accessoires. Sommige accessoires vergen meer stroom van je iPad, wat de gebruiksduur van de batterij kan beïnvloeden. Om de gebruiksduur van de batterij te verlengen, is het raadzaam deze accessoires van je iPad Pro los te koppelen wanneer je ze niet gebruikt. Raadpleeg de specificaties van de fabrikant van de accessoires voor meer informatie.

Je iPad gebruiken om andere apparaten op te laden

Ben je niet in de buurt van een stopcontact terwijl je je iPhone, andere iPad, Apple Watch of een USB-apparaat van derden moet opladen? Verbind simpelweg de juiste kabel of adapter met je iPad om de lange batterijduur hiervan met je andere apparaten te delen:

• Als je je iPhone of een ouder iPad-model met een Lightning-poort wilt opladen, verbind je deze met je iPad met de Apple USB-C-naar-Lightning-kabel (1 m). Als je een Lightning-naar-USB-kabel hebt, kun je deze combineren met de Apple USB-C-naar-USB-adapter. Daarna steek je de adapter in de iPad.

• Als je twee iPad-modellen met een USB-C-poort hebt, kun je deze rechtstreeks verbinden met een USB-C-kabel. De ene iPad neemt dan stroom van de andere af. Als je wilt wijzigen welke iPad oplaadt, ontkoppel je de USB-C-kabel en verbind je deze opnieuw.

• Laad je Apple Watch op door de magnetische oplaadkabel via de Apple USB-C-naar-USB-adapter met je iPad te verbinden. Als je een Magnetische snellader-naar-USB-C-kabel voor Apple Watch hebt, kun je deze rechtstreeks met je iPad verbinden.

* De snelheid van gegevensoverdracht verschilt, afhankelijk van het model van je iPad en of deze is verbonden met een computer of een ander apparaat.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.