Schermtijd op een iPhone, iPad of iPod touch gebruiken

Met schermtijd kunt u realtimerapporten bekijken over de hoeveelheid tijd die u op uw iPhone, iPad of iPod touch doorbrengt en limieten instellen voor de dingen die u wilt beperken.

Schermtijd-symbool

Met schermtijd kunt u bijhouden hoeveel tijd u en uw kinderen besteden aan apps, websites enzovoort. Zo kunt u bewustere keuzes maken over hoe u uw apparaten gebruikt en desgewenst limieten instellen. Lees verder om te zien hoe u schermtijd inschakelt, uw rapport bekijkt, limieten instelt en het apparaat van een kind beheert.

Schermtijd inschakelen

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd'.
  2. Tik op 'Schakel schermtijd in'.
  3. Tik op 'Ga door'.
  4. Selecteer 'Dit is mijn [apparaat]' of 'Dit is de [apparaat] van mijn kind'.

U kunt nu op elk gewenst moment een rapport bekijken over hoe u uw apparaat, apps en websites gebruikt.

Als het apparaat van uw kind is, kunt u schermtijd configureren en instellingen opgeven op het apparaat zelf of 'Delen met gezin' gebruiken om het apparaat van uw kind te configureren vanaf uw eigen apparaat. Nadat u het apparaat van uw kind hebt geconfigureerd, kunt u 'Delen met gezin' ook gebruiken om vanaf uw eigen apparaat rapporten te bekijken en instellingen aan te passen.

Met schermtijd kunt u ook een speciale toegangscode aanmaken om uw instellingen te beveiligen, zodat u de enige bent die extra tijd kan toewijzen of wijzigingen kan aanbrengen. Zorg ervoor dat u een andere toegangscode kiest dan de toegangscode waarmee u het apparaat ontgrendelt. Als u de toegangscode van het apparaat van uw kind wilt uitschakelen of wijzigen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt u op '[de naam van uw kind]'. Tik vervolgens op 'Wijzig toegangscode voor schermtijd' of 'Schakel toegangscode voor schermtijd uit' en verifieer de wijziging met Face ID, Touch ID of uw toegangscode voor het apparaat.

Als u uw toegangscode voor schermtijd bent vergeten, werkt u uw apparaat bij naar de nieuwste versie van iOS of iPadOS en stelt u vervolgens uw toegangscode opnieuw in. Als u uw apparaat niet kunt bijwerken, wist u het en configureert u het als nieuw om de toegangscode te verwijderen. Vervolgens kiest u een nieuwe toegangscode. Als u het apparaat herstelt vanaf een reservekopie, wordt de toegangscode niet verwijderd.

Een toegangscode voor schermtijd instellen

Stel een toegangscode in, zodat u de enige bent die instellingen voor schermtijd kan aanpassen en meer tijd kan goedkeuren wanneer applimieten zijn bereikt. Als u een ouder bent, kunt u deze functie gebruiken om afdwingbare materiaal- en privacybeperkingen in te stellen voor uw kind.

Als u Delen met gezin gebruikt om de account van uw kind te beheren, volgt u onderstaande stappen:

1. Tik op 'Instellingen' > 'Schermtijd'.
  2. Scrol omlaag en kies de naam van uw kind onder 'Gezin'.
  3. Tik op 'Schakel schermtijd in' en tik vervolgens op 'Ga door'.
  4. Stel Apparaatvrije tijdApplimieten en Beperkingen in met alle limieten die u voor uw kind wilt toepassen of tik op 'Niet nu'.
  5. Tik op 'Gebruik toegangscode voor 'Schermtijd'' en voer een toegangscode in als daar om wordt gevraagd. Voer de toegangscode opnieuw in ter bevestiging.
  6. Voer uw Apple ID en wachtwoord in. Dit kan worden gebruikt om de toegangscode voor schermtijd opnieuw in te stellen als u die vergeet.

Als u 'Delen met gezin' niet gebruikt om de account van een kind te beheren, volgt u deze stappen:

1. Zorg ervoor dat u het apparaat voor u hebt dat het kind gebruikt.
  2. Tik op 'Instellingen' > 'Schermtijd'.
  3. Tik op 'Schakel schermtijd in' en tik vervolgens op 'Ga door'.
  4. Selecteer 'Dit is de [apparaat] van mijn kind'.
  5. Stel Apparaatvrije tijdApplimieten en Beperkingen in met alle limieten die u voor uw kind wilt toepassen of tik op 'Niet nu'.
  6. Tik op 'Gebruik toegangscode voor 'Schermtijd'' en voer een toegangscode in als daar om wordt gevraagd. Voer de toegangscode opnieuw in ter bevestiging.
  7. Voer uw Apple ID en wachtwoord in. Dit kan worden gebruikt om de toegangscode voor schermtijd opnieuw in te stellen als u die vergeet.

Het rapport bekijken en limieten instellen

Schermtijd geeft u een gedetailleerd rapport over hoe uw apparaat wordt gebruikt, welke apps u hebt geopend en welke websites u hebt bezocht, wanneer u dit wilt zien. Ga naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tik op 'Bekijk alle activiteit' onder de grafiek. Daar kunt u uw gebruik bekijken, limieten instellen voor de meest gebruikte apps en zien hoe vaak het apparaat is opgepakt of een melding heeft ontvangen.

Als u 'Deel op alle apparaten' hebt ingeschakeld, kunt u het algehele gebruik bekijken op alle apparaten die zijn ingelogd met uw Apple ID en wachtwoord.

U kunt de volgende instellingen beheren:

Apparaatvrije tijd
Hiermee stelt u een pauze in voor uw schermtijd. Wanneer u apparaatvrije tijd inplant in Instellingen, zijn alleen telefoongesprekken en door u gekozen apps beschikbaar. Apparaatvrije tijd is van toepassing op al uw apparaten waarop schermtijd is ingeschakeld. Vijf minuten voordat de apparaatvrije tijd begint, ontvangt u een herinnering.

Applimieten
Met applimieten kunt u dagelijkse tijdslimieten instellen voor apparaatcategorieën. U kunt bijvoorbeeld instellen dat u productiviteitsapps wilt weergeven wanneer u op uw werk bent, maar geen sociale-netwerkapps of games. Applimieten worden elke dag om middernacht vernieuwd en u kunt ze op elk gewenst moment verwijderen.

Communicatielimieten
Hiermee bepaalt u met wie uw kinderen kunnen communiceren, gedurende de dag en tijdens apparaatvrije tijd. Deze beperkingen gelden voor Telefoon-, FaceTime-, Berichten- en iCloud-contacten. Communicatie met bekende alarmnummers die door uw mobiele aanbieder als zodanig worden herkend, is altijd toegestaan. U moet iCloud-contacten ingeschakeld hebben om deze functie te kunnen gebruiken.

Altijd toegestaan
Het kan zijn dat u toch toegang wilt hebben tot bepaalde apps, zelfs wanneer het apparaatvrije tijd is of u de applimiet 'Alle apps en categorieën' hebt ingesteld. Telefoon, Berichten, FaceTime en Kaarten zijn standaard altijd toegestaan, maar u kunt ze verwijderen als u dat wilt.

Beperkingen
U beslist welke soorten materiaal op uw apparaat worden weergegeven. U kunt ongeschikt materiaal en ongepaste aankopen en downloads blokkeren en privacy-instellingen opgeven met Beperkingen.

Schermtijd met uw gezin gebruiken

Via 'Delen met gezin' kunt u onder andere muziek, films en apps met uw gezin delen, en dit werkt nu ook met schermtijd. U kunt direct vanaf uw apparaat rapporten bekijken en instellingen aanpassen voor de kinderen in uw gezin.

Als u al lid bent van een gezinsgroep, gaat u naar 'Instellingen' > 'Schermtijd' en tikt u op de naam van uw kind. Als u een Apple ID voor uw kind moet aanmaken, gaat u naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'Delen met gezin' > 'Schermtijd'.

Of als 'Delen met gezin' nog niet is geconfigureerd, tikt u op 'Configureer schermtijd voor gezin' en volgt u de instructies om een kind toe te voegen en uw gezin te configureren. U kunt op elk gewenst moment gezinsleden toevoegen via de instellingen voor 'Delen met gezin'.

Om schermtijd te kunnen gebruiken in combinatie met 'Delen met gezin', moet u gezinshoofd of ouder/voogd in uw gezinsgroep zijn en iOS 12 of hoger of iPadOS gebruiken. Uw kind moet jonger zijn dan 18, lid zijn van uw gezinsgroep met een eigen Apple ID en iOS 12 of hoger of iPadOS gebruiken.