Scènes en automatiseringen aanmaken met de Woning-app

Met de Woning-app kunt u automatisch alle lichten uitdoen wanneer u weggaat, de lichten aandoen wanneer er beweging wordt gedetecteerd of een scène inschakelen als u de voordeur van het slot draait. Met de Woning-app kunt u uw accessoires en scènes automatiseren, zodat er precies gebeurt wat u wilt, wanneer u dat wilt.

Dit hebt u nodig

HomePod en Apple TV zijn niet in alle landen en regio's beschikbaar.

Een scène aanmaken

Met scènes kunt u meerdere accessoires tegelijk bedienen. U kunt bijvoorbeeld een scène met de naam 'Welterusten' aanmaken die tegelijkertijd alle lichten uitschakelt en de voordeur op slot doet. Of u kunt een 'Ochtend'-scène instellen die uw favoriete afspeellijst afspeelt op uw HomePod, Apple TV of voor AirPlay 2 geschikte luidsprekers. Voer de volgende stappen uit om een scène aan te maken op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac.

1. Tik of klik in de Woning-app op 'Voeg toe'  en selecteer vervolgens 'Voeg scène toe'.
  2. Kies een scène uit de suggesties. U kunt ook een aangepaste scène aanmaken door deze eerst een naam te geven.
  3. Tik of klik op 'Voeg accessoires toe'.
  4. Kies de accessoires die u wilt toevoegen en tik of klik op 'Gereed'.
  5. Als u de instellingen voor een accessoire wilt aanpassen op een iOS- of iPadOS-apparaat, houdt u het accessoire ingedrukt. Op een Mac klikt u er dubbel op. Tik of klik voor een voorvertoning van de scène op 'Test deze scène'. Schakel 'Zet in favorieten' in voor toegang tot uw scène in het bedieningspaneel, het tabblad 'Woning' en uw Apple Watch.
  6. Tik of klik op 'Gereed'.

Als u een scène wilt inschakelen, tikt of klikt u erop. U kunt het ook aan Siri vragen. Als u een woninghub configureert, kunt u een scène ook automatiseren.

Als u accessoires uit een scène op uw iOS- of iPadOS-apparaat wilt toevoegen of verwijderen, houdt u een scène ingedrukt en tikt u op 'Instellingen'. Op uw Mac klikt u dubbel op een scène en vervolgens op 'Instellingen'.

Een automatisering aanmaken

Met automatiseringen kunt u een accessoire of scène activeren op basis van het tijdstip van de dag, uw locatie, sensordetectie enzovoort. Maak een automatisering aan die uw scène 'Ik ben er' activeert wanneer een gezinslid thuiskomt. Of laat alle lichten in een kamer aangaan als een bewegingssensor beweging detecteert. Voer de volgende stappen uit om een automatisering aan te maken op een iPhone, iPad, iPod touch of Mac.

Een automatisering aanmaken op basis van de handeling van een accessoire

Als een accessoire wordt in- of uitgeschakeld of iets registreert, kunt u andere accessoires en scènes automatiseren die hierop reageren en handelingen uitvoeren.

1. Ga in de Woning-app naar het tabblad 'Automatisering' en tik of klik op 'Voeg toe' .
  2. Kies 'Een accessoire wordt bediend' om een automatisering te starten wanneer een accessoire wordt in- of uitgeschakeld. U kunt ook 'Een sensor registreert iets' kiezen.
  3. Selecteer het accessoire waarmee de automatisering wordt gestart en tik of klik daarna op 'Volgende'.
  4. Kies de handeling waarmee de automatisering wordt geactiveerd, bijvoorbeeld wanneer het accessoire inschakelt of wordt geopend. Tik of klik daarna op 'Volgende'.
  5. Selecteer de accessoires en scènes die op de handeling reageren en tik of klik daarna op 'Volgende'.
  6. Om een accessoire op een iPhone, iPad of iPod touch aan te passen, houdt u het ingedrukt. Op een Mac klikt u dubbel op het accessoire.
  7. Tik of klik op 'Gereed'.

Wilt u een melding ontvangen wanneer een accessoire iets detecteert? Lees hoe u berichtgeving voor HomeKit-accessoires configureert.

Een automatisering aanmaken op basis van wie thuis is

Automatiseer uw accessoires en scènes, zodat deze in- of uitschakelen wanneer u of iemand anders met gebruiksbevoegdheid arriveert of vertrekt.

Om ervoor te zorgen dat een automatisering wordt gestart op basis van locatie, moeten u en de personen die u uitnodigt om uw woning te bedienen 'Deel mijn locatie' inschakelen op het primaire iOS- of iPadOS-apparaat1 dat ze gebruiken om uw woning te bedienen. Ga naar 'Instellingen'> '[uw naam]' > 'Deel mijn locatie'. Tik vervolgens op 'Van' en zorg ervoor dat 'Dit apparaat' is geselecteerd.

1. Ga in de Woning-app naar het tabblad 'Automatisering' en tik of klik op 'Voeg toe' .
  2. Kies of de automatisering moet plaatsvinden wanneer personen arriveren of vertrekken. Als u een specifieke persoon wilt kiezen om de automatisering te starten, tikt of klikt u op 'Informatie' . U kunt ook een locatie2 en tijd kiezen voor de automatisering.
  3. Selecteer de scènes en accessoires die u wilt automatiseren en tik of klik daarna op 'Volgende'.
  4. Om een accessoire op een iPhone, iPad of iPod touch aan te passen, houdt u het ingedrukt. Op een Mac klikt u dubbel op het accessoire.
  5. Tik of klik op 'Gereed'.

1. Met de Mac kunt u geen locatiegebaseerde automatisering activeren.

2. Als u een andere locatie dan uw woning kiest, kan de automatisering alleen door u worden geactiveerd. Andere gebruikers die u hebt uitgenodigd om uw woning te bedienen, worden dan verwijderd uit de automatisering.

Accessoires automatiseren op een bepaald tijdstip

U kunt een automatisering aanmaken die wordt geactiveerd op een bepaald tijdstip, op bepaalde dagen en op basis van wie er thuis is.

1. Ga in de Woning-app naar het tabblad 'Automatisering' en tik of klik op 'Voeg toe'
  2. Kies 'Het is een bepaald tijdstip' en kies daarna de tijd en de dag. Tik of klik op 'Personen' om de automatisering te activeren op een bepaald tijdstip wanneer iemand thuis is. Tik of klik op 'Volgende'.
  3. Selecteer de scènes en accessoires die u wilt automatiseren en tik of klik daarna op 'Volgende'.
  4. Om een accessoire op een iPhone, iPad of iPod touch aan te passen, houdt u het ingedrukt. Op een Mac klikt u dubbel op het accessoire.
  5. Tik of klik op 'Gereed'.

Een automatisering uitschakelen of verwijderen

Een automatisering in- of uitschakelen:

1. Open de Woning-app op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac en ga naar het tabblad 'Automatisering'.
  2. Tik of klik op de automatisering.
  3. Schakel 'Activeer deze automatisering' in of uit.

Tik of klik op 'Schakel uit' om een periode te kiezen waarna de accessoires in een automatisering worden uitgeschakeld. Als u bijvoorbeeld een automatisering aanmaakt waarbij de lichten worden ingeschakeld bij thuiskomst, kunt u instellen dat de lichten na een uur weer worden uitgeschakeld.

Als u een automatisering wilt verwijderen, tikt of klikt u op de automatisering en scrolt u omlaag. Vervolgens tikt of klikt u op 'Verwijder automatisering'. Op uw iOS- of iPadOS-apparaat kunt u ook naar links vegen over de automatisering en op 'Verwijder' tikken.