Hartslagmeldingen op de Apple Watch

U kunt meldingen van de Hartslag-app op uw Apple Watch inschakelen zodat u wordt gewaarschuwd wanneer uw hartslag hoog of laag is of als uw hartritme onregelmatig is.

Waarschuwingen bij hoge of lage hartslag

Als uw hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut blijft terwijl u 10 minuten lang niet lijkt te bewegen, kan uw Apple Watch u daarover informeren. Deze meldingen zijn alleen beschikbaar op Apple Watch Series 1 of nieuwer.

U kunt hartslagmeldingen inschakelen wanneer u de Hartslag-app voor het eerst opent op uw Apple Watch, of later op uw iPhone:

1. Open de Apple Watch-app op uw iPhone.
  2. Tik op de tab 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Hart'.
  3. Tik op 'Hoge hartslag' en kies vervolgens een aantal slagen per minuut.
  4. Tik op 'Lage hartslag' en kies vervolgens een aantal slagen per minuut.

Lees wat de oorzaak kan zijn van een hoge hartslag of een lage hartslag op de site van de American Heart Association.

Meldingen bij onregelmatig ritme

De Apple Watch kijkt af en toe naar uw hartslag om te controleren op een onregelmatig ritme dat mogelijk wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren. Meldingen bij onregelmatig ritme zijn momenteel alleen beschikbaar in bepaalde landen en regio's. Lees hier waar meldingen bij onregelmatig ritme beschikbaar zijn.

Wat is atriumfibrilleren?

Atriumfibrilleren is een bepaald soort hartritmestoornis. Atriumfibrilleren treedt op wanneer het hart in een onregelmatig patroon klopt. Het is een veelvoorkomende vorm van onregelmatig hartritme, waarbij de boezems (atria) en kamers (ventrikels) van het hart niet goed samenwerken.

Volgens het CDC komt atriumfibrilleren voor bij ongeveer 2% van alle personen onder de 65 en bij ongeveer 9% van alle personen boven de 65. Onregelmatigheden in het hartritme komen vaker voor naarmate mensen ouder worden. Sommige personen met atriumfibrilleren ervaren geen symptomen. Anderen ervaren symptomen zoals versnelde hartslag, hartkloppingen, vermoeidheid of kortademigheid.

Atriumfibrilleren kan tijdelijk of langdurig zijn en mensen met deze aandoening leiden vaak een gezond en actief leven. Aanvallen van atriumfibrilleren kunnen worden voorkomen door voldoende te bewegen, gezond te eten, op het gewicht te letten en andere aandoeningen te behandelen die atriumfibrilleren kunnen verergeren. Als atriumfibrilleren niet wordt behandeld, kan dit leiden tot hartfalen of een beroerte door bloedstolsels. Atriumfibrilleren kan door een arts worden behandeld, onder andere met medicijnen. Door vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen complicaties worden voorkomen.

Meer informatie van de American Heart Association over atriumfibrilleren

Hoe werken meldingen bij onregelmatig ritme?

De Apple Watch kijkt af en toe naar uw hartslag om te controleren op een onregelmatig ritme dat mogelijk wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren. Dit gebeurt meestal wanneer u niet beweegt, zodat een nauwkeurigere meting kan worden gedaan. Het aantal metingen dat dagelijks wordt gedaan en de tijd tussen deze metingen hangen af van hoe actief u bent.

Voor meldingen bij onregelmatig ritme gelden de volgende vereisten

Meldingen bij onregelmatig ritme inschakelen

1. Zorg ervoor dat de nieuwste software op uw iPhone en Apple Watch is geïnstalleerd.
  2. Open de Gezondheid-app op uw iPhone.
  3. Volg de instructies op het scherm. Als u niet wordt gevraagd om de app te configureren, tikt u op de tab 'Ontdek' en gaat u naar 'Hart' > 'Meldingen bij onregelmatig ritme'.
  4. Nadat deze optie is ingeschakeld, kunt u meldingen bij onregelmatig ritme in- en uitschakelen in de Apple Watch-app op de iPhone: open de Apple Watch-app, tik op de tab 'Mijn Watch' en ga naar 'Hart' > 'Onregelmatig ritme'.

Wat u moet doen als u een melding krijgt

Als u een melding krijgt, heeft de Apple Watch een onregelmatig hartritme vastgesteld dat mogelijk wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren, en dit op basis van meerdere metingen bevestigd.

Als atriumfibrilleren niet door een arts bij u is vastgesteld, moet u deze melding met uw huisarts bespreken.

Wat u moet weten

• De Apple Watch kan geen hartaanval detecteren. Als u last hebt van pijn of een drukkend of beklemmend gevoel op de borst, of als u denkt dat u een hartaanval hebt, bel dan onmiddellijk 112.
  • De Apple Watch controleert niet constant op atriumfibrilleren. Dit betekent dat de Apple Watch niet alle gevallen van atriumfibrilleren kan detecteren, en de kans bestaat dat personen met atriumfibrilleren geen melding krijgen.
  • Als u zich niet goed voelt, moet u uw arts raadplegen, ook als u geen melding krijgt. Symptomen zoals een snelle, bonkende of onregelmatige hartslag, duizeligheid of flauwvallen kunnen duiden op een ernstige aandoening.
  • Verander uw medicijngebruik niet zonder overleg met uw arts.
  • In sommige gevallen kan de melding een aanwijzing zijn voor een andere hartritmestoornis dan atriumfibrilleren.