Meldingen over hartgezondheid op de Apple Watch

U kunt meldingen van de Hartslag-app op uw Apple Watch inschakelen zodat u wordt gewaarschuwd wanneer uw hartslag hoog of laag is of als uw hartritme onregelmatig is.

Een Apple Watch met een waarschuwing over een hoge hartslag

Waarschuwingen bij hoge of lage hartslag

Als uw hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut (spm) blijft, kan uw Apple Watch u daarover informeren. Deze meldingen zijn alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 1 of nieuwer voor personen van 13 jaar en ouder.

U kunt hartslagmeldingen inschakelen wanneer u de Hartslag-app voor het eerst opent op uw Apple Watch, of later op uw iPhone:

1. Open de Watch-app op uw iPhone.
  2. Tik op het tabblad 'Mijn Watch' en tik vervolgens op 'Hart'.
  3. Tik op 'Hoge hartslag' en kies vervolgens een waarde voor spm.
  4. Tik op 'Lage hartslag' en kies vervolgens een waarde voor spm.

Meldingen bij onregelmatig ritme

Via de functie voor het melden van een onregelmatig ritme op uw Apple Watch wordt er af en toe naar uw hartslag gekeken om te controleren of er een onregelmatig ritme is dat kan wijzen op atriumfibrilleren (AFib, ook wel boezemfibrilleren genoemd). Lees hier hoe u meldingen bij onregelmatig ritme inschakelt. Meldingen bij onregelmatig ritme zijn momenteel alleen beschikbaar in bepaalde landen en regio's. U kunt ook zoeken naar uw versie van de functie voor het melden van een onregelmatig ritme.

Voor meldingen bij onregelmatig ritme gelden de volgende vereisten

Hartinstellingen op de iPhone.

Meldingen bij onregelmatig ritme inschakelen

1. Zorg ervoor dat de nieuwste software op uw iPhone en Apple Watch is geïnstalleerd.
  2. Open de Gezondheid-app op uw iPhone.
  3. Tik op het tabblad 'Gegevens' en ga vervolgens naar 'Hart' > 'Meldingen bij onregelmatig ritme'.
  4. Nadat deze optie is ingeschakeld, kunt u meldingen bij onregelmatig ritme in- en uitschakelen in de Apple Watch-app op de iPhone: open de Apple Watch-app, tik op het tabblad 'Mijn Watch' en ga naar 'Hart' > 'Onregelmatig ritme'.

Wat u moet doen als u een melding krijgt

Als u een melding ontvangt, heeft de functie voor het melden van een onregelmatig ritme op uw Apple Watch een onregelmatig ritme geïdentificeerd dat mogelijk wordt veroorzaakt door atriumfibrilleren, en dit op basis van meerdere metingen bevestigd.

Als atriumfibrilleren niet door een arts bij u is vastgesteld, moet u deze melding met uw huisarts bespreken. Als atriumfibrilleren door een arts bij u is vastgesteld, vindt u hier meer informatie over hoe u uw AF-geschiedenis bijhoudt op uw Apple Watch.

Hoe werken meldingen bij onregelmatig ritme?

Via de functie voor het melden van een onregelmatig ritme op uw Apple Watch wordt er af en toe naar uw hartslag gekeken om te controleren of er een onregelmatig ritme is dat kan wijzen op atriumfibrilleren. Dit gebeurt meestal wanneer u niet beweegt, zodat een nauwkeurigere meting kan worden gedaan. Het aantal metingen dat dagelijks wordt gedaan en de tijd tussen deze metingen hangen af van hoe actief u bent.

Over atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren is een vorm van een onregelmatig hartritme, waarbij de atria en ventrikels van het hart niet goed samenwerken.

Volgens het CDC komt atriumfibrilleren voor bij ongeveer 2% van alle personen onder de 65 en bij ongeveer 9% van alle personen boven de 65. Onregelmatigheden in het hartritme komen vaker voor naarmate mensen ouder worden. Sommige personen met atriumfibrilleren ervaren geen symptomen. Anderen ervaren symptomen zoals versnelde hartslag, hartkloppingen, vermoeidheid of kortademigheid.

Atriumfibrilleren is een chronische aandoening, maar hoelang mensen last hebben van atriumfibrilleren kan veranderen. Mensen met atriumfibrilleren leiden vaak een gezond en actief leven. Mensen kunnen de tijd dat er sprake is van atriumfibrilleren mogelijk verkorten door regelmatig te bewegen, gezond te eten, te zorgen voor een gezond lichaamsgewicht en andere medische aandoeningen die atriumfibrilleren mogelijk versterken, te laten behandelen. Als atriumfibrilleren niet wordt behandeld, kan dit leiden tot hartfalen of een beroerte door bloedstolsels. Atriumfibrilleren kan door een arts worden behandeld, onder andere met medicijnen. Door vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen complicaties worden voorkomen.

Wat u moet weten

• Als de energiebesparingsmodus is ingeschakeld, ontvangt u geen waarschuwingen over een hoge of lage hartslag of een onregelmatig ritme. Meer informatie over de energiebesparingsmodus.
  • De Apple Watch kan geen hartaanval detecteren. Als u last hebt van pijn of een drukkend of beklemd gevoel op de borst, of als u denkt dat u een hartaanval hebt, bel dan onmiddellijk 112.
  • De functie voor het melden van een onregelmatig ritme op de Apple Watch controleert niet constant op atriumfibrilleren. Dit betekent dat deze functie niet alle gevallen van atriumfibrilleren kan detecteren. De kans bestaat dat personen met atriumfibrilleren geen melding krijgen.
  • Als u zich niet goed voelt, moet u uw arts raadplegen, ook als u geen melding krijgt. Symptomen zoals een snelle, bonkende of onregelmatige hartslag, duizeligheid of flauwvallen kunnen duiden op een ernstige aandoening.
  • Verander uw medicijngebruik niet zonder overleg met uw arts.
  • In sommige gevallen kan de melding een aanwijzing zijn voor een andere hartritmestoornis dan atriumfibrilleren.