Het scherm van uw Mac opnemen

U kunt een video-opname maken van het gehele scherm of van een geselecteerd deel ervan.

Shift-Command-5 in macOS Mojave gebruiken

Het bureaublad geeft de zwevende knoppen voor schermafbeeldingen net boven het Dock weer

Druk in macOS Mojave op Shift-Command (⌘)-5 op uw toetsenbord om alle regelaars te bekijken die u nodig hebt om video op te nemen en stilstaande beelden van uw scherm vast te leggen. Gebruik deze regelaars op het scherm om te kiezen uit de volgende opties: het gehele scherm opnemeneen geselecteerd deel opnemen of een stilstaand beeld van uw scherm vastleggen. Als u nog geen upgrade naar Mojave hebt uitgevoerd, kunt u het scherm opnemen met QuickTime Player.

Het gehele scherm opnemen

1. Klik op de knop 'Maak opname van hele scherm' in de regelaars op het scherm. Uw aanwijzer verandert in een camera .
  2. Klik op een willekeurig scherm om de opname van dat scherm te starten of klik op 'Neem op' in de regelaars op het scherm.
  3. Gebruik de miniatuur om in te korten, te delen, te bewaren of andere acties uit te voeren.

Een geselecteerd deel van het scherm opnemen

1. Klik op de knop 'Maak opname van geselecteerd deel' in de regelaars op het scherm.
  2. Sleep om een deel van het scherm te selecteren dat u wilt opnemen. Als u de gehele selectie wilt verplaatsen, sleept u vanuit de selectie.
  3. Klik op 'Neem op' in de regelaars op het scherm om de opname te starten.
  4. Klik op de knop 'Stop opname' in de menubalk om de opname te stoppen. Of druk op Command-Control-Esc (Escape).
  5. Gebruik de miniatuur om in te korten, te delen, te bewaren of andere acties uit te voeren.

Inkorten, delen en bewaren

Nadat u de opname hebt beëindigd, verschijnt er kort een miniatuur van de video in de rechterbenedenhoek van uw scherm.

• Als u niets doet, wordt de opname automatisch bewaard. In plaats daarvan kunt u ook de miniatuur naar rechts vegen; ook dan wordt de opname bewaard.
  • Klik op de miniatuur om de opname te openen. U kunt vervolgens op de knop 'Kort in' klikken om de opname in te korten of op de knop 'Deel' klikken om de opname te delen.
  • Versleep de miniatuur om de opname naar een andere locatie te verplaatsen, zoals een document, een e-mail, een Finder-venster of de prullenmand.
  • Control-klik op de miniatuur voor meer opties. U kunt bijvoorbeeld de bewaarlocatie wijzigen, de opname in een app openen of de opname verwijderen zonder deze te bewaren.

De instellingen wijzigen

Klik in de regelaars op het scherm op 'Opties' om de volgende instellingen te wijzigen:

• Bewaar in: kies de locatie waar uw opnamen automatisch worden bewaard, zoals Bureaublad, Documenten of Klembord.
  • Timer: kies wanneer de opname moet starten: direct of 5 of 10 seconden nadat u op 'Neem op' hebt geklikt.
  • Microfoon: kies een microfoon als u uw stem of andere audio tegelijk met de opname wilt opnemen.
  • Toon zwevende miniatuur: geef aan of de miniatuur moet worden weergegeven.
  • Onthoud laatste selectie: geef aan of de selecties die u tijdens het vorige gebruik van deze tool hebt gemaakt, standaard moeten worden weergegeven.
  • Toon muisklikken: kies of u een zwarte cirkel om de aanwijzer wilt weergeven wanneer u in de opname klikt.

QuickTime Player gebruiken

QuickTime Player bevat ook een schermopnamefunctie. U hebt macOS Mojave niet nodig om deze functie te kunnen gebruiken.

1. Open QuickTime Player in de map 'Programma's en kies 'Archief' > 'Nieuwe schermopname' in de menubalk. Het venster 'Schermopname' wordt geopend.
  2. Voor het starten van de opname kunt u op de pijl naast de knop 'Neem op' klikken om de instellingen voor de opname te wijzigen:
    • Kies een microfoon als u uw stem of andere audio-invoer wilt opnemen tijdens de schermopname. U kunt de audio controleren tijdens de opname door het volume aan te passen met de volumeschuifknop (als u audiofeedback krijgt, verlaagt u het volume of maakt u gebruik van een koptelefoon met microfoon).
    • Als u een zwarte cirkel om de aanwijzer wilt weergeven wanneer u klikt, kiest u 'Toon muisklikken in opname'.
  3. Klik op de knop 'Neem op' om de opname te starten en voer vervolgens een van de volgende acties uit:
    • Klik ergens op het scherm om de opname van het volledige scherm te starten.
    • Of sleep om een op te nemen gebied te selecteren en klik vervolgens op 'Start opname' in dat gebied.
  4. Klik op de knop 'Stop' in de menubalk of druk op Command-Control-Esc (Escape) om de opname te stoppen.
  5. Na het stopzetten, opent QuickTime Player de opname automatisch. Vervolgens kunt u de opname afspelen, wijzigen of delen.

Meer informatie

• Wanneer de opname automatisch wordt bewaard, wordt de volgende naam gebruikt: 'Schermopname  datum om tijd.mov'.
  • Als u het maken van een opname wilt annuleren, drukt u op de Esc-toets voordat u ergens op klikt om iets op te nemen.
  • U kunt schermopnamen openen met QuickTime Player, iMovie en andere apps waarmee u video's kunt wijzigen of weergeven.
  • In sommige apps, zoals Dvd-speler, kunt u mogelijk geen schermopnamen maken.
  • Lees hoe u het scherm van uw iPhone, iPad of iPod touch kunt opnemen.