Apple ID en privacy

Apple ID is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

• Wanneer je inlogt met je Apple ID, schakel je voorzieningen zoals iCloud, de App Store, iMessage en Zoek mijn op deze iPhone in.
  • Sommige gegevens, waaronder je contacten, agenda’s, foto’s, documenten, gezondheid, activiteit en andere appgegevens, worden naar Apple verstuurd om te worden bewaard en om er een reservekopie van te maken.
  • Daarnaast wordt je apparaat aan je Apple ID gekoppeld om je beter van dienst te kunnen zijn met service en ondersteuning.

Je Apple ID en alle voorzieningen van Apple zijn volledig ontworpen om je privacy te beschermen. We werken er hard aan om alleen die gegevens te verzamelen die we nodig hebben om je ervaring te verbeteren. Als we gegevens verzamelen, vinden we het belangrijk dat je weet wat we verzamelen en waarom, zodat je een bewuste keuze kunt maken.

Een Apple ID is de persoonlijke account die je gebruikt voor voorzieningen van Apple, zoals iCloud, de App Store, de iTunes Store, iMessage en FaceTime, en voor toegang tot je materiaal op al je apparaten en het web. Je Apple ID bevat de gegevens die je gebruikt om in te loggen, evenals de contactgegevens, betalingsgegevens en beveiligingsgegevens (zoals vertrouwde telefoonnummers of beveiligingsvragen) die je gebruikt in voorzieningen van Apple. De naam, het serienummer en andere hardware-ID's van je apparaat worden ook bewaard voor service- en ondersteuningsdoeleinden. Je kunt je Apple ID-gegevens bewerken en een lijst van je apparaten bekijken op je Apple ID-accountpagina: https://appleid.apple.com/nl.

Wanneer je inlogt met je Apple ID, schakel je voorzieningen zoals iCloud, de iTunes Store, de App Store, iMessage, FaceTime en Zoek mijn op deze iPhone in. Je Apple ID-accountgegevens worden bij elke voorziening gebruikt, en bepaalde gegevens van je apparaat, waaronder je contacten, agenda's, foto's, documenten, gezondheid, activiteit, Safari-tabbladen en gegevens uit andere apps, worden naar Apple verstuurd om te worden bewaard en om er een reservekopie van te maken.

iCloud en privacy

Inloggen bij iCloud

Wanneer je iCloud gebruikt, worden bepaalde gegevens die je op je apparaat bewaart automatisch naar Apple verstuurd en daar opgeslagen. Hierdoor heb je automatisch toegang tot je gegevens op al je apparaten of computers waarop iCloud is ingeschakeld ("apparaten"). Deze gegevens kunnen bestaan uit:

• Contacten
  • Agenda's
  • Herinneringen
  • Bladwijzers
  • Safari-tabbladen
  • Gezondheidsgegevens
  • Woninggegevens
  • Notities
  • Foto's
  • Documenten
  • Wallet-gegevens
  • Sleutelhanger en wachtwoorden
  • Apparaat- en accountinstellingen
  • Gegevens uit externe apps die gebruikmaken van iCloud

iCloud-reservekopie is ook ingeschakeld om ervoor te zorgen dat je een recente reservekopie hebt van de gegevens op je apparaat voor het geval je je apparaat moet vervangen of een reservekopie erop moet terugzetten.

Via Instellingen op je apparaat kun je op elk gewenst moment bepalen welke iCloud-functies zijn ingeschakeld en welke gegevens naar iCloud worden verstuurd.

iCloud-gegevensbeveiliging

iCloud beveiligt je informatie door deze te versleutelen tijdens de overdracht ervan, deze in een versleutelde structuur in iCloud te bewaren en veilige tokens voor identiteitscontrole te gebruiken. Voor bepaalde informatie gebruikt Apple end-to-end-encryptie. Dit betekent dat jij de enige bent die toegang heeft tot deze informatie en alleen op apparaten waarop je bij iCloud bent ingelogd. Niemand anders, zelfs Apple niet, heeft toegang tot informatie die met end-to-end-encryptie is beveiligd. Ga voor meer informatie over iCloud-gegevensbeveiliging naar https://support.apple.com/HT202303.

In sommige gevallen kunnen je iCloud-gegevens worden bewaard via servers van derden. Apple verstrekt encryptiesleutels echter nooit aan derden.

iCloud-sleutelhanger

iCloud-sleutelhanger houdt gebruikersnamen en wachtwoorden van Safari-websites, creditcardgegevens en wifinetwerkgegevens up-to-date en zorgt ervoor dat deze beschikbaar zijn op al je apparaten. iCloud-sleutelhanger kan ook de accountinformatie bewaren die je gebruikt voor Mail, Contacten, Agenda, Berichten, Facebook, Twitter, LinkedIn en andere internetaccounts en voegt deze informatie automatisch toe aan al je apparaten.

iCloud-sleutelhanger maakt gebruik van end-to-end-encryptie en is zo ontworpen dat alleen jij toegang hebt tot deze informatie en alleen op apparaten waarop je bij iCloud bent ingelogd. Niemand anders, zelfs Apple niet, heeft toegang tot je iCloud-sleutelhangergegevens. Je kunt er op elk gewenst moment voor kiezen om iCloud-sleutelhanger uit te schakelen in je iCloud-instellingen.

iCloud-reservekopie

Wanneer je gebruikmaakt van iCloud-reservekopie, kunnen de volgende gegevens, afhankelijk van je instellingen, deel uitmaken van je reservekopie: foto's, video's, berichten (iMessage, sms en mms), gegevens uit de app Gezondheid en gegevens uit andere apps, locatie-instellingen (zoals locatiegebonden herinneringen die je hebt ingesteld), Visual Voicemail, apparaatinstellingen, apparaatkenmerken en andere gegevens van je iOS- en iPadOS-apparaat.

Je kunt iCloud-reservekopieën van appgegevens van bepaalde apps uitschakelen door in Instellingen naar je Apple ID te gaan en 'iCloud' > 'Beheer opslag' > 'Reservekopieën' te kiezen. Vervolgens selecteer je je huidige iOS- of iPadOS-apparaat in het gedeelte 'Reservekopieën' en zet je de schakelaar uit voor de app(s) waarvoor je het maken van een reservekopie wilt uitschakelen.

Je kunt iCloud-reservekopie helemaal uitschakelen via iCloud-instellingen en iTunes gebruiken om een reservekopie van je iOS- of iPadOS-apparaat te maken op je computer. Om je reservekopiegegevens volledig uit iCloud te verwijderen, kun je je afzonderlijke reservekopieën verwijderen voordat je iCloud-reservekopie uitschakelt. Anders worden de reservekopiegegevens maximaal 180 dagen bewaard.

Gegevens delen met iCloud

Als je iCloud gebruikt om bestanden publiekelijk of privé te delen in Notities, Pages, Numbers, Keynote en bepaalde apps van derden, bewaart Apple het gedeelde bestand en heeft Apple hiertoe toegang. Je voor- en achternaam die aan je account en de bestandsnaam zijn gekoppeld, zijn beschikbaar voor iedereen die toegang heeft tot de link die wordt gebruikt om het bestand te delen, ongeacht of je het bestand publiekelijk of privé deelt. De identiteit van degenen met wie je bestanden privé deelt, is niet beschikbaar voor anderen die de uitnodiging voor het privé gedeelde bestand niet hebben ontvangen of geaccepteerd.

iCloud en apps

Sommige apps gebruiken iCloud voor het bewaren van gegevens en materiaal dat je aan de app verstrekt, zodat je toegang hebt tot deze gegevens op alle apparaten waarop iCloud is ingeschakeld. De app kan ervoor kiezen om een deel van je gegevens of al je gegevens in iCloud te bewaren. Apps van derden kunnen toestemming vragen om 'Zoek me op' te gebruiken, zodat andere gebruikers van die app je voor- en achternaam kunnen zien wanneer ze zoeken op Apple ID.

Je kunt voorkomen dat een app gegevens bewaart in iCloud door de app uit te schakelen in iCloud-instellingen onder 'Apps die iCloud gebruiken'.

Zoek mijn

Wanneer je inlogt op je apparaten en iCloud inschakelt, worden bepaalde functies van Zoek mijn automatisch ingeschakeld. Het gaat hierbij om de volgende functies: een geluid afspelen, op afstand vergrendelen en een bericht weergeven, en op afstand wissen. Je apparaten met een beveiligingschip worden ook beveiligd door het activeringsslot. Dit houdt in dat ze zonder je wachtwoord niet kunnen worden gewist en opnieuw worden geactiveerd. Wanneer je Zoek mijn inschakelt op je iPhone, wordt deze functie ook automatisch ingeschakeld op een ermee gekoppelde Apple Watch. Je kunt Zoek mijn ook op een Apple Watch inschakelen, waardoor de functie op je gekoppelde iPhone wordt ingeschakeld.

Als je Zoek mijn gebruikt, wordt de locatie van je apparaat, evenals informatie over je apparaat en je account naar Apple verstuurd en door Apple bewaard, zodat Apple je de voorziening kan bieden. De locatie van je apparaat wordt alleen naar Apple verstuurd als je de locatie van een apparaat of accessoire specifiek opvraagt. Apple bewaart informatie over de locatie maximaal 24 uur en maakt deze toegankelijk voor jou. Daarna wordt de informatie verwijderd. Als je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld, kun je er ook voor kiezen om via Zoek mijn en Deel mijn locatie de huidige locatie van je apparaat te delen. Wanneer je gebruikmaakt van deze functies, wordt je locatie alleen naar Apple verstuurd als een vriend er specifiek om heeft gevraagd en wordt de informatie twee uur bewaard, waarna deze wordt verwijderd. Zoek mijn en Deel mijn locatie worden alleen ingeschakeld als jij ervoor kiest om je locatie met iemand anders te delen.

Als je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld, kun je met Zoek mijn je apparaten weergeven op een kaart. Als je ervoor kiest om de functie 'Stuur laatste locatie' in te schakelen, wordt de laatst bekende locatie van je apparaat automatisch naar Apple verstuurd en door Apple bewaard telkens wanneer de batterijlading van je apparaat tot een kritisch niveau is gedaald.

Via Offline zoeken kun je met Zoek mijn ook naar apparaten zoeken die niet zijn verbonden met het internet. Als Offline zoeken is ingeschakeld, detecteren je apparaten via Bluetooth de aanwezigheid van apparaten die offline zijn. Als een verloren apparaat dat offline is door je apparaten is gevonden, wordt de eigenaar via een beveiligde mobiele of wifiverbinding op de hoogte gebracht van de locatie van het apparaat. Het doorgeven van de locatie is met end-to-end-encryptie beveiligd en Apple kan de locatie van een offline apparaat of het apparaat dat de locatie doorgeeft niet zien. Je kunt Offline zoeken op de iPhone uitschakelen door in Instellingen naar je Apple ID te gaan en 'Zoek mijn' > 'Zoek mijn iPhone' > 'Offline zoeken' te kiezen.

Je kunt Zoek mijn en het activeringsslot op je iOS- of iPadOS-apparaat uitschakelen door in Instellingen naar je Apple ID te gaan en 'Zoek mijn' > 'Zoek mijn iPhone' of 'Zoek mijn iPad' te kiezen en 'Zoek mijn iPhone' of 'Zoek mijn iPad' uit te schakelen. Op je macOS-apparaat ga je in Systeemvoorkeuren naar 'iCloud' > 'Zoek mijn Mac'.

Voorzieningen van Apple waarbij iCloud is vereist

Om gebruik te maken van voorzieningen van Apple zoals Apple Pay, Activiteit-deling, Woning, Handoff, Universal Clipboard en de ontgrendelingsfunctie met de Apple Watch, moet je bij iCloud op je apparaat zijn ingelogd. Apple gebruikt je iCloud-abonnement om te controleren of je in aanmerking komt voor het configureren en gebruiken van veilige camera-opnamen in de Woning-app. Apple heeft geen toegang tot de inhoud van je camera-opnamen. Je hoeft niet alle iCloud-functies te gebruiken en je kunt in iCloud-instellingen op je apparaat de iCloud-functies uitschakelen die je niet wilt gebruiken.

Uitloggen bij iCloud

Als je geen gebruik meer wilt maken van iCloud op je iOS- of iPadOS-apparaat en een ermee gekoppelde Apple Watch, kun je uitloggen bij iCloud door in Instellingen naar je Apple ID te gaan en op de knop 'Log uit' te tikken. Als je iCloud niet meer op je Mac wilt gebruiken, ga je in Systeemvoorkeuren naar het iCloud-paneel en log je uit bij iCloud. Je Apple ID-wachtwoord is mogelijk vereist.

Delen met gezin

Via Delen met gezin kun je bepaald materiaal, je locatie, abonnementen en informatie over schermgebruik delen met je gezinsleden. Het gezinshoofd kan opgeven welke gedeelde functies worden ingeschakeld. Als Delen met gezin is ingeschakeld voor Apple Music, Apple TV, Arcade of News+, blijven gezinsleden bij elke voorziening inloggen met hun eigen Apple ID, waardoor hun bibliotheken en aanbevelingen persoonlijk blijven en ze toch profiteren van het gezinsabonnement. Als je Delen met gezin inschakelt voor iCloud-opslag, blijven de individuele accounts en bestanden ook bestaan terwijl elk gezinslid wel toegang heeft tot het opslagabonnement voor het hele gezin.

Als Delen van aankopen is ingeschakeld, krijgen de leden van je gezin automatisch toegang tot veel van je bestaande en toekomstige aankopen in de App Store, Apple Books en Apple Music, tenzij je die aankopen verbergt. Je kunt afzonderlijke iTunes-, Apple Books- en App Store-aankopen verbergen of Deel mijn aankopen uitschakelen in je persoonlijke instellingen voor Delen met gezin. Het gezinshoofd blijft ontvangstbewijzen ontvangen voor aankopen die zijn gedaan in de App Store, in Apple Books en in Apple Music, zelfs wanneer je je aankopen hebt verborgen.

Als je ervoor kiest om je locatie te delen met je gezin, kunnen alle gezinsleden automatisch de locatie van al je apparaten in de Zoek mijn-app zien, zodat ze je kunnen helpen om een verloren apparaat terug te vinden. Ook kunnen ze je huidige locatie zien op een kaart. Je kunt het delen van je locatie met individuele gezinsleden beheren of uitschakelen in de Zoek mijn-instellingen op je apparaat.

Als je gezinshoofd bent en Schermtijd voor je gezin inschakelt, kun je bepaalde informatie bekijken over het gebruik van apparaten door je gezin. Het gezinshoofd kan er ook voor kiezen om limieten voor het gezin in te stellen in Schermtijd, die automatisch worden gehandhaafd voor kinderen. Het gezinshoofd kan toestemming aan gezinsleden geven om de Schermtijd-gegevens van andere gezinsleden te bekijken.

iMessage en FaceTime

Wanneer je met je Apple ID inlogt op je iPhone, word je automatisch ingelogd bij iMessage en FaceTime. Je Apple ID of telefoonnummers worden weergegeven aan personen met wie je contact opneemt en personen kunnen je bereiken via je Apple ID en e-mailadressen of telefoonnummers in je account. Voor meer informatie over het privacybeleid van iMessage en FaceTime tik je in Instellingen op 'Berichten' > 'Info over iMessage en FaceTime en Privacy'.

iTunes Store, App Store en Apple Music

Wanneer je met je Apple ID inlogt op je iPhone, word je automatisch ingelogd bij de iTunes Store, de App Store en bij Apple Music, zodat je snel en gemakkelijk aankopen kunt doen of aan de slag kunt gaan met Apple Music. Aankopen die je doet worden in onze systemen vastgelegd, zodat je ze op elk gewenst moment opnieuw kunt downloaden. Als je gebruikmaakt van Apple Music, kan je luistergeschiedenis worden behouden en gebruikt om je betere aanbevelingen te bieden in 'Voor jou'. Je kunt ervoor kiezen om je luistergeschiedenis niet te delen via de Apple Music-instellingen.

Als iTunes Match beschikbaar is in jouw regio en je iTunes Match gebruikt, verzamelt iCloud informatie over de media in je iTunes-bibliotheek, en wordt je media vergeleken met nummers in de iTunes Store of worden nummers die niet zijn gevonden, geüpload naar iCloud, waarna deze nummers toegankelijk zijn op daarvoor geschikte apparaten.

Ga voor meer informatie over de iTunes Store, de App Store en Apple Music naar 'Info over Stores en privacy'.

Gebruiksgegevens

We verzamelen ook gegevens over je gebruik van iCloud om deze voorziening te kunnen aanbieden en verbeteren. Om problemen van klanten te kunnen oplossen, kunnen sommige van deze gegevens aan de Apple ID van de klant worden gekoppeld. We kunnen je IP-adres gebruiken om te bepalen vanuit welke plaats of welk land je de voorziening gebruikt, maar we bewaren deze informatie niet.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op http://www.apple.com/nl/privacy

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.