Bidirectionele Arabische en Hebreeuwse tekst gebruiken in Pages, Numbers en Keynote

Lees hoe u documenten maakt en bewerkt met tekst die van rechts naar links wordt gelezen.

Wanneer u een bidirectionele taal gebruikt, is de standaardschrijfrichting voor tekst, tekstvakken en tabellen van rechts naar links. Wanneer u voor de eerste maal tekst invoert in een document, wordt de schrijfrichting bepaald door de toetsenbordtaal die is ingesteld.

De taal controleren

U kunt bidirectionele talen, zoals Arabisch en Hebreeuws, gebruiken in Pages, Numbers en Keynote. Lees hoe u een taal toevoegt aan de invoerbronnen op uw Mac, een toetsenbord toevoegt aan uw iPhone, iPad of iPod touch en de taal van iCloud.com wijzigt.

Een document aanmaken

Nadat u een bidirectionele taal hebt toegevoegd, kiest u een sjabloon voor het aanmaken van uw document.

• Op een Mac: kies 'Archief' > 'Nieuw' en selecteer een sjabloon. Selecteer een bidirectionele taal in de rechterbenedenhoek en klik op 'Kies'.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op knop 'Voeg toe', selecteer linksboven een bidirectionele taal en tik vervolgens op een sjabloon.
  • Op iCloud.com: klik op knop 'Voeg toe', selecteer een bidirectionele taal in de rechterbovenhoek, selecteer een sjabloon en klik op 'Kies'.

De taal van een bestaand document instellen

Wanneer u een nieuw document aanmaakt, wordt hiervoor dezelfde taal gebruikt als op uw apparaat. Lees hoe u de taal op uw Mac wijzigt en de taal op uw iPhone, iPad of iPod touch wijzigt.

Als u de taal van een bestaand document wilt wijzigen, voert u de volgende stappen voor uw apparaat uit.

Op een Mac:

1. Kies 'Archief' > 'Geavanceerd' > 'Taal en regio'.
  2. Selecteer een taal.
  3. Klik op 'OK'.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik eerst op knop 'Meer' en daarna op 'Taal en regio'.
  2. Tik op 'Taal' en kies een taal.
  3. Tik op 'Regio' en kies een regio.
  4. Tik op 'Gereed'.

Werken met bidirectionele tekst en tabellen

U kunt in hetzelfde document tekst gebruiken die van rechts naar links en van links naar rechts wordt gelezen. Lees hoe u de richting van een tabel omkeert, de schrijfrichting wijzigt en meer.

De schrijfrichting wijzigen

• Op een Mac of op iCloud.com: klik op Opmaak-knop en daarna op knop 'Rechts naar links'.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op Opmaak-knop en daarna op knop 'Rechts naar links'.

De richting van een tabel omkeren

• Op uw Mac of op iCloud.com: klik op een tabel, klik op Opmaal-knop en vervolgens op Keer tabelrichting om of Keer tabelrichting om.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op een tabel, tik op Opmaak-knop, scrol omlaag en tik op 'Keer tabelrichting om'.

De richting van een werkblad omkeren

De richting omkeren van alle tabellen op een werkblad in een Numbers-document:

1. Tik of klik op een werkblad.
  2. Tik of klik op 'Keer werkbladrichting om'.

Tegenover elkaar liggende pagina's gebruiken

Als u een Pages-document instelt als een paginacombinatie van twee pagina's en een bidirectionele taal selecteert, worden de pagina's van rechts naar links weergegeven.

Als u naast elkaar liggende pagina's in een nieuw document wilt gebruiken, selecteert u een boeksjabloon in de sjabloonkiezer. Als u naast elkaar liggende pagina's in een bestaand document wilt gebruiken, voert u de stappen voor uw apparaat uit:

• Op een Mac: klik rechtsboven op Documentopties en selecteer vervolgens 'Naast elkaar liggende pagina's'.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op Meer-knop, tik op 'Documentontwerp' , tik op knop 'Documentinfo' en scrol vervolgens omlaag en schakel 'Naast elkaar liggende pagina's' in.

Met bidirectionele tekst werken in diagrammen

Als u een bidirectionele taal instelt, worden de geschreven tekst, geformatteerde getallen, datums, en labels in de diagrammen van rechts naar links weergegeven.