Een externe grafisch processor gebruiken met een Mac

Als u een externe grafisch processor (ook bekend als een eGPU) op uw Mac met Thunderbolt 3 en macOS High Sierra 10.13.4 of nieuwer aansluit, heeft deze toegang tot aanvullende grafische prestaties.

Een eGPU geeft uw Mac extra grafische prestaties voor professionele apps, 3D-gaming, het maken van VR-materiaal en meer.

eGPU's worden ondersteund op elke Mac die is uitgerust met Thunderbolt 3:

• MacBook Pro (2016) en nieuwer1
  • iMac (2017) en nieuwer
  • iMac Pro

Op uw Mac moet bovendien macOS High Sierra 10.13.4 of nieuwer zijn geïnstalleerd. Ontdek hoe u de software op een Mac bijwerkt.

Menubalkitem gebruiken om eGPU los te koppelen

Met een eGPU kunt u al deze dingen doen op uw Mac:

• Programma's versnellen die Metal, OpenGL en OpenCL gebruiken
  • Aanvullende externe monitors en beeldschermen aansluiten
  • VR-headsets gebruiken die zijn aangesloten op de eGPU
  • Uw MacBook Pro opladen terwijl u de eGPU gebruikt
  • Een eGPU met uw MacBook Pro gebruiken terwijl het ingebouwde beeldscherm is dichtgeklapt
  • Een eGPU aansluiten terwijl een gebruiker is ingelogd
  • Meer dan één eGPU aansluiten met behulp van de meerdere Thunderbolt 3 (USB-C)-poorten op uw Mac2
  • Gebruik het menubalkitem eGPU-menubalksymbool om de eGPU veilig los te koppelen
  • De activiteitenniveaus van ingebouwde en externe GPU's weergeven (Open 'Activiteitenweergave' en kies 'Venster' > 'GPU-geschiedenis.)

eGPU-ondersteuning in apps

eGPU-ondersteuning in macOS High Sierra 10.13.4 en nieuwer is ontworpen om Metal-, OpenGL- en OpenCL-apps sneller te maken die baat hebben bij een krachtige eGPU. Niet alle apps ondersteunen eGPU-versnelling; informeer bij de ontwikkelaar van de app voor meer informatie.4

Over het algemeen kan een eGPU prestaties versnellen in deze typen apps:

• Pro-apps die zijn ontworpen om meerdere GPU's te gebruiken
  • 3D-games, wanneer een externe monitor direct op de eGPU is aangesloten
  • VR-apps, wanneer de VR-headset direct is aangesloten op de eGPU
  • Pro-apps en 3D-games die het ingebouwde beeldscherm van een iMac of MacBook Pro versnellen (Deze mogelijkheid moet zijn ingeschakeld door de ontwikkelaar van de app.)

U kunt apps configureren om een eGPU te gebruiken met een van de volgende methoden.

De optie 'Bij voorkeur externe GPU' gebruiken

Vanaf macOS Mojave 10.14 kunt u 'Bij voorkeur externe GPU' instellen in het deelvenster 'Toon info' in de Finder. Met deze optie kan de eGPU apps versnellen op elk beeldscherm dat is aangesloten op de Mac, inclusief beeldschermen die zijn ingebouwd in iMac, iMac Pro en MacBook Pro:

1. Sluit de app als deze is geopend.
  2. Selecteer de app in de Finder. De meeste apps staan in de map 'Programma's'. Als u de app opent vanaf een alias of launcher, Control-klikt u op het symbool van de app en kiest u 'Toon origineel' in het venstermenu. Selecteer vervolgens de originele app.
  3. Druk op Command-I om het infovenster van de app weer te geven.
  4. Markeer het selectievakje naast 'Bij voorkeur externe GPU'.
  5. Open de app om deze met de eGPU te gebruiken.

U ziet deze optie niet als geen eGPU is gekoppeld, als macOS Mojave niet wordt uitgevoerd op uw Mac of als de app zelf de GPU-selectie beheert. Enkele apps kiezen rechtstreeks welke grafische processors worden gebruikt en negeren het selectievakje 'Bij voorkeur externe GPU'.

Een externe op eGPU aangesloten beeldscherm instellen als het primaire beeldscherm

Als u een extern beeldscherm hebt aangesloten op uw eGPU, kunt u dit kiezen als het primaire beeldscherm voor alle apps. Aangezien apps standaard de GPU gebruiken die is aangesloten op het primaire beeldscherm, werkt deze optie met verschillende apps:

1. Sluit eventuele geopende apps die de eGPU moet versnellen op het primaire beeldscherm.
  2. Ga naar het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren'. Selecteer 'Beeldschermen' en selecteer vervolgens het tabblad 'Rangschikking'.
  3. Sleep de witte menubalk naar het vak van het beeldscherm dat is aangesloten op de eGPU.
  4. Open de apps die u wilt gebruiken met de eGPU.

Als u de eGPU loskoppelt, gebruikt de Mac standaard weer de interne grafische processors die het ingebouwde beeldscherm aansturen. Wanneer de eGPU weer wordt gekoppeld, wordt het externe beeldscherm automatisch ingesteld als het primaire beeldscherm.

Ondersteunde eGPU-configuraties

Het is belangrijk om een eGPU te gebruiken met een aanbevolen grafische kaart en Thunderbolt 3-behuizing. En als u een MacBook Pro gebruikt, moet de Thunderbolt 3-behuizing van de eGPU voldoende stroom leveren voor de grafische kaart wanneer de computer wordt opgeladen. Neem contact op met de fabrikant van de behuizing om erachter te komen hoeveel stroom deze levert en controleer of dit voldoende is om uw aangesloten Mac-notebook op te laden.

De aanbevolen grafische kaarten en behuizingen die hiervoor voldoende stroom kan leveren, worden hieronder vermeld.

Alles-in-een-eGPU-producten voor Thunderbolt 3

Deze producten bevatten een krachtige ingebouwde GPU en leveren voldoende stroom om uw MacBook Pro op te laden.

Aanbevolen alles-in-een-eGPU's voor Thunderbolt 3:

AMD Radeon RX 470, RX 480, RX 570, RX 580 en Radeon Pro WX 7100

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Polaris-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Pulse-serie en de AMD WX-serie.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sapphire Gear Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 350W
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550 W3
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

AMD Radeon RX Vega 56

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Vega 56-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Vega 56 en XFX Vega 56.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• OWC Mercury Helios FX3
  • PowerColor Devil Box
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 550 W3
  • Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

AMD Radeon RX Vega 64, Vega Frontier Edition Air en Radeon Pro WX 9100

Deze grafische kaarten zijn gebaseerd op de AMD Vega 64-architectuur. Aanbevolen grafische kaarten zijn onder andere de Sapphire Vega 64, XFX Vega 64, AMD Frontier Edition luchtgekoeld en AMD Radeon Pro WX 9100.

Aanbevolen Thunderbolt 3-behuizingen voor deze grafische kaarten:

• Sonnet eGFX Breakaway Box 650 W3

Meer informatie

• Neem voor vragen over Thunderbolt 3-behuizing of grafische kaarten, ondersteuning voor en compatibiliteit van apps van derden contact op met de leverancier van de hardware of de software.
  • Softwareontwikkelaars kunnen hier meer informatie vinden over hoe ze apps zo kunnen schrijven dat deze profiteren van macOS eGPU-ondersteuning.

1. Als u een 13-inch MacBook Pro van 2016 of 2017 gebruikt, sluit u eGPU's en andere apparaten met hoge prestaties altijd aan op de linkerpoorten voor maximale gegevensdoorvoer.

2. Voor optimale prestaties moeten eGPU's direct op uw Mac worden aangesloten en niet worden doorgelust via een ander Thunderbolt-apparaat of een andere hub.

3. Deze behuizingen leveren minimaal 85 watt oplaadvermogen. Hierdoor zijn ze ideaal om met 15-inch MacBook Pro-modellen te gebruiken.

4. macOS High Sierra 10.13.4 en nieuwer biedt geen ondersteuning voor eGPU's in Windows met Boot Camp of wanneer uw Mac in macOS-herstel staat of systeemupdates installeert.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.