Informatie over privacy en beveiliging voor Apple producten in het onderwijs

Bij Apple zijn we van mening dat privacy een basisrecht is. Daarom wordt elk Apple product helemaal nieuw gemaakt om persoonlijke informatie te beschermen en om elke klant de mogelijkheid te bieden om zelf te kiezen wat wordt gedeeld en met wie. Daarom hebben al onze producten, inclusief de producten voor het onderwijs, ingebouwde privacyfuncties en -regelaars. Onze producten worden ontwikkeld om het verzamelen en gebruiken van gegevens te beperken, waar mogelijk verwerking op het apparaat te gebruiken en transparantie en controle te bieden over hoe informatie wordt gedeeld.

Lees meer over Apple's verbintenis tot privacy.

Lees verder en gebruik de onderstaande knoppen voor meer informatie over onze apps en voorzieningen voor scholen, hoe we studentengegevens beveiligen en om extra informatie en bronnen te vinden voor scholen en ouders.

Apps en voorzieningen voor scholen

Apple heeft krachtige hulpmiddelen ontwikkeld die zijn gericht op gebruik in scholen, om beheerders support te bieden bij de implementatie, om leraren support te bieden bij de workflows in het klaslokaal en om een persoonlijke leerervaring te bieden voor elke student.

• Apple School Manager is een gratis, webgebaseerde voorziening die technologiemanagers helpt bij de implementatie van iPads en Macs op scholen, bij het aanmaken van beheerde Apple ID-accounts voor studenten en personeel, bij het opstellen van klassenroosters voor de Schoolwork- en Classroom-apps, bij het vastleggen van de voortgang in Schoolwork en bij het beheren van apps en boeken voor lesgeven en leren. Apple School Manager vormt de basis voor Apple onderwijsvoorzieningen en -apps.
  • Beheerde Apple ID-accounts worden aangemaakt en beheerd door en zijn eigendom van scholen om studenten toegang te geven tot iCloud Drive, Fotobibliotheek, Reservekopie, Schoolwork en Gedeelde iPad. Hiermee hebben studenten toegang tot hun lesmateriaal en het werk dat ze hebben gedaan op een willekeurig apparaat.
  • Gedeelde iPad is een functie waarmee meerdere studenten dezelfde iPad kunnen gebruiken, terwijl ze toch een persoonlijke leerervaring hebben en de gegevens van elke student apart worden bewaard en beveiligd.
  • Met Schoolwork kunnen leraren en studenten lesmateriaal delen en ontvangen, voortgang van studenten bekijken en direct feedback geven, waardoor leraren de instructies persoonlijk kunnen maken. Schoolwork geeft een duidelijk beeld van de voortgang die studenten boeken met hun opdrachten. De leraar weet dus altijd of een student een extra uitdaging of extra hulp nodig heeft. Bovendien hebben studenten één plek om hun opdrachten te bekijken, hun werk te versturen en hun eigen voortgang te bekijken.
  • Met Classroom kunnen leraren iPad-apparaten van studenten in het klaslokaal beheren, waardoor ze studenten kunnen helpen door een les te navigeren door apps en koppelingen voor hen te openen. Leraren kunnen eenvoudig documenten versturen en ontvangen wanneer iedereen in het lokaal zit en het werk van studenten in de gaten houden door hun scherm te bekijken.
  • Met iTunes U kunnen leraren boeiende lessen opstellen en geven voor hun klas. Ook heeft iedereen met een iPhone of iPad toegang tot een grote verzameling lesmateriaal van toonaangevende scholen, universiteiten en culturele instellingen.

De krachtige productiviteits- en creativiteitsapps op iPad en Mac bieden studenten de mogelijkheid zichzelf op unieke manieren uit te drukken.

• Pages, Numbers en Keynote zijn ideale apps voor studenten en leraren om prachtige rapporten en boeken, inzichtelijke spreadsheets en fantastische presentaties aan te maken. Studenten kunnen alleen werken of realtime samenwerking gebruiken om samen te werken aan een project.
  • Met GarageBand, iMovie en Clips kunnen studenten en leraren muziek componeren, documentaires bewerken of korte videoclips opnemen.
  • Swift Playgrounds op iPad biedt een leuke en interactieve manier om aan de slag te gaan met Swift, onze krachtige programmeertaal. Bovendien bevat het uitgebreide lesprogramma Iedereen kan programmeren lessen op iPad en Mac, lerarenhandleidingen en apps om lesgeven in programmeren eenvoudig te maken. Wij vinden namelijk dat programmeren een essentiële vaardigheid is. Als studenten leren programmeren, leren ze hoe ze op creatieve manieren problemen kunnen oplossen en kunnen samenwerken. Bovendien kunnen ze apps bouwen waarmee ze hun ideeën tot leven kunnen brengen.

Meer informatie over Apple producten voor het onderwijs.

Hoe we studentengegevens beveiligen

Wij zijn van mening dat privacy een basisrecht is. We beschermen de privacy van alle klanten die onze producten gebruiken. Waar ze de iPad mee naartoe nemen, welke websites ze openen en welke apps ze gebruiken: persoonlijke informatie die wij niet willen zien en niet nodig hebben om fantastische ervaringen te bieden. Daarom hebben al onze producten, inclusief de producten die zijn ontwikkeld voor het onderwijs zoals Apple School Manager, Schoolwork en beheerde Apple ID's, ingebouwde privacyfuncties en -regelaars. We verkopen studentengegevens niet en we delen deze nooit met derden voor marketing- of reclamedoeleinden. Bovendien stellen we nooit profielen samen op basis van e-mails en internetgedrag van studenten.

Lees het Privacy-overzicht voor ouders

Studentengegevens gekoppeld aan Apple apps en voorzieningen voor onderwijs

Wanneer scholen Apple School Manager gebruiken om studenten toegang te bieden tot voorzieningen, fungeert Apple als een gegevensverwerker namens de school. Eigendom en beheer van de studentengegevens blijft bij de school.

Apple ontvangt en verwerkt de studentengegevens alleen namens de school, zoals gevraagd door de school. En wanneer scholen ons de persoonlijke informatie van hun studenten toevertrouwen, kunnen ze erop vertrouwen dat deze informatie alleen voor onderwijsdoelen wordt gebruikt. We stellen geen profielen van studenten samen op basis van hun onlinegedrag en we verkopen studentengegevens nooit, voor geen enkel doel.

Apple School Manager, de administratieve IT-portal van Apple, is ontwikkeld met de privacy van studenten in gedachten. Beheerders kunnen bijvoorbeeld beheerde Apple ID's en klassenroosters configureren in Apple School Manager door slechts een minimale hoeveelheid gegevens te importeren, zoals de naam van de student en vakken waarvoor de student zich heeft ingeschreven. Andere informatie over de student waarover de school mogelijk beschikt, wordt niet geïmporteerd, tenzij de school hier specifiek voor kiest.

Aan elke beheerde Apple ID die is aangemaakt in Apple School Manager kan de volgende informatie gekoppeld zijn (deze informatie kan worden bekeken door de school in de accountlijst of wanneer een account wordt geselecteerd in Apple School Manager):

• Een alfanumerieke ID specifiek voor die account, voornaam, tweede naam en achternaam, toegewezen schoollocatie, ingeschreven vakken, rol (zoals student, leraar, beheerder, enzovoort), gegevensbron (SiS-import, handmatig aangemaakt, enzovoort), datum aangemaakt, datum gewijzigd, cijferniveau (indien opgegeven), e-mailadres (indien opgegeven).
  • Meer informatie over beheerde Apple ID's.

Met Schoolwork kunnen leraren lesmateriaal delen en hebben ze beter inzicht in de voortgang van studenten binnen de apps en boeken die ze gebruiken. Schoolwork maakt gebruikt van informatie over studenten en het klassenrooster die beheerders configureren in Apple School Manager. Een school kan ook het vastleggen van de voortgang van studenten inschakelen met Schoolwork in Apple School Manager, zodat appontwikkelaars deze voortgang van activiteiten privé en veilig kunnen delen met leraren. Denk hierbij aan het lezen van een hoofdstuk in een boek, het maken van een aantal wiskundige vergelijkingen of het afleggen van een toets, toegewezen in door de school beheerde omgevingen. Met deze gegevens krijgen zowel leraren als studenten beter inzicht in de voortgang van toegewezen activiteiten en kunnen leraren extra activiteiten of extra hulp bieden, gebaseerd op de behoeften van studenten.

Voortgangsinformatie die wordt gedeeld met de leraar wanneer Schoolwork wordt gebruikt om activiteiten toe te wijzen, is afhankelijk van het type gegevens dat wordt gegenereerd door de deelnemende app. Denk hierbij aan: Bestede tijd, Timers voor start- en eindtijd, Quizscore, Geboekte voortgang, Verdiende punten en binaire waarden zoals Ja/Nee, Waar/Niet waar of Volledig/Onvolledig.

Het Gegevens- en privacy-overzicht voor scholen biedt extra informatie over de manier waarop Apple omgaat met studentengegevens en privacy voor beheerde Apple ID's en gerelateerde onderwijsfuncties.

Beschermingen van de studentenprivacy

Apple producten en voorzieningen voor het onderwijs worden gemaakt met dezelfde geïntegreerde aanpak voor privacy die aan de basis staat van alle Apple hardware, software en voorzieningen. We stellen geen profielen van studenten samen op basis van hun onlinegedrag en we verkopen studentengegevens nooit, voor geen enkel doel. We gebruiken lokale verwerking waar mogelijk, we gebruiken een minimale hoeveelheid gegevens om onze functies en voorzieningen in te schakelen en we bieden transparantie en controle voor de manier waarop informatie wordt gedeeld.

Wanneer studenten bijvoorbeeld QuickType-suggesties zien tijdens het typen van een bericht aan hun leraar, wordt dit mogelijk gemaakt door de intelligentie van het apparaat. Hiervoor hoeven geen gegevens naar onze servers te worden verzonden. Wanneer een leraar het scherm van een student bekijkt in de Classroom-app, of wanneer een student een opdracht afrondt waarvoor de voortgang wordt vastgelegd in Schoolwork, ziet de student een melding boven aan het scherm. En wanneer studenten hun beheerde Apple ID's gebruiken om samen te werken aan Pages-, Numbers- of Keynote-documenten, kunnen ze alleen samenwerken met andere gebruikers van de school.

De beheerde Apple ID's die studenten op school gebruiken om in te loggen bij hun apparaten, om lesmaterialen te openen en om belangrijke iCloud-voorzieningen te gebruiken, zijn speciaal ontworpen om de privacy van studenten te beschermen, inclusief beperkingen op aankopen en communicatie. Afzonderlijke App Store-, iBooks Store-, iTunes- en Apple Music-aankopen zijn uitgeschakeld en lesmaterialen en apps worden gedistribueerd door de school. De school is eigenaar en beheerder van studenteninformatie en kan ervoor kiezen om voorzieningen zoals iMessage, FaceTime of het vastleggen van de voortgang van studenten met de Schoolwork-app in of uit te schakelen.

Schoolwork is ontwikkeld om de privacy van studenten te beschermen. Wanneer een school het vastleggen van de voortgang voor Schoolwork in Apple School Manager inschakelt, worden gegevens over de voortgang alleen gedeeld voor opdrachten die de leraar specifiek geeft als een hand-out met behulp van de Schoolwork-app. Bovendien wordt dit alleen gedaan wanneer studenten hun beheerde Apple ID gebruiken die voor hen is aangemaakt door de school, op hun apparaat. Voortgang van studenten voor activiteiten die niet als opdracht zijn gegeven, wordt niet gedeeld of weergegeven. Als een leraar studenten bijvoorbeeld de opdracht geeft om de proloog van Romeo en Julia te lezen in iBooks en een student ook The Great Gatsby leest, zien de student en de leraar alleen de voortgang voor de proloog omdat dat de opdracht was. Voor de transparantie wanneer het vastleggen van de voortgang actief is, zien studenten een melding waarin wordt aangegeven dat hun voortgang wordt vastgelegd.

Apple vereist dat appontwikkelaars voor de App Store akkoord gaan met specifieke richtlijnen die zijn opgesteld om de privacy en beveiliging van gebruikers te beschermen. We hebben extra vereisten gesteld voor alle ontwikkelaars die ons framework gebruiken voor het vastleggen van de voortgang van studenten met de Schoolwork-app. Dit framework heeft de naam ClassKit. Naast onze standaardvereisten voor het publiceren van een app in de App Store vragen we ontwikkelaars om ClassKit alleen te gebruiken als hun gebruik van ClassKit is gericht op het leveren van onderwijsvoorzieningen. Ze mogen zich niet bezighouden met reclame op basis van gedrag en ze moeten ook een geschikt privacybeleid bieden waarin alle gebruiksdoelen van persoonlijke informatie worden beschreven.

Lees meer over Apple's verbintenis tot privacy.

Het Gegevens- en privacy-overzicht voor scholen biedt extra informatie over de manier waarop Apple omgaat met studentengegevens en privacy voor beheerde Apple ID's en gerelateerde onderwijsfuncties.

Het Privacy-overzicht voor ouders biedt ouders en voogden informatie over de manier waarop Apple de privacy van studenteninformatie beschermt.

De Apple School Manager-overeenkomst bevat de voorwaarden met betrekking tot het verzamelen en bewaren van studenteninformatie, inclusief bepalingen voor de privacy van gegevens specifiek voor onderwijsklanten.

Beschermingen van de beveiliging voor studentengegevens

Alle studentengegevens die door de school naar Apple worden gestuurd, zijn gecodeerd in de opslag en bij de overdracht. Apple bewaart de coderingssleutels in de eigen beveiligde datacenters.

Bestanden die worden bewaard op iPad of Mac (zoals notities, documenten of creatieve projecten), worden beveiligd met behulp van codering. Codering is op iPad automatisch ingeschakeld. Hiervoor wordt een unieke coderingssleutel gegenereerd aan de hand van de toegangscode van de gebruikers om gegevens op bestandsniveau te beveiligen met AES 256-bits codering. Op de Mac kan codering worden ingeschakeld met FileVault.

iCloud, de cloudvoorziening van Apple, beveiligt gebruikersgegevens door deze te coderen met het beveiligde netwerkprotocol TLS 1.2. Hiermee wordt gezorgd voor privacy en gegevensintegriteit wanneer deze gegevens via het internet worden verzonden. De gegevens worden in een gecodeerde indeling bewaard op de server en voor de identiteitscontrole worden beveiligde tokens gebruikt. Dit betekent dat studentengegevens zijn beveiligd tegen onbevoegde toegang wanneer ze worden overgezet naar apparaten en wanneer ze worden bewaard in iCloud. iCloud gebruikt minimaal 128-bits AES-codering (hetzelfde beveiligingsniveau als bij de grootste financiële instellingen) en geeft nooit coderingssleutels aan derden. Apple bewaart de coderingssleutels in de eigen beveiligde datacenters. Bovendien bewaart iCloud wachtwoorden en inloggegevens van studenten zodanig dat Apple deze niet kan lezen en er geen toegang toe heeft.

Meer informatie over iCloud-beveiliging en -privacy.

Opslag en bewaren van studentengegevens

Apple bewaart gegevens van Apple School Manager, beheerde Apple ID's, Schoolwork, iTunes U en iCloud in beveiligde datacenters die moeten voldoen aan strenge standaarden en vereisten met betrekking tot gegevensopslag. Apple is ISO 27001-gecertificeerd. Dit is een van de bekendste, internationaal geaccepteerde beveiligingsstandaarden voor cloudinfrastructuur en -systemen. Ook zijn we ISO 27018-gecertificeerd. Dit is de internationale standaard voor bescherming van persoonsgegevens in openbare cloudvoorzieningen.

Bevoegde schoolfunctionarissen kunnen indien nodig beheerde Apple ID's aanmaken in en verwijderen uit Apple School Manager. Alle informatie gekoppeld aan verwijderde accounts wordt binnen 30 dagen van de servers van Apple verwijderd.

De voortgangsgegevens van studenten die worden verzameld met de Schoolwork-app, worden bewaard totdat de student een les verlaat, volgens het klassenrooster in Apple School Manager. Wanneer een student een les verlaat, worden gegevens van die les verwijderd. Ook kunnen ouders de school vragen het vastleggen van de voortgang in Schoolwork uit te schakelen voor hun kind. In dit geval worden eerder vastgelegde gegevens voor alle lessen verwijderd. Gegevens die worden verwijderd door de school, worden binnen 30 dagen verwijderd van de servers van Apple.

Wanneer een school Apple School Manager niet meer wil gebruiken, worden alle relevante studentengegevens binnen maximaal 180 dagen verwijderd.

Regelaars voor locatiegegevens

Apple biedt gebruikers gedetailleerde controle over de manier waarop locatiegegevens worden beheerd en gedeeld met apps en cloudvoorzieningen. Locatievoorzieningen zijn standaard uitgeschakeld, maar kunnen door de student worden ingeschakeld als de school dit goedkeurt.

De ingebouwde apps van Apple zoals Kaarten, Weer of Camera moeten ook toestemming vragen om gegevens over de locatie te verzamelen en te gebruiken. De locatiegegevens die worden verzameld door Apple, worden zodanig verzameld dat de persoonsgegevens van de student niet worden bekendgemaakt. Andere apps die door de school beschikbaar worden gesteld, moeten ook toestemming vragen voor toegang tot locatiegegevens. Studenten kunnen net zoals al onze andere klanten toegang goedkeuren en intrekken voor elke app die vraagt om de voorziening te gebruiken.

Wanneer een app op de iPad locatievoorzieningen gebruikt, wordt een pijlsymbool weergegeven in de menubalk om de gebruiker te laten weten dat de locatie wordt gedeeld.

De locatie van een gebruiker is niet standaard beschikbaar voor de school via de functies en voorzieningen van Apple. Locatievoorzieningen kunnen echter worden gebruikt om een school te helpen een verloren of gestolen apparaat terug te vinden. Een MDM-beheerder kan op afstand de verloren-modus inschakelen op een schoolapparaat. Wanneer de verloren-modus is ingeschakeld, wordt de huidige gebruiker uitgelogd en kan het apparaat niet worden ontgrendeld. Op het scherm wordt een bericht weergegeven dat door de beheerder kan worden aangepast. Zo kan er bijvoorbeeld een telefoonnummer worden weergegeven dat moet worden gebeld als het apparaat wordt gevonden. Wanneer het apparaat in de verloren-modus wordt gezet, kan de beheerder het apparaat vragen om de huidige locatie naar de MDM-server te sturen. Wanneer een beheerder de verloren-modus voor een apparaat uitschakelt, wordt de locatie van het apparaat verzonden en wordt de gebruiker op de hoogte gesteld van deze actie.

Toegang tot studentengegevens van Apple apps en voorzieningen

Apple School Manager biedt gedetailleerde toegangsregelaars, waarbij verschillende personen verschillende bevoegdheden kunnen krijgen op basis van hun rol (Student, Leraar, Manager, Beheerder). De beheerders en managers die zijn gemachtigd door de school, kunnen nieuwe accounts aanmaken, rollen en bevoegdheden opgeven en informatie bekijken zoals de naam en ingeschreven lessen voor bestaande accounts. Ze kunnen ook wachtwoorden opnieuw instellen en accounts controleren wanneer dit nodig is.

Met beheerde Apple ID's kan gemachtigd schoolpersoneel een studentenaccount controleren naar goeddunken van de school. Deze functie heeft een streng protocol waarbij alle controles worden vastgelegd. Hiervoor krijgt een beheerder, een manager of een leraar controlebevoegdheden in Apple School Manager, de IT-portal van Apple. Controlebevoegdheden verlopen na acht uur. Tijdens de controleperiode heeft de controleur toegang tot de inhoud van de gebruiker die wordt bewaard in iCloud of apps die gegevens in iCloud bewaren. De controleur kan bovendien voortgangsgegevens bekijken die worden verzameld in de Schoolwork-app. Wanneer een account wordt gecontroleerd door de school, wordt die actie vastgelegd en krijgt de actie een tijdstempel met de gegevens van de controleur. Beheerders en managers kunnen dit zien in Apple School Manager. Indien nodig kunnen ouders samen met de school de account van de student controleren.

In Schoolwork hebben alleen de student en de leraren die als docent van een cursus staan vermeld waarvoor de student is ingeschreven (volgens de roostergegevens van Apple School Manager van de school), toegang tot de voortgangsinformatie van de student. En dit alleen als de school het vastleggen van de voortgang heeft ingeschakeld in Apple School Manager. Elke student heeft alleen toegang tot zijn of haar eigen gegevens. Elke leraar heeft alleen toegang tot voortgangsgegevens van studenten voor opdrachten van het eigen vak.

Met Classroom kunnen iPad-apparaten van studenten alleen in de klas worden beheerd. Als de les voorbij is, worden geen gegevens bewaard. De leraar en studenten moeten zich bij elkaar in de buurt bevinden, zijn ingelogd bij hetzelfde wifinetwerk en in een actieve lessessie aanwezig zijn. De leraar kan studentapparaten niet buiten de klas beheren of bekijken. Voor transparantie wanneer schermweergave actief is voor het scherm van een student in de les, wordt een melding boven aan het scherm weergegeven die aangeeft dat het scherm wordt bekeken. Een student heeft toegang tot de gegevens van de leraar die het scherm van de student bekijkt. Deze gegevens zijn te vinden in Instellingen op de iPad. Scholen kunnen er ook voor kiezen schermweergave uit te schakelen als leraren de schermen van studenten niet mogen bekijken.

Keuze van ouders om het vastleggen van de voortgang van hun kind uit te schakelen

Ouders kunnen de school vragen om de functies voor het vastleggen van de voortgang in de Schoolwork-app uit te schakelen voor alle lessen. Eerder verzamelde gegevens voor die student worden verwijderd. De student kan wel nog deelnemen aan opdrachten met de Schoolwork-app indien gewenst, maar de voortgang wordt niet vastgelegd.

Beperkingen op reclame

De onderwijsapps van Apple, zoals Classroom en Schoolwork, bevatten geen reclame. Hetzelfde geldt voor onze creativiteits- en productiviteitsapps zoals Pages, Numbers, Keynote, Clips, iMovie en GarageBand.

De regelaar 'Beperk reclametracking' van Apple is ingeschakeld voor alle beheerde Apple ID's. Zo wordt ervoor gezorgd dat reclame nooit is gericht op de informatie van de student, hoewel studenten die beheerde Apple ID's gebruiken wel contextuele reclame kunnen zien wanneer ze door Apple News of de App Store bladeren.

Apps in de categorie 'Kinderen' van de App Store en apps die ClassKit gebruiken om de voortgang van studenten te melden in de Schoolwork-app, mogen geen reclame op basis van gedrag bieden aan studenten.

Juridische overeenkomsten tussen de school, Apple en appontwikkelaars met betrekking tot de verzameling en opslag van studentengegevens

De Apple School Manager-overeenkomst bevat de voorwaarden met betrekking tot het verzamelen en bewaren van studenteninformatie door Apple, inclusief bepalingen voor de privacy van gegevens specifiek voor onderwijsklanten. Volgens de overeenkomst fungeert Apple als de gegevensverwerker met betrekking tot de gegevens die worden aangemaakt in Apple School Manager en Schoolwork.

Apple heeft strenge richtlijnen voor ontwikkelaars voor apps die worden gebruikt op scholen, maar scholen moeten toch zelf evalueren of apps die worden overwogen om in het klaslokaal te gebruiken voldoen aan hun privacybeleid. Zo wordt ervoor gezorgd dat de apps voldoen aan de beleidsregels en wettelijke verplichtingen van de school.

Apple vereist dat appontwikkelaars voor de App Store akkoord gaan met specifieke richtlijnen die zijn opgesteld om de privacy en beveiliging van gebruikers te beschermen. We hebben extra vereisten ingesteld voor alle ontwikkelaars die ons ClassKit-framework gebruiken voor het vastleggen van de voortgang van de studenten. Naast onze standaardvereisten voor het publiceren van een app in de App Store vragen we ontwikkelaars om ClassKit alleen te gebruiken als hun gebruik van ClassKit is gericht op het leveren van onderwijsvoorzieningen. Ze mogen zich niet bezighouden met reclame op basis van gedrag in de app en ze moeten ook een geschikt privacybeleid bieden waarin alle gebruiksdoelen van persoonlijke informatie worden beschreven.

Elke app die door de school wordt gebruikt, kan gegevens over de voortgang van studenten genereren (zoals toetscijfers of leesvoortgang), maar de gegevens worden alleen gedeeld met Apple door apps die ClassKit gebruiken en alleen voor scholen die het vastleggen van de voortgang expliciet hebben ingeschakeld.

Vrijgeven van studentengegevens aan derden

Apple verkoopt studentengegevens niet en we delen deze nooit met derden voor marketing- of reclamedoeleinden. We stellen nooit profielen van studenten samen op basis van hun onlinegedrag en we houden ons niet bezig met het verzamelen, gebruiken of vrijgeven van studenteninformatie anders dan voor relevante onderwijsvoorzieningen.

Apps die de voortgang van studenten melden met Schoolwork, krijgen van Apple geen toegang tot persoonsgegevens van studenten. Voortgangsgegevens die door de deelnemende app worden gegenereerd, zoals antwoorden op toetsvragen of de voortgang van het lezen van een hoofdstuk in een boek, kunnen alleen worden gedeeld met Schoolwork voor opdrachten die ons nieuwe ClassKit-framework gebruiken en alleen indien ingeschakeld door de school. Naast het melden van de voortgang van studenten in Schoolwork kunnen scholen er echter voor kiezen om een ontwikkelaar studenteninformatie te geven zodat deze studentenaccounts kan configureren voor toegang tot bepaalde apps.

Naleving van privacywetgeving voor studenten

Scholen kunnen Apple functies en voorzieningen gebruiken voor het onderwijs volgens hun verplichtingen onder COPPA en FERPA in de Verenigde Staten en andere toepasselijke wetgevingen met betrekking tot gegevensprivacy in de rechtsgebieden waarin Apple School Manager beschikbaar is.

We voldoen ook aan de vereisten van het AVG-framework van de EU. Dit is de bijgewerkte set EU-regels met betrekking tot privacy en het beheer van gebruikers van hun gegevens. Deze nieuwe regels gaan in mei 2018 in.

Apple bewaart gegevens van Apple School Manager, beheerde Apple ID's, Schoolwork, iTunes U en iCloud in beveiligde datacenters die moeten voldoen aan strenge standaarden en vereisten met betrekking tot gegevensopslag. Apple is ISO 27001- en 27018-gecertificeerd voor het implementeren van een Information Security Management System met maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen in openbare cloudomgevingen.

Ook heeft Apple ter bevestiging van haar verbintenis tot privacy de Student Privacy Pledge ondertekend die is geïntroduceerd door het Future of Privacy Forum (FPF) en de Software & Information Industry Association (SIIA).

Extra informatie voor scholen en ouders

Lees meer over extra bronnen van Apple en andere organisaties.

Studentapparaatbeheer voor scholen

Voor de support van de onderwijsomgeving en om ervoor te zorgen dat studenten gericht blijven op leren, kunnen scholen MDM-software (mobile device management) gebruiken voor apparaten die eigendom zijn van de school en voor apparaten die eigendom zijn van studenten en die zijn meegebracht naar school. Met MDM hebben schoolbeheerders een eenvoudige optie om apparaatinstellingen en beleidsregels te configureren voor netwerktoegang, veilige webinhoud, software-updates en meer. Ook kunnen ze hiermee de apps en boeken distribueren die studenten gebruiken om te leren.

Op deze manier kan de school ervoor zorgen dat de apparaten zijn geconfigureerd voor de beste leerervaring, dat de apparaten veilig zijn in gebruik en dat deze geen afleidingen bevatten in de vorm van apps en webpagina's die niet zijn goedgekeurd door de school.

Als de apparaten van studenten eigendom zijn van uw school, kunt u de instellingen, beperkingen en apps voor iPad en Mac configureren met MDM-software of met Apple Configurator. Bovendien kan toezicht worden gehouden op apparaten zodat de instellingen niet kunnen worden verwijderd. Als een student een eigen apparaat meeneemt naar school, moet hij of zij zich inschrijven voor de beheersoftware van de school zodat het apparaat kan worden beheerd. In dit geval kunnen MDM-apparaatinstellingen worden verwijderd door de student of door ouders, omdat het apparaat geen eigendom is van de school.

De privacy en veiligheid van apps voor het klaslokaal evalueren

Wanneer apps worden geselecteerd om op een school te gebruiken, is het belangrijk dat scholen naast de onderwijswaarde ook evalueren hoe een app omgaat met studentengegevens.

Elke app die wordt overwogen voor gebruik, moet beschikken over een privacybeleid waarin in duidelijke taal wordt uitgelegd hoe de ontwikkelaar omgaat met de volgende aspecten:

• Een beschrijving van de typen gegevens die worden verzameld en idealiter maatregelen die worden genomen om het verzamelen van gegevens tot een minimum te beperken. Een whiteboarding-app heeft bijvoorbeeld mogelijk geen toegang tot de locatie van een gebruiker nodig, maar een kaarten-app wel.
  • Worden gegevens bewaard buiten het land van oorsprong? Hoe zorgt de ontwikkelaar ervoor dat de datacenters beveiligd zijn en datalekken worden voorkomen?
  • Worden enkele of alle gegevens gecodeerd wanneer deze in de opslag staan? Worden gegevens overgedragen met behulp van coderingsmethoden zoals HTTPS, zoals vereist in de App Transport Security van Apple?
  • Gebruikt de ontwikkelaar gegevens alleen voor de expliciete onderwijsdoelen van de app (dus niet voor reclame of het opstellen van profielen)?
  • Deelt de ontwikkelaar gegevens met derden? Voor welk doel?
  • Heeft de ontwikkelaar de Student Privacy Pledge ondertekend?

Schoolbronnen voor communicatie over privacy- en beveiligingsprocedures aan ouders

Apple heeft een Communication Kit ontwikkeld zodat de schoolleiding kan communiceren met de gehele onderwijsgemeenschap over het onderwijsinitiatief van Apple. Deze kit bevat sjablonen voor een aanpasbare Keynote-presentaties die de schoolleiding kan gebruiken tijdens vergaderingen met ouders of het bestuur. Hiermee kunnen ze het verhaal vertellen van het initiatief, van hun visie voor onderwijs met technologie, tot de planning en uitvoering en hun strategieën om studenten te beschermen terwijl ze technologie gebruiken.

Scholen kunnen ook de Privacyhandleiding voor ouders distribueren om ouders en voogden op de hoogte te stellen van de manier waarop Apple de privacy van studenteninformatie beveiligt.

De opties van ouders om iPad en Mac voor hun kind te configureren

Ouders kunnen beperkingen, ook bekend als ouderlijk toezicht, gebruiken om specifieke apps en functies op de apparaten van hun kinderen te blokkeren of te beperken. Ouders kunnen bijvoorbeeld inhoud zoals films of muziek beperken aan de hand van leeftijdsclassificaties, bepaalde apps of webpagina's blokkeren en het delen van privégegevens zoals de locatie van hun kind beperken.

Scholen gebruiken vaak configuratieprofielen, waarmee vergelijkbare beperkingen kunnen worden ingeschakeld volgens het technologiebeleid van de school. Als u wilt weten of uw apparaat een profiel heeft, gaat u naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'Profielen'. Neem voor meer informatie contact op met de beheerder of de persoon die het profiel heeft geconfigureerd.

Meer informatie over de hulpmiddelen die we bieden om ouders te helpen selecteren wat hun kinderen kunnen doen met hun apparaten vindt u op onze Gezinnenpagina.

Bronnen om kinderen te helpen goede digitale burgers te worden

Er zijn veel bronnen beschikbaar om studenten te helpen goede digitale burgers te worden en om als richtlijn te dienen voor scholen en ouders. Common Sense Media heeft bijvoorbeeld materialen voor ouders en voor scholen. Ouders en hun studenten moeten ook het technologiebeleid van de school met betrekking tot acceptabel gebruik, e-mail, bewaren en opladen van apparaten, toegang tot inhoud en apps en meer bekijken.

In Apple Stores kunt u deelnemen aan gratis sessies voor kinderen en ouders. Deze sessies maken onderdeel uit van het Today at Apple-programma.

Common Sense Media biedt een Digital Citizenship Program voor scholen.

Het Future Privacy Forum biedt een handleiding voor ouders voor de privacy van studentengegevens.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.