Tekenen in Numbers en Keynote op uw iPad, iPhone of iPod touch

Voeg direct tekeningen toe aan uw spreadsheets en presentaties met Apple Pencil (op ondersteunde apparaten) of met uw vinger.

Een tekening toevoegen

1. Als u met Apple Pencil wilt tekenen, doet u dat gewoon ergens op het werkblad of de dia. Om uw vingers te gebruiken of als u Selecteer en scrol met Apple Pencil heeft ingeschakeld, tikt u op Nieuwe knop toevoegen > Media-knop > Tekenen-knop 'Tekenen' om op elke plaats te kunnen tekenen.
  2. Als u een andere tekentool wilt gebruiken, tikt u op een van de tools onder in het scherm. Voor allerlei effecten of functies kunt u ook de volgende tools gebruiken:
    • Als u een nieuwe, gevulde vorm wilt tekenen, tikt u op tool 'Vul' en begint u te tekenen. Als u een gebied wilt vullen, tikt u op Vul-tool en vervolgens op het gebied dat u wilt vullen.
    • Als u iets wilt uitgummen, tikt u op de gum  en sleept u over de tekening.
    • Als u onderdelen van een tekening wilt bewerken, tikt u op Selectie-tool en tikt of sleept u rondom het gedeelte dat u wilt wijzigen.
  3. Als u met een andere kleur wilt tekenen, tikt u op het kleurrondje en selecteert u een kleur. Veeg naar links om een precieze kleurnuance te kiezen.
  4. Als u met een andere pendikte of een ander niveau van ondoorzichtigheid wilt tekenen, tikt u tweemaal op de tool, tikt u op een dikte en tikt u vervolgens op de nieuwe dikte, of selecteert u een ander niveau van ondoorzichtigheid met behulp van de schuifregelaar.
  5. Als u de laatste bewerking ongedaan wilt maken, tikt u op Knop 'Maak ongedaan'.
  6. Tik op 'Gereed' wanneer u klaar bent.

Een tekening groter of kleiner maken of verplaatsen

U kunt een tekening die u hebt toegevoegd, groter of kleiner maken of verplaatsen:

• Als u de afmetingen van de tekening wilt wijzigen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u de grepen van het vak.
  • Als u de tekening wilt verplaatsen, tikt u met uw vinger op de tekening en versleept u deze.

Delen van een tekening bewerken

1. Tik (indien nodig) met uw vinger op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Wijzig tekening'.
  2. Tik onder in het scherm op Tool 'Selecteer' en tik of sleep vervolgens rondom het gedeelte van de tekening dat u wilt wijzigen. Er verschijnt een omtrek om de selectie.
  3. Tik op een optie in het venstermenu:
    • Als u de afmetingen van een selectie wilt wijzigen, tikt u op 'Pas grootte aan' en versleept u de grepen van het veld.
    • Als u één tekening wilt splitsen in twee tekeningen, tikt u in het venstermenu op 'Scheid'.
    • U kunt de selectie ook knippen, kopiëren, plakken, verwijderen en dupliceren.

Een bewegende tekening maken in Keynote

Met het opbouweffect 'Lijntekening' kunt de afbeelding binnen laten komen of laten weggaan wanneer de dia in de presentatie wordt getoond.

1. Kies de dia met de tekening en tik op de tekening om deze te selecteren.
  2. Tik nogmaals op de tekening en tik vervolgens in het venstermenu op 'Animatie'.
  3. Als u de afbeelding binnen wilt laten komen, kiest u 'Animatie in'. Als u de afbeelding wilt laten weggaan, kiest u 'Animatie uit'.
  4. In het venstermenu kiest u 'Lijntekening' en vervolgens tikt u op 'Speel' om een voorvertoning van de animatie te bekijken.
  5. Als u klaar bent, tikt u op 'Gereed'.

Selecteren en bladeren met de Apple Pencil

U kunt de Apple Pencil gebruiken om door een document te bladeren en objecten te selecteren. Ga naar 'Instellingen' > [App-naam] en schakel daar 'Selecteer en scrol met Apple Pencil' in.

Om een tekening toe te voegen als 'Selecteer en scrol met Apple Pencil' staat ingeschakeld, tikt u op Nieuwe knop toevoegen > Media-knop en dan op 'Tekening'.