Een presentatie in Keynote ontwerpen

Lees hier hoe je een thema kiest, dia's toevoegt en de vormgeving en beeldverhouding van een presentatie aanpast op een iPhone, iPad, Mac of online op iCloud.com.

Keynote gebruiken op een iPhone of iPad

Lees hier hoe je een thema kiest, inhoud toevoegt, de vormgeving van een dia aanpast en meer.

Een thema kiezen en inhoud toevoegen

Kies eerst een thema als je een Keynote-presentatie wilt maken. Thema's bevatten vooraf ontworpen dialay-outs, die je als uitgangspunt voor je presentatie kunt gebruiken.

1. Tik in de presentatieweergave op de knop 'Nieuwe presentatie'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding bovenaan het scherm. Als je op het moment een presentatie aan het bewerken bent, tik je op de knop 'Terug'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding om de presentatieweergave te openen.

2. Tik op 'Kies een thema' en tik vervolgens op een thema.

3. Als je een dia wilt toevoegen, tik je onderaan het scherm op de knop 'Voeg dia toe'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en vervolgens op de gewenste dialay-out.

4. Dubbeltik op de plaatsaanduidingstekst als je je eigen tekst wilt toevoegen.

5. Als de dia een plaatsaanduiding voor een afbeelding heeft en je deze wilt vervangen, tik je op de plaatsaanduiding van de afbeelding op de knop 'Vervang media'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en kies je je eigen afbeelding.

Het diaformaat wijzigen

Je kunt het diaformaat aanpassen zodat dit overeenkomt met schermen met andere beeldverhoudingen. Bestaande inhoud wordt mogelijk verplaatst vanwege de nieuwe beeldverhouding.

1. Open je presentatie in Keynote.

2. Op een iPhone: tik op de knop 'Meer'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding. Tik op een iPad op de documentnaam of op de knop 'Meer', afhankelijk van wat je ziet in de knoppenbalk.

3. Tik op 'Presentatieopties' en vervolgens op 'Presentatie-installatie'.

4. Tik onder aan het venster 'Diaformaat' op een nieuw formaat en vervolgens op 'Gereed'.

5. Als je kiest voor 'Aangepast', voer je de dia-afmetingen in en tik je vervolgens op 'Gereed'.

6. Tik op de knop 'Vorige dia'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding of 'Volgende dia'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding om voorbeelden van de dia's in het nieuwe formaat te bekijken.

7. Tik op 'Gereed'.

De vormgeving van een dia wijzigen

Als je snel de vormgeving van een dia wilt wijzigen, kun je er een andere dialay-out op toepassen. Wanneer je de lay-out van een dia wijzigt, wordt de bestaande inhoud van de dia in de nieuwe lay-out weergegeven.

1. Selecteer een of meer dia's.

2. Tik op de knop 'Opmaak'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en vervolgens op 'Lay-out'.

3. Veeg om alle dialay-outs te bekijken en tik vervolgens op de gewenste dialay-out om deze toe te passen.

4. Tik op de knop 'Sluit'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding als je klaar bent.

De vormgeving van de hele presentatie wijzigen

Als je de vormgeving van de hele presentatie wilt wijzigen, kun je op elk gewenst moment een nieuw thema kiezen. Als je inhoud hebt toegevoegd, wordt die toegevoegd aan de dia's van het nieuwe thema. Eventuele aanpassingen, zoals een gewijzigde tekstkleur, worden in het nieuwe thema weergegeven.

1. Open je presentatie in Keynote.

2. Op een iPhone: tik op de knop 'Meer'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding. Tik op een iPad op de documentnaam of op de knop 'Meer', afhankelijk van wat je ziet in de knoppenbalk.

3. Tik op 'Presentatieopties' en vervolgens op 'Presentatie-installatie'.

4. Tik onderaan het scherm op 'Thema's'.

5. Tik op een thema of veeg om meer thema's te bekijken.

6. Tik op 'Gereed' als je klaar bent.

Dialay-outs wijzigen

Als je snel wijzigingen in meerdere dia's van je presentatie tegelijk wilt aanbrengen, kun je de dialay-outs wijzigen. Je kunt de lay-out van een dia aanpassen en tekst, afbeeldingen en objecten eraan toevoegen. Wijzigingen aan dialay-outs worden doorgevoerd in alle dia's van de presentatie die dezelfde dialay-out gebruiken.

1. Tik op de achtergrond van een dia en tik vervolgens op 'Wijzig dialay-out' in het menu dat wordt weergegeven.

2. Tik in de navigatiekolom op de dia die je wilt wijzigen.

3. Kies wat je wilt doen: inhoud aanpassen of tekst, afbeeldingen of objecten toevoegen.

4. Als je klaar bent met het wijzigen van dialay-outs, tik je rechtsboven op 'Gereed'.

Keynote voor Mac

Lees hier hoe je een thema kiest, inhoud toevoegt, de vormgeving van een dia aanpast en meer.

Een thema kiezen en inhoud toevoegen

1. Ga in Keynote naar 'Bestand' > 'Nieuw'. Dubbelklik vervolgens in de themakiezer op het thema dat je wilt gebruiken. Als de themakiezer niet wordt geopend, houd je de Option-toets ingedrukt om naar 'Bestand'> 'Nieuw van Themakiezer' te gaan. Dubbelklik daarna op het thema dat je wilt gebruiken.

2. Als je een dia wilt toevoegen, klik je op de knop 'Voeg dia toe'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in de knoppenbalk en vervolgens op de gewenste dialay-out.

3. Dubbelklik op de plaatsaanduidingstekst als je je eigen tekst wilt toevoegen.

4. Als je een plaatsaanduidingsafbeelding wilt vervangen, klik je op de knop 'Vervang media'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding op de plaatsaanduidingsafbeelding en kies je een afbeelding.

Het diaformaat wijzigen

Je kunt het diaformaat aanpassen zodat dit overeenkomt met schermen of projectoren met andere beeldverhoudingen. Bestaande inhoud wordt mogelijk verplaatst vanwege de nieuwe beeldverhouding.

1. Klik op de knop 'Document'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en vervolgens op het tabblad 'Document'.

2. Kies een diaformaat uit het venstermenu 'Diaformaat'.

3. Als je kiest voor 'Aangepast diaformaat', voer je de dia-afmetingen in en klik je vervolgens op 'OK'.

De vormgeving van een dia wijzigen

Als je snel de vormgeving van een dia wilt wijzigen, kun je er een andere dialay-out op toepassen. Wanneer je de lay-out van een dia wijzigt, wordt de bestaande inhoud van de dia in de nieuwe lay-out weergegeven.

1. Klik op de knop 'Weergave'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding, selecteer 'Navigatiepaneel' en selecteer in het navigatiepaneel de dia's die je wilt wijzigen.

2. Klik op de knop 'Opmaak'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding, klik op 'Dialay-out' en klik vervolgens op een lay-out om deze toe te passen op de geselecteerde dia's.

De vormgeving van de hele presentatie wijzigen

Als je de vormgeving van de hele presentatie wilt wijzigen, kun je op elk gewenst moment een nieuw thema kiezen. Als je inhoud hebt toegevoegd, wordt die toegevoegd aan de dia's van het nieuwe thema.

1. Klik op de knop 'Document'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding en vervolgens op het tabblad 'Document'.

2. Klik op 'Wijzig thema'.

3. Klik dubbel op een nieuw thema.

4. Als je wilt dat jouw eigen aanpassingen (zoals tekstkleur) worden toegepast op het nieuwe thema, selecteer je 'Stijlaanpassingen behouden'.

Je kunt een themawijziging altijd ongedaan maken als je toch liever het vorige thema gebruikt.

Dialay-outs wijzigen

Als je snel wijzigingen in meerdere dia's van je presentatie tegelijk wilt aanbrengen, kun je de dialay-outs wijzigen.

1. Kies 'Weergave' >'Wijzig dialay-out' in de menubalk.

2. Selecteer in de navigatiekolom een dialay-out die je wilt wijzigen.

3. Kies wat je wilt doen: inhoud aanpassen of tekst, afbeeldingen of objecten toevoegen.

4. Als je klaar bent met het wijzigen van dialay-outs, klik je rechtsonder op 'Gereed'.

Wijzigingen aan dialay-outs worden doorgevoerd in alle dia's van de presentatie die dezelfde dialay-out gebruiken.

Keynote voor iCloud

Je kunt een thema kiezen als je online een nieuwe Keynote-presentatie maakt via iCloud.com.

1. Klik in de presentatieweergave op de knop 'Nieuwe presentatie'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding.

2. Klik dubbel op een thema. De presentatie opent in een nieuw tabblad of venster in je browser.

3. Als je een dia wilt toevoegen, klik je op de knop 'Voeg toe'Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding in het dianavigatiepaneel en vervolgens op de gewenste dialay-out.

4. Dubbelklik op de plaatsaanduidingstekst als je je eigen tekst wilt toevoegen aan een dia.

5. Als je een eigen afbeelding wilt toevoegen aan een dia, sleep je een afbeelding van je computer naar de plaatsaanduidingsafbeelding.

Als je de vormgeving van dia's, het diaformaat of het thema wilt wijzigen nadat je de presentatie in Keynote voor iCloud hebt aangemaakt, open je de presentatie in Keynote op je iPhone, iPad of Mac.