Over de beveiligingsinhoud van macOS High Sierra 10.13.3, Beveiligingsupdate 2018-001 Sierra en Beveiligingsupdate 2018-001 El Capitan

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van macOS High Sierra 10.13.3, Beveiligingsupdate 2018-001 Sierra en Beveiligingsupdate 2018-001 El Capitan beschreven.

Over Apple beveiligingsupdates

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Recente releases staan vermeld op de pagina Apple beveiligingsupdates.

Raadpleeg de pagina Apple productbeveiliging voor meer informatie over beveiliging. U kunt communicatie met Apple coderen via de Apple Product Security PGP-sleutel.

Apple beveiligingsdocumenten verwijzen naar kwetsbaarheden met CVE-ID waar mogelijk.

macOS High Sierra 10.13.3, Beveiligingsupdate 2018-001 Sierra en Beveiligingsupdate 2018-001 El Capitan

Releasedatum: 23 januari 2018

Audio

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd audiobestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2018-4094: Mingi Cho, MinSik Shin, Seoyoung Kim, Yeongho Lee en Taekyoung Kwon van het Information Security Lab, Yonsei University

curl

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: meerdere problemen in curl

Beschrijving: er was een probleem met out-of-bounds lezen in de curl. Dit probleem is verholpen door middel van een verbeterde controle van de grenzen.

CVE-2017-8817: gevonden door OSS-Fuzz

EFI

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Beschrijving: meerdere bufferoverflows in de kernel van Intel Manageability Engine Firmware 11.0/11.5/11.6/11.7/11.10/11.20 staan aanvallers met lokale toegang tot het systeem toe om willekeurige code uit te voeren.

CVE-2017- 5705: Mark Ermolov en Maxim Goryachy van Positive Technologies

Toegevoegd op 30 januari 2018

EFI

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Beschrijving: meerdere bevoegdhedenescalaties in de kernel van Intel Manageability Engine Firmware 11.0/11.5/11.6/11.7/11.10/11.20 staan niet-geautoriseerde processen toe om bevoorrechte content te openen via niet-gespecificeerde vectoren.

CVE-2017- 5708: Mark Ermolov en Maxim Goryachy van Positive Technologies

Toegevoegd op 30 januari 2018

IOHIDFamily

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2018-4098: Siguza

Kernel

Beschikbaar voor: macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Impact: een programma kan mogelijk het kernelgeheugen lezen (Meltdown)

Beschrijving: systemen met microprocessors die gebruikmaken van speculative execution en indirect branch prediction staan mogelijk ongeautoriseerde vrijgave van informatie toe aan een aanvaller met lokale gebruikerstoegang via een side-channel-analyse van de gegevenscache.

CVE-2017-5754: Jann Horn van Google Project Zero; Moritz Lipp van Graz University of Technology; Michael Schwarz van Graz University of Technology; Daniel Gruss van Graz University of Technology; Thomas Prescher van Cyberus Technology GmbH; Werner Haas van Cyberus Technology GmbH; Stefan Mangard van Graz University of Technology; Paul Kocher; Daniel Genkin van University of Pennsylvania en University of Maryland; Yuval Yarom van University of Adelaide en Data61; Mike Hamburg van Rambus (Cryptography Research Division)

Kernel

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: een programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een probleem met geheugeninitialisatie is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2018-4090: Jann Horn van Google Project Zero

Kernel

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: een programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een race-voorwaarde is verholpen door verbeterde geheugenverwerking.

CVE-2018-4092: Stefan Esser van Antid0te UG

Bijgewerkt op 8 februari 2018

Kernel

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2018-4082: Russ Cox van Google

Kernel

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6

Impact: een programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: een logicaprobleem is verholpen door verbeterde validatie.

CVE-2018-4097: Resecurity, Inc.

Kernel

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: een programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een validatieprobleem is verholpen door verbeterde invoeropschoning.

CVE-2018-4093: Jann Horn van Google Project Zero

LinkPresentation

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6.2

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd tekstbericht kan leiden tot een denial of service van het programma

Beschrijving: er is een bronuitputtingsprobleem aangepakt door verbeterde invoervalidatie.

CVE-2018-4100: Abraham Masri (@cheesecakeufo)

QuartzCore

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging tijdens de verwerking van webinhoud. Dit probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-2018-4085: Ret2 Systems Inc. in samenwerking met het Zero Day Initiative van Trend Micro

Sandbox

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: een proces in de sandbox kan de sandbox-beperkingen omzeilen

Beschrijving: een toegangsprobleem is verholpen door aanvullende sandbox-beperkingen.

CVE-2018-4091: Alex Gaynor van Mozilla

Beveiliging

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6

Impact: mogelijk zijn naambeperkingen onjuist toegepast op een certificaat

Beschrijving: er was een probleem met evaluatie van certificaten bij de verwerking van naambeperkingen. Dit probleem is verholpen door verbeterde vertrouwensevaluatie van certificaten.

CVE-2018-4086: Ian Haken van Netflix

Ondersteuning voor Touch Bar

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: een probleem met geheugenbeschadiging is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2018-4083: Ian Beer van Google Project Zero

Toegevoegd op 9 februari 2018

WebKit

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2

Impact: het verwerken van kwaadwillig vervaardigde webinhoud kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: meerdere problemen met geheugenbeschadiging zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-2018-4088: Jeonghoon Shin van Theori

CVE-2018-4089: Ivan Fratric van Google Project Zero

CVE-2018-4096: gevonden door OSS-Fuzz

Wifi

Beschikbaar voor: macOS High Sierra 10.13.2, macOS Sierra 10.12.6, OS X El Capitan 10.11.6

Impact: een programma kan beperkt geheugen lezen

Beschrijving: een validatieprobleem is verholpen door verbeterde invoeropschoning.

CVE-2018-4084: Hyung Sup Lee van Minionz, You Chan Lee van Hanyang University

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.