De batterij en de prestaties van de iPhone

Ontdek welke impact de batterij heeft op de prestaties van uw iPhone.

Met de iPhone willen we een ervaring bieden die eenvoudig en gemakkelijk in het gebruik is. Dit vereist veel ontwikkelwerk en geavanceerde technologieën. Een belangrijke technologie hangt samen met de batterij en de prestaties. Batterijen zijn een complexe technologie met enkele variabelen die van invloed zijn op de prestaties van de batterij en de iPhone. Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikbare onderdelen met een beperkte levensduur. De capaciteit en prestaties nemen in de loop van de tijd gedeeltelijk af, waardoor de batterij moet worden gerepareerd of gerecycled. Dit kan ook gevolgen hebben voor de prestaties van de iPhone. Lees verder voor meer informatie.

Over lithium-ionbatterijen

iPhone-batterijen maken gebruik van de lithium-iontechnologie. Lithium-ionbatterijen zijn beter dan de oudere generaties batterijtechnologie, omdat ze sneller opladen, langer meegaan en een hogere vermogensdichtheid hebben. Ze bieden dus een langere gebruiksduur in een lichtere verpakking. De technologie van oplaadbaar lithium-ion is momenteel de beste technologie voor uw apparaat. Lees meer over lithium-ionbatterijen.

De batterijprestaties maximaliseren

De 'gebruiksduur' is de tijd dat een apparaat kan worden gebruikt voordat het opnieuw moet worden opgeladen. De 'levensduur' is de tijd dat u een batterij kunt gebruiken voordat deze moet worden vervangen. De gebruiks- en levensduur van de batterij hangen af van de dingen die u doet met uw apparaat. Hier volgen enkele tips die u kunnen helpen, ongeacht hoe u uw apparaat gebruikt. De levensduur van een batterij houdt verband met de 'chemische leeftijd' van de batterij. Dit is iets anders dan alleen de ouderdom. Verschillende factoren spelen hierbij een rol, zoals het aantal oplaadcycli en de behandeling van de batterij. Lees de volgende tips voor optimale prestaties en een langere levensduur van de batterij. Bijvoorbeeld: houd de iPhone half opgeladen wanneer u deze voor een langere tijd opslaat. U kunt de iPhone ook beter niet gedurende lange tijd opladen of achterlaten in een hete omgeving, waaronder blootstelling aan direct zonlicht.

Wanneer batterijen chemisch verouderen

Alle oplaadbare batterijen zijn verbruikbare onderdelen die minder effectief worden naarmate ze chemisch verouderen.

Wanneer lithium-ionbatterijen chemisch verouderen, kunnen ze minder goed een lading vasthouden. Het gevolg kan zijn dat een apparaat sneller opnieuw moet worden opgeladen. Daarnaast kan ook de stroomvoorzieningscapaciteit van de batterij snel minder worden. Een telefoon kan alleen naar behoren werken als de batterij de elektronica onmiddellijk van stroom kan voorzien. De impedantie van een batterij is een van de eigenschappen die van invloed zijn op deze onmiddellijke stroomvoorziening. Een batterij met een hoge impedantie kan het systeem niet snel genoeg van de nodige stroom voorzien. Een batterij met een hogere chemische leeftijd kan een hogere impedantie hebben. De impedantie van een batterij neemt tijdelijk toe wanneer de batterij weinig lading heeft en in een omgeving met lage temperatuur. In combinatie met een hoge chemische leeftijd zal de impedantie nog meer toenemen. Alle op de markt verkrijgbare lithium-ionbatterijen hebben deze eigenschappen die verband houden met de chemie van de batterij.

Wanneer stroom wordt afgenomen van een batterij met een hogere impedantie, neemt de spanning van de batterij sterker af. Voor een goede werking van elektronische onderdelen is een minimale spanning vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor de interne opslag van het apparaat, de stroomcircuits en de batterij zelf. Het energiebeheersysteem bepaalt in hoeverre de batterij in staat is deze stroom te leveren en beheert de taken die nodig zijn om een goede werking te waarborgen. Wanneer de goede werking niet meer kan worden ondersteund met de volledige capaciteit van het energiebeheersysteem, schakelt het systeem het apparaat uit om de elektronische onderdelen te beschermen. Deze uitschakeling is opzettelijk ingebouwd voor het apparaat, maar kan verrassend zijn voor de gebruiker.

Onverwachte uitschakeling voorkomen

Onverwachte uitschakeling doet zich vaker voor als de batterij weinig lading of een hoge chemische leeftijd heeft, of in het geval van lage temperaturen. In extreme gevallen kan het voorkomen dat het apparaat zo vaak wordt uitgeschakeld dat het onbetrouwbaar of onbruikbaar wordt. Het in januari 2017 uitgebrachte iOS 10.2.1 bevat updates waarmee de onverwachte uitschakeling van eerdere modellen van de iPhone wordt voorkomen. Zo is er een functie voor iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus en iPhone SE waarmee stroompieken alleen dynamisch worden beheerd wanneer dat nodig is om onverwachte uitschakeling te voorkomen. Deze mogelijkheid is nu ook beschikbaar voor iPhone 7 en iPhone 7 Plus met iOS 11.2, en in de toekomst zal onze energiebeheerfunctie verder worden verbeterd. Deze functie is alleen bedoeld om onverwachte uitschakeling te voorkomen, zodat u de iPhone kunt blijven gebruiken. Deze energiebeheerfunctie is specifiek voor iPhone en is niet van toepassing op andere Apple producten.

Het energiebeheer is gebaseerd op een combinatie van de temperatuur van het apparaat, en de oplaadstatus en impedantie van de batterij. De maximale prestaties van bepaalde systeemonderdelen, zoals de CPU en GPU, zullen alleen dynamisch worden beheerd door iOS als dit is vereist voor de genoemde variabelen. Op die manier worden de taken van het apparaat automatisch gebalanceerd, zodat de systeemtaken soepeler worden verdeeld en snelle gelijktijdige prestatiepieken worden voorkomen. Soms merken gebruikers geen verschil in de dagelijkse prestatie van een apparaat. In hoeverre wijzigingen waarneembaar zijn, hangt af van de mate van energiebeheer die is vereist voor een bepaald apparaat.

Wanneer meer extreme vormen van systeembeheer zijn vereist, merkt de gebruiker mogelijk effecten zoals:

• Langere wachttijd voordat apps worden gestart
  • Lagere beeldsnelheid tijdens het scrollen
  • Minder achtergrondverlichting (deze instelling kan worden overschreven in het bedieningspaneel)
  • Tot 3 dB minder hoog luidsprekervolume
  • Geleidelijk afname van de beeldsnelheid in bepaalde apps
  • In extreme gevallen wordt de flitser uitgeschakeld (zoals aangegeven in de UI van de camera)
  • Apps die op de achtergrond worden uitgevoerd, moeten mogelijk opnieuw worden geladen bij de start

Veel belangrijke onderdelen worden niet beïnvloed door de energiebeheerfunctie. Bijvoorbeeld:

• Kwaliteit van mobiele telefoongesprekken en doorvoerprestaties van netwerken
  • Kwaliteit van gemaakte foto's en video's
  • GPS-prestaties
  • Nauwkeurigheid van locatiebepaling
  • Sensoren zoals gyroscoop, versnellingsmeter, barometer
  • Apple Pay

Meer hulp

Als de batterij weinig lading heeft en in het geval van lage temperaturen, zijn de wijzigingen van het energiebeheer slechts tijdelijk. Als de batterij van een apparaat chemisch is verouderd, kunnen de wijzigingen van het energiebeheer langduriger zijn. Dit komt omdat alle oplaadbare batterijen verbruikbare onderdelen zijn met een beperkte levensduur, die uiteindelijk moeten worden gerepareerd of gerecycled. Als u hier last van hebt en de apparaatprestaties wilt verbeteren, kunt u overwegen de batterij van uw apparaat te vervangen.

Lees meer over reparatie en recycling van de batterij.

Voor hulp met een batterijvervanging kunt u contact opnemen met Apple Support voor de serviceopties.