De portretmodus gebruiken op de iPhone

Lees hier hoe u de portretmodus gebruikt om schitterende foto's te maken.

In de portretmodus worden de camera's op compatibele iPhone-modellen gebruikt om een scherptediepte-effect te creëren. Zo kunt u een foto maken met een scherp onderwerp afgezet tegen een onscherpe achtergrond. U kunt ook belichtingseffecten toevoegen aan uw foto en een selfie maken in de portretmodus.

Voordat u aan de slag gaat, zorgt u dat u de nieuwste versie van iOS hebt.

U kunt de portretmodus gebruiken op een iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone X, iPhone 8 Plus en iPhone 7 Plus. Voor het maken van een selfie in de portretmodus is een iPhone X of nieuwer vereist. Lees hoe u uw iPhone identificeert.

Foto's maken in de portretmodus

1. Open de Camera-app en veeg naar de modus 'Portret'.
  2. Volg de tips op het scherm. Wanneer de portretmodus klaar is om een foto te maken, wordt het belichtingseffect, zoals 'Natuurlijk licht', geel.
  3. Tik op de sluiterknop .

De Camera-app geeft aan wanneer u de camera te dichtbij of te veraf houdt of wanneer de omgeving te donker is. U kunt ook de True Tone-flitser gebruiken, een timer instellen en filters toepassen. Nadat u een foto hebt gemaakt, kunt u de ingebouwde bewerkingsfuncties gebruiken om de foto bijvoorbeeld bij te snijden of automatisch te verbeteren.

Als u een iPhone 11 of iPhone 11 Pro Max hebt, wordt de portretmodus geopend met de telelenscamera. Tik op de knop '2x' als u wilt uitzoomen en de groothoekcamera wilt gebruiken.

Wanneer u de camera aan de achterzijde gebruikt op een iPhone XR, moet er een gezicht van een persoon worden gedetecteerd in de zoeker voordat u een foto in de portretmodus kunt maken.

Portretbelichting toevoegen

Op de iPhone X en nieuwer en de iPhone 8 Plus kunt u met de functie 'Portretbelichting' belichtingseffecten van studiokwaliteit toepassen op foto's die u in de portretmodus maakt. Kies uit 'Studiolicht' om gezichten helderder uit te lichten, 'Contourlicht' voor een dramatischer gericht licht, 'Toneellicht' om het onderwerp in de spotlight te zetten, 'Toneellicht mono' voor een klassieke zwart-wittoneelbelichting, of 'High-key licht mono' voor een onderwerp in grijstinten tegen een witte achtergrond.

U kunt in de portretmodus een foto maken en daarbij in realtime een voorvertoning van het belichtingseffect op het scherm weergeven. Zorg dat de portretmodus is geselecteerd in de Camera-app en veeg door de verschillende belichtingseffecten die onder in de zoeker worden weergegeven. Op de foto die u in de portretmodus maakt, wordt vervolgens het belichtingseffect toegepast.

U kunt ook het portretbelichtingseffect wijzigen van foto's die u al in de portretmodus hebt gemaakt:

1. Open de Foto's-app en selecteer de foto die u in de portretmodus hebt gemaakt en die u wilt wijzigen.
  2. Tik op 'Wijzig'. Belichtingseffecten worden onder in de foto weergegeven.
  3. Veeg door de belichtingseffecten om het gewenste effect te kiezen.
  4. Tik op 'Gereed'.

Op de iPhone XS en nieuwer is 'High-key licht mono' beschikbaar wanneer u de TrueDepth-camera aan de voorzijde en het camerasysteem aan de achterzijde gebruikt. Op de iPhone XR is het beschikbaar bij gebruik van de TrueDepth-camera.

Een selfie maken in de portretmodus

Met de iPhone X en nieuwer kunt u ook selfies in de portretmodus maken. Dit doet u als volgt:

1. Open de Camera-app.
  2. Veeg naar de modus 'Portret' en tik op de knop voor de camera aan de voorzijde .
  3. Houd de iPhone voor uw gezicht.
  4. Maak de selfie met een van de volumeknoppen.

U kunt ook portretbelichtingseffecten toevoegen aan foto's die u in selfiemodus maakt.

Op de iPhone XR worden alleen 'Natuurlijk licht', 'Studiolicht en 'Contourlicht' ondersteund door het camerasysteem aan de achterzijde.

Diepteregeling en portretbelichting aanpassen

Nadat u een foto hebt gemaakt in de portretmodus, kunt u de mate van achtergrondvervaging en de intensiteit van portretbelichtingseffecten aanpassen:

1. Tik in uw bibliotheek op een foto die is gemaakt in de portretmodus.
  2. Tik op 'Wijzig' en tik vervolgens op de knop 'Diepteregeling'  bovenaan het scherm om de diepteregeling aan te passen of op de knop 'Portretbelichting'  om de portretbelichting aan te passen. Onder de foto wordt een schuifknop weergegeven.
  3. Sleep de schuifknop naar links of naar rechts om het effect aan te passen. Een grijze stip boven de schuifknop geeft de oorspronkelijke waarde voor de foto aan.
  4. Tik op 'Gereed'.

Het effect van de portretmodus verwijderen

1. Selecteer de foto die u wilt wijzigen.
  2. Tik op 'Wijzig'.
  3. Tik boven in het scherm op 'Portret'.

Als u van gedachten verandert en het effect van de portretmodus weer wilt toevoegen, gaat u terug naar 'Wijzig' en tikt u nogmaals op 'Portret'.

Meer informatie

Leer, creëer en raak geïnspireerd. Doe mee aan praktische sessies die elke dag plaatsvinden in de Apple Store. Zoek Today at Apple-sessies bij u in de buurt.