Als Face ID niet werkt op een iPhone of iPad Pro

Lees wat u moet doen als u hulp nodig hebt bij het gebruik van Face ID om een iPhone of iPad te ontgrendelen, aankopen te bevestigen, bij apps in te loggen of als u gevraagd wordt de toegangscode in te voeren.

Controleer de instellingen van Face ID

Ga naar 'Instellingen' en tik vervolgens op 'Face ID en toegangscode' om de instellingen van Face ID te controleren. Zorg ervoor dat Face ID is geconfigureerd en dat de functies waarmee u Face ID wilt gebruiken, zijn ingeschakeld.

Controleer of de TrueDepth-camera niet wordt bedekt

Verwijder alles dat de TrueDepth-camera mogelijk bedekt, zoals vuil, een hoesje of beschermfolie.

Als u een iPad in de liggende richting gebruikt, moet u oppassen dat uw vinger of handpalm de TrueDepth-camera niet bedekt. Als dit wel het geval is, wordt bovenaan het scherm mogelijk een waarschuwing weergegeven met de tekst 'Camera is bedekt' met een pijl die naar de TrueDepth-camera wijst.

Een iPhone met lijnen die wijzen naar de TrueDepth-camera, twee punten aan de bovenkant van het scherm, een aan elke kant van de inkeping.

Zorg ervoor dat uw gezicht volledig zichtbaar is

Zorg ervoor dat de TrueDepth-camera uw ogen, neus en mond volledig kan zien. Face ID werkt standaard niet als iets uw neus en mond bedekt. Als u een mondkapje draagt en 'Face ID met een mondkapje' al hebt geconfigureerd,* moet u ervoor zorgen dat uw ogen zichtbaar zijn. U moet uw iPhone mogelijk hoger houden als u een mondkapje draagt. Als u uw mondkapje te hoog draagt of te dicht bij uw ogen, wordt uw iPhone mogelijk niet ontgrendeld.

Face ID werkt met veel zonnebrillen, maar 'Face ID met een mondkapje' werkt niet met een zonnebril. Als u echter een zonnebril draagt die bepaalde soorten licht blokkeert, blokkeert deze mogelijk ook het infraroodlicht dat de TrueDepth-camera gebruikt. Probeer Face ID zonder zonnebril te gebruiken.

* U kunt 'Face ID met een mondkapje' gebruiken op iPhone 12 en nieuwer met iOS 15.4 en hoger.

Zorg ervoor dat u in de TrueDepth-camera kijkt

Face ID werkt alleen op de iPhone als deze in de staande richting wordt vastgehouden en u in de TrueDepth-camera kijkt. Als u Face ID op de iPad gebruikt, maakt het niet uit of u de iPad in de staande of liggende richting houdt.

De TrueDepth-camera heeft een gezichtsveld dat vergelijkbaar is met wanneer u een selfie maakt of een FaceTime-gesprek voert. Zorg dat de iPhone of iPad zich binnen een armlengte van uw gezicht bevindt (25-50 cm). Het maakt hierbij niet uit of de iPhone of iPad ergens op ligt of dat u deze normaal vasthoudt.

Herstart het apparaat

Een iPhone herstarten of iPad. Voer uw toegangscode in. Probeer vervolgens opnieuw om Face ID te gebruiken.

Een ander uiterlijk toevoegen

Voor de meeste gebruikers geldt dat Face ID blijft leren naarmate ze veranderen. Als u een uiterlijk hebt dat sterk wisselt, kunt u een alternatief uiterlijk instellen, zodat Face ID u toch herkent.

Een ander uiterlijk configureren:

1. Ga naar 'Instellingen' en tik op 'Face ID en toegangscode'. Voer uw toegangscode in als daarom wordt gevraagd.
  2. Tik op 'Configureer een ander uiterlijk'.
  3. Kijk recht in uw iPhone of iPad en plaats uw gezicht binnen het kader.
  4. Beweeg uw hoofd rustig om de cirkel vol te maken. Als u uw hoofd niet kunt bewegen, tikt u op 'Toegankelijkheidsopties'.
  5. Tik op 'Ga door' wanneer u klaar bent met de eerste Face ID-scan.
  6. Beweeg uw hoofd rustig om de cirkel nog een keer vol te maken.
  7. Tik op 'Gereed' wanneer de configuratie van Face ID is voltooid.

Stel Face ID opnieuw in

Als u nog steeds hulp nodig hebt, stelt u Face ID opnieuw in en configureert u het opnieuw. Ga naar 'Instellingen', tik op 'Face ID en toegangscode' en vervolgens op 'Stel Face ID opnieuw in'. Tik vervolgens op Face ID configureren om Face ID opnieuw te configureren.

Vraag service aan

Als u uw gezicht nog steeds niet kunt registreren, neemt u contact op met Apple Support.

Alleen een getrainde technicus mag service uitvoeren aan uw apparaat. Onjuiste reparatie, wijziging of gebruik van niet-originele Apple componenten in de lasersystemen kan de goede werking van de veiligheidsmechanismen belemmeren en gevaarlijke blootstelling en letsel aan ogen of huid veroorzaken.

Als u uw toegangscode moet invoeren

In de volgende gevallen wordt u mogelijk gevraagd uw toegangscode of Apple ID in te voeren in plaats van Face ID te gebruiken:

• U draagt een mondkapje en hebt 'Face ID met een mondkapje' niet geconfigureerd.
  • Het apparaat is zojuist ingeschakeld of herstart.
  • Het apparaat is al meer dan 48 uur niet ontgrendeld.
  • De toegangscode is ten minste zes en een halve dag niet gebruikt om het apparaat te ontgrendelen en het apparaat is in de afgelopen vier uur niet ontgrendeld met Face ID.
  • Het apparaat is op afstand vergrendeld.
  • Na vijf onsuccesvolle pogingen om een gezicht te herkennen.
  • Na het starten van 'Zet uit' of 'SOS-noodmelding' door gelijktijdig indrukken van een van beide volumeknoppen en de zijknop gedurende twee seconden.