Een pdf maken in Pages, Numbers en Keynote

U kunt van een document een pdf maken op een Mac, iPhone, iPad of iPod touch, of op iCloud.com. Die pdf kunt u dan delen met anderen, of bewaren op een apparaat of in iCloud Drive.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Een PDF-versie maken van een document is een prima keuze als u documenten wilt delen waarbij de opmaak een belangrijk aspect is. Daarbij kunt u denken aan brochures, folders en handleidingen met veel illustraties. Een pdf is ook een goede keuze als u niet wilt dat anderen de inhoud, de opmaak of de lettertypen van uw document kunnen wijzigen.

Als u wilt dat de paginering van het document wordt aangepast aan de stand van het apparaat, kunt u het document ook exporteren als dynamisch aanpasbaar ePub-bestand. Geëxporteerde pdf's of ePub-bestanden kunnen niet worden bewerkt. Zorg dus dat u uw oorspronkelijke document bewaart als u denkt dat u er later nog iets aan moet wijzigen.

Als u in realtime wilt samenwerken aan een document, nodigt u anderen uit om met u samen te werken.

Op een Mac

• Als u een document met iemand anders wilt delen als pdf, opent u het document en kiest u 'Deel' > 'Stuur een kopie'. Kies hoe u de pdf wilt versturen en klik op 'Pdf'. Selecteer de gewenste speciale instellingen voor de pdf en klik op 'Volgende'.
  • Als u een pdf wilt bewaren op een Mac of op iCloud Drive, kiest u 'Archief' > 'Exporteer naar' > 'Pdf'. Selecteer de gewenste speciale instellingen voor de pdf en klik op 'Volgende'. Kies een locatie en klik op 'Exporteer'.

Op een iPhone, iPad of iPod touch

Open het document en tik achtereenvolgens op  en op 'Exporteer'. Tik op 'Pdf' en voer een van de volgende acties uit:

• Als u de pdf met iemand wilt delen, tikt u op een AirDrop-gebruiker. Als u de pdf per e-mail wilt versturen, tikt u op 'Mail'.
  • Als u de pdf op uw apparaat of in iCloud Drive wilt bewaren, tikt u op 'Bewaar in Bestanden', kiest u een locatie voor de pdf en tikt u op 'Voeg toe'. Als u de pdf in iCloud Drive of op uw iOS-apparaat bewaart, kunt u deze openen met de Bestanden-app.

U kunt ook een voorbeeld van de pdf bekijken en de pdf van markeringen voorzien voordat u deze deelt of bewaart. U wilt bijvoorbeeld een pdf-versie van het document ondertekenen voordat u deze naar iemand stuurt.

1. Open het document en tik op
  2. Tik achtereenvolgens op 'Exporteer' en op 'Pdf'.
  3. Tik op 'Maak pdf aan'. De pdf wordt geopend op het apparaat.
  •  Tik op pensymbool om de pdf te markeren.
  • Bewaar de pdf door achtereenvolgens op 'Gereed' en op 'Bewaar bestand in' te tikken. Kies vervolgens een locatie voor de pdf.
  • Tik op Deelsymbool als u de pdf met iemand wilt delen en kies vervolgens hoe u de pdf wilt delen.

Op iCloud.com

Met Pages, Numbers of Keynote voor iCloud kunt u een pdf maken van een document en deze delen of bewaren.

• Als u de pdf met iemand wilt delen, Control-klikt u op het document in de documentbeheerder en kiest u 'Stuur een kopie'. Klik achtereenvolgens op 'Pdf' en op 'E-mail'.
  • Als u het document als pdf wilt bewaren op het apparaat, Control-klikt u op het document in de documentbeheerder. Kies 'Download een kopie' en klik op 'Pdf'.

Speciale instellingen

Een wachtwoord toevoegen

U kunt laten vragen om een wachtwoord wanneer iemand een pdf wil bekijken die u hebt gemaakt. Selecteer bij het maken van de pdf in Pages, Numbers en Keynote voor Mac het aankruisvak 'Vraag om wachtwoord bij openen' en voer een wachtwoord in. Als iemand de pdf wil openen, moet deze dit wachtwoord invoeren. Als het document zelf al een wachtwoord heeft en u voor de pdf een ander wachtwoord wilt gebruiken, klikt u op 'Wijzig wachtwoord' en voert u een nieuw wachtwoord in.

Als u in Pages, Numbers en Keynote voor iOS en iCloud een pdf wilt beveiligen met een wachtwoord, moet u het document zelf met een wachtwoord beveiligen voordat u de pdf aanmaakt.

• Open het document op een iPhone, iPad of iPod touch en tik achtereenvolgens op en op 'Stel wachtwoord in'. Voer de gevraagde gegevens in en klik op 'Gereed'.
  • Open het document op iCloud.com, klik op Steeksleutel en kies 'Stel wachtwoord in'. Voer de gevraagde informatie in en klik op 'Stel wachtwoord in'.

De beeldkwaliteit instellen

In Pages, Numbers en Keynote voor Mac kunt u de beeldkwaliteit van de pdf kiezen. Selecteer de gewenste instelling in het venstermenu 'Beeldkwaliteit'. Hoe hoger de beeldkwaliteit, hoe groter de bestandsgrootte van de geëxporteerde kopie.

Speciale instellingen voor Numbers en Keynote

Numbers en Keynote hebben enkele extra opties voor het aanmaken van een pdf:

• In Numbers voor Mac en iOS kunt u een Paginalay-out-optie kiezen zodat de tabellen netjes op elke pagina van de pdf passen.
  • In Keynote voor Mac komt elke dia op een aparte pagina in de pdf. U kunt extra materiaal opnemen in de pdf wanneer u de diavoorstelling exporteert:
    • Als de presentatie notities van de presentator bevat en u wilt deze in de pdf opnemen, selecteert u 'Voeg notities van presentator toe'.
    • Als de presentatie overgeslagen dia's bevat die u wel in de pdf wilt opnemen, selecteert u 'Inclusief overgeslagen dia's'.
    • Als de presentatie objectanimaties bevat en u alle stadia van een opbouw op een aparte pagina wilt hebben, selecteert u 'Druk alle stadia van animaties af'. De stadia van de animaties komen in dezelfde volgorde in de pdf te staan als in de presentatie.