Apple Podcasts en privacy

De abonnementen op podcasts die je koopt in Apple Podcasts zijn gekoppeld aan je Apple ID. De vertrouwensscore van je apparaat wordt gebruikt om fraude te voorkomen. Luister- en gebruiksgegevens over podcasts worden verzameld om de voorziening te verbeteren en worden niet aan je Apple ID gekoppeld.

Apple Podcasts is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Privacy Icon

• De abonnementen op podcasts die je koopt in Apple Podcasts zijn gekoppeld aan je Apple ID.
  • Luistergegevens uit je gebruik van podcasts worden aan een willekeurige apparaat-ID gekoppeld die niet met je Apple ID wordt opgeslagen.
  • We verzamelen je afspeelgegevens om beter te begrijpen wie er naar podcasts luistert en om deze informatie in samengevoegde vorm aan aanbieders van podcasts te rapporteren.
  • We verzamelen ook gegevens over je gebruik van Apple Podcasts, zoals waar je op tikt.
  • Om fraude op te sporen en te voorkomen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoon­gesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e‑mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwens­score voor je apparaat te berekenen wanneer je probeert om iets te kopen. Deze berekening is zo ontworpen dat Apple de werkelijke waarden op je apparaat niet kan achterhalen. De scores worden gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

Bescherming van je privacy en beveiliging van je gegevens is een prioriteit van iedereen bij Apple. We werken er hard aan om alleen die gegevens te verzamelen die we nodig hebben om je ervaring te verbeteren. Als we gegevens verzamelen vinden we het belangrijk dat je weet wat we verzamelen en waarom, zodat je een bewuste keuze kunt maken. Net als alle Apple producten en voorzieningen is ook Apple Podcasts ontworpen met deze principes in gedachten.

Apple Podcasts aanbieden en verbeteren

We verzamelen luister- en gebruiksgegevens over podcasts om de voorziening aan te bieden en te verbeteren en om inzicht te krijgen in en samengevoegde rapporten te bieden over de luisteraars van podcasts. Deze gegevens bevatten informatie over de podcasts die je beluistert, zoals hoeveel van een podcast je beluistert, wanneer je luistert en wanneer je streamt, downloadt of volgt. Ter verbetering en personalisatie van de voorziening verzamelen we informatie over hoe je Apple Podcasts gebruikt, zoals op welke links je tikt. We hebben Apple Podcasts zo ontworpen dat deze gegevens niet zijn gekoppeld aan andere voorzieningen van Apple. Deze informatie is gekoppeld aan een willekeurige unieke ID die specifiek is voor Apple Podcasts en die niet wordt opgeslagen met je Apple ID. We gebruiken iCloud om deze ID te synchroniseren op al je apparaten die zijn ingelogd bij iCloud. Om de ID in de naar Apple verstuurde afspeelgegevens opnieuw in te stellen, ga je op een iOS- of iPadOS-apparaat in Instellingen naar 'Podcasts' > 'Stel ID opnieuw in'. Hiermee wordt ook de ID voor gekoppelde watchOS-apparaten opnieuw ingesteld.

Om het de gebruiker gemakkelijker te maken, synchroniseert Apple Podcasts de afspeel­positie van de podcast­afleveringen die je beluistert, evenals de inhoud van je bibliotheek, waaronder de programma's die je volgt, de afleveringen die je hebt bewaard en je stations, zodat elk apparaat je dezelfde Apple Podcasts-ervaring biedt. Deze informatie wordt met je Apple ID bewaard. Je kunt het synchroniseren van je bibliotheek uitschakelen in Instellingen.

We gebruiken informatie over je kanaalabonnementen, gevolgde podcasts, recent afgespeelde podcasts en recente aanbevelingen om de dienst te personaliseren en je te helpen materiaal te ontdekken dat het meest relevant voor je is. Je kunt personalisatie uitschakelen in Apple Podcasts, evenals in de App Store, Apple Books, iTunes Store, Apple TV en voor abonnementen van Apple, door 'Persoonlijke aanbevelingen' voor je Apple ID uit te schakelen. Ga op je iOS- of iPadOS-apparaat in Instellingen naar '[je naam]' > 'Media en aankopen' > 'Toon account' en tik vervolgens om 'Gepersonaliseerde aanbevelingen' uit te schakelen. We delen gegevens alleen in samengevoegde vorm met aanbieders van podcasts. We delen je persoonlijke gegevens niet met derden. Denk er echter wel aan dat wanneer je podcast­afleveringen van sommige podcast­aanbieders afspeelt of downloadt of Siri gebruikt om naar nieuws­berichten te luisteren, deze aanbieders mogelijk informatie kunnen verzamelen over jouw gebruik van hun podcasts en dat het verzamelen wordt geregeld door hun privacy­beleid. Wanneer je bijvoorbeeld een tv-programma toevoegt via een URL of luistert naar een podcast die wordt gehost op een hostingplatform van een externe aanbieder, maakt je apparaat rechtstreeks verbinding met het hostingplatform van de externe aanbieder om toegang te krijgen tot het gevraagde materiaal. Wanneer je apparaat verbinding maakt, is het IP-adres van het apparaat zicht­baar voor het hostingplatform van de externe aanbieder. Hoe het hostingplatform van de externe aanbieder omgaat met je IP-adres wordt bepaald door het privacybeleid van deze externe aanbieder.

Andere apps en apparaten die integratie met Apple Podcasts aanbieden, kunnen toegang vragen tot Apple Podcasts en je Podcasts-bibliotheek. Als je toestemming verleent, krijgt de app of het apparaat toegang tot informatie zoals je bibliotheek, je podcastafspeelactiviteit en je aanbevelingen. Een app of apparaat met toestemming kan ook gegevens bewerken die zijn gerelateerd aan je account, zoals welke podcasts er in je bibliotheek staan. Je kunt de toegang van een iOS- of iPadOS-app op je iOS- of iPadOS-apparaat uitschakelen door in Instellingen naar 'Privacy en beveiliging' > 'Media en Apple Music' te gaan. Toegang via andere apps of apparaten kun je in de accountinstellingen van Apple Music uitschakelen.

Communicatie met jou

Apple gebruikt mogelijk informatie over je account, zoals de Apple producten die je bezit en je abonnementen op diensten van Apple, om je berichten te sturen over Apple Podcasts en andere Apple producten, diensten en aanbiedingen die voor jou interessant kunnen zijn. Apple gebruikt mogelijk ook informatie over je aankoop­activiteiten binnen Apple Podcasts om je e‑mails en pushmeldingen te sturen over nieuwe functies, inhoud en aanbiedingen die beschikbaar zijn in Apple Podcasts. Je kunt je e‑mailvoorkeuren wijzigen en je afmelden voor het ontvangen van dergelijke e‑mails door naar appleid.apple.com te gaan. Als je je meldingsvoorkeuren op een iOS- of iPadOS-apparaat wilt bijwerken, ga je in Instellingen naar 'Meldingen' > 'Podcasts'. Apple gebruikt informatie over je interacties met onze communicatie, waaronder meldingen, om onze diensten te verbeteren.

Apple Podcasts-abonnementen

Als je abonnementen op podcasts koopt in Apple Podcasts, gebruiken we persoon­lijke gegevens die nodig zijn om je aankoop­transacties te verwerken, zoals je account- en betalings­gegevens, die je in Instellingen kunt terug­vinden en wijzigen, en je aankoop­geschiedenis. We kunnen je persoonlijke gegevens ook gebruiken om te controleren of je in aanmerking komt voor een gratis proefversie of speciale aanbieding van Apple Podcasts.

We gebruiken informatie over je actieve abonnementen op voorzieningen van Apple en derden die via de App Store zijn gekocht om te bepalen of je in aanmerking komt voor toegang tot aanvullend abonnementsmateriaal in Apple Podcasts. Als je eerder een abonnement rechtstreeks bij een derde partij met beschikbaar materiaal hebt gekocht, kun je je abonnement verifiëren bij de derde partij en toegang krijgen tot dergelijk materiaal.

Fraude en andere kwaad­aardige activiteiten voorkomen

Als je een betaal­kaart gebruikt, kan Apple je kaart­nummer en factuur­gegevens bewaren en deze auto­matisch bijwerken voor latere aankopen, terug­kerende trans­acties of andere doel­einden die je autoriseert. Apple kan deze gegevens verkrijgen via je financiële instelling of je betalings­netwerk en kan deze ook gebruiken ter verificatie en ter voor­koming van fraude.

Wanneer je iets probeert te kopen, wordt informatie over je gebruik van het apparaat, waaronder het geschatte aantal telefoon­gesprekken dat je hebt gevoerd of het geschatte aantal e‑mails dat je hebt verzonden en ontvangen, gebruikt om een vertrouwens­score voor je apparaat te berekenen. De berekening is zo ontworpen dat Apple de onder­liggende waarden op je apparaat niet kan achter­halen. De score wordt gedurende een vaste tijdsduur op onze servers bewaard.

Apple kan informatie over jouw gebruik van Apple Podcasts gebruiken voor het voorkomen van of het reageren op activiteiten die toepasselijke iOS- of iPadOS-softwarelicentieovereenkomsten of wetgeving overtreden.

Toepasselijke juridische basis voor het verwerken van persoonlijke gegevens

We verwerken je persoonlijke gegevens in Apple Podcasts over het algemeen voor het uitvoeren van je contract met Apple, zoals noodzakelijk voor het aanbieden van de voorziening en om onze wettelijke verplichtingen na te leven. Indien instemming de toepasselijke juridische basis is, streven we hiernaar in overeenstemming met toepasselijke lokale wetgeving.

Indien toepasselijke lokale wetgeving dit toestaat, verwerken we persoonlijke gegevens als noodzakelijk voor onze wettelijke belangen of die van een derde partij voor de volgende doeleinden:

• Materiaal weergeven dat beschikbaar voor je is
  • Synchroniseer je afspeelpositie en bibliotheek met apparaten
  • De dienst voor jou en anderen optimaliseren en verbeteren en je kennisgevingen sturen over Apple Podcasts en andere gerelateerde producten, diensten en aanbiedingen van Apple die voor jou interessant kunnen zijn
  • Fraude en andere kwaadaardige activiteiten voorkomen

De gebruikte gegevens omvatten:

• Je gebruik van Apple Podcasts, waaronder je afspeelpositie en het materiaal in je bibliotheek
  • De abonnementen op podcasts die je koopt in Apple Podcasts
  • Je account, zoals de Apple producten die je bezit en je abonnementen op voorzieningen van Apple
  • Je IP-adres

Bewaarperiode

We bewaren persoonlijke gegevens die gekoppeld zijn aan je aankopen in Apple Podcasts gedurende perioden die door de toepasselijke wetgeving met betrekking tot financiële rapportage worden vastgesteld en die per regio kunnen verschillen. Voor de meeste klanten is een bewaar­periode van ten minste 10 jaar vereist, maar in regio's zoals China kan die periode 30 jaar zijn. We bewaren ook een record van je aankopen zolang je een account bij ons hebt, zodat je toegang hebt tot dat materiaal, in overeenstemming met onze toepasselijke voorwaarden. Bepaalde gegevens, zoals transacties, maar niet je bewaarde kaartgegevens, kunnen echter als bedrijfsinformatie worden bewaard, ook nadat je je account hebt gesloten of Apple Podcasts niet meer gebruikt.

De door Apple verzamelde gegevens worden te allen tijde behandeld conform het privacy­beleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy

Publicatiedatum: 18 september 2023