Aan de slag met vormen

Kies uit honderden vormen in de vormenbibliotheek en voeg ze toe aan uw Pages-, Numbers- of Keynote-document, of maak aangepaste vormen in iWork.

U kunt snel een vorm vanuit de iWork-vormenbibliotheek invoegen in uw document.

• Op een Mac: klik op de knop 'Vorm'  en kies een vorm.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch tikt u op de Invoeg-knop  en vervolgens op de knop 'Vormen' . Tik op een vorm.
  • Op iCloud.com: klik op 'Kies een vorm of lijn om aan deze presentatie toe te voegen' en kies dan een vorm.

Nadat u de vorm hebt toegevoegd en geplaatst, kunt u deze opdelen in stukken of combineren met andere vormen om een aangepaste vorm te maken. Als u klaar bent met het bewerken van de vorm, kunt u deze toevoegen aan uw vormenbibliotheek om deze later te gebruiken.1

Een vorm loskoppelen

Sommige vormen bestaan uit meerdere delen. Wanneer u een vorm loskoppelt, kunt u de kleur wijzigen, de vorm bewerken of de afzonderlijke delen van een vorm verwijderen.

• Op een iPhone, iPad of iPod touch: selecteer de vorm die u wilt loskoppelen en tik vervolgens op de knop 'Opmaak' . Tik op 'Orden' en vervolgens op 'Koppel los'.
  • Op een Mac: klik met de Control-toets ingedrukt op de vorm en kies 'Koppel los'.

Sommige vormen in de vormenbibliotheek bevatten andere mogelijke vormen die u wellicht wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld de vorm van Californië wilt gebruiken, kunt u de volledige kaart van de Verenigde Staten invoegen en deze vergroten. Nadat u de vorm hebt opgedeeld in stukken, kunt u de Californië-vorm afzonderlijk gebruiken. Als u die vorm in de toekomst weer wilt gebruiken zonder deze los te maken van de hoofdvorm, voegt u de vorm toe aan uw vormenbibliotheek.

Nadat u een vorm hebt opgedeeld, kunt u elk deel een andere kleur geven. U kunt bijvoorbeeld de kleur van elke staat in de kaart wijzigen of de kleur veranderen van een gedeelte dat u hebt losgemaakt van de overige delen van de vorm.

Keynote op een Mac met de staat California geselecteerd naast de vormen van de Verenigde Staten van Amerika

Twee op elkaar gestapelde vormen waarvan één geselecteerd

Nieuwe vormen maken

U kunt vormen combineren en van elkaar aftrekken om nieuwe vormen te maken. U kunt op vier verschillende manieren nieuwe vormen maken van bestaande vormen: 'Combineer', 'Doorsnede', 'Trek af' of 'Laat weg'.

• Op een iPhone, iPad of iPod touch: selecteer de vormen die u wilt gebruiken en tik vervolgens op de knop 'Opmaak' . Tik op 'Orden' en geef aan hoe u de vormen wilt combineren.
  • Op een Mac: selecteer alle vormen die u wilt gebruiken, klik op de knop 'Opmaak' , klik op 'Orden' en geef aan hoe u de vormen wilt combineren.

Twee gecombineerde vormen

Combineer
Wanneer u meerdere vormen combineert, worden ze samengevoegd tot één vorm.

Een doorgesneden vorm

Doorsnede
Wanneer u meerdere vormen doorsnijdt, wordt een vorm gemaakt van de overlappende delen.

Twee van elkaar afgetrokken vormen

Trek af
Wanneer u een vorm aftrekt van een andere vorm, wordt het deel van de vorm verwijderd dat zich boven op een andere vorm bevindt.

Twee weggelaten vormen

Laat weg
Wanneer u weglating toepast op twee vormen, wordt er een vorm gemaakt waarin het overlappende deel tussen de vormen is weggelaten.

Stijlen toevoegen aan uw vorm

Nadat u een vorm hebt toegevoegd aan uw document, kunt u de volgende stijlen van de vorm wijzigen:2

• Vulling U kunt vormen vullen met een afbeelding, een effen kleur of een kleurverloop (twee of meer kleuren die in elkaar overvloeien).
  • Rand U kunt een rand toevoegen, zoals een fotolijstje of een stippellijn, en vervolgens kunt u de dikte, kleur en andere kenmerken van de rand wijzigen.
  • Schaduw U kunt tot zes verschillende vooraf ingestelde schaduwen toevoegen aan uw vorm en vervolgens de vervaging, afstand en doorzichtigheid van uw schaduw aanpassen.
  • Weerspiegeling U kunt een weerspiegeling toevoegen aan uw vorm en de zichtbaarheid ervan aanpassen.
  • Ondoorzichtigheid U kunt interessante effecten creëren door objecten meer of minder doorzichtig te maken.

Zo verandert u de stijl van uw vorm:

• Op een Mac: selecteer de vorm, klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'. Klik op het driehoekje om een individuele stijl uit te vouwen en geavanceerde opties weer te geven.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Opmaak'  en tik vervolgens op 'Stijl'. Schakel een individuele stijl in om geavanceerde opties te zien.
  • Op iCloud.com: klik op Toon of verberg opmaak- en stijlopties > 'Stijl'. Selecteer een individuele stijl om geavanceerde opties te zien.

Standaardstijlen bewaren en instellen op uw Mac

Op uw Mac kunt u een stijl bewaren en de standaardstijl wijzigen voor nieuwe vormen in uw document.

Zo kunt u uw stijl bewaren:

1. Klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'.
  2. Klik op de pijl rechts van de stijlminiaturen om naar de laatste groep stijlen te gaan.
  3. Klik op de knop 'Nieuwe stijlvoorinstelling'

Nadat u uw stijl hebt bewaard, kunt u deze op elk moment opnieuw definiëren. Selecteer de vorm met de stijlwijzigingen, klik met de Control-toets ingedrukt op de stijlsjabloon en kies 'Herdefinieer stijl volgens selectie'.

Zo wijzigt u de standaardstijl voor nieuwe vormen in uw document:

1. Klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'.
  2. Klik en houd de stijl vast die u wilt verplaatsen.
  3. Sleep de stijl naar de linkerbovenhoek van de eerste pagina met stijlen.

Wanneer u de vormenbibliotheek opent, wordt de stijl toegepast op de voorvertoningen van de vormen.

Tekst en andere objecten invoegen binnen een vorm

Als u tekst wilt invoegen binnen een vorm, tikt u dubbel (op een iPhone of iPad) of klikt u dubbel (op een Mac) op de vorm en voert u vervolgens de tekst in.

U kunt ook objecten zoals vormen, afbeeldingen, video's, tekstvakken en vergelijkingen invoegen in een vorm. Deze worden dan ingebed. Als u typt in de buitenste (bovenliggende) vorm, beweegt het daarbinnen gelegen (ingebedde) object mee met de tekst terwijl u deze wijzigt:

• Op de iPhone of iPad: voeg het nieuwe object toe aan uw document. Selecteer het nieuwe object en tik vervolgens op 'Knip'. Tik dubbel op de vorm waarin u het nieuwe object wilt inbedden, om het invoegpunt binnen de vorm te plaatsen. Tik nu nogmaals en tik vervolgens op 'Plak'.
  • Op de Mac: voeg het nieuwe object toe aan uw document. Control-klik op het nieuwe object en kies 'Knip'. Control-klik in de vorm waarin u het nieuwe object wilt inbedden, en tik vervolgens op 'Plak'.

Een vorm toevoegen aan uw vormenbibliotheek

U kunt aangepaste vormen toevoegen aan uw vormenbibliotheek. Wanneer u een aangepaste vorm bewaart, worden de eigenschappen voor pad, weerspiegeling en rotatie bewaard, maar de grootte, kleur, ondoorzichtigheid en andere eigenschappen niet.

• Op een Mac: klik met de Control-toets ingedrukt op de vorm en kies 'Bewaar in 'Mijn vormen''.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de vorm en vervolgens op 'Voeg toe aan vormen'.

Om iCloud te kunnen gebruiken voor het synchroniseren van aangepaste vormen op al uw apparaten, hebt u het volgende nodig:

U kunt uw aangepaste vormen gebruiken in dezelfde app op uw Mac, iPhone, iPad en iPod touch. Als u bijvoorbeeld een vorm toevoegt in Pages op uw iPhone, kunt u deze ook gebruiken in Pages op uw andere apparaten.

1. Aangepaste vormen worden alleen ondersteund op de Mac en in iOS en iPadOS. U kunt geen aangepaste vormen maken of gebruiken op iCloud.com.

2. Sommige stijlen zijn alleen beschikbaar in Pages, Numbers en Keynote op een Mac, iPhone, iPad en iPod touch.