Aan de slag met vormen

Kies uit honderden vormen in de vormenbibliotheek en voeg ze toe aan uw Pages-, Numbers- of Keynote-document, of maak aangepaste vormen aan in iWork.

U kunt snel een vorm vanuit de iWork-vormenbibliotheek invoegen in uw document.

• Op een Mac: klik op de knop 'Vorm'  en kies een vorm.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Voeg in'  en vervolgens op de knop 'Vormen' . Tik op een vorm.
  • Op iCloud.com: klik op 'Kies een vorm of lijn om aan deze presentatie toe te voegen' en kies dan een vorm.

Nadat u de vorm hebt toegevoegd en geplaatst, kunt u deze loskoppelen in stukken of combineren met andere vormen om een aangepaste vorm te maken. Als u klaar bent met het bewerken van de vorm, kunt u deze toevoegen aan uw vormenbibliotheek om deze later te gebruiken.1

Een vorm loskoppelen in stukken

Sommige vormen bestaan uit meerdere delen. Wanneer u een vorm loskoppelt, kunt u de kleur wijzigen, de vorm bewerken of de afzonderlijke delen van een vorm verwijderen.

• Op een iPhone, iPad of iPod touch: selecteer de vorm die u wilt loskoppelen en tik vervolgens op de knop 'Opmaak' . Tik op 'Orden' en vervolgens op 'Koppel los'.
  • Op een Mac: Control-klik op de vorm en kies 'Koppel los'.

Keynote op een Mac met de vorm van de staat Californië geselecteerd naast de vormen van de Verenigde Staten

Sommige vormen in de vormenbibliotheek bevatten andere mogelijke vormen die u wellicht wilt gebruiken. Als u bijvoorbeeld de vorm van Californië wilt gebruiken, kunt u de volledige kaart van de Verenigde Staten invoegen en deze vergroten. Nadat u de vorm hebt losgekoppeld, kunt u de Californië-vorm afzonderlijk gebruiken. Als u die vorm in de toekomst in de toekomst wilt gebruiken zonder deze los te koppelen van de bovenliggende vorm, voegt u de vorm toe aan uw vormenbibliotheek.

Nadat u een vorm hebt losgekoppeld, kunt u elk deel een andere kleur geven. U kunt bijvoorbeeld de kleur van elke staat op de kaart wijzigen of de kleur veranderen van een gedeelte dat u hebt losgemaakt van de overige delen van de vorm.

Twee op elkaar gestapelde vormen, waarvan er één is geselecteerd

Nieuwe vormen aanmaken

U kunt vormen combineren en van elkaar aftrekken om nieuwe vormen aan te maken. U kunt op vier verschillende manieren nieuwe vormen maken van bestaande vormen: 'Combineer', 'Doorsnede', 'Trek af' of 'Laat weg'.

• Op een iPhone, iPad of Mac: selecteer de vormen die u wilt gebruiken en tik of klik vervolgens op de knop 'Opmaak' . Tik of klik op 'Orden' en geef aan hoe u de vormen wilt combineren.
  • Op iCloud.com: selecteer alle vormen die u wilt gebruiken, klik op de knop 'Opmaak' , klik op 'Orden' en geef aan hoe u de vormen wilt combineren.
    Als u vormen wilt combineren in Pages op iCloud.com, moet de objectplaatsing van de vorm worden ingesteld op 'Blijf op pagina'.

Twee gecombineerde vormen

Combineer
Wanneer u meerdere vormen combineert, worden ze samengevoegd tot één vorm.

Een doorgesneden vorm

Doorsnede
Wanneer u meerdere vormen doorsnijdt, wordt een vorm gemaakt van de overlappende delen.

Twee van elkaar afgetrokken vormen

Trek af
Wanneer u een vorm aftrekt van een andere vorm, wordt het deel van de vorm verwijderd dat zich bovenop een andere vorm bevindt.

Twee weggelaten vormen

Laat weg
Wanneer u weglating toepast op twee vormen, wordt er een vorm gemaakt waarin het overlappende deel tussen de vormen is weggelaten.

Stijlen toevoegen aan uw vorm

Nadat u een vorm hebt toegevoegd aan uw document, kunt u de volgende stijlen van de vorm wijzigen:2

• Vulling U kunt vormen vullen met een afbeelding, een effen kleur of een verlooptint (twee of meer kleuren die in elkaar overvloeien).
  • Rand U kunt een rand toevoegen, zoals een fotolijst of een stippellijn, en vervolgens kunt u de dikte, kleur en andere kenmerken van de rand wijzigen.
  • Schaduw U kunt tot zes verschillende vooraf ingestelde schaduwen toevoegen aan uw vorm en vervolgens de vervaging, afstand en ondoorzichtigheid van uw schaduw aanpassen.
  • Weerspiegeling U kunt een weerspiegeling toevoegen aan uw vorm en de zichtbaarheid ervan aanpassen.
  • Ondoorzichtigheid U kunt interessante effecten creëren door objecten meer of minder doorzichtig te maken.

De stijl van uw vorm wijzigen:

• Op een Mac: selecteer de vorm, klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'. Klik op het openvouwdriehoekje om een individuele stijl uit te vouwen en geavanceerde opties weer te geven.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Opmaak'  en tik vervolgens op 'Stijl'. Schakel een individuele stijl in om geavanceerde opties te zien.
  • Klik op iCloud.com op  > 'Stijl'. Selecteer een individuele stijl om geavanceerde opties te zien.

Standaardstijlen bewaren en instellen op uw Mac

Op een Mac kunt u een stijl bewaren en de standaardstijl wijzigen voor nieuwe vormen in uw document.

Uw stijl bewaren:

1. Klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'.
  2. Klik op de pijl rechts van de stijlminiaturen om naar de laatste groep stijlen te gaan.
  3. Klik op de knop 'Nieuwe stijlvoorinstelling'

Nadat u uw stijl hebt bewaard, kunt u deze op elk moment herdefiniëren. Selecteer de vorm met de stijlwijzigingen, Control-klik op de stijlsjabloon en kies 'Herdefinieer stijl volgens selectie'.

De standaardstijl voor nieuwe vormen in uw document wijzigen:

1. Klik op de knop 'Opmaak'  en klik vervolgens op 'Stijl'.
  2. Klik en houd de stijl vast die u wilt verplaatsen.
  3. Sleep de stijl naar de linkerbovenhoek van de eerste pagina met stijlen.

Tekst en andere objecten toevoegen binnen een vorm

Als u tekst wilt toevoegen binnen een vorm, tikt u dubbel (op een iPhone of iPad) of klikt u dubbel (op een Mac) op de vorm en voert u vervolgens de tekst in.

U kunt ook objecten zoals vormen, afbeeldingen, video's, tekstvakken en vergelijkingen invoegen in een vorm. Deze worden dan genest. Als u typt in de buitenste (bovenliggende) vorm, beweegt het daarbinnen gelegen (geneste) object mee met de tekst terwijl u deze wijzigt:

• Op uw iPhone of iPad: voeg het nieuwe object toe aan uw document. Selecteer het nieuwe object en tik vervolgens op 'Knip'. Tik dubbel op de vorm waarin u het nieuwe object wilt nesten, om het invoegpunt binnen de vorm te plaatsen. Tik nu opnieuw en tik vervolgens op 'Plak'.
  • Op uw Mac: voeg het nieuwe object toe aan uw document. Control-klik op het nieuwe object en kies 'Knip'. Control-klik in de vorm waarin u het nieuwe object wilt nesten, en kies 'Plak'.

Een vorm toevoegen aan uw vormenbibliotheek

U kunt aangepaste vormen toevoegen aan uw vormenbibliotheek. Wanneer u een aangepaste vorm bewaart, worden de eigenschappen voor pad, spiegelen en rotatie bewaard, maar de grootte, kleur, ondoorzichtigheid en andere eigenschappen niet.

• Op een Mac: Control-klik op de vorm en kies 'Bewaar in 'Mijn vormen''.
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de vorm en vervolgens op 'Voeg toe aan vormen'.

Om iCloud te kunnen gebruiken voor het synchroniseren van aangepaste vormen op al uw apparaten, hebt u het volgende nodig:

U kunt uw aangepaste vormen gebruiken in dezelfde app op uw Mac, iPhone, iPad en iPod touch. Als u bijvoorbeeld een vorm toevoegt in Pages op uw iPhone, kunt u deze ook gebruiken in Pages op uw andere apparaten.

1. U kunt aangepaste vormen alleen aan uw vormenbibliotheek toevoegen op een Mac en in iOS en iPadOS. U kunt aangepaste vormen niet bewaren of gebruiken op iCloud.com.

2. Sommige stijlen zijn alleen beschikbaar in Pages, Numbers en Keynote op een Mac, iPhone, iPad en iPod touch.