Autocorrectie configureren en woorden toevoegen aan uw spellingwoordenboek in Pages, Numbers en Keynote

Op uw iPhone, iPad of Mac kunt u uw spelling automatisch laten controleren, automatische tekstvervangingen configureren, woorden toevoegen aan het spellingwoordenboek, enzovoort.

Autocorrectie inschakelen op uw apparaat:

• Op de Mac: open Pages, Numbers of Keynote, klik op de naam van de app in de knoppenbalk en kies 'Voorkeuren'. Kies 'Autocorrectie'.
  • Op de iPhone of iPad: open Pages, Numbers of Keynote en tik op knop 'Meer' > 'Autocorrectie'.

Gebruik de instellingen voor autocorrectie om in te stellen hoe Pages, Numbers en Keynote omgaan met spelling en opmaak door de beschikbare opties te selecteren en deselecteren. Deze opties zijn:

• Lijsten detecteren
  • Koppelingen detecteren
  • Koppelingstijlen toepassen
  • Superscript toepassen op nummertoevoegingen
  • Breuken opmaken
  • Slimme aanhalingstekens gebruiken, die enkele en dubbele aanhalingstekens vervangen door gekrulde aanhalingstekens of door de door u gekozen aanhalingstekenstijl.

Als u iCloud-sleutelhanger gebruikt, worden de instellingen van alle apps gedeeld tussen al uw Apple producten die zijn ingelogd bij uw iCloud-account.

Enkele opties zijn mogelijk ook beschikbaar in andere menu's binnen iWork. Als u een instelling in een ander menu wijzigt, worden uw instellingen voor autocorrectie ook gewijzigd. Sommige iWork-instellingen zijn vergelijkbaar met andere iOS- of macOS-instellingen. In de meeste gevallen gaan de instellingen die u kiest in Pages, Numbers of Keynote vóór de iOS- of macOS-instelling. Meer informatie over hoe u tekstvervanging instelt op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac

Aangepaste tekstvervangingen instellen voor iWork

Met tekstvervangingen kunt u snelkoppelingen gebruiken om langere zinnen te vervangen. Als u de snelkoppeling invoert in een tekstveld, wordt deze automatisch vervangen door de zin.

In de instellingen voor autocorrectie voor Pages, Numbers en Keynote kunt u tekstvervanging instellen die specifiek binnen iWork wordt gebruikt.

• Op een Mac: open de instellingen voor autocorrectie. Controleer of 'Vervanging symbolen en tekst' is geselecteerd onder 'Vervanging' en klik op 'Voeg vervanging toe'
    • Voer onder 'Vervang' de tekst in die moet worden vervangen (bijvoorbeeld '(c)'). Onder 'Door' voert u in waarin de app de tekst moet veranderen (bijvoorbeeld '©').
  • Op een iPhone, iPad of iPod touch: tik op de knop 'Meer' knop 'Meer' en kies vervolgens 'Autocorrectie'. Controleer of 'Tekstvervanging' is ingeschakeld en tik op 'Lijst met vervangingen'. Tik op de knop 'Voeg toe' plusknop.
    • Voor 'Snelkoppeling' voert u de tekst in die moet worden vervangen (bijvoorbeeld '(c)'). Voor 'Zin' voert u de tekst in waarin de app de tekst moet veranderen (bijvoorbeeld '©').

Als u dit voorbeeld hebt gebruikt, verandert de app elke keer dat u '(c)' typt in Pages, Numbers of Keynote dit in '©'.

Als Pages, Numbers of Keynote de tekst vervangt en u terug wilt naar wat u eigenlijk had getypt, drukt u op Command-Z op het toetsenbord of tikt u op de knop 'Herstel' knop 'Herstel'

Autocorrectie is beschikbaar voor talen die op de Mac zijn geconfigureerd voor spellingcontrole. Om te zien welke talen dit zijn, gaat u naar 'Systeemvoorkeuren' > 'Toetsenbord' > 'Tekst' en klikt u op het venstermenu 'Spelling'. Klik op 'Configureer' voor meer informatie over hoe u spellingwoordenboeken toevoegt voor andere talen. Op de iPhone, iPad of iPod touch is autocorrectie niet voor alle talen beschikbaar.

Woorden toevoegen aan het spellingswoordenboek

Wanneer Pages, Numbers of Keynote een woord aantreft dat niet wordt herkend, wordt het woord onderstreept met een rode stippellijn. U kunt het woord toevoegen aan het spellingswoordenboek op uw apparaat dat wordt gebruikt door iWork en andere apps, zodat het woord voortaan wordt herkend en wordt betrokken bij de spellingcontrole:

• Op een iPad of iPhone: tik op het onderstreepte woord en vervolgens op 'Voeg spelling toe' (mogelijk moet u eerst op 'Vervang' tikken).
  • Op een Mac: houd de Control-toets ingedrukt en klik op het woord. Kies vervolgens 'Voeg spelling toe'.

Op de Mac kunt u ook 'Negeer spelling' kiezen als u dit woord in Pages, Numbers of Keynote niet meer wilt laten markeren als onjuist gespeld. Als u woorden wilt toevoegen aan of verwijderen uit de lijst van genegeerde woorden van uw iWork-app, of woorden in de lijst wilt wijzigen, gaat u naar 'Pages' > 'Voorkeuren', kiest u 'Autocorrectie' en klikt u op 'Genegeerde woorden'. Klik op de knop 'Voeg toe' knop 'Voeg toe' of de Verwijder-knop Verwijder-knop om woorden toe te voegen of te verwijderen. U kunt ook op een woord klikken om de spelling ervan te wijzigen.