Foto's op een Mac bewerken

Lees hoe u foto's bewerkt als een echte professional met de intuïtieve bewerkingstools die in Foto's voor macOS zijn ingebouwd.

Foto's staat standaard op elke Mac en biedt krachtige en gebruiksvriendelijke bewerkingstools met functies om foto's te ordenen en te delen. Gebruik Foto's om afbeeldingen te perfectioneren en wees niet bang om alle tools uit te proberen. Als een bewerking u niet aanstaat, kunt u immers op elk moment teruggaan naar de oorspronkelijke foto.

Voordat u begint

iCloud-fotobibliotheek houdt foto's geordend en up-to-date waar u deze ook gebruikt. Alle bewerkingen die u dus op een Mac uitvoert, verschijnen ook op de andere apparaten.

Aan de slag

Als u een foto in de bewerkingsweergave wilt openen, dubbelklikt u op een foto in de bibliotheek en klikt u op 'Bewerk' in de knoppenbalk. U kunt ook een foto selecteren en op de Return-toets drukken om de foto in de bewerkingsweergave te openen. Klik op een tab in het midden van de knoppenbalk om een van de drie groepen bewerkingstools te selecteren: 'Pas aan', 'Filters' en 'Snij bij'.

De knoppenbalk heeft ook knoppen om foto's te bewerken met extensies en om foto's snel te roteren of te verbeteren.

Tijdens het bewerken kunt u inzoomen op de foto met de schuifknop aan de linkerkant van de knoppenbalk om meer details te zien. Als u klaar bent met de aanpassingen, klikt u op 'Gereed'.

Pas aan

Gebruik de krachtige tools van 'Pas aan' om het licht, de kleur, de scherpte en meer van de foto precies in te stellen. Gebruik de schuifknoppen of de knop 'Auto' om de foto eenvoudig aan te passen, of ga een stap verder met precisieregelaars.

Klik op de driehoek naast de naam van elke tool van 'Pas aan' om de regelaars weer te geven. Sommige tools laten een nog gedetailleerdere aanpassing toe. Klik op de driehoek naast 'Opties' om te zien wat elke tool te bieden heeft.

U kunt individuele aanpassingen in- of uitschakelen door op de blauwe cirkel te klikken die naast elke tool verschijnt wanneer die wordt uitgevouwen of wanneer u de cursor erop plaatst.

Als u de door u gemaakte aanpassingen op een foto ook wilt toepassen op een andere foto, kunt u deze kopiëren en plakken. Open de foto met de gewenste aanpassingen, klik op 'Wijzig' en kies 'Afbeelding' > 'Kopieer aanpassingen'. Open vervolgens de foto waarop u de bewerkingen wilt toepassen, klik op 'Wijzig' en kies 'Afbeelding' > 'Plak aanpassingen'.

Filters

De negen filters in Foto's bootsen de drie klassieke stijlen in de fotografie na (levendig, dramatisch en zwart-wit) en zijn geoptimaliseerd om foto's te verbeteren terwijl de natuurlijke huidskleuren worden behouden.

Kies 'Levendig', 'Levendig warm' of 'Levendig koel' om de levendigheid van foto's te verbeteren; 'Dramatisch', 'Dramatisch warm' of 'Dramatisch koel' om contrast toe te voegen; of 'Mono', 'Zilvertint' of 'Noir' voor een klassieke zwart-wit foto.

Snij bij

Zet de foto recht, verbeter de compositie ervan of verwijder delen die u niet wilt behouden.

Sleep de selectierechthoek aan de randen of hoeken ervan. De bijgesneden foto wordt weergegeven als u het selectievierkant loslaat. Gebruik de genummerde kiezer rechts van de foto om deze recht te zetten. Als u de kiezer beweegt, verschijnt een raster op de foto om u te helpen met de uitlijning.

Verhouding: kies uit verscheidene verhoudingen, zoals vierkant of 5:7, of laat de foto zoals het origineel.

Spiegel: spiegel de foto horizontaal of Option-klik op  om deze verticaal te spiegelen.

In Foto's kan de foto ook automatisch worden rechtgezet en bijgesneden als u op de knop 'Automatisch' klikt. Of klik op 'Herstel' om alle bijsnijdingen en rotaties ongedaan te maken en de oorspronkelijke afmetingen van de foto te herstellen.

Foto's bewerken met apps van andere fabrikanten

U kunt rechtstreeks in de app Foto's de afbeeldingen in de Foto's-bibliotheek bewerken met apps van andere fabrikanten, zoals Photoshop en Pixelmator. Selecteer een afbeelding, kies 'Afbeelding' > 'Bewerk met' en kies vervolgens de app waarmee u de afbeelding wilt bewerken.

Wanneer de afbeelding is bewerkt in de app, bewaart u de bewerkingen of gebruikt u de toetscombinatie Command-S. Alle bewerkingen worden als niet-destructieve bewerkingen bewaard in Foto's zodat u de oorspronkelijke afbeelding altijd kunt herstellen.

Meer bewerkingstools

Extensies: met extensies van andere fabrikanten hebt u meer opties in Foto's. U kunt de wijzigingen van meerdere extensies toepassen op een enkele foto of een combinatie van extensies met de in Foto's ingebouwde bewerkingstools gebruiken. Lees meer over het bewerken van foto's met extensies van andere fabrikanten.

U kunt ook de Markering-tool in het menu 'Extensies' gebruiken om tekeningen, vormen en tekst aan foto's toe te voegen.

Roteer: draai een foto 90 graden linksom. Houd de Option-toets ingedrukt als u de foto in de andere richting wilt draaien.

Verbeter: verbeter een foto met één klik. Pas de kleur, het licht en het contrast van de foto automatisch aan.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.