Multitasking op een iPad gebruiken

In iPadOS kunt u multitasking gebruiken om met meer dan één app tegelijk te werken. Lees hoe u het nieuwe multitaskingmenu, het Dock en Spotlight gebruikt om met meerdere apps te werken.

iPad-scherm met daarop twee apps in Split View

Soorten multitasking

Apps die multitasking ondersteunen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt.

Split View: In Split View worden twee apps naast elkaar weergegeven. U kunt de grootte van de apps wijzigen door de scheidingslijn tussen de apps te verslepen.

Slide Over: Met Slide Over wordt één app in een kleiner, zwevend venster weergegeven dat u naar de linker- of rechterkant van het scherm kunt slepen.

Middenvenster: In sommige apps kunt u een venster in het midden weergeven waarmee u zich op een specifiek onderdeel kunt richten, zoals een e-mail of notitie.

Begin met multitasking

U kunt multitasking starten via het multitaskingmenu, het Dock of Spotlight.

Het multitaskingmenu gebruiken om meerdere iPad-apps te openen

1. Open een app.
  2. Tik op de multitaskingknop  bovenaan het scherm.
  3. Tik op de Split View-knop  of op de Slide Over-knop . De huidige app verschuift naar de zijkant en het beginscherm verschijnt.
  4. Tik op een tweede app in het beginscherm. (Veeg naar links of rechts om de apps op de andere pagina's van het beginscherm weer te geven. U kunt ook op een app in het Dock tikken.)
    • Als u Split View hebt gekozen, wordt de tweede app naast de huidige app weergegeven.
    • Als u Slide Over hebt gekozen, wordt de tweede app in de schermvullende weergave geopend en wordt de huidige app verplaatst naar een kleiner venster dat u naar de rechter- of linkerkant van het scherm kunt verplaatsen.

Het Dock gebruiken om meerdere iPad-apps te openen

1. Open een app.
  2. Schuif één vinger omhoog vanaf de onderrand van het scherm totdat het Dock verschijnt en til uw vinger op.
  3. Houd uw vinger op de tweede app in het Dock en sleep deze onmiddellijk uit het Dock omhoog.
    • Als u de app naar de linker- of rechterrand van het scherm sleept, wordt de app samen met de huidige app in Split View weergegeven.
    • Als u de app loslaat in het midden van het scherm, wordt de app in een Slide Over-venster weergegeven.

De appbibliotheek gebruiken om meerdere iPad-apps te openen

1. Tik op het symbool van de appbibliotheek uiterst rechts in het Dock.
  2. Houd uw vinger op een van de grotere appsymbolen en sleep dit naar Split View of Slide Over. Om uw andere apps per categorie te bekijken, tikt u op een van de groepen met kleinere appsymbolen. U kunt ook op de zoekbalk in de appbibliotheek tikken om al uw apps weer te geven en vervolgens een van de apps naar een multitaskingweergave slepen.

Spotlight gebruiken om meerdere apps te openen

Om Spotlight voor multitasking te kunnen gebruiken, hebt u een toetsenbord, zoals een Apple Magic Keyboard, nodig dat met uw iPad is verbonden.

1. Open een app.
  2. Druk op Command (⌘) + spatiebalk op het toetsenbord om Spotlight te openen.
  3. Begin met het typen van de naam van de tweede app die u wilt openen.
  4. Houd uw vinger op het symbool van de tweede app wanneer dit in de Spotlight-resultaten wordt weergegeven en sleep het onmiddellijk uit Spotlight.
    • Als u de app naar de linker- of rechterrand van het scherm sleept, wordt de app samen met de huidige app in Split View weergegeven.
    • Als u de app loslaat in het midden van het scherm, wordt de app in een Slide Over-venster weergegeven.

Een middenvenster openen op uw iPad

1. Open een app die middenvensters ondersteunt, zoals Mail of Notities.
  2. Houd uw vinger op een afzonderlijke e-mail of notitie, of op een ander onderdeel in de lijst van de app.
  3. Tik op 'Open in nieuw venster' in het menu dat verschijnt.

Tik op 'Gereed' of 'Sluit' om het middenvenster te sluiten. U kunt ook op de multitaskingknop  tikken en vervolgens op een van de knoppen tikken om het middenvenster in de schermvullende weergave, in Split View of als Slide Over weer te geven.

Multitaskingvensters aanpassen

Wanneer u meerdere apps geopend hebt, kunt u uw multitaskingervaring aan uw eigen wensen aanpassen.

Split View aanpassen

• Om de grootte van de apps aan te passen, sleept u de scheidingslijn tussen de apps naar links of rechts. Om de apps evenveel ruimte te geven, sleept u de scheidingslijn tussen de apps naar het midden van het scherm.
  • Om een Split View-app in een Slide Over-app te veranderen, tikt u op de multitaskingknop  en vervolgens op de Slide Over-knop . Of u kunt uw vinger op de multitaskingknop houden en de app vervolgens naar de andere app slepen.
  • Om Split View te sluiten, tikt u op de multitaskingknop  in de app die u wilt houden en vervolgens op de knop voor de schermvullende weergave . Of u kunt de scheidingslijn tussen de apps over de app slepen die u wilt sluiten.
  • Om een app te vervangen, veegt u omlaag vanaf de bovenkant van de app en kiest u vervolgens een andere app uit het beginscherm of het Dock.

Slide Over aanpassen

• Om een Slide Over-app te verplaatsen, gebruikt u de multitaskingknop  om de app naar links of rechts te slepen.
  • Om een Slide Over-app in een Split View-app te veranderen, tikt u op de multitaskingknop  en vervolgens op de Split View-knop . Of u kunt uw vinger op de multitaskingknop houden en de app vervolgens naar de linker- of rechterrand van het scherm slepen.
  • Om een Slide Over-app te verbergen, houdt u uw vinger op de multitaskingknop  en veegt u de app naar links of rechts van het scherm.
  • Om de andere apps in Split View te zien, houdt u uw vinger op de onderrand van de app en sleept u deze omhoog. De andere Split View-apps verschijnen en u kunt naar een app overschakelen door erop te tikken of een app sluiten door deze omhoog te vegen.

De vensterstrip op uw iPad weergeven

Wanneer u overschakelt naar een app met meerdere geopende vensters, wordt onderaan het scherm van de iPad een strip getoond met miniaturen van de vensters van de app.

Door op een van de miniaturen te tikken, kunt u het venster openen. U kunt ook omhoog vegen op een miniatuur in de strip om dat venster te sluiten. In sommige apps kunt u ook een nieuw venster openen door op 'Nieuw venster'  in de strip te tikken.

Slepen en neerzetten tussen apps

Met slepen en neerzetten kunt u tekst, foto's en bestanden van een app naar een andere verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld tekst uit Safari naar een notitie slepen, een afbeelding uit Foto's naar een e-mailbericht slepen of een agenda-activiteit naar een tekstbericht slepen.

1. Gebruik Split View of Slide Over om de twee apps te openen waartussen u gegevens wilt uitwisselen.
  2. Houd uw vinger op een foto of bestand totdat dit onderdeel omhoog lijkt te komen op het scherm. Om tekst te slepen en neer te zetten, selecteert u de tekst en houdt u vervolgens uw vinger op de tekst. Om meerdere foto's of bestanden te selecteren, houdt u uw vinger op een onderdeel, versleept u het een beetje en blijft u het vasthouden terwijl u met een andere vinger op extra onderdelen tikt. Een badge geeft het aantal geselecteerde onderdelen aan.
  3. Sleep de foto, het bestand of de tekst naar de andere app.

Gebaren gebruiken om op uw iPad te navigeren

U kunt multitaskinggebaren op uw iPad gebruiken om snel de appkiezer weer te geven, over te schakelen naar een andere app of terug te keren naar het beginscherm:

• De appkiezer weergeven: Veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm en pauzeer in het midden van het scherm totdat de appkiezer verschijnt. Til vervolgens uw vinger op. Veeg vervolgens naar links of rechts om een app of combinatie van apps te vinden die u samen in Split View hebt gebruikt. Veeg helemaal naar links om alle apps te zien die zijn geopend in Slide Over.
  • Schakelen tussen apps: Terwijl u een app gebruikt, veegt u met vier of vijf vingers naar links of rechts over het scherm om over te schakelen naar een andere app. Op een iPad Pro met Face ID, 11-inch iPad Pro of 12,9-inch iPad Pro (3e generatie) veegt u langs de onderrand van het scherm om over te schakelen naar een andere app.
  • Terugkeren naar het beginscherm: Veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm terwijl u een app gebruikt. U kunt ook vijf vingers op het scherm houden en een knijpgebaar maken.

Apps gebruiken terwijl u een video bekijkt met Beeld in beeld

Met Beeld in beeld kunt u bijvoorbeeld een e-mail beantwoorden terwijl u naar een tv-programma kijkt. Als u FaceTime gebruikt of een film bekijkt, tikt u op de beeld in beeld-knop het beeld in beeld-symbool, zodat het videoscherm wordt verkleind en naar een hoek van het scherm wordt verplaatst. Vervolgens opent u een tweede app terwijl de video doorspeelt.

Als u de video wilt verplaatsen, sleept u deze naar een andere hoek. Als u de video weer schermvullend wilt weergeven, tikt u op de knop voor schermvullende weergave het symbool voor schermvullende weergave in de linkerhoek van de video. U kunt de video verbergen door deze naar de linker- of rechterrand van het beeldscherm te slepen. Tik op de pijlknop om de video opnieuw weer te geven.

U kunt Beeld in beeld gebruiken met de iPad Pro, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air 2 en nieuwer of iPad mini 4 en nieuwer.