Multitasking op uw iPad

Met iPadOS kunt u Multitasking gebruiken om met twee apps tegelijk te werken, e-mails te beantwoorden terwijl u een video bekijkt, tussen apps te schakelen met gebaren en meer.

Het Dock gebruiken om met meer apps tegelijk te werken

Met het Dock kunt u apps direct openen en kunt u schakelen tussen apps, welke app u ook geopend hebt. U kunt zelfs de linkerkant van het Dock aanpassen met uw favoriete apps. En aan de rechterkant ziet u apps die u recent hebt gebruikt en apps die zijn geopend op uw iPhone en Mac.

U vindt het Dock onderaan het beginscherm. Om het Dock weer te geven terwijl u een app gebruikt, veegt u met één vinger omhoog vanaf de onderrand van het scherm totdat het Dock verschijnt. Vervolgens haalt u uw vinger van het scherm.

Om het Dock aan te passen met uw favoriete apps, houdt u een app op het beginscherm ingedrukt en sleept u deze direct naar de linkerkant van het Dock.

Om een app uit het Dock te verwijderen, houdt u uw vinger op een app aan de linkerkant van het Dock en sleept u deze er direct vanaf.

Twee apps tegelijk gebruiken

Dankzij het Dock kunt u eenvoudig met meerdere apps tegelijk werken. Sleep een app uit het Dock om een Slide Over te maken of sleep de app naar de rechter- of linkerkant van het scherm om een Split View te maken. U kunt zelfs werken met meerdere apps in Slide Over, twee apps weergeven in Split View en een film kijken of FaceTime gebruiken in Beeld in beeld, allemaal op hetzelfde scherm.

Een app openen met Slide Over

Gebruik Slide Over om te werken aan een app die voor een andere geopende app schuift, of zelfs over twee geopende apps in Split View.

Slide Over gebruiken:

1. Open een app.
  2. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen.
  3. Op het Dock houdt u uw vinger op de tweede app die u wilt openen en sleept u deze naar het scherm.

Slide Over in Split View gebruiken:

Als u met twee apps werkt in Split View en u een derde app wilt openen in Slide Over, veegt u omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen. Sleep dan de app bovenop de scheidingslijn van de app.

• Om de app te verplaatsen die is geopend in Slide Over, houdt u uw vinger op het streepje en sleept u de app naar de rechter- of linkerkant van het scherm.
  • U kunt de app die is geopend in Slide Over, ook van het scherm verplaatsen en terugschuiven wanneer u de app wilt gebruiken. U doet dit door uw vinger op het streepje te plaatsen en de app naar rechts van het scherm af te slepen. Wanneer u de app weer wilt gebruiken, veegt u naar links vanaf de rechterkant van het scherm.
  • In Split View kunt u met meer dan één app werken in Slide Over. Om te schakelen tussen geopende apps in Slide Over, veegt u het streepje naar rechts of naar links. Om een app te sluiten in Slide Over, veegt u het streepje omhoog en pauzeert u in het midden van het scherm om alle geopende apps weer te geven. Veeg daarna de app omhoog die u wilt sluiten.

Met sommige ondersteunde apps, zoals iWork en Bestanden, kunt u Split View gebruiken in dezelfde app.

U kunt Slide Over gebruiken met de iPad Pro, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air 2 en nieuwer of iPad mini 4 en nieuwer.

Twee apps tegelijk gebruiken met Split View

Met Split View kunt u twee apps tegelijk gebruiken. U kunt bijvoorbeeld foto's weergeven terwijl u een e-mailbericht schrijft. U kunt ook een locatie bekijken in Kaarten terwijl u in Safari inspiratie opdoet voor uw vakantie.

Split View gebruiken:

1. Open een app.
  2. Veeg omhoog vanaf de onderkant van het scherm om het Dock te openen.
  3. Op het Dock houdt u uw vinger op de tweede app die u wilt openen en sleept u deze van het Dock naar de linker- of rechterkant van het scherm.

Split View aanpassen:

• Om de apps evenveel ruimte te geven op het scherm, sleept u de scheidingslijn tussen de apps naar het midden van het scherm.
  • Om een Split View te veranderen in een Slide Over, veegt u omlaag vanaf de bovenkant van de app.
  • Om Split View te sluiten, sleept u de scheidingslijn van de app over de app die u wilt sluiten.

Lees hoe u Split View gebruikt in Safari om twee websites tegelijk te zien op uw iPad.

U kunt Split View gebruiken op iPad Pro, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air 2 en nieuwer of iPad mini 4 en nieuwer.

Apps gebruiken terwijl u een video bekijkt in Beeld in beeld

Met Beeld in beeld kunt u bijvoorbeeld een e-mail beantwoorden terwijl u naar een tv-programma kijkt. Als u FaceTime gebruikt of een film bekijkt, tikt u op het Beeld in beeld-symbool, zodat het videoscherm wordt verkleind en naar een hoek van het scherm wordt verplaatst. U kunt dan een tweede app openen en de video blijft afspelen.

Als u de video wilt verplaatsen, sleept u deze naar een andere hoek. Als u de video weer schermvullend wilt weergeven, tikt u op het Schermvullend-symbool in de linkerhoek van de video. U kunt de video verbergen door deze naar de linker- of rechterrand van het beeldscherm te slepen. Tik op het pijlsymbool om de video opnieuw weer te geven.

U kunt Beeld in beeld gebruiken met de iPad Pro, iPad (5e generatie en nieuwer), iPad Air 2 en nieuwer of iPad mini 4 en nieuwer.

Gebaren gebruiken met iPadOS

Gebruik Multitasking-gebaren op uw iPad om snel de appkiezer te zien, over te schakelen naar een andere app of om terug te keren naar het beginscherm:

• De appkiezer weergeven: veeg met één vinger omhoog vanaf de onderrand van het scherm en pauzeer in het midden van het scherm totdat de appkiezer verschijnt. Veeg nu naar links of rechts met één vinger om een andere app te zoeken en te openen.
  • Schakelen tussen apps: terwijl u een app gebruikt, veegt u naar links of rechts met vier of vijf vingers om over te schakelen naar een eerder gebruikte app. Op een iPad Pro met Face ID, iPad Pro 11-inch of iPad Pro 12,9-inch (3e generatie) veegt u langs de onderrand van uw scherm om te schakelen tussen eerder gebruikte apps.
  • Terugkeren naar het beginscherm: veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm terwijl u een app gebruikt. U kunt ook vijf vingers samenknijpen op het scherm om naar het beginscherm terug te keren.

Slepen en neerzetten tussen apps

Met slepen en neerzetten kunt u tekst, foto's en bestanden van een app naar een andere verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld tekst uit Safari slepen naar een notitie, een afbeelding van Foto's naar een e-mailbericht of een agenda-activiteit naar een tekstbericht:

1. Open de twee apps in Split View of Slide Over.
  2. Houd uw vinger op het item tot het omhoog gaat. Om meerdere items te selecteren, houdt u uw vinger op een item, sleept u het een beetje en blijft u het vasthouden terwijl u met een andere vinger op verdere items tikt. Een badge geeft het aantal geselecteerde items aan. Om tekst te slepen en neer te zetten, selecteert u eerst de tekst. Houd dan uw vinger op de tekst tot deze omhoog gaat.
  3. Sleep het item naar de andere app en zet het neer.

Multitasking-functies in- of uitschakelen

Om de Multitasking-functies in of uit te schakelen, gaat u naar 'Instellingen' > 'Beginscherm en Dock' > 'Multitasking'. U kunt nu het volgende doen:

• 'Sta meerdere apps toe': schakel deze optie uit als u Slide Over of Split View niet wilt gebruiken.
  • Beeld in beeld: schakel deze optie uit als u geen Beeld in beeld wilt gebruiken.
  • 'Gebaren': schakel deze optie uit als u geen Multitasking-gebaren wilt gebruiken om de appkiezer te zien, terug te keren naar het beginscherm en meer.

In 'Instellingen' > 'Beginscherm en Dock' kunt u 'Toon aanbevolen en recente apps in Dock' inschakelen om recent gebruikte apps aan de rechterkant van het Dock te zien.