Locatievoorzieningen en privacy

'Locatievoorzieningen' is ontworpen om je gegevens te beschermen en om je te laten bepalen wat je deelt.

Met behulp van locatievoorzieningen kunnen Apple en externe apps en websites informatie verzamelen en gebruiken die is gebaseerd op de huidige locatie van je iPhone of Apple Watch, met als doel het aanbieden van diverse voorzieningen die gebruikmaken van je locatie. Een app kan je bijvoorbeeld op basis van gegevens over je locatie en de locatie waarnaar je zoekt helpen bij het vinden van restaurants of bioscopen bij jou in de buurt, of de tijdzone van je apparaat kan automatisch worden ingesteld op basis van je huidige locatie.

Om dergelijke functies te kunnen gebruiken, moet je locatievoorzieningen inschakelen op je iPhone en elke app of website afzonderlijk toestemming geven voordat deze je locatiegegevens kunnen gebruiken. Apps kunnen vragen om beperkte toegang tot je locatiegegevens (alleen als je de app gebruikt) of volledige toegang (ook als je de app niet gebruikt).

Uit veiligheidsoverwegingen mogen de locatiegegevens van je iPhone echter altijd worden gebruikt als je het alarmnummer belt om je beter en sneller hulp te kunnen bieden, ongeacht of je locatievoorzieningen hebt ingeschakeld of niet.

Voor locatievoorzieningen worden gps en Bluetooth (waar deze beschikbaar zijn) samen met crowd-sourced locaties van wifihotspots en telefoonmasten gebruikt om de locatie van je apparaat bij benadering te bepalen.

Je Apple Watch kan de locatie van je gekoppelde iPhone gebruiken als deze in de buurt is.

Als locatievoorzieningen zijn ingeschakeld, stuurt je iPhone periodiek de geo-tagged locaties van dichtbijzijnde wifihotspots en telefoonmasten in een anonieme en gecodeerde vorm naar Apple ter uitbreiding en verbetering van deze crowd-sourced database met locaties van wifihotspots en telefoonmasten.

Door locatievoorzieningen in te schakelen worden ook onder andere de volgende locatiegebonden systeemvoorzieningen ingeschakeld:

• Verkeer — Als je fysiek van plaats verandert (bijvoorbeeld als je met de auto rijdt), stuurt je iPhone periodiek ook gps-locaties en informatie over de reissnelheid in een anonieme en gecodeerde vorm naar Apple voor het verbeteren van een crowd-sourced verkeersdatabase.
  • Populair vlakbij — Je iPhone stuurt periodiek locaties waar en wanneer je apps hebt gekocht of gebruikt in een anonieme en gecodeerde vorm naar Apple ter verbetering van een crowd-sourced database die kan worden gebruikt om je apps en andere producten en voorzieningen van Apple aan te bieden die geografisch gezien relevant zijn.
  • Belangrijke locaties — Je iPhone houdt bij waar je recentelijk bent geweest, en hoe vaak en hoelang je daar bent geweest, om informatie te verzamelen over plaatsen die belangrijk voor je zijn. Deze informatie is gecodeerd, wordt alleen op je apparaat bewaard en wordt niet zonder je toestemming gedeeld. Deze informatie wordt gebruikt om je gepersonaliseerde voorzieningen aan te bieden, zoals het voorspellen van verkeersroutes en om in Foto's betere terugblikken samen te stellen.
  • Locatiegebonden Apple Ads — Je iPhone stuurt je locatie, inclusief reissnelheid en reisrichting, naar Apple om je geografisch relevante advertenties aan te bieden in Apple News en in de App Store.
  • Locatiegebonden suggesties — De locatie van je iPhone wordt naar Apple gestuurd om relevantere suggesties te doen. Als je locatievoorzieningen uitschakelt voor locatiegebonden suggesties, wordt je exacte locatie niet naar Apple gestuurd. Om relevante suggesties en nieuwsberichten te kunnen tonen, is het mogelijk dat Apple het IP-adres van je internetverbinding gebruikt om je locatie bij benadering te bepalen door het adres te vergelijken met een geografisch gebied.
  • Locatiegebonden meldingen — Je iPhone en Apple Watch gebruiken je locatie om meldingen te verstrekken die geografisch gezien relevant zijn, bijvoorbeeld om je eraan te herinneren iemand te bellen als je op een bepaalde plaats aankomt, aan te geven wanneer je vanaf je huidige locatie naar je volgende afspraak moet vertrekken of een app aan te bevelen op basis van je huidige locatie.
  • Deel mijn locatie — Je kunt ervoor kiezen om je huidige locatie tijdelijk of voortdurend met anderen te delen vanuit bepaalde apps, zoals Berichten en Zoek mijn vrienden.
  • HomeKit — Je iPhone gebruikt je locatie om accessoires in of uit te laten schakelen wanneer je een bepaalde locatie bereikt of verlaat, bijvoorbeeld om het licht aan te doen als je thuiskomt.
  • Noodoproepen en SOS-noodmelding — Wanneer je het alarmnummer belt, worden aanvullende locatiegegevens door je iPhone verstuurd via de Enhanced Emergency Data-voorziening (indien ondersteund) in aanvulling op de locatie die al aan de hulpdiensten is doorgegeven. Daarnaast wordt aan het einde van de SOS-noodmelding je locatie naar je SOS-contactpersonen verstuurd.

Door locatievoorzieningen voor je apparaten in te schakelen ga je akkoord met en geef je toestemming voor het versturen, verzamelen, onderhouden, verwerken en gebruiken van je locatiegegevens en je zoekopdrachten naar locaties door Apple en zijn partners en licentiehouders, met als doel het aanbieden en verbeteren van producten en voorzieningen die gebruikmaken van locaties en wegverkeer.

Het is niet mogelijk om je identiteit te achterhalen aan de hand van de crowd-sourced locatiegegevens die Apple verzamelt.

Je kunt locatievoorzieningen op elk gewenst moment uitschakelen. Hiervoor open je Instellingen op je iPhone, tik je op 'Privacy' en dan op 'Locatievoorzieningen' en zet je de algemene schakelaar voor 'Locatievoorzieningen' uit of kies je de optie 'Nooit' voor elke app of functie die gebruikmaakt van locatiegegevens. Om locatievoorzieningen voor alle websites uit te schakelen, kies je de optie 'Nooit' voor de app Safari. Daarnaast kun je de systeemvoorzieningen die gebruikmaken van je locatie uitschakelen door op 'Systeem' te tikken en de schakelaar voor elke systeemvoorziening die gebruikmaakt van je locatie uit te zetten. Je kunt locatievoorzieningen voor je HomePod op elk gewenst moment uitschakelen in de HomePod-instellingen in de Woning-app op je gekoppelde iOS-apparaat.

Als je toestaat dat apps of websites van derden je huidige locatie gebruiken, valt dat onder de voorwaarden, het privacybeleid en de handelspraktijken van de derde partij. Lees zorgvuldig de voorwaarden, het privacybeleid en de handelspraktijken die gelden voor dergelijke apps of websites, zodat je weet hoe je locatie en andere gegevens worden gebruikt.

De door Apple verzamelde gegevens worden behandeld conform het privacybeleid van Apple, dat je kunt vinden op www.apple.com/nl/privacy/