Voorkeuren voor 'Beeldscherm en tekstgrootte' gebruiken op uw iPhone, iPad en iPod touch

Met iOS-toegankelijkheidsfuncties voor het beeldscherm kunt u de tekst vergroten, deze vet maken, contrast verhogen, kleurenfilters toepassen, Slim omgekeerd gebruiken, helderheid automatisch aanpassen en meer.

Op deze apparaten zijn toegankelijkheidsfuncties voor het beeldscherm beschikbaar:

'Keer kleuren om' aanzetten

Als u het prettig vindt om inhoud tegen een donkere achtergrond te bekijken, kunt u 'Keer kleuren om' aanzetten om de wijze aan te passen waarop inhoud op uw beeldscherm wordt weergegeven.

Om 'Keer kleuren om' te gebruiken, opent u de Instellingen-app en tikt u op 'Toegankelijkheid' > 'Beeldscherm en tekstgrootte'.

Slim omgekeerd

'Slim omgekeerd' draait de kleuren op het beeldscherm om, behalve voor afbeeldingen, media en sommige apps die een donkere kleurstelling gebruiken.

Klassiek omgekeerd

'Klassiek omgekeerd' draait alle kleuren op het beeldscherm om.

'Kleurfilters' aanzetten

Als u kleurenblind bent of op andere wijze visueel beperkt bent, kunt u 'Kleurfilters' gebruiken om het verschil tussen kleuren te kunnen zien. Kleurfilters kan de weergave van zaken zoals afbeeldingen en films wijzigen, dus het is verstandig dit alleen te gebruiken indien dat nodig is.

Open de Instellingen-app en tik op 'Toegankelijkheid' > 'Beeldscherm en tekstgrootte'> 'Kleurfilters'. U ziet drie voorbeelden van kleurruimten om u te helpen een optie te selecteren die aansluit op uw behoeften. Veeg naar links of rechts op de voorbeelden om het filter te vinden dat het beste voor u werkt.

Dit voorbeeld toont van links naar rechts potloden in alle kleuren van de regenboog, van rood en geel tot paars en bruin.

Dit voorbeeld toont drie kolommen kleurintensiteit.

Dit voorbeeld toont verticale lijnen op een achtergrond met verschillende kleuren voor kleurafwijkingen. Kies het filter dat de hele lijn toont.

Een filter kiezen

Wanneer u 'Kleurfilters’ inschakelt, hebt u de keuze uit vier vooraf ingestelde filters:

• Grijstinten
  • Rood/groen voor protanopie
  • Groen/rood voor deuteranopie
  • Blauw/geel voor tritanopie

Kleurintensiteit aanpassen

U kunt de intensiteit van elk van de kleurfilters aan uw behoeften aanpassen. Pas de schuifknop voor de intensiteit aan om een meer of minder intens filter te krijgen.

Kleurtint aanpassen

Als u gevoelig bent voor kleur of licht, tikt u op 'Kleurtint' om de tint van het gehele beeldscherm op uw iPhone, iPad of iPod touch te wijzigen. Gebruik de schuifknoppen om de tint en de intensiteit van het effect aan te passen.

Meer aangepaste weergaven

Naast het omkeren van kleuren en het toepassen van filters, vindt u ook deze aanpassingen op het scherm 'Beeldscherm en tekstgrootte':

• Vette tekst: maakt de tekst in de gebruikersinterface van uw apparaat vet.
  • Grotere tekst: tik hierop en schakel 'Grotere tekstgroottes' in. U kunt dan de schuifbalk gebruiken om de door u gekozen leesgrootte aan te passen.
  • Knopvormen: voegt vormen toe aan knoppen, bijvoorbeeld een onderstreping onder Terug-knoppen.
  • Labels voor aan/uit: voegt labels voor aan/uit toe aan voorkeurenschermen.
  • Maak minder doorzichtig: verbetert contrast door doorzichtigheid en wazigheid op enkele achtergronden te verminderen.
  • Verhoog contrast: verbeter kleurcontrast tussen de voorgrond- en achtergrondkleuren van een app.
  • Onderscheid zonder kleur: vervangt gebruikersinterface-items die uitsluitend op kleur vertrouwen om informatie over te brengen.
  • Verminder witpunt: vermindert de intensiteit van felle kleuren.

De beeldsnelheid beperken

Als u een iPad Pro (10,5-inch) of iPad Pro 12,9-inch (2e generatie) hebt, kunt u de maximale beeldsnelheid van uw beeldscherm instellen op 60 frames per seconde. Open Instellingen. Tik op 'Toegankelijkheid' > 'Beweging' en schakel 'Beperk beeldsnelheid' in.

Functies inschakelen met de activeringsknop of het bedieningspaneel

'Keer kleuren om' en 'Kleurfilters' kunnen snel aan- of uitgezet worden via de activeringsknop. De activeringsknop gebruiken.