SOS-noodmelding gebruiken op Apple Watch

Met SOS-noodmelding kunt u snel en gemakkelijk om hulp vragen en uw SOS-contactpersonen waarschuwen vanaf uw Apple Watch.

Zo werkt het

Als u SOS-noodmelding wilt gebruiken op een Apple Watch zonder Cellular, moet uw iPhone in de buurt zijn. Als uw iPhone niet in de buurt is, moet uw Apple Watch zijn verbonden met een bekend wifinetwerk en moet u 'Bellen via wifi' configureren.

Wanneer u een oproep start met SOS-noodmelding, belt de Apple Watch automatisch de plaatselijke hulpdiensten en geeft uw locatie aan hen door. In sommige landen of regio's moet u mogelijk kiezen welke hulpdienst u nodig hebt. Zo kunt u in het vasteland van China bijvoorbeeld kiezen tussen de politie, de brandweer of de ambulancedienst. En als u een Apple Watch Series 5 of nieuwer (GPS + Cellular) of Apple Watch SE (GPS + Cellular) hebt, kan uw Watch ook de plaatselijke hulpdiensten bellen wanneer u zich in een ander land of een andere regio bevindt.

De Apple Watch stuurt hen uw huidige locatie en gedurende enige tijd na inschakeling van de SOS-modus worden uw SOS-contactpersonen geïnformeerd wanneer uw locatie verandert.* Meer informatie over hoe u SOS-contactpersonen toevoegt

*. Uw Watch stuurt uw SOS-contactpersonen geen sms-bericht en deelt ook niet uw locatie wanneer u gebruikmaakt van roaming buiten uw eigen land of regio.

Hulpdiensten bellen met uw Apple Watch

1. Houd op de Watch de zijknop (de knop onder de Digital Crown) ingedrukt totdat de schuifknop van SOS-noodmelding verschijnt.
    Schuifknop SOS-noodmelding op Apple Watch.
  2. Versleep de schuifknop van SOS-noodmelding om de oproep onmiddellijk te starten. U kunt hiervoor ook de zijknop ingedrukt houden. Na het aftellen belt uw Watch automatisch de hulpdiensten.

Wanneer de oproep is beëindigd, stuurt uw Apple Watch een tekstbericht met uw huidige locatie naar uw SOS-contactpersonen, tenzij u dit annuleert. Als Locatievoorzieningen is uitgeschakeld, wordt dit tijdelijk ingeschakeld. Nadat u de SOS-modus hebt geactiveerd, stuurt uw Watch nog enige tijd berichten naar uw SOS-contactpersonen wanneer uw locatie verandert.* Meer informatie over hoe u SOS-contactpersonen toevoegt

*. Uw Watch stuurt uw SOS-contactpersonen geen sms-bericht en deelt ook niet uw locatie wanneer u gebruikmaakt van roaming buiten uw eigen land of regio.

Stoppen met het delen van uw locatie

Na de noodoproep herinnert uw Apple Watch u er elke vier uur aan dat uw locatie wordt gedeeld met uw SOS-contactpersonen. Tik op 'Stop delen' in de melding om het delen van uw locatie te stoppen.

Een gesprek stoppen dat u per ongeluk bent begonnen

Als u per ongeluk het aftellen van SOS-noodmelding hebt gestart, laat u gewoon de zijknop los.

Als u per ongeluk een noodoproep start, tikt u op de knop 'Stop gesprek' het rode symbool voor ophangen en tikt u vervolgens op 'Ja' om te bevestigen dat u het gesprek wilt beëindigen. Daarna vraagt de Watch of u alsnog een tekstbericht wilt sturen naar uw SOS-contactpersonen. Tik op 'Nee' als u geen tekstbericht wilt versturen.

Optie 'Stop gesprek' op Apple Watch.

SOS-contactpersonen toevoegen

1. Open de Gezondheid-app op de iPhone en tik vervolgens op het profielsymbool  (of uw foto, als u er een hebt toegevoegd).
  2. Tik op 'Medische ID'.
  3. Tik op 'Wijzig' en scrol naar het gedeelte 'SOS-contactpersonen'.
  4. Tik op de knop 'voeg SOS-contactpersoon toe .
  5. Tik op de naam van een contactpersoon. Als deze meerdere telefoonnummers heeft, tikt u op het nummer dat u wilt gebruiken.
  6. Geef op wat uw relatie met die persoon is.
  7. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

U kunt de hulpdiensten niet instellen als SOS-contactpersoon.

SOS-contactpersonen verwijderen

1. Open de Gezondheid-app op de iPhone en tik vervolgens op het profielsymbool  (of uw foto, als u er een hebt toegevoegd).
  2. Tik op 'Medische ID'.
  3. Tik op 'Wijzig' en scrol naar het gedeelte 'SOS-contactpersonen'.
  4. Tik op de knop 'Verwijder SOS-contactpersoon'  naast een contactpersoon en tik vervolgens op 'Verwijder'.
  5. Tik op 'Gereed' om de wijzigingen te bewaren.

Automatisch bellen uitschakelen

U kunt uw instellingen veranderen zodat de hulpdiensten niet automatisch worden gebeld als u de knop aan de zijkant ingedrukt houdt:

1. Open de Watch-app op de iPhone en tik op de tab 'Mijn Watch'.
  2. Tik op 'SOS-noodmelding'.
  3. Schakel 'Houd zijknop ingedrukt om te bellen' uit.

Als u deze instelling uitschakelt, kunt u de SOS-noodmelding-schuifbalk gebruiken om te bellen.

Internationale noodoproep

De Apple Watch Series 5 en hoger (GPS + Cellular) en Apple Watch SE (GPS + Cellular) kunnen de plaatselijke hulpdiensten bellen wanneer u zich in een ander land of een andere regio bevindt. Wanneer u in het buitenland een noodoproep plaatst, maakt uw Watch verbinding met de lokale hulpdiensten, maar stuurt geen locatie of een tekstbericht naar uw SOS-contactpersonen. In sommige landen en regio's werken internationale noodoproepen ook als u mobiele service niet hebt geconfigureerd op de Watch. Meer informatie over welke landen en regio's worden ondersteund.

Net als bij SOS-noodmeldingen in uw eigen land of regio moet uw iPhone in de buurt zijn als uw Apple Watch geen Cellular-model is.

Andere noodfuncties configureren