Herinneringen gebruiken op een iPhone, iPad of iPod touch

Met de Herinneringen-app in iOS 13 en hoger en iPadOS kunt u herinneringen aanmaken met subtaken en bijlagen, en meldingen instellen op basis van tijd en plaats. U kunt zelfs een herinnering toewijzen aan iemand in een gedeelde lijst.

Voordat u begint

• Configureer iCloud om uw herinneringen up-to-date te houden op al uw apparaten. Open de Instellingen-app, tik op '[uw naam]' > 'iCloud' en schakel Herinneringen in. In de Herinneringen-app ziet u al uw herinneringen op al uw Apple apparaten waarop u bent ingelogd met dezelfde Apple ID.
  • Lees meer over het upgraden van uw iCloud-herinneringen nadat u uw apparaat hebt bijgewerkt naar iOS 13 of hoger of iPadOS.

Aan de slag met Herinneringen

Maak een herinnering aan, voeg handige details toe en stel de herinnering in als voltooid wanneer u klaar bent.

Een herinnering aanmaken

1. Open de Herinneringen-app.
  2. Tik op '+ Herinnering' en typ uw herinnering.
  3. Tik op 'Gereed'.

U kunt ook herinneringen toevoegen aan uw belangrijkste takenlijsten vanuit de Herinneringen-widget op uw beginscherm.

De snelle knoppenbalk gebruiken om meldingen en meer toe te voegen

Wanneer u een nieuwe herinnering typt, wordt een snelle knoppenbalk weergegeven, waarop u snelle en eenvoudige aanpassingsopties vindt:

Een einddatum instellen

Tik op de datum- en tijdknop  om een einddatum in te stellen voor de herinnering. U kunt kiezen uit 'Vandaag', 'Morgen' en 'Dit weekend', of tikken op 'Datum en tijd' om zelf een dag en een tijd in te stellen.

Als u een einddatum instelt voor een herinnering maar geen tijd instelt, wordt de melding standaard weergegeven om 9:00 uur. Als u wilt wijzigen wanneer herinneringen voor de hele dag worden weergegeven, opent u de Instellingen-app en tikt u op 'Herinneringen'. Tik op de tijd onder 'Herinneringen voor de hele dag' en kies een andere tijd.

Een locatie toevoegen

Tik op de locatieknop  om een melding toe te wijzen op basis van waar u bent. Selecteer een van de gegeven opties, of tik op 'Aangepast' om uw eigen locatie toe te voegen, kies of u een melding wilt ontvangen wanneer u aankomt of weggaat, en stel de perimeter van uw herinneringsgebied in.

Als u op locatie gebaseerde herinneringen wilt ontvangen, moet u zorgen dat Locatievoorzieningen is ingeschakeld. Open de Instellingen-app en tik op 'Privacy' > 'Locatievoorzieningen' om Locatievoorzieningen in te schakelen.

Een herinnering markeren

Tik op de vlagknop  om een herinnering te markeren als extra belangrijk en deze herinnering weer te geven in de slimme lijst 'Gemarkeerd' in het hoofdscherm van de Herinneringen-app.

Een bijlage toevoegen

Tik op de fotoknop  om een bijlage toe te voegen aan de herinnering. U kunt een nieuwe foto maken, een afbeelding uit uw fotobibliotheek kiezen of een document scannen.

Een herinnering toewijzen

Tik op de toewijzingsknop  om een herinnering toe te wijzen aan iemand met wie u de lijst deelt. Herinneringen die aan u zijn toegewezen, worden weergegeven in de slimme lijst 'Toegewezen aan mij' op het hoofdscherm van de Herinneringen-app.

Slimme suggesties gebruiken

In de Herinneringen-app worden automatisch datums, tijden en locaties voorgesteld voor een herinnering op basis van soortgelijke herinneringen die u eerder hebt aangemaakt.

Uw herinnering wijzigen, een melding krijgen wanneer u iemand een bericht stuurt en meer informatie toevoegen

Tik op de knop om gegevens te wijzigen  om nog meer details en aanpassingen toe te voegen aan uw herinnering, zoals notities, een URL en een prioriteit. U kunt de meldingsinstellingen van de herinnering ook aanpassen en de lijst wijzigen waartoe deze behoort.

Een herinnering krijgen wanneer u iemand een bericht stuurt

Schakel 'Bij het chatten' in als u een melding wilt krijgen wanneer u met een bepaalde persoon chat in Berichten.

Schakel 'Bij het chatten' in, tik op 'Kies persoon' en tik op een naam in uw lijst van contacten.

De volgende keer dat u chat met deze persoon, wordt een herinneringsmelding weergegeven.

Notities en een URL toevoegen

Gebruik het veld 'Notities' om nuttige informatie toe te voegen aan uw herinnering. Als u een webadres hebt dat te maken heeft met de herinnering, kunt u dit toevoegen aan het veld 'URL'. De notities en URL worden samen met de herinnering weergegeven in alle lijsten waartoe deze behoren.

Subtaken aanmaken

Elke herinnering die u aanmaakt, kan subtaken hebben. Een herinnering om in te pakken voor een reis kan bijvoorbeeld een lijst bevatten met dingen die u niet wilt vergeten.

U kunt subtaken op verschillende manieren aanmaken:

• Houd een herinnering ingedrukt en sleep deze naar een andere herinnering. De herinnering die u hebt gesleept, wordt een subtaak van de andere.
  • Veeg naar rechts op een herinnering en tik op 'Spring in'. De herinnering wordt een subtaak van de taak erboven. Om dit ongedaan te maken, veegt u opnieuw naar rechts op de subtaak en tikt u op 'Spring uit'.
  • Tik op een herinnering en tik vervolgens op de knop om gegevens te wijzigen . Tik op 'Subtaken' > 'Voeg herinnering toe' en typ uw subtaak. Herhaal voor zo veel subtaken als u wilt aanmaken.

Een herinnering voltooien

Als u een herinnering wilt markeren als voltooid, tikt u op de lege cirkel ernaast. Tik op de knop 'Meer'  en tik op 'Toon voltooide' om uw voltooide herinneringen te zien.

Als u een herinnering wilt verwijderen zonder deze als voltooid te markeren, veegt u naar links over de herinnering en tikt u op 'Verwijder'.

Als u een herinneringsmelding ontvangt op uw toegangsscherm, veegt u naar links over de herinnering. Tik op 'Bekijk' en tik vervolgens op 'Stel in als voltooid'.

Uw herinneringen organiseren met lijsten

Wilt u uw herinneringen indelen in categorieën zoals werk, persoonlijk of school? Maak een lijst met herinneringen aan om alles goed geordend te houden. U kunt uw lijsten aanpassen met kleuren en symbolen, en u kunt een lijst delen met andere mensen. En dankzij de ingebouwde slimme lijsten van de Herinneringen-app kunt u snel al uw herinneringen zien in uw aangepaste lijsten.

Een nieuwe lijst met herinneringen aanmaken

1. Tik op 'Voeg lijst toe' in het hoofdscherm van de Herinneringen-app.
  2. Typ een naam voor de lijst.
  3. Kies een kleur en een symbool of emoji om de lijst aan te passen zodat deze eenvoudiger met één blik te herkennen is. Symbolen zijn alleen beschikbaar voor lijsten die u hebt aangemaakt in uw iCloud-account.
  4. Tik op 'Gereed'.

Wanneer u een lijst hebt aangemaakt, kunt u deze wijzigen:

1. Tik op de lijst die u wilt wijzigen en tik dan op de knop 'Meer' .
  2. Tik op 'Naam en weergave'.
  3. Wijzig de naam, de kleur of het symbool van de lijst.
  4. Tik op 'Gereed'.

Lijsten kunnen ook worden georganiseerd in groepen. U kunt bijvoorbeeld een groep aanmaken met de naam 'Werk' die al uw aan werk gerelateerde lijsten bevat:

1. Houd een lijst ingedrukt.
  2. Sleep de lijst naar een andere lijst.
  3. Geef de nieuwe groep een naam.
  4. Tik op 'Maak aan'.

Tik op de naam van een groep in het hoofdscherm van Herinneringen om de lijst die deze bevat, te tonen of verbergen.

Een herinnering verplaatsen naar een andere lijst

1. Tik op een lijst van herinneringen en tik op de herinnering die u wilt verplaatsen.
  2. Tik op de knop om gegevens te wijzigen .
  3. Tik op 'Lijst' en kies de lijst waarnaar u de herinnering wilt verplaatsen.
  4. Tik op 'Gereed'.

U kunt een herinnering ook slepen naar een andere lijst:

1. Houd de herinnering ingedrukt met één vinger.
  2. Terwijl u de herinnering ingedrukt houdt, tikt u op de knop 'Lijsten' om terug te gaan naar uw lijsten.*
  3. Zet de herinnering in de lijst waarnaar u deze wilt verplaatsen.

Als u meerdere herinneringen wilt verplaatsen, tikt u op een en houdt u deze ingedrukt. Gebruik vervolgens een andere vinger om op de andere herinneringen te tikken die u wilt opnemen.

* Als u een iPad gebruikt, blijven uw lijsten zichtbaar, zodat u herinneringen eenvoudig kunt verslepen van de ene lijst naar de andere.

De volgorde van herinneringen wijzigen

Houd een herinnering ingedrukt en sleep deze naar de plek in de lijst waar deze moet staan. Zet de herinnering wel tussen andere herinneringen; als u de herinnering op een herinnering sleept, wordt deze herinnering een subtaak.

Uw herinneringen weergeven in slimme lijsten

In het hoofdscherm van de Herinneringen-app ziet u ingebouwde slimme lijsten die uw herinneringen automatisch ordenen in snelle weergaven:

• 'Vandaag' toont alle herinneringen die u hebt gemarkeerd met de einddatum van vandaag. U ziet hier ook herinneringen die zijn vervallen.
  • 'Gepland' toont al uw herinneringen die een einddatum hebben - in het verleden, vandaag en in de toekomst.
  • 'Gemarkeerd' toont al uw herinneringen waaraan u een markering hebt toegewezen.
  • 'Alle' toont elke herinnering, georganiseerd per lijst.

Slimme lijsten omvatten herinneringen van al uw aangepaste lijsten met herinneringen. In de slimme lijsten 'Gepland', 'Alle' en 'Gemarkeerd' kunt u tikken op de knop 'Meer'  en 'Toon voltooide' selecteren om uw voltooide herinneringen ook weer te geven.

Mogelijk ziet u ook de slimme lijsten 'Toegewezen aan mij' en 'Siri-suggesties'. 'Toegewezen aan mij' bevat alle herinneringen in gedeelde lijsten die aan u zijn toegewezen. 'Siri-suggesties' bevat voorgestelde herinneringen die u kunt aanmaken op basis van uw e-mail en berichten.

Zoeken naar herinneringen

Gebruik de zoekbalk boven slimme lijsten om uw herinneringen op te zoeken. U kunt zoeken naar herinneringstekst, mensen, locaties en zelfs gedetailleerde notities die u hebt toegevoegd. Tijdens het typen worden herinneringen die overeenkomen met uw zoekterm weergegeven, gegroepeerd op lijst.

Tik op de dicteerknop  om te zoeken met behulp van Dicteren.

Meer uit Herinneringen halen

Voeg eenvoudig een herinnering toe met Siri, maak een herinnering aan vanuit een andere app en deel uw lijsten met anderen.

Een lijst met herinneringen delen

1. Tik op de lijst die u wilt delen en tik dan op de knop 'Deel' .
  2. Tik op 'Voeg personen toe'.
  3. Kies hoe u mensen wilt uitnodigen voor uw herinneringenlijst. U kunt een ingebouwde iOS-app gebruiken of een app van derden.
  4. Voeg de mensen toe met wie u de lijst wilt delen en verstuur de uitnodiging. De stappen voor het toevoegen van mensen en verzenden hangen af van de app die u gebruikt.

Wanneer iemand uw uitnodiging heeft geaccepteerd, kan deze persoon items toevoegen, verwijderen en markeren als voltooid. Om gedeelde herinneringenlijsten te kunnen bekijken die u in iOS 13 of hoger aanmaakt, moeten de mensen die u uitnodigt ook iOS 13 of hoger op hun apparaat geïnstalleerd hebben. Meldingen die u voor uw herinneringen instelt, worden met niemand gedeeld.

Een herinnering toewijzen in een gedeelde lijst

U kunt herinneringen toewijzen aan mensen met wie u lijsten deelt. Zij ontvangen dan herinneringen. Dat is erg handig wanneer u taken verdeelt. Iedereen weet dan wie waarvoor verantwoordelijk is, en niemand vergeet het.

Een herinnering aan iemand toewijzen:

1. Tik op de toewijzingsknop .
  2. Selecteer de persoon aan wie u de herinnering wilt toewijzen.
  3. Tik op 'Gereed'.

Wilt u een herinnering opnieuw toewijzen of een toewijzing verwijderen? Tik dan naast de herinnering op de persoon aan wie deze is toegewezen en tik vervolgens op 'Wijs opnieuw toe' of 'Verwijder toewijzing'.

Een herinnering toevoegen met Siri

U kunt Siri vragen om een herinnering voor u te plannen, op uw iOS-apparaat of uw Apple Watch.* Hier zijn een paar voorbeelden:

• "Herinner me eraan dat ik de hond elke ochtend om half acht eten geef."
  • "Herinner me eraan dat ik mijn mail moet bekijken als ik thuiskom."
  • "Herinner me eraan dat ik nog boodschappen moet doen als ik hier wegga."
  • "Herinner me er morgen om 15:00 uur aan dat ik Tara moet bellen."

Voeg uw privé- en werkadressen toe aan uw kaart in Contacten om Siri u te laten helpen om op locatie gebaseerde herinneringen in te stellen. Open de Contacten-app en tik op 'Mijn kaart'. Tik op 'Wijzig', voeg uw werk- of privéadres toe en tik op 'Gereed'.

* Siri gebruikt Locatievoorzieningen als voor uw herinnering uw locatie moet worden gebruikt. De beschikbaarheid, functies en commando's van Siri verschillen per taal en land of regio. Lees welke Siri-functies in welke landen en regio's worden ondersteund.

Een herinnering toevoegen vanuit een andere app

Uzelf herinneren aan iets in een app, bijvoorbeeld een nieuwsartikel dat u wilt lezen wanneer u thuiskomt, is nog nooit zo eenvoudig geweest. Maak een snelkoppeling aan naar een plek in een andere app door een herinnering in te stellen vanuit die app. Herinner uzelf eraan om terug te gaan naar die app, bijvoorbeeld om een website of een kaartlocatie opnieuw te bezoeken, en u krijgt een link in de herinnering naar de plek waar u gebleven was.

Met een geopende app vraagt u Siri om u er later aan te herinneren. Of tik op de knop 'Deel'  in de app en vervolgens op 'Herinneringen'.

In de herinnering hebt u een directe link naar een plek in een andere app waarnaar u wilt terugkeren.

Wanneer u de geplande melding ontvangt of wanneer u Herinneringen opent, tikt u op de link onder de herinnering om rechtstreeks naar de app te gaan.U kunt ook een herinnering instellen wanneer u een oproep ontvangt die u niet direct kunt beantwoorden. Tik op 'Herinnering' in het scherm en kies wanneer u eraan wilt worden herinnerd om terug te bellen.

Herinneringen aanmaken en weergeven op uw Apple Watch

De Herinneringen-app op Apple Watch geeft uw iCloud-herinneringen weer gegroepeerd in dezelfde slimme lijsten en aangepaste lijsten die ook op uw iPhone worden weergegeven. Tik op een lijst om de herinneringen te zien en tik op een herinnering om deze te markeren als voltooid.

U kunt nieuwe herinneringen snel toevoegen met behulp van Siri op uw Apple Watch, of door te tikken op 'Voeg herinnering toe' of 'Nieuwe herinnering' binnen de app. Herinneringen die u op uw Watch aanmaakt, worden weergegeven op uw iPhone en andere apparaten die zijn ingelogd met dezelfde Apple ID.