Over de beveiligingsinhoud van OS X El Capitan 10.11.2, Beveiligingsupdate 2015-005 Yosemite en Beveiligingsupdate 2015-008 Mavericks

In dit document wordt de beveiligingsinhoud van OS X El Capitan 10.11.2, Beveiligingsupdate 2015-005 Yosemite en Beveiligingsupdate 2015-008 Mavericks beschreven.

Ter bescherming van onze klanten maakt Apple geen beveiligingskwesties openbaar en bespreekt of bevestigt Apple deze niet totdat een volledig onderzoek is uitgevoerd en de benodigde patches of releases beschikbaar zijn. Bezoek de website Apple productbeveiliging voor meer informatie over Apple productbeveiliging.

Raadpleeg Hoe gebruikt u de Apple Product Security PGP-sleutel voor meer informatie over het gebruik van de Apple PGP-sleutel voor productbeveiliging.

Waar mogelijk worden CVE-ID's als referentie voor kwetsbaarheden gebruikt voor verdere informatie.

Raadpleeg Apple beveiligingsupdates voor meer informatie over andere beveiligingsupdates.

OS X El Capitan 10.11.2, Beveiligingsupdate 2015-005 Yosemite en Beveiligingsupdate 2015-008 Mavericks

• apache_mod_php

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: meerdere kwetsbaarheden in PHP

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in versies van PHP lager dan 5.5.29, waarvan de ernstigste mogelijk hebben geleid tot het uitvoeren van willekeurige code. Deze problemen zijn verholpen door PHP bij te werken naar versie 5.5.30.

CVE-ID

CVE-2015-7803

CVE-2015-7804

• AppSandbox

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een schadelijk programma kan de toegang tot Contacten behouden nadat de toegang officieel is ingetrokken

Beschrijving: er was een probleem bij de verwerking van vaste links in de sandbox. Dit probleem is verholpen door een verbeterde versterking voor de sandbox voor apps.

CVE-ID

CVE-2015-7001: Razvan Deaconescu en Mihai Bucicoiu van de universiteit POLITEHNICA in Boekarest; Luke Deshotels en William Enck van North Carolina State University; Lucas Vincenzo Davi en Ahmad-Reza Sadeghi van TU Darmstadt

• Bluetooth

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in de Bluetooth HCI-interface. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7108: Ian Beer van Google Project Zero

• CFNetwork HTTP-protocol

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een aanvaller in een geprivilegieerde netwerkpositie kan mogelijk HSTS omzeilen

Beschrijving: er was een probleem met invoervalidatie bij de verwerking van URL's. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van URL's.

CVE-ID

CVE-2015-7094: Tsubasa Iinuma (@llamakko_cafe) van Gehirn Inc. en Muneaki Nishimura (nishimunea)

• Comprimeren

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met niet-geïnitialiseerde geheugentoegang in zlib. Dit probleem is verholpen door een verbeterde geheugeninitialisatie en aanvullende validatie voor zlib-streams.

CVE-ID

CVE-2015-7054: j00ru

• Configuratieprofielen

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale aanvaller kan mogelijk een configuratieprofiel installeren zonder dat deze daarvoor de beheerdersbevoegdheden heeft

Beschrijving: er was een probleem bij het installeren van configuratieprofielen. Dit probleem is verholpen door verbeterde identiteitscontroles.

CVE-ID

CVE-2015-7062: David Mulder van Dell Software

• CoreGraphics

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd lettertypebestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van lettertypebestanden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-7105: John Villamil (@day6reak), Yahoo Pentest Team

• CoreMedia afspelen

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging bij de verwerking van slecht gevormde mediabestanden. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7074: Apple

CVE-2015-7075

• Schijfkopieën

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij het parseren van schijfkopieën. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7110: Ian Beer van Google Project Zero

• EFI

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met de padvalidatie in de kernel loader. Dit is verholpen door een verbeterde opschoning van de omgeving.

CVE-ID

CVE-2015-7063: Apple

• Bestandsbladwijzer

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een proces in de sandbox kan de sandbox-beperkingen omzeilen

Beschrijving: er was een probleem met de padvalidatie in de bladwijzers die bij de app horen. Dit is verholpen door een verbeterde opschoning van de omgeving.

CVE-ID

CVE-2015-7071: Apple

• Hypervisor

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een 'use after free'-probleem bij de verwerking van VM-objecten. Dit probleem is verholpen door een verbeterd geheugenbeer.

CVE-ID

CVE-2015-7078: Ian Beer van Google Project Zero

• iBooks

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het parseren van een kwaadwillig vervaardigd iBooks-bestand kan leiden tot het vrijgeven van gebruikersgegevens

Beschrijving: er was een 'XML External Entity'-referentieprobleem bij het parseren van iBooks-bestanden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde parsering.

CVE-ID

CVE-2015-7081: Behrouz Sadeghipour (@Nahamsec) en Patrik Fehrenbach (@ITSecurityguard)

• ImageIO

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigde afbeelding kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in ImageIO. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7053: Apple

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er is een null pointer dereference-probleem aangepakt door verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-7076: Juwei Lin van TrendMicro, beist en ABH van BoB en JeongHoon Shin@A.D.D

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in de Intel Graphics Driver. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7106: Ian Beer van Google Project Zero, Juwei Lin van TrendMicro, beist van ABH of BoB en JeongHoon Shin@A.D.D

• Intel Graphics Driver

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met een ongeoorloofde geheugentoegang in de Intel Graphics Driver. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7077: Ian Beer van Google Project Zero

• IOAcceleratorFamily

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging in IOAcceleratorFamily. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7109: Juwei Lin van TrendMicro

• IOHIDFamily

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een kwaadaardig programma kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging in de IOHIDFamily-API. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7111: beist en ABH van BoB

CVE-2015-7112: Ian Beer van Google Project Zero

• IOKit SCSI

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een schadelijk programma kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er was een null pointer-dereferentie bij de verwerking van een bepaald userclient-type. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie.

CVE-ID

CVE-2015-7068: Ian Beer van Google Project Zero

• IOThunderboltFamily

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan zorgen voor denial of service van het systeem

Beschrijving: er was een null pointer-dereferentie bij de verwerking van bepaalde userclient-typen in IOThunderboltFamily. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van IOThunderboltFamily-contexten.

CVE-ID

CVE-2015-7067: Juwei Lin van TrendMicro

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokaal programma kan een denial of service veroorzaken

Beschrijving: meerdere problemen met betrekking tot denial of service zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7040: Lufeng Li van het Qihoo 360 Vulcan-team

CVE-2015-7041: Lufeng Li van het Qihoo 360 Vulcan-team

CVE-2015-7042: Lufeng Li van het Qihoo 360 Vulcan-team

CVE-2015-7043: Tarjei Mandt (@kernelpool)

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging in de kernel. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7083: Ian Beer van Google Project Zero

CVE-2015-7084: Ian Beer van Google Project Zero

• Kernel

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem bij het parseren van Mach-berichten. Dit probleem is verholpen door een verbeterde validatie van Mach-berichten.

CVE-ID

CVE-2015-7047: Ian Beer van Google Project Zero

• kext tools

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een lokale gebruiker kan willekeurige code uitvoeren met kernelbevoegdheden

Beschrijving: er was een validatieprobleem tijdens het laden van de kernelextensies. Dit probleem is verholpen door aanvullende controles.

CVE-ID

CVE-2015-7052: Apple

• Sleutelhangertoegang

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een kwaadaardig programma zou zich voor kunnen doen als de Sleutelhangerserver.

Beschrijving: er was een probleem met de manier waarop Sleutelhangertoegang reageert op de Sleutelhanger-agent. Dit probleem is verholpen door oude functionaliteit te verwijderen.

CVE-ID

CVE-2015-7045: Luyi Xing en XiaoFeng Wang van Indiana University Bloomington, Xiaolong Bai van Indiana University Bloomington en Tsinghua University, Tongxin Li van Peking University, Kai Chen van Indiana University Bloomington en het Institute of Information Engineering, Xiaojing Liao van het Georgia Institute of Technology, Shi-Min Hu van Tsinghua University en Xinhui Han van Peking University

• libarchive

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging tijdens de verwerking van archieven. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2011-2895: @practicalswift

• libc

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd pakket kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er waren meerdere bufferoverlopen in de Standaard-C-bibliotheek. Deze problemen zijn verholpen door middel van verbeterde controle van de grenzen.

CVE-ID

CVE-2015-7038: Brian D. Wells van E. W. Scripps, Narayan Subramanian van Symantec Corporation/Veritas LLC

• CVE-2015-7039: Maksymilian Arciemowicz (CXSECURITY.COM)

Bijgewerkt op 3 maart 2017
  • libexpat

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: meerdere kwetsbaarheden in expat

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in de versies van expat lager dan 2.1.0. Deze zijn verholpen door expat bij te werken naar versie 2.1.0.

CVE-ID

CVE-2012-0876: Vincent Danen

CVE-2012-1147: Kurt Seifried

CVE-2012-1148: Kurt Seifried

• libxml2

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het parseren van een kwaadwillig vervaardigd XML-document kan leiden tot het vrijgeven van gebruikersgegevens

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij het parseren van XML-bestanden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7115: Wei Lei and Liu Yang van Nanyang Technological University

CVE-2015-7116: Wei Lei and Liu Yang van Nanyang Technological University

• OpenGL

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het bezoeken van een kwaadwillig vervaardigde website kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging in OpenGL. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7064: Apple

CVE-2015-7065: Apple

CVE-2015-7066: Tongbo Luo en Bo Qu van Palo Alto Networks

• OpenLDAP

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een externe niet-geïdentificeerde client zorgt mogelijk voor een weigering van service

Beschrijving: er was een probleem met de invoervalidatie in OpenLDAP. Dit probleem is verholpen door een verbeterde invoervalidatie.

CVE-ID

CVE-2015-6908

• OpenSSH

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: meerdere kwetsbaarheden in LibreSSL

Beschrijving: er waren meerdere kwetsbaarheden in versies van LibreSSL lager dan 2.1.8. Deze zijn verholpen door LibreSSL bij te werken naar versie 2.1.8.

CVE-ID

CVE-2015-5333

CVE-2015-5334

• QuickLook

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: het openen van een kwaadwillig vervaardigd iWork-bestand kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van iWork-bestanden. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7107

• Sandbox

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een schadelijk programma met rootbevoegdheden kan de Address Space Layout Randomization van de kernel omzeilen

Beschrijving: er was een probleem met onvoldoende scheiding van bevoegdheden in xnu. Dit probleem is verholpen door middel van verbeterde identiteitscontroles.

CVE-ID

CVE-2015-7046: Apple

• Beveiliging

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een externe aanvaller kan het onverwacht beëindigen van het programma of het uitvoeren van willekeurige code veroorzaken

Beschrijving: er was een probleem met geheugenbeschadiging bij de verwerking van SSL-handshakes. Dit probleem is verholpen door een verbeterde verwerking van het geheugen.

CVE-ID

CVE-2015-7073: Benoit Foucher van ZeroC, Inc.

• Beveiliging

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5 en OS X Yosemite v10.10.5

Impact: het verwerken van een kwaadwillig vervaardigd certificaat kan leiden tot het uitvoeren van willekeurige code

Beschrijving: er waren meerdere problemen met geheugenbeschadiging in de ASN.1-decoder. Deze problemen zijn verholpen door een verbeterde invoervalidatie

CVE-ID

CVE-2015-7059: David Keeler van Mozilla

CVE-2015-7060: Tyson Smith van Mozilla

CVE-2015-7061: Ryan Sleevi van Google

• Beveiliging

Beschikbaar voor: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10.5, OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een kwaadaardig programma kan mogelijk toegang verkrijgen tot de Sleutelhangeronderdelen van een gebruiker

Beschrijving: er was een probleem met de validatie van toegangscontrolelijsten voor sleutelhangeronderdelen. Dit probleem is verholpen door verbeterde controles van de toegangscontrolelijsten.

CVE-ID

CVE-2015-7058

• System Integrity Protection

Beschikbaar voor: OS X El Capitan v10.11 en v10.11.1

Impact: een kwaadaardig programma met rootbevoegdheden kan willekeurige code uitvoeren met systeembevoegdheden

Beschrijving: er was een probleem met de bevoegdheden bij het verwerken van de activering van de vereniging. Dit probleem is verholpen door middel van verbeterde identiteitscontroles.

CVE-ID

CVE-2015-7044: MacDefender

Notities

• De beveiligingsupdates 2015-005 en 2015-008 worden voor alle gebruikers aanbevolen: ze verbeteren de beveiliging van OS X. Nadat de update is geïnstalleerd, is de internetbrowserplugin QuickTime 7 niet meer standaard ingeschakeld. Ga naar als u deze oude plugin nog nodig hebt.

• OS X El Capitan v10.11.2 bevat de beveiligingsinhoud van Safari 9.0.2.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.