CarPlay gebruiken met uw iPhone

Lees hier meer over hoe u CarPlay configureert en gebruikt.

Wat is CarPlay?

CarPlay biedt een slimmere en veiligere manier om uw iPhone in de auto te gebruiken, zodat u uw aandacht op de weg kunt houden. Wanneer u uw iPhone met CarPlay verbindt, kunt u onder andere routebeschrijvingen opvragen, telefoongesprekken voeren, berichten versturen en ontvangen en naar muziek luisteren.

In iOS 13 en hoger biedt het CarPlay-dashboard een eenvoudiger zicht op de weg. Het dashboard biedt u één plek om Kaarten, audioregelaars en Siri-suggesties bij te houden, waardoor u eenvoudig toegang hebt tot zaken als uw agenda-activiteiten. U kunt het dashboard ook gebruiken om uw HomeKit-accessoires te bedienen, zoals deuropeners.

Controleer of CarPlay in uw land of regio wordt ondersteund en of uw auto CarPlay ondersteunt. Als u niet zeker weet of uw auto CarPlay ondersteunt, neemt u contact op met de voertuigfabrikant.

CarPlay configureren

1. Start uw auto en controleer of Siri is ingeschakeld.
  2. Verbind uw iPhone met de auto:
    • Als uw auto CarPlay via een USB-kabel ondersteunt, sluit u de iPhone aan op de USB-poort van uw auto. De USB-poort kan zijn voorzien van een CarPlay- of smartphonesymbool. Zorg ervoor dat u een Lightning-naar-USB-kabel van Apple gebruikt.
    • Als uw auto CarPlay zowel draadloos als via een USB-kabel ondersteunt, sluit u de iPhone aan op de USB-poort van uw auto. Een waarschuwing op uw iPhone vraagt u om draadloos verbinding te maken tijdens uw volgende autoritten.
    • Als uw auto alleen draadloos CarPlay ondersteunt, houdt u de spraakbedieningsknop op het stuur ingedrukt. Zorg dat de stereo in de draadloze modus of Bluetooth-modus staat. Ga vervolgens op de iPhone naar 'Instellingen' > 'Wifi' en zorg ervoor dat Wifi ook is ingeschakeld. Tik op het CarPlay-netwerk en controleer of 'Verbind automatisch' is ingeschakeld. Ga vervolgens naar 'Instellingen' > 'Algemeen' > 'CarPlay' en selecteer uw auto. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor meer informatie.

Lees meer over CarPlay en hoe u de kaartweergave in CarPlay wijzigt.

Siri gebruiken om CarPlay te bedienen

Afhankelijk van uw auto zijn er drie manieren waarop u Siri kunt gebruiken om CarPlay te bedienen:

• Houd de spraakbedieningsknop op het stuur ingedrukt. Stel Siri vervolgens een vraag of vraag Siri om iets te doen.
  • Houd de thuisknop van het CarPlay-dashboard of de CarPlay-thuisknop op het aanraakscherm ingedrukt. Stel Siri vervolgens een vraag of vraag Siri om iets te doen.
  • Als uw auto "Hé, Siri" ondersteunt, zegt u "Hé, Siri". Stel Siri vervolgens een vraag of vraag Siri om iets te doen. Ga naar 'Instellingen' > 'Siri en zoeken' en zorg ervoor dat 'Luister naar 'Hé, Siri'' is ingeschakeld.

Siri geeft ook suggesties in CarPlay voor wat u mogelijk wilt gaan doen, zoals rijden naar uw volgende vergadering. Siri-suggesties en CarPlay werken naadloos samen om uw favoriete apps binnen handbereik te houden.

Als u voor HomeKit geschikte accessoires hebt, zoals een garagedeuropener, kunt u de Siri-suggesties gebruiken die op het CarPlay-dashboard verschijnen, of eenvoudig aan Siri vragen om dingen te doen, bijvoorbeeld "Open de garagedeur", wanneer u in de buurt van uw huis komt.

Siri berichten laten aankondigen

In iOS 15 en hoger kan Siri uw inkomende berichten in uw auto aankondigen. Als deze functie is ingeschakeld, speelt Siri een toon af, wordt de naam van de afzender aangekondigd en wordt het bericht voorgelezen. Als een bericht te lang is, kondigt Siri de naam van de afzender aan en zegt dan alleen dat diegene u een bericht heeft gestuurd. U kunt Siri vragen om het volledige bericht voor te lezen.

'Kondig berichten aan' inschakelen op uw iPhone:

1. Open de Instellingen-app en tik op 'Berichtgeving'.
  2. Tik op 'Kondig meldingen aan'.
  3. Tik op 'CarPlay' en schakel 'Kondig berichten aan' in. Vanaf hier kunt u ook wijzigen wanneer u wilt dat aankondigingen beginnen.
  4. Tik op 'Vorige' om te beheren welke berichten Siri voorleest. Tik op 'Berichten' en selecteer vervolgens 'Tijdgevoelige en directe meldingen' of 'Alle meldingen'.

'Kondig berichten aan' inschakelen via het beeldscherm in uw auto:

1. Open de app Instellingen in CarPlay en selecteer 'Kondig berichten aan'.
  2. Schakel 'Kondig berichten aan' in.
  3. Selecteer 'Aankondigingsopties' om te kiezen of berichten vanaf het begin van uw rit worden uitgesproken of niet.

De ingebouwde regelaars van uw auto gebruiken om CarPlay te bedienen

Auto's met ondersteuning voor CarPlay hebben gewoonlijk ingebouwde regelaars, zoals een aanraakscherm, draaiknop of touchpad. Raadpleeg de handleiding van uw auto voor meer informatie over het bedienen van uw CarPlay-beeldscherm. U kunt ook Siri gebruiken om CarPlay te bedienen, zelfs als uw auto is uitgerust met ingebouwde regelaars.

Lees meer over de gangbare regelaars die worden gebruikt in auto's met ondersteuning voor CarPlay.

Uw CarPlay-apps rangschikken

Als u CarPlay gebruikt, worden de beschikbare apps op het beeldscherm in uw auto weergegeven. Apps toevoegen, verwijderen of rangschikken op uw iPhone:

iPhone met uitleg over hoe u CarPlay-apps rangschikt

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Algemeen' en tik op 'CarPlay'.
  2. Selecteer uw auto. Tik vervolgens op 'Pas aan'.
  3. Tik op de knop 'Voeg toe'  of de knop 'Verwijder'  om apps toe te voegen en te verwijderen. Tik op een app en versleep deze om de volgorde te wijzigen waarin de apps verschijnen.

De volgende keer dat uw iPhone verbinding maakt met CarPlay, moeten de apps in de nieuwe volgorde verschijnen op het beeldscherm. Alleen apps met ondersteuning voor CarPlay worden weergegeven op het beeldscherm.

Uw CarPlay-achtergrond wijzigen

1. Open op het beeldscherm van uw auto de app Instellingen in CarPlay.
  2. Selecteer 'Achtergrond'.
  3. Kies de achtergrond die u wilt gebruiken en selecteer vervolgens 'Stel in'.

Hulp nodig?

Als u een probleem hebt met een app van derden, kunt u contact opnemen met de ontwikkelaar van de app.

Lees wat u kunt doen als CarPlay niet naar verwachting werkt.