VoiceOver gebruiken op Apple TV (4e generatie)

Via VoiceOver kun je je Apple TV bedienen zonder dat je het scherm ziet. Met behulp van eenvoudige gebaren op het Touch-oppervlak van je Siri Remote kun je over het scherm heen bewegen. VoiceOver spreekt ieder item uit.

Als je een item markeert, spreekt VoiceOver het item en alle bijbehorende tekst uit. VoiceOver spreekt het item uit en gaat na een korte pauze verder met eventuele andere tekst op het scherm, zoals de beschrijving of de cast van een film. Lees hoe je VoiceOver inschakelt.

Je Apple TV met de VoiceOver-rotor bedienen

Draai met twee vingers rondom een punt op het Touch-oppervlak om de VoiceOver-rotor te openen. Deze bevat aanvullende bedieningselementen. Welke rotorbedieningselementen er beschikbaar zijn, hangt af van waar je je bevindt.

Door het scherm navigeren

Je kunt twee verschillende modi gebruiken voor het lezen van items op het scherm: Navigeren en Verkennen.

Navigeren is de standaardmodus die alle gebaren accepteert.

• De selectie verplaatsen: veeg naar boven, beneden, links of rechts.
  • Het vorige of volgende rotorbedieningselement selecteren: draai met twee vingers links- of rechtsom.
  • De rotorbedieningselementen aanpassen: veeg naar boven of beneden. Als je bijvoorbeeld de spreeksnelheid wilt aanpassen, draai je met twee vingers totdat het rotorbedieningselement voor de spreeksnelheid van VoiceOver is geselecteerd. Veeg vervolgens naar boven of beneden om de spreeksnelheid te verhogen of verlagen.
  • Het huidige tekstitem uitspreken en daarna naar de onderkant van het scherm gaan: veeg met twee vingers naar beneden.
  • De items op het scherm uitspreken, bovenaan beginnend: veeg met twee vingers naar boven of houd de afspeelknop even ingedrukt.
  • Spreken onderbreken: tik eenmaal met twee vingers. Tik nogmaals met twee vingers om verder te gaan of een ander item te selecteren.
  • Het huidige tekstitem op het scherm uitspreken en vervolgens doorgaan totdat je wilt stoppen: laat een vinger rusten op het linkergedeelte van het Touch-oppervlak en sleep je vinger vervolgens naar rechts. VoiceOver spreekt elk element op het scherm uit totdat je je vinger optilt.

Met Verkennen kun je aanvullende inhoud op een scherm horen. Open bijvoorbeeld een film in de Video's-app, open de rotor in de verkenningsmodus en veeg naar boven of beneden. VoiceOver bladert door de tekst op het scherm. Sleep gewoon je vinger over het Touch-oppervlak om elk menu-item te horen dat je selecteert.

Een aangepaste rotorhandeling kiezen

Als je een aangepaste rotorhandeling wilt uitvoeren, draai je met twee vingers todat Aangepaste handelingen is geselecteerd in de rotor. Veeg naar boven of beneden om elke aangepaste handeling te horen en klik vervolgens op het Touch-oppervlak om de handeling uit te voeren.

Directe aanraking gebruiken

Met Directe aanraking kun je het Touch-oppervlak op je Remote aanpassen, zodat je standaardgebaren kunt aanpassen. Hieronder vind je informatie over wat elke instelling doet.

Toetsenborden

• Directe aanraking uit: veeg naar links en rechts om één teken per keer te markeren.
  • Directe aanraking aan: door snel te vegen, kun je met elke keer dat je veegt meerdere tekens overslaan.

Lijsten

• Directe aanraking uit: veeg naar links en rechts om één item per keer te markeren.
  • Directe aanraking aan: door snel te vegen, kun je met elke keer dat je veegt meerdere items overslaan.

Op gebaren gebaseerde apps

• Directe aanraking uit: veeg naar links en rechts om één onderdeel per keer te markeren. Als er zich geen onderdelen in de app bevinden (zoals een game), kun je niets selecteren.
  • Directe aanraking aan: gebaren zijn gebaseerd op de instellingen van de app. In een game kun je door te vegen je personage bijvoorbeeld laten rondlopen.

Hints uitspreken

VoiceOver spreekt alleen de hint uit voor een item als het geselecteerde item geen deel uitmaakt van de eerder uitgesproken hint. Als je een hint nogmaals wilt horen, veeg je met twee vingers naar boven of houd je de afspeelknop ingedrukt.

*De beschikbaarheid van Siri hangt af van het land of de regio en de taal. Apple TV (4e generatie) wordt overal met dezelfde afstandsbediening geleverd. In de landen en regio's waar Siri wordt ondersteund, heet de afstandsbediening Siri Remote. In andere landen heet de afstandsbediening Apple TV Remote.Siri werkt met beide afstandsbedieningen zolang de Apple TV (4e generatie) in een taal en land of regio met ondersteuning voor Siri is geconfigureerd.