Aangepaste aanraking gebruiken op een iPhone, iPad of iPod touch

Met de toegankelijkheidsfunctie Aangepaste aanraking op een iOS-apparaat wijzigt u de manier waarop het scherm van een apparaat op aanrakingen reageert.

Aangepaste aanraking heeft meerdere functies. Als u deze wilt gebruiken, gaat u eerst naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste aanraking en schakelt u Aangepaste aanraking in.

Kijk dan naar de onderstaande opties.

Als u wilt dat het apparaat alleen op aanrakingen van een bepaalde duur reageert

U kunt het apparaat zo instellen dat het alleen op aanrakingen reageert waarbij de vinger gedurende een vastgestelde duur op het scherm wordt gehouden (de vasthoudduur).

Zo gaat u aan de slag met Vasthoudduur:

1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste aanraking.
  2. Schakel Vasthoudduur in.
  3. Tik op de knoppen - en + om de duur te wijzigen.

Als u wilt dat het apparaat meerdere aanrakingen negeert

Als u problemen hebt om het scherm eenmaal aan te raken (u raakt het scherm meerdere keren snel aan), schakelt u Negeer herhaling in. Als u dan het scherm meerdere keren snel aanraakt, wordt dit als één aanraking beschouwd. U kunt de periode wijzigen waarin het apparaat meerdere aanrakingen als een enkele aanraking ziet.

Zo gaat u aan de slag met Negeer herhaling:

1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste aanraking.
  2. Schakel Negeer herhaling in.
  3. Tik op de knoppen - en + om de duur te wijzigen.

Als u wilt dat het apparaat op de positie van de eerste of de laatste aanraking reageert

Als u het scherm op de gewenste positie aanraakt maar vervolgens uw vinger versleept naar een andere positie alvorens u een selectie kunt maken, schakelt u Tikassistentie met Gebruik positie van eerste aanraking in.

Als u problemen hebt om het scherm op de gewenste positie aan te raken maar u kunt uw vinger ernaar slepen vanaf een andere locatie, schakelt u Tikassistentie met Gebruik positie van laatste aanraking in.

Zo gaat u aan de slag met Tikassistentie:

1. Ga naar Instellingen > Algemeen > Algemeen > Aangepaste aanraking.
  2. Tik op Gebruik positie van eerste aanraking of op Gebruik positie van laatste aanraking.

Met Tikassistentie reageert het apparaat op een tik wanneer u uw vinger binnen een bepaalde periode (de gebarenvertraging) omhoog tilt. Het apparaat kan op andere gebaren reageren, zoals slepen, als u langer dan de duur van de gebarenvertraging wacht.

Tik op de knoppen - en + om de gebarenvertraging te wijzigen.

Als u een iPhone 6s of iPhone 6s Plus gebruikt, werkt Tikassistentie met 3D Touch. Het apparaat reageert op de eerste of laatste aanraking, of deze nu licht of stevig is.