'Aangepaste aanraking' gebruiken met een iPhone, iPad, iPod touch of Apple Watch

'Aangepaste aanraking' wijzigt hoe het scherm van uw apparaat reageert op tikken, vegen en andere bewegingen.

'Aangepaste aanraking' inschakelen

U kunt 'Aangepaste aanraking' aanpassen aan uw specifieke behoeften met betrekking tot fijne motoriek. Wij raden u aan uw voorkeuren te configureren voordat u 'Aangepaste aanraking' inschakelt, omdat de reactie van uw apparaat op aanrakingen hierdoor verandert.

Volg deze stappen op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Aanraken' en selecteer vervolgens 'Aangepaste aanraking'.

Nadat u dit hebt ingeschakeld, verschijnt dit automatisch in de 'Activeringsknop'.

No alt supplied for Image

Volg deze stappen op een Apple Watch:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Aangepaste aanraking'.

Volg deze stappen om de functie in te schakelen via de Watch-app op uw iPhone:

1. Ga naar de Watch-app op uw iPhone.

2. Selecteer 'Mijn Watch' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

3. Selecteer 'Aangepaste aanraking'.

De instellingen voor 'Aangepaste aanraking' aanpassen

Er zijn vier hoofdinstellingen die u kunt aanpassen binnen 'Aangepaste aanraking' om uw apparaat te helpen beter te reageren op uw aanraking.

Vasthoudduur

Gebruik 'Vasthoudduur' om te bepalen hoe lang u op het scherm drukt voordat uw aanraking wordt herkend. Als u de vasthoudduur met meer dan 0,3 seconden verlengt, wordt een cyclische timer weergegeven wanneer u het scherm aanraakt. Als de timer is verstreken, wordt uw aanraking door uw apparaat herkend als een opzettelijke invoer.

Zo kunt u 'Vasthoudduur' inschakelen:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Aanraken' en selecteer vervolgens 'Aangepaste aanraking'.

3. Schakel 'Vasthoudduur' in.

4. Tik op de knoppen '-' en '+' om de duur te wijzigen.

Veeggebaren

Om 'Veeggebaren' te gebruiken, moeten 'Vasthoudduur' en ''Tikassistentie' zijn ingeschakeld op uw apparaat. Wanneer 'Veeggebaren' is ingeschakeld, kunt u vegen zonder te wachten tot de timer voor 'Vasthoudduur' is verstreken. U kunt ook bepalen hoe ver u uw vinger moet bewegen voordat een veeg wordt herkend. Schakel hiervoor de instelling 'Vereiste beweging' in die verschijnt wanneer 'Veeggebaren' is ingeschakeld.

Zo kunt u 'Veeggebaren' inschakelen:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Aanraken' en selecteer vervolgens 'Aangepaste aanraking'.

3. Schakel 'Veeggebaren' in.

Negeer herhaling

U kunt kiezen om meerdere onopzettelijke of onvrijwillige tikken te laten interpreteren als één tik. Tik hiervoor op een duur terwijl u meerdere tikken gebruikt. Deze functie inschakelen:

1. Ga naar 'Instellingen' en selecteer 'Toegankelijkheid'.

2. Selecteer 'Aanraken' en selecteer vervolgens 'Aangepaste aanraking'

3. Schakel 'Negeer herhaling' in.

Tikassistentie

Als u per ongeluk een veeggebaar maakt, kan uw apparaat 'Tikassistentie' gebruiken om te bepalen of de eerste aanraaklocatie of de laatste aanraking wordt geïnterpreteerd als uw bedoelde tiklocatie.

Als u 'Gebruik positie van eerste aanraking' als uw voorkeursoptie instelt, kunt u het scherm aanraken en uw vinger vervolgens rondslepen tot de timer van 'Tikassistentie gebarenvertraging' is verstreken.

Als u 'Gebruik positie van eerste aanraking' hebt ingeschakeld, kunt u overal op het scherm tikken. Sleep dan uw vinger naar het punt waar u wilt tikken voordat de timer is verstreken.

Zo gaat u aan de slag met Tikassistentie:

1. Ga naar 'Instellingen' > 'Toegankelijkheid' > 'Aanraken' en selecteer ‘Aangepaste aanraking’.

2. Tik op 'Gebruik positie van eerste aanraking' of op 'Gebruik positie van laatste aanraking'.

Met 'Tikassistentie' reageert het apparaat op een tik wanneer u uw vinger binnen een bepaalde periode (de gebarenvertraging) omhoog tilt. Het apparaat kan op andere gebaren reageren, zoals slepen, als u langer dan de duur van de gebarenvertraging wacht.

Tik op de knoppen '-' en '+' om de gebarenvertraging te wijzigen.

Tikassistentie gebarenvertraging

Deze optie is beschikbaar wanneer u een van de voorkeuren voor 'Tikassistentie' gebruikt. Bij gebruik met ‘Vasthoudduur’, start de timer ‘Tikassistentie gebarenvertraging’ onmiddellijk nadat de timer voor ‘Vasthoudduur’ is verstreken.

Lees meer over toegankelijkheidsfuncties

Lees meer over de toegankelijkheidsfuncties op een iPhone, iPad of iPod touch.