Windows 7 op een Mac installeren via Boot Camp

Lees hier meer over de vereisten en de stappen die u moet volgen voor de installatie van Microsoft Windows 7 op uw Mac via Boot Camp.

Systeemvereisten

Voor de installatie van Windows 7 via Boot Camp hebt u het volgende nodig:

• Een legitieme Microsoft Windows-installatieschijf of het ISO-bestand van Windows 7 64-bits of Windows 7 32-bits. Windows 7 Service Pack 1 (SP1) of hoger is vereist.
  • Een Mac die ondersteuning biedt voor de versie van Windows die u wilt installeren. Controleer de compatibiliteitstabel om te zien welke versies compatibel zijn met uw Mac.
  • Voor de installatie van Windows 7 64-bits en Windows 7 32-bits met Boot Camp moet op de Mac OS X 10.5 Leopard of hoger geïnstalleerd zijn.
  • Een internetverbinding.
  • Een beheerdersaccount in macOS om Boot Camp-assistent te gebruiken.
  • Minimaal 2 GB RAM.
  • Een minimum van 30 GB vrije schijfruimte wordt aanbevolen als u Windows voor het eerst installeert, en 40 GB als u een upgrade uitvoert vanaf een eerdere Windows-versie.
  • Een ingebouwde optische schijfeenheid of een compatibele externe optische schijfeenheid is vereist als u een installatieschijf gebruikt.
  • Het toetsenbord en de muis of het trackpad die bij de Mac zijn meegeleverd. Als u deze niet meer hebt, gebruikt u een USB-toetsenbord en -muis.
  • Als u Windows 7 64-bits of 32-bits installeert, hebt u ook een USB-stick of -schijf nodig van minstens 16 GB die is geformatteerd als MS-DOS (FAT) om de Windows-ondersteuningssoftware (besturingsbestanden) te installeren.

Nieuwere Mac-computers vereisen hogere Windows-versies. Mac-computers met macOS Sierra 10.12 en hoger ondersteunen alleen nieuwe installaties van Windows 10, Windows 8.1 en Windows 7. Raadpleeg deze artikelen als uw Mac niet in de compatibiliteitstabellen voorkomt:

Voorbereidingen voor de installatie van Windows 7

Voordat u Windows installeert, start u de Mac op vanaf macOS en controleert u op software-updates om ervoor te zorgen dat macOS en de computerfirmware zijn bijgewerkt.

Controleer de compatibiliteitstabellen om te zien of uw Mac werkt met Windows 7 Home Premium, Professional of Ultimate (Boot Camp 4 of 5.1). Volg nu de installatie-instructies voor versie 4 of versie 5 van de Windows-ondersteuningssoftware.

Volg deze stappen als u versie 4 van de Windows-ondersteuningssoftware hebt gedownload

1. Start de Mac op in macOS.
  2. Raadpleeg de compatibiliteitstabellen om er zeker van te zijn dat uw Mac ondersteuning biedt voor de versie van Windows die u wilt installeren.
  3. Als uw exemplaar van Windows is geleverd op dvd, moet u er mogelijk een schijfkopie van maken waar Boot Camp mee kan werken.
  4. Sluit een USB-stick van 16 GB of meer aan die u kunt wissen. Laat deze stick aangesloten op de Mac tot de installatie van Windows is voltooid.
  5. Open Boot Camp-assistent in de map Hulpprogramma's (of zoek ernaar met Spotlight) en klik op 'Ga door'.
  6. Selecteer alleen de opties om een Windows-installatieschijf aan te maken en de nieuwste Windows-ondersteuningssoftware van Apple te downloaden. Klik vervolgens op 'Ga door'.
  7. Plaats de Windows-installatieschijf als u dat nog niet had gedaan, of kies de ISO-schijfkopie van de Windows-installatieschijf en klik op 'Ga door'. Boot Camp wist de USB-stick en bereidt deze voor om Windows te installeren.
  8. Typ een beheerderswachtwoord en klik op 'Ontgrendel' om de voorkeuren voor de opstartschijf te ontgrendelen.
  9. Stop de Boot Camp-assistent.
  10. Zoek in de compatibiliteitstabellen op welke Windows-ondersteuningssoftware (besturingsbestanden) u nodig hebt voor de gebruikte Windows-versie en Mac.
  11. Klik op de koppeling in de tabel om de bijbehorende software te downloaden.
  12. Wanneer het bestand is gedownload, dubbelklikt u erop in de Finder om het uit te pakken.
  13. Sleep de uitgepakte Boot Camp-map naar de USB-stick 'WININSTALL' om de map daarnaartoe te kopiëren.
  14. Open Boot Camp-assistent opnieuw en klik op 'Ga door'.
  15. Selecteer alleen de optie 'Installeer Windows 7 of hoger'.
  16. Klik op 'Installeer' en volg de instructies op het scherm om de schijf opnieuw te partitioneren.
  17. Typ een beheerderswachtwoord om toe te staan dat Boot Camp-assistent wijzigingen aanbrengt en de voorkeuren voor de opstartschijf te ontgrendelen.
  18. Het systeem wordt nu opgestart met het Windows-installatieprogramma. Volg de instructies op het scherm om verder te gaan.
  19. Als hierom wordt gevraagd, selecteert u een aangepaste installatie, en geen upgrade.
  20. Selecteer de BOOTCAMP-partitie wanneer u wordt gevraagd waar u Windows wilt installeren. Klik nu op 'Stationsopties'.
  21. Klik op 'Formatteer' en vervolgens op 'OK'. Wanneer het formatteren is voltooid, klikt u op 'Volgende'. Windows kopieert nu bestanden en pakt deze uit op de geformatteerde partitie.
  22. Volg de instructies op het scherm om de installatie van Windows te voltooien.
  23. Wanneer de installatie is voltooid, ziet u het bureaublad van Windows. Klik linksonder op de Startknop van Windows en selecteer 'Computer'.
  24. Ga naar de WININSTALL-USB-stick en dubbelklik erop om deze te openen. Dubbelklik nu op de map 'BootCamp'.
  25. Dubbelklik op 'setup' en klik op 'Ja' om toe te staan dat het programma wijzigingen aanbrengt.
  26. Nu verschijnt het installatieprogramma van Boot Camp. Klik op 'Volgende'.
  27. Ga akkoord met de voorwaarden van de licentieovereenkomst en klik op 'Volgende'.
  28. Klik op 'Installeer'.
  29. De Boot Camp-ondersteuningssoftware wordt nu geïnstalleerd. Vervolgens wordt een bericht weergegeven dat het Boot Camp-installatieprogramma is voltooid. Klik op 'Voltooien'.
  30. Klik op 'Ja' om het systeem opnieuw op te starten.

Volg deze stappen als u versie 5 van de Windows-ondersteuningssoftware hebt gedownload

1. Start de Mac op in macOS.
  2. Raadpleeg de compatibiliteitstabellen om er zeker van te zijn dat uw Mac ondersteuning biedt voor de versie van Windows die u wilt installeren.
  3. Als uw exemplaar van Windows is geleverd op dvd, moet u er mogelijk een schijfkopie van maken waar Boot Camp mee kan werken.
  4. Sluit een USB-stick van 16 GB of meer aan die u kunt wissen. Laat deze stick aangesloten op de Mac tot de installatie van Windows is voltooid.
  5. Open Boot Camp-assistent in de map Hulpprogramma's (of zoek ernaar met Spotlight) en klik op 'Ga door'.
  6. Selecteer alleen de opties om een Windows-installatieschijf aan te maken en de nieuwste Windows-ondersteuningssoftware van Apple te downloaden. Klik vervolgens op 'Ga door'.
  7. Plaats de Windows-installatieschijf als u dat nog niet had gedaan, of kies de ISO-schijfkopie van de Windows-installatieschijf en klik op 'Ga door'. Boot Camp wist de USB-stick en bereidt deze voor om Windows te installeren. Als u 'Download ondersteuningssoftware voor Windows 7' ziet, sluit u het venster van Boot Camp-assistent om het programma af te sluiten.
  8. Zoek in de compatibiliteitstabellen op welke Windows-ondersteuningssoftware (besturingsbestanden) u nodig hebt voor de gebruikte Windows-versie en Mac.
  9. Klik op de koppeling in de tabel om de bijbehorende software te downloaden.
  10. Wanneer het bestand is gedownload, dubbelklikt u erop in de Finder om het uit te pakken.
  11. Open de map die verschijnt. Zoek de volgende bestanden in deze map en sleep ze naar de USB-stick. Klik op 'Ja' wanneer u wordt gevraagd of u de bestaande items op de stick wilt vervangen:

$WinPEDriver$ (map)
    AutoUnattend.xml
    BootCamp (map)

12. Open Boot Camp-assistent opnieuw en klik op 'Ga door'.
  13. Selecteer alleen de optie 'Installeer Windows… of hoger'.
  14. Klik op 'Installeer' en volg de instructies op het scherm om de schijf opnieuw te partitioneren en Windows te installeren.
  15. Wanneer u de assistent hebt voltooid, wordt de Mac opnieuw opgestart met het Windows-installatieprogramma. Wanneer u wordt gevraagd waar u Windows wilt installeren, selecteert u de BOOTCAMP-partitie, klikt u op 'Stationsopties' en formatteert u de Boot Camp-partitie.
  16. Volg de instructies op het scherm om de installatie van Windows te voltooien.

Beschikbare versies van de Windows-ondersteuningssoftware per Mac-model

U kunt een 64-bits of 32-bits van Windows 7 installeren, afhankelijk van welke Mac u hebt. Als u niet weet welke Mac u hebt, kiest u in het Apple-menu de optie 'Over deze Mac'. Zoek uw Mac vervolgens op in de tabellen hieronder en klik op de downloadkoppeling die ernaast staat.

• Een '4' of '5' is een koppeling naar een handmatige download voor de betreffende versie van de Windows-ondersteuningssoftware (stuurprogramma's) die u nodig hebt om Windows 7 op te installeren op uw Mac.
  • Een liggend streepje (–) geeft aan dat deze versie van Windows 7 op deze Mac niet wordt ondersteund.

Als u een nieuwer type Mac hebt en deze niet in de lijst voorkomt, raadpleegt u deze artikelen:

MacBook Pro

Mac-model Windows 7 64-bits Windows 7 32-bits
MacBook Pro
(Retina, 15-inch, medio 2014)
5
MacBook Pro
(Retina, 13-inch, medio 2014)
5
MacBook Pro
(Retina, 15-inch, eind 2013)
5
MacBook Pro
(Retina, 13-inch, eind 2013)
5
MacBook Pro
(Retina, 15-inch, begin 2013)
5
MacBook Pro
(Retina, 13-inch, begin 2013)
5
MacBook Pro
(Retina, 13-inch, eind 2012)
5
MacBook Pro
(Retina, medio 2012)
5 4
MacBook Pro
(13-inch, medio 2012)
5 4
MacBook Pro
(15-inch, medio 2012)
5 4
MacBook Pro
(17-inch, eind 2011)
5 4
MacBook Pro
(17-inch, begin 2011)
5 4
MacBook Pro
(15-inch, eind 2011)
5 4
MacBook Pro
(15-inch, begin 2011)
5 4
MacBook Pro
(13-inch, eind 2011)
5 4
MacBook Pro
(13-inch, begin 2011)
5 4
MacBook Pro
(13-inch, medio 2010)
4 4
MacBook Pro
(15-inch, medio 2010)
5 4
MacBook Pro
(17-inch, medio 2010)
5 4
MacBook Pro
(13-inch, medio 2009)
4 4
MacBook Pro
(15-inch, 2,53 GHz, medio 2009)
4 4
MacBook Pro
(15-inch, medio 2009)
4 4
MacBook Pro
(17-inch, medio 2009)
4 4
MacBook Pro
(17-inch, begin 2009)
4 4
MacBook Pro
(15-inch, eind 2008)
4 4
MacBook Pro
(17-inch, eind 2008)
4 4
MacBook Pro
(17-inch, begin 2008)
4 4
MacBook Pro
(15-inch, begin 2008)
4 4
MacBook Pro
(17-inch, 2,4 GHz)
4
MacBook Pro
(15-inch, 2,4/2,2 GHz)
4
MacBook Pro
(15-inch, Core 2 Duo)
MacBook Pro
(17-inch, Core 2 Duo)
MacBook Pro
(17-inch)
MacBook Pro
(15-inch, glanzend)

MacBook Air

Mac-model Windows 7
64-bits
Windows 7
32-bits
MacBook Air
(13-inch, begin 2014)
5
MacBook Air
(11-inch, begin 2014)
5

MacBook Air
(13-inch, medio 2013)

5

MacBook Air
(11-inch, medio 2013)

5

MacBook Air
(13-inch, medio 2012)

5 4
MacBook Air
(11-inch, medio 2012)
5 4
MacBook Air
(13-inch, medio 2011)
5 4
MacBook Air
(11-inch, medio 2011)
5 4
MacBook Air
(13-inch, eind 2010)
4 4
MacBook Air
(11-inch, eind 2010)
4 4
MacBook Air
(13-inch, medio 2009)
4
MacBook Air
(13-inch, eind 2008)
4
MacBook Air
(13-inch, begin 2008)
4

MacBook

Mac-model Windows 7
64-bits
Windows 7
32-bits
MacBook
(13-inch, medio 2010)
4 4
MacBook
(13-inch, eind 2009)
4 4
MacBook
(13-inch, medio 2009)
4
MacBook
(13-inch, begin 2009)
4
MacBook
(13-inch, aluminium, eind 2008)
4
MacBook
(13-inch, begin 2008)
4
MacBook
(13-inch, eind 2007)
4
MacBook
(13-inch, medio 2007)
4
MacBook
(13-inch, eind 2006)
4
MacBook
(13-inch, medio 2006)

iMac

Mac-model Windows 7
64-bits
Windows 7
32-bits
iMac (Retina 5K,
27-inch, eind 2014)
5
iMac
(21,5-inch, medio 2014)
5
iMac
(27-inch, eind 2013)
5
iMac
(21,5-inch, eind 2013)
5
iMac
(21,5-inch, begin 2013)
5
iMac
(27-inch, eind 2012)
5
iMac
(21,5-inch, eind 2012)
5
iMac
(21,5-inch, eind 2011)
5 4
iMac
(27-inch, medio 2011)
5 4
iMac
(21,5-inch, medio 2011)
5 4
iMac
(27-inch, medio 2010)
5 4
iMac
(21,5-inch, medio 2010)
4 4
iMac
(27-inch, eind 2009)1
4 4
iMac
(27-inch, eind 2009)2
4 4
iMac
(21,5-inch, eind 2009)
4 4

iMac
(20-inch, medio 2009)

4
iMac
(24-inch, begin 2009)
4
iMac
(20-inch, begin 2009)
4
iMac
(24-inch, begin 2008)
4
iMac
(20-inch, begin 2008)
4
iMac
(24-inch, medio 2007)
4
iMac
(20-inch, medio 2007)
4
iMac
(24-inch, eind 2006)
4
iMac
(17-inch, eind 2006, CD)
4
iMac
(20-inch, eind 2006)
4
iMac
(17-inch, eind 2006)
4
iMac
(17-inch, medio 2006)
iMac
(17-inch, begin 2006)

1. Modelaanduiding (ID): iMac11,1
2. Modelaanduiding (ID): iMac10,1

Als u een iMac (27-inch, eind 2009) wilt identificeren, kiest u het Apple-menu > 'Over deze Mac' en klikt u achtereenvolgens op 'Meer info' en 'Systeemoverzicht'. Kijk naar de regel 'Modelaanduiding'.

Mac mini

Mac-model Windows 7
64-bits
Windows 7
32-bits
Mac mini
(eind 2014)
5
Mac mini Server
(eind 2012)
5
Mac mini
(eind 2012)
5
Mac mini Server
(medio 2011)
5 4
Mac mini
(medio 2011)
5 4
Mac mini
(medio 2010)
4 4
Mac mini
(eind 2009)
4
Mac mini
(begin 2009)
4
Mac mini
(medio 2007)
4
Mac mini
(begin 2006)

Mac Pro

Mac-model Windows 7
64-bits
Windows 7
32-bits
Mac Pro
(medio 2010)
5 4
Mac Pro
(begin 2009)
5 4
Mac Pro
(begin 2008)
4 4
Mac Pro
(begin 2007)
4
Mac Pro
(medio 2006)
4

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.