Over System Integrity Protection op een Mac

OS X El Capitan en hoger bevat beveiligingstechnologie die bijdraagt aan de bescherming van de Mac tegen kwaadaardige software.

System Integrity Protection is een beveiligingstechnologie in OS X El Capitan en hoger die is ontworpen om te zorgen dat mogelijk kwaadaardige software geen beschermde bestanden en mappen op de Mac kan wijzigen. System Integrity Protection beperkt de rechten van de gebruikersaccount 'root' en de mogelijke acties die de rootgebruiker kan uitvoeren op beschermde onderdelen van het Mac-besturingssysteem.

Toen System Integrity Protection nog niet bestond, had de rootgebruiker onbeperkte toegangsrechten en kon dus bij alle systeemmappen of apps op de Mac. Software kreeg root-toegangsrechten wanneer u een beheerdersnaam en -wachtwoord invoerde om de software te installeren. De software kon zo alle systeembestanden of apps wijzigen of overschrijven.

System Integrity Protection biedt bescherming voor de volgende onderdelen van het systeem:

• /Systeem
  • /usr
  • /bin
  • /sbin
  • Apps die vooraf in OS X zijn geïnstalleerd

Paden en apps waarnaar programma's en installatieprogramma's van andere fabrikanten wel nog kunnen schrijven, zijn onder andere:

• /Programma's
  • /Bibliotheek
  • /usr/local

System Integrity Protection is ontworpen om deze beveiligde delen enkel te laten wijzigen door processen die door Apple zijn ondertekend en speciale rechten hebben om naar systeembestanden te schrijven, zoals software-updates en installatieprogramma's van Apple. Apps die u vanaf de Mac App Store downloadt, werken al met System Integrity Protection. Bij een upgrade naar OS X El Capitan of hoger kan software van andere fabrikanten die conflicten veroorzaakt met System Integrity Protection, opzij worden gezet.

System Integrity Protection helpt ook voorkomen dat software zelf een opstartschijf selecteert. Als u een opstartschijf wilt selecteren, kiest u 'Systeemvoorkeuren' in het Apple-menu en klikt u op 'Opstartschijf'. U kunt ook tijdens het opstarten de Option-toets ingedrukt houden en vervolgens een opstartschijf kiezen uit de lijst.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.