Een iPad of Mac configureren voor toetsen en proefwerken

Apps van goedgekeurde ontwikkelaars kunnen de beoordelingsmodus (voorheen bekend als automatische beoordelingsconfiguratie) gebruiken om een iPad of Mac automatisch te vergrendelen en te configureren voor online beoordelingen.

Met de beoordelingsmodus kunnen beoordelingsapps bepaalde hardware- en softwarefuncties uitschakelen om te voldoen aan de vereisten voor een veilige toetsomgeving, en om te voorkomen dat de persoon die de toets aflegt, andere apps gebruikt en zo de toetsresultaten onbruikbaar maakt.

Een app gebruiken waarin de beoordelingsmodus is geïntegreerd

Voor de beveiliging van een iPad of Mac om toetsen af te nemen met een ondersteunde app is geen extra configuratie of beheer vereist, zoals Mobile Device Management (MDM). Apps met beoordelingsmodus vergrendelen de iPad of Mac automatisch in de betreffende enkele app. Dat betekent dat zolang de beoordelingsmodus actief is, gebruikers niet kunnen overschakelen naar een andere app.

Informeer bij uw toetsaanbieder of de app gebruikmaakt van de beoordelingsmodus.

Beoordelingsmodus in iOS

De beoordelingsmodus wordt ondersteund in iOS 9.3.2 of hoger. Wanneer de beoordelingsmodus actief is in iOS, zijn deze functies uitgeschakeld:

• Automatische correctie en spellingcontrole
  • Suggestiestoetsenbord
  • Definities opzoeken in woordenboeken
  • Toetscombinaties
  • Delen
  • Universeel klembord
  • Dicteren
  • Observatie op afstand met Klaslokaal
  • Schermopnamen maken
  • Geselecteerde tekst uitspreken
  • Automatisch hoofdlettergebruik, voorbeeldweergave van tekens en slimme interpunctie
  • Siri

Als u de Eén-app-modus of Begeleide toegang inschakelt in iOS, krijgen de beperkingen van die functie voorrang op de beperkingen van de beoordelingsmodus.

Beoordelingsmodus in macOS

De beoordelingsmodus wordt ondersteund in macOS Catalina 10.15.4 of hoger. Wanneer de beoordelingsmodus actief is in macOS, zijn deze functies uitgeschakeld:

• Dock
  • Menubalk
  • Exposé en Spaces
  • Mission Control
  • Applicaties starten via functietoetsen
  • Berichtencentrum en Meldingen
  • Muziek-app (voorheen iTunes)
  • Handoff
  • Universeel klembord
  • Continuïteitscamera
  • Schermdeling en synchrone weergave
  • Schermopnamen en schermafbeeldingen maken
  • Extern inloggen
  • Siri
  • Dicteren
  • Emoji-toetsenbord
  • Trackpad-zoekgebaar

Automatische correctie en spellingcontrole worden niet automatisch beperkt in macOS. Ze kunnen worden beheerd via beperkende kenmerken op webmateriaal.

Een iPad vergrendelen in een enkele toetsapp met de Eén-app-modus

Als uw app de beoordelingsmodus niet ondersteunt of als u een app gebruikt voor diagnostische, klassikale of formatieve beoordelingsdoeleinden, kunt u de iPad via MDM-software configureren voor de Eén-app-modus. De MDM-software installeert een profiel dat de geselecteerde app identificeert en deze geforceerd opent op het apparaat, zodat leerlingen/studenten geen andere apps kunnen gebruiken. In het profiel kunt u extra functies opgeven waarvan u niet wilt dat studenten ze gebruiken.

Als u toetsenbord- en woordenboekfuncties wilt beperken, moet u die functies afzonderlijk beperken. Meer informatie over het beperken van toetsenbord- en woordenboekfuncties