Uw hartslag. Wat het betekent en waar u het op de Apple Watch vindt.

Lees hier hoe een Apple Watch uw hartslag meet en ontvang tips voor een nauwkeurigere meting.

Uw hartslag controleren

Hartslag-app met huidige hartslag van 68 slagen per minuut en 55 slagen per minuut in rust.

U kunt uw hartslag op elk gewenst moment controleren met de Hartslag-app. Open de app en wacht tot de Apple Watch uw hartslag heeft gemeten. U kunt ook uw gegevens voor rust, wandelingen, ademhaling, work-outs en herstel gedurende de dag bekijken. U kunt de Hartslag-complicatie toevoegen aan uw wijzerplaat of de Hartslag-app toevoegen aan het Dock, zodat u de app eenvoudig kunt openen.

U kunt ook hartslagmeldingen inschakelen, zodat u weet of uw hartslag boven of onder een gekozen aantal slagen per minuut blijft, of om af en toe te controleren op een onregelmatig hartritme.

Hartslagmeldingen, hartslag in rust en wandelhartslag zijn alleen beschikbaar op de Apple Watch Series 1 of nieuwer. Meldingen bij onregelmatig ritme zijn alleen beschikbaar in watchOS 5.1.2 of hoger. U kunt meldingen bij onregelmatig ritme alleen instellen als dit type meldingen beschikbaar is in uw land of regio en u zich bevindt in het land waar u het apparaat hebt gekocht. Lees hier waar meldingen bij onregelmatig ritme beschikbaar zijn.

Als de Apple Watch uw hartslag meet

Hartslagmetingen in de Gezondheid-app op de iPhone en hartslag in rust in de app op de Apple Watch.

Wanneer u de Work-out-app gebruikt, meet de Apple Watch uw hartslag voortdurend tijdens de work-out en gedurende drie minuten na het einde van de work-out om het tempo van het hartslagherstel na de work-out te bepalen. Als u uw hartslag niet ziet, controleert u uw instellingen.

Deze informatie, evenals andere gegevens die worden verzameld, helpt de Apple Watch bij het schatten van hoeveel calorieën u hebt verbrand. Daarnaast meet de Apple Watch uw hartslag gedurende de dag als u rustig bent en periodiek als u loopt (Apple Watch Series 1 en hoger). Omdat de Apple Watch deze metingen op de achtergrond baseert op uw activiteit, zal de tijd tussen deze metingen variëren. Apple Watch berekent ook uw dagelijkse hartslag bij rust en uw gemiddelde wandelhartslag door achtergrondmetingen van de hartslag te vergelijken met gegevens van de versnellingsmeter wanneer er voldoende achtergrondmetingen beschikbaar zijn. U kunt in 'Bronnen' bepalen welke apps van andere fabrikanten toegang hebben tot uw gezondheidsgegevens in de Gezondheid-app.

Er kunnen mogelijk afwijkingen in de weergegeven gegevens optreden, wat af en toe leidt tot hartslagmetingen die ongewoon hoog of laag zijn.

Hoe de Apple Watch uw hartslag meet

De optische hartslagsensor van de Apple Watch gebruikt een procedé dat fotoplethysmografie wordt genoemd. Hoewel deze technologie moeilijk uit te spreken is, is deze op een erg eenvoudig feit gebaseerd: bloed is rood omdat het rood licht reflecteert en groen licht absorbeert. De Apple Watch gebruikt groene ledverlichting in combinatie met lichtgevoelige fotodioden om de hoeveelheid bloed die er op een gegeven moment door uw pols vloeit, te detecteren. Wanneer uw hart klopt, is de bloedstroom in uw pols groter (en dus ook de absorptie van groen licht). Tussen de hartslagen is het minder. Door de ledverlichting honderden keren per seconde te laten knipperen, kan de Apple Watch het aantal hartslagen per minuut berekenen: dit is uw hartslag. De optische hartslagsensor ondersteunt een bereik van 30 tot 210 slagen per minuut. Daarnaast is de optische hartslagsensor ontworpen om lage signaalniveaus te compenseren door zowel de ledhelderheid als de samplingsnelheid te verhogen.

De optische hartslagsensor kan ook gebruikmaken van infrarood licht. Deze modus wordt door de Apple Watch gebruikt bij achtergrondmetingen van uw hartslag en voor hartslagmeldingen. De Apple Watch gebruikt groene ledverlichting om uw hartslag te meten tijdens work-outs en ademhalingssessies en om de gemiddelde hartslag tijdens wandelingen en de hartritmevariabiliteit te berekenen.

Locatie van fotodiodesensors, infrarood ledverlichting en groene ledverlichting op Apple Watch Series 4.

De Apple Watch Series 4 heeft ook ingebouwde elektroden in de achterkant en in de Digital Crown. Deze elektroden kunnen de elektrische signalen in uw hart meten wanneer u de Hartslag- of Ecg-app gebruikt. Als u uw vinger op de Digital Crown plaatst, ontstaat er een gesloten circuit tussen uw hart en uw beide armen, waardoor de elektrische signalen in uw borstkas kunnen worden geregistreerd.

Om de elektrische hartsensor te gebruiken om uw hartslag te meten, opent u de Hartslag-app en plaatst u uw vinger op de Digital Crown. Doordat er nu elke seconde wordt gemeten, in plaats van elke vijf seconden, krijgt u een snellere meting met een hogere nauwkeurigheid. Als u in de Gezondheid-app naar de bewaarde gegevens voor Hartslag kijkt, zult u onder 'Hartslagcontext' 'Ecg' zien staan. U kunt de elektrische hartsensor ook gebruiken om een ecg te maken met de Ecg-app.

Hartritmevariabiliteitsmetingen zijn niet beschikbaar in het vasteland van China, Maleisië, Zuid-Afrika en Turkije. De Ecg-app is momenteel alleen in bepaalde landen en regio's beschikbaar. Lees hier waar de Ecg-app beschikbaar is.

Voor het beste resultaat

Begin met een goede pasvorm. Zelfs onder ideale omstandigheden levert de Apple Watch mogelijk niet voor iedereen op elk moment een betrouwbare hartslagmeting. En voor een klein percentage gebruikers kunnen verschillende factoren het onmogelijk maken om überhaupt een hartslagmeting te verkrijgen. U kunt de Apple Watch helpen om de meest consistente en best mogelijke hartslagmetingen te verkrijgen. Meer informatie over andere factoren die van invloed zijn op uw meetwaarden.