Audiobeschrijvingen gebruiken om een beschrijving van een videofragment, programma of film te horen

In OS X Yosemite en hoger en iOS 8 en hoger kunnen audiobeschrijvingen van videobestanden worden afgespeeld wanneer deze sporen beschikbaar zijn.

Een audiobeschrijving is een afzonderlijk audiospoor dat de visuele inhoud van een fragment, programma of film vertelt of beschrijft. U kunt tijdens het afspelen van een video luisteren naar een audiobeschrijving, zodat u toch van een programma kunt genieten als u een visuele beperking hebt of niet naar het scherm kunt kijken.

Audiobeschrijvingen standaard inschakelen

Niet alle video’s bevatten audiobeschrijvingen. U kunt deze stappen gebruiken om automatisch een beschrijving te horen als deze op een Mac of iOS-apparaat beschikbaar is:

Sporen met audiobeschrijvingen maken

Als u een video maakt in een professioneel programma voor videobewerking (zoals Final Cut Pro X), kunt u zelf audiobeschrijvingen toevoegen als afzonderlijk audiospoor. Wanneer u sporen met audiobeschrijvingen maakt, past u op die sporen een mediatag toe om aan te geven waar ze voor dienen. Als het materiaal van de juiste tags voorzien is, kunnen QuickTime Player, iTunes, Safari en andere programma’s voor het afspelen van video automatisch het juiste audiospoor voor de viewer selecteren.

In Final Cut Pro X moet u de functie Roles (Rollen) gebruiken om de standaard audiokanaalconfiguratie voor een spoor met audiobeschrijvingen uit te voeren. Maak een rol en pas deze toe op de audiofragmenten die u denkt te gaan gebruiken als onderdeel van het spoor met audiobeschrijvingen. U kunt de audio vervolgens exporteren als apart kanaal in het QuickTime-bestand wanneer u het voltooide project deelt. U tagt dat aparte audiokanaal tevens als een spoor met audiobeschrijvingen, op dezelfde wijze als andere audiokanalen in een QuickTime-film (zie ‘Voor filmbestanden’ hieronder). Meer informatie over rollen toepassen en exporteren met rollen in Final Cut Pro X.

Voor filmbestanden

1. Pas de mediatag ‘public.accessibility.describes-video’ op het beschrijvende videospoor toe.
  2. Pas een taaltag op het beschrijvende videospoor toe.

Voor HLS-audiostreams

1. Voeg de mediatag ‘public.accessibility.describes-video’ aan de audioversie met de beschrijvende videostream toe.
  2. Stel het kenmerk AUTOSELECT voor de beschrijvende videostream in op JA.
  3. Pas een taaltag op de beschrijvende videostream toe.

Audiomateriaal in surround sound

Als het materiaal een 5.1 Surround-audiospoor in een bepaalde taal heeft, blijft die audioconfiguratie behouden wanneer een videobeschrijving wordt toegevoegd. Het beschrijvende spoor moet in het middelste kanaal van de 5.1 mix worden gemixt. De 5.1 mix mag voor deze sporen niet naar stereo worden teruggemixt.