Bijwerken van iPhoto naar Foto's voor macOS

Vanaf OS X Yosemite 10.10.3 wordt de Mac geleverd met de app Foto's. Als u vóór de update iPhoto of Aperture gebruikte, vindt u hier meer informatie over het upgraden naar Foto's op de Mac.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

De update vanaf iPhoto gebeurt automatisch. Wanneer u OS X Yosemite 10.10.3 of hoger installeert, maakt Foto's deel uit van de update. Als u één iPhoto-bibliotheek in de map Afbeeldingen had staan, wordt in veel gevallen de volledige bibliotheek, inclusief uw foto's, video's, projecten en albums, automatisch weergegeven in Foto's de eerste keer dat u het programma opent.

Meerdere fotobibliotheken migreren

Als er meerdere fotobibliotheken op de Mac staan, wordt u in Foto's gevraagd welke fotobibliotheek u wilt upgraden wanneer u het programma voor het eerst opent. In Foto's kunt u de in iPhoto of Aperture aangemaakte bibliotheken openen en ermee werken.

Een andere fotobibliotheek handmatig migreren:

1. Stop Foto's.
  2. Houd de Option-toets ingedrukt en open Foto's.
  3. Selecteer de bibliotheek die u wilt openen en klik op 'Kies bibliotheek'. Klik op 'Andere bibliotheek' als u de gewenste bibliotheek niet ziet. Ga naar de gewenste bibliotheek en klik op 'Open'.

U kunt ook de bibliotheek die u wilt openen, slepen naar het symbool van Foto's in het Dock. Of u kunt klikken op 'Maak nieuwe aan' om een splinternieuwe, lege bibliotheek aan te maken.

Foto's kan bibliotheken van iPhoto 8.0 of hoger en alle versies van Aperture gebruiken. Als u een bibliotheek van iPhoto 7 of lager wilt migreren, gebruikt u de gratis iPhoto-bibliotheekupgrader van Apple om eerst de bibliotheek voor te bereiden.

Over de nieuwe Foto's-bibliotheek

• Foto's bewaart de bibliotheek standaard in de map 'Afbeeldingen' op de Mac.
  • Als u de upgrade van een iPhoto- of Aperture-bibliotheek uitvoert, wordt de Foto's-bibliotheek bewaard op dezelfde locatie als de oorspronkelijke bibliotheek. Foto's gebruikt dezelfde masterbestanden als iPhoto of Aperture. U hebt dus niet dubbel zoveel ruimte nodig om beide programma's uit te voeren.
  • Foto's maakt van iPhoto-gebeurtenissen een album. Dit album vindt u in de map 'iPhoto-gebeurtenissen' in de weergave 'Albums'.
  • Sommige metagegevens, zoals beoordelingen met sterren en markeringen, worden omgezet in trefwoorden, waardoor u deze eenvoudig kunt zoeken. Meer informatie over hoe Foto's slimme albums en materiaal en metagegevens van iPhoto en Aperture verwerkt.
  • Als u meerdere bibliotheken gebruikt, moet u wellicht een systeemfotobibliotheek toewijzen zodat iCloud en andere apps, zoals Mail en iMovie, toegang hebben tot de foto's die u wilt gebruiken.

Als u de Foto's-bibliotheek bewaart op een locatie die deel uitmaakt van een cloudvoorziening (zoals Dropbox, Box of Google Drive), raakt de bibliotheek tijdens de synchronisatie mogelijk beschadigd. Hierdoor kunnen foto's verloren gaan.
U kunt iCloud-fotobibliotheek gebruiken om de foto's op al uw apparaten te zien. U kunt met Time Machine een reservekopie van de bibliotheek maken.

iPhoto en Aperture gebruiken nadat u de migratie naar Foto's hebt uitgevoerd

iPhoto (en Aperture als u dit programma hebt gedownload) blijft in de map Programma's van het systeem staan en u kunt het blijven gebruiken. Als u na de upgrade naar Foto's iPhoto of Aperture opent, wordt u gevraagd of u de bibliotheek in dat programma of in Foto's wilt openen.

Wijzigingen die u in iPhoto of Aperture aanbrengt, worden niet doorgevoerd in Foto's. En wijzigingen die u in Foto's aanbrengt, worden niet doorgevoerd in iPhoto of Aperture.

iCloud-fotobibliotheek inschakelen voor toegang tot foto's vanaf andere Apple apparaten

Als u na de upgrade naar Foto's iCloud-fotobibliotheek wilt gebruiken, kunt u deze inschakelen in 'Foto's' > 'Voorkeuren' > 'iCloud'. Foto's en video's in de systeemfotobibliotheek worden in de volledige resolutie en de originele structuur naar iCloud geüpload. Foto's berekent de grootte van uw collectie en helpt u indien nodig een ander iCloud-opslagabonnement te selecteren. Lees wat u kunt doen als de fotobibliotheek groter is dan 1 TB.

U kunt uw Mac of iOS-apparaat toestaan automatisch de grootte van de fotobibliotheek op uw apparaat te beheren. Dit is handig als u een grote verzameling foto's hebt of als uw apparaat weinig opslagruimte heeft. Selecteer op uw Mac 'Optimaliseer Mac-opslag' in Foto's > 'Voorkeuren' > 'iCloud'. Ga op uw iOS-apparaat naar Instellingen > 'Foto's' en selecteer 'Optimaliseer [apparaat]-opslag'.

Door te kiezen voor 'Optimaliseer opslag', wordt ruimte bespaard door de originele foto's en video's met volledige resolutie automatisch op te slaan in iCloud en lichtere versies die de perfecte grootte hebben voor elk apparaat achter te laten. U hebt altijd toegang tot alles op uw apparaat, zelfs als u offline bent.

De iCloud-fotobibliotheek houdt één bibliotheek (de systeemfotobibliotheek) up-to-date op al uw apparaten. Als u de systeemfotobibliotheek wijzigt, wordt de inhoud van deze nieuwe bibliotheek samengevoegd met de inhoud van iCloud. Dit kan niet ongedaan worden gemaakt. Breng deze wijziging dus alleen aan als u de bibliotheken wilt combineren.

Time Machine gebruiken om een reservekopie te maken van de Foto's-bibliotheek

Uw foto's en video's zijn belangrijk. Zelfs als u iCloud-fotobibliotheek gebruikt, raden we u aan om Time Machine te gebruiken om een reservekopie van de Mac te maken, inclusief de Foto's-bibliotheek.

Bewaar de Foto's-bibliotheek en de Time Machine-reservekopie niet op dezelfde schijf. U kunt dit eenvoudig doen door de Foto's-bibliotheek in de map Afbeeldingen (de standaardlocatie) te bewaren en Time Machine in te stellen om de reservekopieën op een externe schijf, een schijf in het netwerk of een Time Capsule te maken.