Over de geavanceerde beveiligingstechnologie Touch ID

Lees hoe Touch ID helpt informatie op uw iPhone, iPad en MacBook Pro te beveiligen.

Een groot deel van ons digitale leven wordt op onze Apple apparaten bewaard. We raden daarom ook aan om een toegangscode te gebruiken om deze belangrijke informatie en uw privacy te beschermen. Het gebruik van Touch ID op uw iPhone, iPad en MacBook Pro is een eenvoudige manier om uw vingerafdruk te gebruiken in plaats van een wachtwoord voor veel gangbare bewerkingen. Met slechts een aanraking van uw vinger leest de sensor uw vingerafdruk snel en ontgrendelt uw apparaat automatisch. U kunt Touch ID gebruiken om aankopen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store, en aankopen gedaan met Apple Pay, te autoriseren. Ontwikkelaars kunnen u ook toestaan om Touch ID te gebruiken om in te loggen bij hun apps.

Geavanceerde technologieën

De Touch ID-technologie is de meest geavanceerde hardware en software die we ooit in een apparaat hebben geïntegreerd. De knop is gemaakt uit saffierkristal, één van de helderste en hardste materialen die beschikbaar zijn. Dit beschermt de sensor en treedt op als lens om de sensor precies op uw vinger te richten. Op iPhone en iPad detecteert een stalen ring om de knop uw vinger en geeft Touch ID opdracht om uw vingerafdruk te lezen.

De sensor gebruikt de geavanceerde, capacitieve aanraking om een beeld in hoge resolutie te maken van kleine delen van de onderhuidse laag van uw vingerafdruk. Touch ID analyseert vervolgens deze informatie met een ongewoon oog voor detail en precisie. Uw vingerafdruk wordt ondergebracht in een van de drie basispatronen: boog, lus of kring. Ook worden afzonderlijke details in de groeven afgebeeld die niet door het blote oog waarneembaar zijn en worden de kleinste variaties in de richting van de groeven onderzocht die worden veroorzaakt door de vorm van de poriën en de randen.

Touch ID kan meerdere vingerafdrukken lezen of vingerafdrukken waarbij de vinger tot 360º is gedraaid. De functie maakt dan een wiskundige voorstelling van uw vingerafdruk en vergelijkt die met de gegevens van de geregistreerde vingerafdruk om uw identiteit vast te stellen en het apparaat te ontgrendelen. Alleen deze wiskundige voorstelling van uw vingerafdruk wordt bewaard; nooit afbeeldingen van uw vinger zelf. Touch ID voegt telkens nieuwe delen van de wiskundige voorstelling van geregistreerde vingerafdrukken toe om mettertijd de nauwkeurigheid te verbeteren.

Veiligheidsmaatregelen

Elke vingerafdruk is uniek. Het is dus heel ongewoon dat zelfs een klein deel van twee vingerafdrukken zo gelijkend zijn dat die als overeenkomst voor Touch ID worden geregistreerd. De kans dat dit gebeurt is 1 op 50.000 voor één geregistreerde vingerafdruk. En Touch ID laat maar vijf pogingen toe om een vingerafdruk te proberen voordat u uw wachtwoord moet invoeren. Ter vergelijking, de kans om een gewone viercijferige toegangscode te raden is 1 op 10.000. Hoewel sommige codes, zoals '1234' gemakkelijk te raden zijn, kan het patroon van een vingerafdruk niet gemakkelijk worden geraden.

Om Touch ID te gebruiken, moet u eerst een toegangscode instellen op uw iPhone of iPad (of een wachtwoord op uw Mac). U moet uw toegangscode of wachtwoord invoeren voor extra beveiligingsvalidatie:

• nadat u de iPhone, iPad of Mac opnieuw hebt gestart;
  • als u het apparaat gedurende meer dan 48 uur niet meer hebt ontgrendeld;
  • om een vingerafdruk voor gebruik met Touch ID toe te voegen of te verwijderen;
  • om de iPhone- of iPad-toegangscode of het Mac-systeemwachtwoord te veranderen, en voor andere beveiligingsinstellingen als FileVault op uw Mac;
  • wanneer er meer dan vijf niet-herkende Touch ID-autorisatiepogingen op rij zijn geweest; en
  • nadat u bent uitgelogd bij uw Mac.

Om de beveiliging te verbeteren, kunt u een lang, complex alfanumeriek wachtwoord kiezen. Tik op uw iPhone of iPad op 'Toegangscodeopties' en selecteer 'Aangepaste alfanumerieke code'.

Als uw apparaat is verloren of gestolen, kunt u verhinderen dat Touch ID wordt gebruikt om uw apparaat te ontgrendelen via de verloren-modus van Zoek mijn iPhone. Vanaf iOS 7 bieden uw iPhone en iPad aanvullende bescherming tegen diefstal met Activeringsslot. Deze voorziening vereist een Apple ID en wachtwoord om Zoek mijn iPhone uit te schakelen, gegevens te wissen of uw apparaat opnieuw te activeren. Als uw MacBook Pro met Touch ID is verloren of gestolen, wordt Touch ID ook uitgeschakeld wanneer u uw Mac op afstand wist.

U kunt Touch ID ook gebruiken om materiaal te kopen in de iTunes Store, App Store en iBooks Store, in plaats van uw Apple ID-wachtwoord in te voeren.

Touch ID kan worden gebruikt door meerdere gebruikers op een MacBook Pro, zodat u een systeem eenvoudig veilig kunt delen. Elke gebruikersaccount kan maximaal drie geregistreerde vingerafdrukken hebben; in totaal kunnen vijf vingerafdrukken worden geregistreerd in het systeem.

Secure Enclave

De chip van het apparaat bevat een geavanceerde beveiligingsarchitectuur, genaamd Secure Enclave, die is ontworpen om de toegangscode en de gegevens van de vingerafdruk te beveiligen. Touch ID bewaart geen afbeeldingen van uw vingerafdruk en maakt alleen gebruik van een wiskundige voorstelling. Niemand kan het beeld van uw echte vingerafdruk verkrijgen via deze bewaarde gegevens.

De gegevens van uw vingerafdruk zijn gecodeerd, opgeslagen op het apparaat en beveiligd met een sleutel die alleen voor de Secure Enclave beschikbaar is. De gegevens van uw vingerafdruk worden alleen door de Secure Enclave gebruikt om te controleren of uw vingerafdruk overeenkomt met de gegevens van de geregistreerde vingerafdruk. Ze kunnen niet worden benaderd door het OS op uw apparaat of door programma's die erop worden uitgevoerd. De gegevens worden nooit bewaard op Apple servers, er wordt nooit een reservekopie van bewaard in iCloud of ergens anders, en ze kunnen niet worden gebruikt voor vergelijking met databases met andere vingerafdrukken.

Meer informatie

Lees hoe u Touch ID gebruikt op uw iPhone of iPad of uw MacBook Pro.
Lees wat u moet doen als uw apparaat is verloren of gestolen.