De functietoetsen op de Mac gebruiken

Met de bovenste rij toetsen op uw Apple toetsenbord kunt u ingebouwde Mac-functies bedienen of u kunt ze als standaardfunctietoetsen gebruiken.

De toetsen gebruiken om functies te bedienen

Standaard worden met de toetsen op de bovenste rij van het Apple toetsenbord uiteenlopende functies van de Mac bediend. Als u bijvoorbeeld op de toetsen met luidsprekersymbolen drukt, wordt het volume aangepast.

geïllustreerd diagram van de functietoetsen van de MacBook Air

Als uw Mac een Touch Bar heeft, leest u hier meer over het gebruik van functietoetsen op een MacBook Pro met Touch Bar.

De toetsen gebruiken als standaardfunctietoetsen

Houd de Fn-toets (Function)/de toets met de wereldbol ingedrukt terwijl u op een functietoets drukt. Als u bijvoorbeeld tegelijkertijd op de Fn- en de F12-toets (luidsprekersymbool) drukt, wordt de actie uitgevoerd die aan de F12-toets is toegewezen, en wordt niet het luidsprekervolume verhoogd.1 Als uw toetsenbord geen Fn-toets heeft, kunt u proberen de Control-toets ingedrukt te houden wanneer u op een functietoets drukt.

Het standaardgedrag van de toetsen wijzigen

Als u de bovenste rij toetsen wilt gebruiken als standaardfunctietoetsen zonder dat u de Fn-toets ingedrukt hoeft te houden, volgt u deze stappen, afhankelijk van de versie van macOS die u gebruikt:

macOS Ventura

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeeminstellingen'.
  2. Klik op 'Toetsenbord' in de navigatiekolom.
  3. Klik op de knop 'Toetscombinaties' aan de rechterkant.
  4. Klik op 'Functietoetsen' in de navigatiekolom.
  5. Schakel 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen' in.2

Eerdere macOS-versies

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik op 'Toetsenbord'.
  3. Selecteer 'Gebruik de toetsen 'F1', 'F2', enzovoort, als standaardfunctietoetsen'.2

1. Standaardfunctietoetsen werken anders afhankelijk van de app en de toetscombinaties die u hebt ingesteld. Sommige apps hebben hun eigen instellingen voor toetscombinaties die u kunt aanpassen.

2.  Als u deze instelling niet ziet, gebruikt u mogelijk een toetsenbord dat niet door Apple is gemaakt en hebt u mogelijk een toetsenbordhulpprogramma van derden nodig om de toetsenbordfuncties te wijzigen. Vraag de fabrikant van het toetsenbord om informatie.