Mac OS X: over journaling voor het bestandssysteem

Journaling is een functie waarmee het bestandssysteem wordt beschermd tegen stroomuitval of hardwarestoringen, waardoor er minder reparaties van de directory nodig zijn. In dit document worden enkele voordelen van het gebruik van deze functie besproken en wordt uitgelegd hoe deze werkt.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Journaling voor het Mac OS Uitgebreid (HFS Plus)-bestandssysteem verbetert de beschikbaarheid van de computer en de herstelfunctie voor fouten, wat vooral bij servers erg handig is. Journaling beschermt de integriteit van het bestandssysteem op Xserve en andere computers die Mac OS X Server gebruiken als de computer onverwacht wordt uitgeschakeld of als er een stroomstoring optreedt. Het helpt ook de activiteit van servers en aangesloten opslagapparaten te maximaliseren door reparaties aan aangetaste volumes te bespoedigen wanneer het systeem opnieuw wordt opgestart.

Wanneer u journaling op een schijf inschakelt, worden de wijzigingen aan bestanden op de schijf continu bijgehouden in het journal. Als de computer vanwege stroomuitval of een ander probleem wordt gestopt, wordt het journal gebruikt om de schijf te herstellen naar een goede staat wanneer de server opnieuw wordt opgestart.

Hoewel u mogelijk gebruikersgegevens verliest die op het moment van de storing aanwezig waren in de buffer, wordt het bestandssysteem hersteld naar een consistente staat. Bovendien wordt de computer veel sneller opnieuw opgestart. Maak altijd zo vaak als nodig een reservekopie van gegevens.

Waarom is journaling nodig?

Een stroomuitval of systeemstoring onderbreekt lees- en schrijfprocessen waardoor verschillen kunnen ontstaan tussen de directory van het bestandssysteem en de eigenlijke locatie en structuur van bewaarde bestanden. In een bestandssysteem zonder journaling hebben de schijven na een storing een onbekende status. Dit betekent dat er geen journal is van hun activiteit net voor de uitschakeling van de computer. Voordat de server opnieuw kan worden opgestart en de voorzieningen kan hervatten, moet deze een consistentiecontrole uitvoeren. Hiervoor moet de server het hele bestandssysteem, blok per blok, doornemen. Bij een volume van meerdere terabytes kan dit proces uren duren, waardoor de server gedurende een onaanvaardbare tijd niet beschikbaar zal zijn.

Door journaling herstelt het systeem sneller na een onverwachte uitschakeling, waardoor de beschikbaarheid van de server en opslagapparaten aanzienlijk verbetert. Wanneer journaling is ingeschakeld voor een opslagvolume, volgt de server automatisch de acties van het bestandssysteem en houdt deze transacties continu bij in een afzonderlijk bestand dat een journal heet. Het besturingssysteem kan het journal gebruiken om na een storing een bekende, consistente staat van het bestandssysteem te herstellen. Hierdoor hoeft er bij het opstarten geen consistentiecontrole voor het gehele bestandssysteem te worden uitgevoerd. Wanneer de server dan wordt opgestart, voert Mac OS X gewoon de recente transacties in het journal opnieuw uit waardoor het systeem opnieuw up-to-date is en de bewerkingen worden hervat die tijdens de storing zijn onderbroken. Bij een bestandssysteem met journaling wordt de server in slechts enkele seconden opnieuw opgestart, ongeacht het aantal bestanden of de grootte van het volume.

Achterwaarts compatibel

Een bestandssysteem met journaling maakt deel uit van een reeks incrementele verbeteringen aan het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem en is achterwaarts compatibel met het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem. Gebruikers kunnen Mac OS Uitgebreid-volumes met journaling lezen, ernaar schrijven en openen op computers zonder de functie voor journaling.

De meeste schijfhulpprogramma's die zijn ontworpen om te werken met het Mac OS Uitgebreid-bestandssysteem, kunnen ook worden gebruikt wanneer journaling is ingeschakeld. Raadpleeg de leverancier van het schijfhulpprogramma voordat u oudere schijfhulpprogramma's met een bestandssysteem met journaling gebruikt.

Gebruik en extra informatie

Wanneer journaling is ingeschakeld, ziet u mogelijk ongevaarlijke 'foutberichten'. Voor meer informatie hierover raadpleegt u 'Mac OS X: fsck meldt goedaardige foutberichten wanneer journaling is geactiveerd'.

Zo schakelt u journaling in en uit met Schijfhulpprogramma:

1. Open Schijfhulpprogramma (in Programma's/Hulpprogramma's).
  2. Selecteer het volume waarop u journaling wilt in- of uitschakelen.
  3. Klik op de knop Activeer journaling of kies Activeer journaling in het menu Archief om deze functie in te schakelen.

Kies Schakel journaling uit in het menu Archief om journaling uit te schakelen.

Opmerking: in Mac OS X 10.4 en hoger drukt u op Option om Schakel journaling uit zichtbaar te maken in het menu Archief.

Meer informatie

Journaling is voor het eerst meegeleverd bij Mac OS X Server v10.2.2 en vervolgens bij het besturingssysteem Mac OS X v10.3 Panther zonder serverfunctionaliteit.