Over de SD- en SDXC-kaartsleuf op de Mac

Sommige Mac-computers beschikken over een SD-kaartsleuf (Secure Digital) of een SDXC-kaartsleuf (Secure Digital Extended Capacity) waardoor de Mac gegevens kan lezen van en schrijven naar SD-media die in de sleuf worden geplaatst, bijvoorbeeld geheugenkaarten van digitale camera's.

Wat is SD?

SD verwijst naar apparaten die voldoen aan de SD-standaarden voor kaarten met niet-vluchtig geheugen. Meer informatie vindt u op de website van de SD Association.

Gelden er beperkingen voor de afmetingen van kaarten die in de SD-sleuf kunnen worden geplaatst?

Ja. De SD-kaartspecificaties voor een geheugenkaart zijn 32 mm bij 24 mm bij 2,1 mm. U kunt ook dunnere kaarten gebruiken, zoals MultiMediaCards (MMC). Gebruik geen kaarten met een dikte van meer dan 2,1 mm, omdat deze de SD-kaartsleuf kunnen beschadigen als u ze probeert te plaatsen.

Welke SD-kaartformaten passen in de SD-kaartsleuf?

Kaarten die voldoen aan de SD 1.x-, 2.x- en 3.x-standaarden kunnen worden gebruikt. De SD-kaartsleuf kan de volgende kaarten gebruiken:

• Standaard SD, 4 MB tot 2 GB
  • SDHC (Secure Digital High Capacity), 4 GB tot 32 GB
  • SDXC, 4 GB tot 2 TB
  • MMC (MultiMediaCards)
  • UHS‑II, tot 2 TB (alleen iMac Pro)

U kunt een passieve adapter gebruiken, zoals hier afgebeeld, om MiniSD, MicroSD en formaten met een hogere dichtheid (zoals MiniSDHC en MicroSDHC) te laten voldoen aan de bovenstaande breedte- en diktespecificaties:

Hoe snel kan mijn Mac lezen van of schrijven naar een SD-kaart in de SD-kaartsleuf?

Mac-notebooks gebruiken de USB-bus om te communiceren met de SD-kaartsleuf. Deze hebben een maximale snelheid van 480 Mbit/s. Mac-desktopcomputers gebruiken de PCIe-bus om te communiceren met de SD-kaartsleuf. Desktopcomputers kunnen veel sneller gegevens overzetten.

Controleer de verpakking van de SD-media om de maximale overdrachtssnelheid van die specifieke kaart te bepalen.

In Systeeminformatie kunt u vinden wat de maximale overdrachtssnelheid van uw Mac is. Kies het Apple-menu () > 'Over deze Mac' en klik vervolgens op 'Systeemoverzicht'.

Als u een Mac-notebook gebruikt:

1. Selecteer achtereenvolgens 'Hardware' en 'USB'.
  2. Selecteer 'Interne geheugenkaartlezer' en zoek 'Snelheid'.

Als u een Mac-desktopcomputer gebruikt:

1. Selecteer achtereenvolgens 'Hardware' en 'Kaartlezer'.
  2. Zoek 'Verbindingssnelheid'. Bij computers die gebruikmaken van de PCIe-bus, wordt de snelheid uitgedrukt in GT/s.

Werkt de SD-sleuf met kaarten van meer dan 32 GB?

Ja. De meeste fabrikanten van media formatteren de media echter met gangbare blok- en clustergrootten die niet in de buurt komen van de theoretische grenzen van een bepaald bestandssysteem.

De meeste SD-kaarten maken gebruik van het FAT32-bestandssysteem. Vooraf geformatteerde FAT32 SD-media zijn gewoonlijk verkrijgbaar met een capaciteit van maximaal 32 GB. Kaarten van meer dan 32 GB maken doorgaans gebruik van het exFAT-bestandssysteem, terwijl sommige kleinere kaarten gebruikmaken van het FAT16-bestandssysteem. Vooraf geformatteerde FAT16 SD-media zijn gewoonlijk verkrijgbaar met een capaciteit van maximaal 2 GB.

Als u OS X Snow Leopard 10.6.5 of hoger gebruikt, kunt u zien welk bestandssysteem u gebruikt:

1. Plaats de media in de SD-kaartsleuf.
  2. Kies het Apple-menu > 'Over deze Mac'.
  3. Klik op 'Systeemoverzicht'.
  4. Klik in het gedeelte 'Hardware' op 'Kaartlezer' en zoek het veld 'Bestandssysteem'.

Werkt de SD-kaartsleuf met SD-kaarten die het exFAT-bestandssysteem gebruiken?

Ja. Elke Mac met een SD-kaartsleuf en OS X 10.6.5 of hoger kan het exFAT-bestandssysteem gebruiken.

exFAT wordt ook ondersteund in Boot Camp met Windows 7, 8.1 of 10 op alle Mac-computers met een SD-kaartsleuf gemaakt in 2011 of later.

Hoe plaats ik media in de SD-kaartsleuf?

Zorg dat de metalen contactpunten bij het plaatsen van de kaart naar onder zijn gericht, in de richting van de computer. Probeer media niet in de SD-kaartsleuf te forceren aangezien dit schade kan veroorzaken.

Hoe gebruikt mijn Mac de media die in de SD-kaartsleuf worden geplaatst?

De computer herkent een kaart die in de SD-kaartsleuf wordt geplaatst als een USB-opslagapparaat. Net zoals elk USB-opslagapparaat kan de SD-kaart worden geactiveerd en kunnen gegevens van en naar de kaart worden gelezen en geschreven.

Ik heb de kaart in de sleuf geplaatst, maar deze is niet geactiveerd. Wat kan ik doen?

Verwijder de kaart en plaats deze opnieuw. Soms wordt de SD-kaart niet geactiveerd als u deze te traag in de sleuf plaatst.

Wanneer ik materiaal naar de kaart probeer te schrijven, verschijnt het bericht dat de inhoud niet kan worden gewijzigd. Hoe kan ik dit oplossen?

U ziet dit bericht wanneer u gegevens probeert te wijzigen op een vergrendelde SD-kaart. U moet de kaart ontgrendelen door middel van het schuifje voordat u gegevens kunt wijzigen.

Als u de kaart wilt verwijderen, sleept u het symbool van de kaart naar de prullenmand. Wanneer het symbool van het bureaublad is verdwenen, verwijdert u de kaart uit de computer. Ontgrendel de SD-kaart door middel van het schuifje op de kaart en plaats de kaart opnieuw in de sleuf. Raadpleeg de instructies van de fabrikant voor de locatie van het schuifje op de kaart.

Kan ik een SD-kaart opnieuw formatteren met Schijfhulpprogramma?

U kunt Schijfhulpprogramma gebruiken om een SD-kaart te formatteren als FAT32 (met de MS-DOS FAT-instelling) of 'Mac OS Uitgebreid'. De structuur 'Mac OS Uitgebreid' kan alleen op Mac-systemen worden gebruikt. Kaarten die zijn geformatteerd met 'Mac OS Uitgebreid' worden niet herkend door systemen van een andere fabrikant dan Apple.

Als u een kaart met een hogere capaciteit dan 32 GB wilt formatteren om die te gebruiken in een digitale camera, GPS of ander apparaat, moet u die mogelijk formatteren met exFAT. Als u twijfelt, formatteert u de kaart in het apparaat waarvoor u deze wilt gebruiken.

Kan ik macOS op een SD-opslagapparaat installeren en dit als een opstartvolume gebruiken?

Gebruik Schijfhulpprogramma om de standaardpartitietabel te wijzigen in GUID. Vervolgens formatteert u de kaart met de structuur 'Mac OS Uitgebreid'.

Hoe verwijder ik een kaart uit de SD-kaartsleuf?

Wacht tot de gegevensoverdracht van of naar de SD-media is voltooid voordat u de kaart verwijdert. Als u de kaart wilt verwijderen, sleept u het symbool van de kaart naar de prullenmand. Wanneer het symbool van het bureaublad is verdwenen, verwijdert u de kaart uit de sleuf.

Verwijder de kaart niet terwijl de Mac in de sluimerstand staat, anders loopt u kans dat er gegevens verloren gaan. Haal de computer altijd uit de sluimerstand en verwijder de SD-kaart alvorens deze uit de Mac te halen.

Kan ik SDIO-kaarten (Secure Digital Input Output) gebruiken?

Nee. SDIO-kaarten worden niet herkend door een Mac-computer.

Kan ik in macOS zien wat de specificaties zijn van de interfacehardware en de media die in de SD-kaartsleuf zijn geplaatst?

Informatie over de interfacehardware en de media die u in de sleuf hebt geplaatst, vindt u in Systeeminformatie:

1. Kies het Apple-menu > 'Over deze Mac'.
  2. Klik op 'Systeemoverzicht'.
  3. Selecteer 'USB' in het gedeelte 'Hardware' van Systeeminformatie.
  4. Selecteer in de lijst met USB-apparaten 'Interne geheugenkaartlezer' om toegang te krijgen tot informatie over de interfacehardware en de media die in de SD-kaartsleuf zijn geplaatst.

Kan ik de SD-kaartsleuf gebruiken wanneer ik Windows via Boot Camp uitvoer?

De SD-kaartsleuf werkt met Boot Camp in alle ondersteunde versies van Windows. U moet de Windows-ondersteuningssoftware downloaden en installeren om de SD-kaartsleuf met Windows te kunnen gebruiken.

Lees hier meer over het gebruik van Windows op een Mac

Kan ik een SDXC-kaart gebruiken op een Mac met Windows?

U kunt een SDXC-kaart gebruiken op de volgende Mac-computers met Windows 7, Windows 8 en Windows 10:

• MacBook Pro (begin 2011 en nieuwer)
    MacBook Pro-modellen van 2016 en later zijn niet uitgerust met een ingebouwde SD-kaartsleuf. U kunt een USB-C-kaartlezer gebruiken, of een combinatie van een USB-C-naar-USB-adapter en een USB-kaartlezer.
  • MacBook Air (medio 2011 en nieuwer)
  • Mac mini (medio 2011 en nieuwer)
    Mac mini (medio 2010) ondersteunt geen SDXC-kaarten.
  • iMac (medio 2011 en nieuwer)
    iMac (medio 2010) ondersteunt geen SDXC-kaarten.

Kan ik een SD-, SDHC- of SDXC-kaart gebruiken om Windows te installeren op mijn Mac?

Nee. SD-, SDHC- of SDXC-kaarten kunnen niet worden gebruikt met Boot Camp om Windows-software te installeren op Mac-computers.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Publicatiedatum: Wed Jan 03 07:16:04 GMT 2018