Een nummer naar een andere bestandsstructuur converteren met iTunes

Lees hier hoe u een nummer naar een andere bestandsstructuur kunt converteren met behoud van het originele exemplaar.

Met iTunes kunt u muziekbestanden converteren naar en van een gecomprimeerde structuur. Zo kunt u bijvoorbeeld ongecomprimeerde bestanden naar iTunes importeren in een gecomprimeerde structuur om schijfruimte te besparen. MP3 en Apple Lossless-codering zijn voorbeelden van een gecomprimeerde structuur. AIFF of WAV zijn voorbeelden van een ongecomprimeerde structuur.

De geluidskwaliteit zou niet achteruit mogen gaan als u:

• converteert tussen ongecomprimeerde bestandsstructuren.
  • converteert van een gecomprimeerde naar een ongecomprimeerde structuur.

U kunt enige vermindering van de geluidskwaliteit verwachten als u:

• converteert tussen gecomprimeerde bestandsstructuren.
  • converteert van een ongecomprimeerde naar een gecomprimeerde structuur.

Leer meer over audiocompressie.

Als u muziekbestanden in een andere structuur wilt bewaren, kunt u de bestanden het beste opnieuw importeren van de originele bron en daarbij de nieuwe doelstructuur opgeven.

U kunt de bestandsstructuur converteren van muzieknummers die zich in de iTunes-bibliotheek, in een map of op een schijf bevinden.

Muzieknummers converteren die zich al in de iTunes-bibliotheek bevinden

1. Open iTunes.
  2. Mac: kies in de menubalk boven in het computerscherm het menu iTunes > 'Voorkeuren'.
    Windows: kies in de menubalk boven in het iTunes-venster 'Bewerken' > 'Voorkeuren'.
  3. Klik achtereenvolgens op het tabblad 'Algemeen' en 'Importinstellingen' onder in het venster.
  4. Klik op het menu naast 'Importeer met' en kies vervolgens de coderingsstructuur waarnaar u het nummer wilt converteren.
  5. Klik op 'OK' om de instellingen te bewaren.
  6. Selecteer een of meerdere nummers die u wilt converteren uit uw bibliotheek.
  7. Kies 'Bestand' > 'Converteer' en vervolgens 'Maak [bestandsstructuur]-versie aan'. De weergegeven bestandsstructuur komt overeen met de coderingsstructuur die u in stap 4 hebt gekozen. Als u bijvoorbeeld Apple Lossless-codering hebt gekozen, selecteert u hier 'Maak Apple Lossless-versie aan'.

De nieuwe muziekbestanden worden weergegeven in de bibliotheek naast de originele bestanden.

Muzieknummers converteren van bestanden in een map of op een schijf

U kunt nummers in iTunes importeren en deze tegelijkertijd converteren. Hierdoor wordt op basis van de iTunes-voorkeuren een geconverteerde kopie van het bestand aangemaakt in de iTunes-bibliotheek.

Als u alle nummers in een map of op een schijf wilt converteren:

1. Open iTunes.
  2. Mac: kies in de menubalk boven in het computerscherm het menu iTunes > 'Voorkeuren'.
    Windows: kies in de menubalk boven in het iTunes-venster 'Bewerken' > 'Voorkeuren'.
  3. Klik achtereenvolgens op het tabblad 'Algemeen' en 'Importinstellingen' onder in het venster.
  4. Klik op het menu naast 'Importeer met' en kies vervolgens de coderingsstructuur waarnaar u de nummers wilt converteren.
  5. Klik op 'OK' om de instellingen te bewaren.
  6. Houd de Option-toets (Mac) of Shift-toets (Windows) op het toetsenbord ingedrukt en kies 'Bestand' > 'Converteer' > 'Converteer naar [importvoorkeur]'. De weergegeven bestandsstructuur komt overeen met de coderingsstructuur die u in stap 4 hebt gekozen. Als u bijvoorbeeld Apple Lossless-codering hebt gekozen, selecteert u hier 'Converteer naar Apple Lossless'.
  7. Selecteer de map of schijf met muzieknummers die u wilt importeren en converteren. iTunes converteert alle nummers in de map of op de schijf.

De nummers worden in hun originele en geconverteerde structuur weergegeven in de bibliotheek.

Eerder aangeschafte nummers zijn gecodeerd met een beveiligde AAC-structuur die voorkomt dat deze worden geconverteerd. Lees hier hoe u deze kunt upgraden om ze te converteren naar een andere structuur.

Meer informatie

Wanneer u een bestand converteert in iTunes, dan blijft het originele bestand ongewijzigd op dezelfde locatie. iTunes maakt het geconverteerde bestand aan op basis van een kopie van het origineel.

Over compressie

Bij de conversie van een nummer naar een gecomprimeerde bestandsstructuur kunnen bepaalde gegevens verloren gaan. Dankzij de gecomprimeerde structuur is de bestandsgrootte veel kleiner, waardoor u meer nummers kunt opslaan. Maar de geluidskwaliteit heeft hieronder mogelijk te lijden, vergeleken de originele ongecomprimeerde structuur.

Het is mogelijk dat u geen verschil hoort tussen de comprimeerde en ongecomprimeerde versie van een nummer. Dit hangt af van het nummer, de luidsprekers of koptelefoon, of het apparaat waarop u de muziek afspeelt.

Als u een nummer comprimeert en daarbij gegevens verloren gaan, kunt u het comprimeren niet ongedaan maken om de gegevens terug te krijgen. Als u een nummer converteert van een gecomprimeerde naar een ongecomprimeerde structuur, wordt de kwaliteit hierdoor niet verbeterd. Het bestand neemt alleen maar meer schijfruimte in. Dit is bijvoorbeeld het geval als u een nummer in MP3-structuur (een gecomprimeerde structuur) converteert naar AIFF (een ongecomprimeerde structuur). Het nummer neemt veel meer ruimte in beslag op de harde schijf maar klinkt hetzelfde als het gecomprimeerd bestand. Om te kunnen profiteren van de voordelen van een ongecomprimeerde structuur, moet u nummers in deze structuur importeren.

Over copyright

iTunes-software mag worden gebruikt om materiaal te reproduceren. U hebt alleen toestemming voor het reproduceren van:

• niet-auteursrechtelijk beschermd materiaal.
  • materiaal waarvan u zelf het auteursrecht hebt.
  • materiaal waarvoor u voor de reproductie ervan toestemming hebt of wettelijk geautoriseerd bent.

Als u niet zeker weet of u het recht hebt om bepaald materiaal te kopiëren, neemt u contact op met een juridisch adviseur. Raadpleeg voor meer informatie de algemene voorwaarden van de iTunes Store.