De poorten van je Mac

Weet je niet zeker welke poort je moet gebruiken voor je externe beeldscherm, harde schijf, camera, printer, iPhone, iPad of ander apparaat? In deze handleiding vind je de vormen van de poorten en de symbolen die erbij staan.

Informatie over deze en andere typen Mac-poorten vind je in de specificaties van je Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Over deze Mac', klik dubbel op het serienummer en druk vervolgens op Command-C om het te kopiëren.

2. Ga naar de pagina Technische specificaties, klik op 'Specificaties doorzoeken' in het zoekvak, druk op Command-V om het serienummer van je computer in te voeren en klik vervolgens op 'Zoek'.

3. Klik op de pagina met specificaties voor jouw Mac.

Thunderbolt 4

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen hebben Thunderbolt 4-poorten:

Je kunt externe beeldschermen aansluiten en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 4Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-kabel, Thunderbolt 3Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-kabel of USB-C-kabel worden aangesloten. Je kunt ook een USB-C-oplaadkabel aansluiten om je laptop op te laden of een USB-C-naar-Lightning-kabel om je iPhone of iPad op te laden. Als je een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kun je het aansluiten met behulp van een adapter.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Als je een Mac Studio met M1 of M2 Ultra hebt, kun je ook een beeldscherm of Thunderbolt-apparaat aansluiten op de Thunderbolt 4-poorten aan de voorkant van de computer.

Thunderbolt/USB 4

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt-/USB 4-poorten:

• 14-inch MacBook Pro-modellen met M3 die in 2023 of later zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2021 of later zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in 2020 of later zijn geïntroduceerd

• 13-inch MacBook Pro-modellen met M1 of M2 die in 2020 of later zijn geïntroduceerd

Je kunt één extern beeldscherm aansluiten en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 3Thunderbolt 3-kabel of USB-C-kabel worden aangesloten. Je kunt ook een USB-C-oplaadkabel aansluiten om je laptop op te laden of een USB-C-naar-Lightning-kabel om je iPhone of iPad op te laden. Als je een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kun je het aansluiten met behulp van een adapter.

Achterkant van iMac (2021) met poorten vergroot afgebeeld

Op iMac (2021 of nieuwer) verschijnt het Thunderbolt-symboolGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-symbool boven elke Thunderbolt-/USB 4-poort. Als je een beeldscherm wilt aansluiten, gebruik je een van de poorten met het Thunderbolt-symboolThunderbolt-symbool.

Thunderbolt 3

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt 3-poorten:

• MacBook Pro-modellen met Intel-processor die in 2016 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen met Intel-processor die in 2018 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2017 tot en met 2020 zijn geïntroduceerd

• iMac Pro-modellen die in 2017 zijn geïntroduceerd

• Mac mini-modellen die in 2018 zijn geïntroduceerd

• Mac Pro-modellen die in 2019 zijn geïntroduceerd

Gebruik deze poorten voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een Thunderbolt 3Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-kabel of een USB-C-kabel worden aangesloten. Je kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om je laptop op te laden. Als je een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kun je het aansluiten met behulp van een adapter.

USB-C

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met USB-C-poorten:

• iMac-modellen met vier poorten die in 2021 of later zijn geïntroduceerd

• MacBook-modellen die in 2015 of later zijn geïntroduceerd

• Mac Studio-modellen die in 2022 of later zijn geïntroduceerd

Op Mac Studio-modellen met M1 of M2 Max gebruik je de USB-C-poorten aan de voorkant van de computer met externe apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. Om een extern beeldscherm aan te sluiten, gebruik je de poorten met het Thunderbolt-symboolThunderbolt-symbool aan de achterkant van de computer.

Op een iMac (alleen model met vier poorten) gebruik je de USB-C-poorten voor externe apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. Als je een extern beeldscherm wilt aansluiten, gebruik je een van de poorten met het Thunderbolt-symboolThunderbolt-symbool.

Op een MacBook gebruik je deze poort voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een USB-C-kabel worden aangesloten. Je kunt ook een USB-C-lichtnetadapter en -kabel aansluiten om je laptop op te laden. Als je een apparaat hebt dat niet op deze poort kan worden aangesloten, kun je het aansluiten met behulp van een adapter.

HDMI

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Deze Mac-modellen hebben een HDMI-poort:

Je gebruikt HDMI voor beeldschermen en tv's die door middel van een HDMI-kabel worden aangesloten.

SD-kaart

Deze Mac-modellen hebben een SDXC-kaartsleuf:

Gebruik de SD-kaartsleuf voor SD-, SDHC-, SDXC-, MMC- en UHS-II-mediakaarten, zoals die van digitale camera's.

Ethernet

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Je gebruikt ethernetGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding voor netwerken en apparaten die door middel van een ethernetkabel (RJ45) worden aangesloten.

Op sommige iMac-modellen bevindt de ethernetpoort zich op de lichtnetadapter van de computer. Als de Mac of lichtnetadapter geen ethernetpoort heeft, kun je een ethernetadapter gebruiken.

Stroomvoorziening

Gebruik devoedingspoort op je Mac-laptop om je computer op het lichtnet aan te sluiten met behulp van een USB-C-naar-MagSafe 3-kabel en een USB-C-lichtnetadapter, MagSafe 2-lichtnetadapter of MagSafe-lichtnetadapter. Sommige Mac-laptops hebben een speciale oplaadpoort, terwijl andere alleen via de USB-C-poorten worden opgeladen.

Lees hoe je de lichtnetadapter van je Mac identificeert en hoe je een MacBook Air of MacBook Pro snel oplaadt.

MagSafe 2- en MagSafe-lichtnetadapters zijn niet compatibel met MagSafe 3.

Audio

Gebruik Audio-uit - Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding of Audio-uit - Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding voor koptelefoons, luidsprekers en andere audio-uitvoerapparaten die worden aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5 mm (1/8 inch) audiostekker. Op compatibele Mac-computers kun je een koptelefoon met hoge impedantie aansluiten op de 3,5 mm audio-aansluiting.

Je gebruikt Audio-inGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding voor een microfoon of ander audio-invoerapparaat dat wordt aangesloten door middel van een audiokabel met een 3,5-mm (1/8 inch) audiostekker.

USB-A

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Je gebruikt deze poorten voor apparaten die worden aangesloten door middel van een USB-AGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-kabel. USB-poorten worden soms aangeduid met de USB-specificatie van de poort, zoals USB 2 of USB 3.

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

Van links naar rechts: voeding, 2x Thunderbolt, USB-A en Audio-uit.

Thunderbolt

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Thunderbolt- of Thunderbolt 2-poorten:

• MacBook Pro-modellen die in 2011 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in 2011 tot en met 2017 zijn geïntroduceerd

• Mac mini-modellen die in 2011 tot en met 2014 zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2011 tot en met 2015 zijn geïntroduceerd

• Mac Pro-modellen die in 2013 zijn geïntroduceerd

Gebruik deze poorten voor beeldschermen en andere apparaten die door middel van een ThunderboltThunderbolt-kabel worden aangesloten.

Thunderbolt en Thunderbolt 2 zijn niet hetzelfde als Mini DisplayPortMini DisplayPort. Ze hebben dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders. Deze poort ondersteunt echter wel Mini DisplayPort voor video-uitvoer, dus je kunt een Mini DisplayPort-kabel gebruiken om een Mini DisplayPort-beeldscherm aan te sluiten.

Mini DisplayPort

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

De volgende Mac-modellen zijn uitgerust met Mini DisplayPort:

• MacBook Pro-modellen die in eind 2008 tot en met 2010 zijn geïntroduceerd

• MacBook Air-modellen die in eind 2008 tot en met 2010 zijn geïntroduceerd

• Mac mini-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd

• iMac-modellen die in 2009 en 2010 zijn geïntroduceerd

• Mac Pro-modellen die in 2009 tot en met 2012 zijn geïntroduceerd

Je gebruikt deze poorten voor beeldscherm die worden aangesloten door middel van een Mini DisplayPortGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding-kabel.

Mini DisplayPort is niet hetzelfde als Thunderbolt or Thunderbolt 2Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding. Ze hebben dezelfde vorm, maar de symbolen op de kabel en de poort zijn anders.

FireWire

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

FireWire 400

Geen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding

FireWire 800

Je gebruikt FireWire FireWireGeen alternatieve tekst geleverd voor afbeelding voor apparatuur die door middel van een FireWire 400- of FireWire 800-kabel wordt aangesloten.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.