iCloud-opslag beheren

Lees hier hoe u uw iCloud-opslag beheert als u de opslaglimiet bereikt of overschrijdt.

Als u over de limiet van uw opslagabonnement gaat, worden nieuwe foto’s en video’s niet geüpload naar de iCloud-fotobibliotheek en wordt het maken van reservekopieën van uw apparaten naar iCloud gestopt. iCloud Drive en apps voor iCloud kunnen geen gegevens meer bijwerken tussen uw apparaten en u kunt geen berichten meer ontvangen of versturen via uw iCloud-e-mailadres. U kunt uw opslag beheren door uw iCloud-opslagabonnement aan te passen of door reservekopieën, documenten, foto’s en e-mailberichten die u niet meer nodig hebt, te verwijderen.*

Gebruik deze stappen om het beschikbare iCloud-opslagvolume van uw account te zien:

• Op een iPhone, iPad of iPod touch:
    • Tik op Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag als u iOS 8 of hoger gebruikt.
    • Tik op Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie als u een oudere iOS-versie gebruikt.
  • Ga op een Mac naar het menu Apple > Systeemvoorkeuren en klik achtereenvolgens op iCloud en op Beheer.
  • Open iCloud voor Windows op een pc en klik op Beheren.

Het is verstandig om uw iCloud-gegevens te archiveren of er een kopie van te maken voordat u iets verwijdert.

Reservekopieën

Wanneer u een reservekopie van een iOS-apparaat in iCloud maakt, wordt er automatisch een reservekopie van de belangrijkste gegevens op het apparaat gemaakt, inclusief documenten, foto’s en video’s. Lees meer over de gegevens waarvan iCloud een reservekopie maakt.

Gebruik de stappen hieronder om het gebruikte opslagvolume te beheren.

Selecteren van welke iOS-apps een reservekopie moet worden gemaakt

Veel apps maken automatisch een reservekopie in iCloud nadat u deze installeert. U kunt wijzigen welke apps een reservekopie in iCloud maken en bestaande reservekopieën van gegevens van die apps uit de opslag verwijderen.

Gebruik deze stappen op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik op Instellingen > iCloud.
    • Tik op Opslag > Beheer opslag als u iOS 8 of hoger gebruikt.
    • Tik op Opslag en reservekopie > Beheer opslag als u een oudere iOS-versie gebruikt.
  2. Tik op de naam van het iOS-apparaat.
  3. Schakel bij Reservekopie-opties alle apps uit waarvan u geen reservekopie wilt maken. Wanneer u wordt gevraagd te bevestigen, kiest u ‘Schakel uit en verwijder’ als u Reservekopie wilt uitschakelen voor die app en alle gegevens uit iCloud wilt verwijderen.

Reservekopieën verwijderen en Reservekopie uitschakelen op een apparaat

Gebruik de stappen hieronder voor uw apparaat.

iOS

1. Tik op Instellingen > iCloud.
    • Tik op Opslag > Beheer opslag als u iOS 8 of hoger gebruikt.
    • Tik achtereenvolgens op ‘Opslag en reservekopie’ en op ‘Beheer opslag’ als u een oudere iOS-versie gebruikt.
  2. Tik op de naam van het iOS-apparaat.
  3. Tik op ‘Verwijder reservekopie’. Wanneer u wordt gevraagd te bevestigen, kiest u ‘Schakel uit en verwijder’ om Reservekopie uit te schakelen en alle reservekopieën van dat iOS-apparaat uit iCloud te verwijderen. Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook Reservekopie voor het iOS-apparaat uitgeschakeld.

OS X

1. Ga naar het menu Apple > Systeemvoorkeuren en klik op iCloud.
  2. Klik op Beheer en selecteer Reservekopieën.
  3. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op Verwijder. Wanneer u wordt gevraagd te bevestigen, kiest u Verwijder als u Reservekopie wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen. Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook Reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld.

Windows 8 en Windows 7

1. Open iCloud voor Windows.
  2. Klik op Opslagruimte.
  3. Selecteer Reservekopieën uit de weergegeven items.
  4. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op Verwijder. Wanneer u wordt gevraagd te bevestigen, kiest u Verwijder als u Reservekopie wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen. Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook Reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld.

iCloud-reservekopieën blijven beschikbaar tot 180 dagen nadat u iCloud-reservekopieën uitschakelt of niet meer gebruikt.

De omvang van uw iCloud-fotobibliotheek verkleinen

De iCloud-fotobibliotheek gebruikt de iCloud-opslagruimte om alle foto’s en video’s op al uw apparaten up-to-date te houden. Als u iCloud-fotobibliotheek gebruikt, kunt u opslagruimte vrijmaken door ‘Optimaliseer [apparaat]-opslag’ in Instellingen te kiezen of door ongewenste foto’s en video’s in de app Foto’s op uw apparaten te verwijderen. Lees meer over iCloud-fotobibliotheek

U kunt foto’s en video’s die u verwijdert nog 30 dagen lang terughalen uit het album ‘Onlangs verwijderd’. Als u de inhoud van het album ‘Onlangs verwijderd’ sneller wilt wissen, tikt u op Selecteer en selecteert u de onderdelen die u wilt wissen. Tik op Verwijder > Verwijder. Als u de iCloud-opslaglimiet overschrijdt, wist het apparaat onmiddellijk alle foto’s en video’s die u verwijdert en kunnen deze niet worden teruggehaald via het album ‘Onlangs verwijderd’.

U kunt foto’s en video’s uit de iCloud-fotobibliotheek verwijderen door de onderstaande stappen uit te voeren.

iOS

1. Open de app Foto’s en tik onder in het scherm op Foto’s.
  2. Tik op Selecteer en kies een of meerdere foto’s of video’s die u wilt verwijderen.
  3. Tik achtereenvolgens op symbool van de prullenmand en op ‘Verwijder foto’.

OS X Yosemite

1. Ga naar het symbool van Foto’s.
  2. Selecteer de foto’s en video’s die u wilt verwijderen.
  3. Kies Afbeelding en klik op ‘Verwijder foto’s’.

iCloud.com

1. Log in bij iCloud.com.
  2. Klik op de app Foto’s en klik op ‘Selecteer foto’s’.
  3. Selecteer de foto’s of video’s die u wilt verwijderen.
  4. Klik achtereenvolgens op symbool van de prullenmand en op Verwijder.

De omvang van uw fotobibliotheek verkleinen

Als u iCloud-fotobibliotheek niet gebruikt, maakt de filmrol deel uit van de iCloud-reservekopie. Tik op een apparaat met iOS 8 of hoger op Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag om de grootte van de reservekopie op een apparaat te zien. (Tik op Instellingen > iCloud > Opslag en reservekopie > Beheer opslag als u een oudere iOS-versie gebruikt.) Tik vervolgens op de naam van het iOS-apparaat. U ziet de grootte van de reservekopie bij Fotobibliotheek.

Als u de omvang van de reservekopie van de fotobibliotheek wilt verkleinen, bewaart u foto’s en video’s op uw computer en maakt u vervolgens handmatig een reservekopie van het iOS-apparaat. Als u de foto’s en video’s op het iOS-apparaat wilt behouden, kunt u Fotobibliotheek uitschakelen in Reservekopie volgens de bovenstaande stappen of meer opslagruimte kopen. Als er foto’s zijn die u niet wilt behouden, verwijdert u deze. Open gewoon Foto’s en selecteer de foto die u wilt verwijderen. Klik vervolgens op symbool van de prullenmand en tik op ‘Verwijder foto’.

iCloud Drive

U kunt op een Mac, pc, iPhone, iPad of iPod touch beheren welke bestanden worden bewaard in iCloud Drive.

iOS

U kunt deze stappen gebruiken om bestanden te beheren op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Tik op Instellingen > iCloud.
    • Tik op Opslag > Beheer opslag > iCloud Drive als u iOS 8 of lager gebruikt.
    • Tik achtereenvolgens op ‘Opslag en reservekopie’ en op ‘Beheer opslag’ als u een oudere iOS-versie gebruikt.
  2. Tik op de naam van de app die iCloud Drive gebruikt.
  3. De afzonderlijke bestanden in die app verschijnen. U kunt vegen naar links of klikken op de knop Wijzig om bestanden te verwijderen.

OS X Yosemite

U kunt op een Mac met OS X Yosemite iCloud Drive-bestanden beheren met behulp van de map iCloud Drive in Finder:

1. Schakel indien nodig iCloud Drive op de Mac in:
    1. Ga naar het menu Apple > Systeemvoorkeuren en klik op iCloud.
    2. Log in met uw Apple ID.
    3. Schakel iCloud Drive in. Zorg ervoor dat u in Opties de apps voor de te beheren bestanden selecteert.
  2. Open Finder en ga naar de map iCloud Drive.
  3. Sleep een item naar de prullenmand of verplaats het naar een andere map op de Mac.

Windows

Op een pc met Windows 7 of hoger kunt u de bestanden in iCloud Drive beheren via Windows Verkenner. Gebruik deze stappen om de map iCloud Drive toe te voegen aan Windows Verkenner:

1. Download en installeer iCloud voor Windows.
  2. Log in met uw Apple ID.
  3. Schakel iCloud Drive in.

iCloud.com

U kunt uw bestanden beheren via de app iCloud Drive op iCloud.com. Log in bij iCloud.com, klik op de app iCloud Drive, selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en klik op prullenbak.

Mail

U kunt iCloud-opslagruimte vrijmaken door e-mailberichten te verwijderen uit uw iCloud-e-mailaccount. U kunt ook e-mailberichten op een iOS-apparaat verplaatsen naar een Mac of pc waar deze niet meer meetellen bij de iCloud-opslag.

Gebruik de stappen hieronder om berichten uit een account te verwijderen. Denk eraan dat berichten met grote bijlagen meer ruimte innemen dan gewone e-mails met tekst.

iOS

Als een iOS-apparaat is geconfigureerd voor toegang tot iCloud-e-mail, kunt u berichten verwijderen uit alle postbussen en vervolgens de prullenmand leegmaken om ruimte vrij te maken:

1. Veeg naar links over een bericht om het te verwijderen.
  2. Tik op de map Prullenmand.
  3. Verwijder de berichten één voor één of allemaal tegelijk door achtereenvolgens op Wijzig en op ‘Verwijder alles’ te tikken.

OS X of Windows

Als u iCloud Mail gebruikt met een e-mailprogramma van een desktopcomputer zoals OS X Mail of Microsoft Outlook, volgt u deze stappen:

• OS X Mail: verwijder de berichten die u niet meer wilt, kies vervolgens Postbus > Wis verwijderde onderdelen en selecteer uw iCloud-e-mailaccount in het menu.
  • Microsoft Outlook 2007 (Windows): verwijder de berichten die u niet meer wilt, kies vervolgens Bewerken > Leegmaken en selecteer uw iCloud-e-mailaccount in het menu.
  • Microsoft Outlook 2010 tot en met 2016 (Windows): verwijder de berichten die u niet meer wilt. Outlook verwijdert de berichten definitief de volgende keer dat u de app sluit en herstart.

iCloud.com

1. Log op de computer in bij iCloud.com.
  2. Klik op Mail.
  3. Verwijder de berichten die u niet meer wilt, klik vervolgens op tandwiel en selecteer ‘Leeg prullenmand’.

Meer informatie

U kunt uw opslagabonnement ook op elk moment annuleren of downgraden via uw apparaat. Raadpleeg de iCloud-systeemvereisten voor meer informatie.

Lees meer over iCloud-opslagabonnementen of raadpleeg het gebruik van iCloud-opslag voor hulp.

*Als uw iCloud-account alleen via de website toegankelijk is, kunt u de gebruikte opslagruimte verminderen door documenten te verplaatsen of te verwijderen.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.

Laatst gewijzigd op: