iCloud-opslag beheren

Meer iCloud-opslag nodig? U kunt eenvoudig ruimte vrijmaken of upgraden naar iCloud+.

Wanneer u iCloud configureert, krijgt u automatisch 5 GB opslag. Die ruimte kunt u niet alleen gebruiken voor uw iCloud-reservekopieën, maar ook om foto's en video's te bewaren in iCloud-foto's, documenten up-to-date te houden in iCloud Drive en nog veel meer. U kunt op elk moment controleren hoeveel iCloud-opslag u gebruikt in Instellingen op uw apparaat of op iCloud.com. Als u bijna geen vrije ruimte meer hebt, kunt u wanneer u wilt ruimte vrijmaken of upgraden naar iCloud+.

Weet u niet zeker wat het verschil is tussen de opslag op uw apparaat en uw iCloud-opslag? Lees dan meer informatie over apparaatopslag en iCloud-opslag

Meer opslagruimte vrijmaken in iCloud

Als u geen iCloud-opslagruimte meer hebt, wordt er geen reservekopie van uw apparaat gemaakt in iCloud, worden er geen nieuwe foto's en video's geüpload naar iCloud-foto's, en blijven iCloud Drive, andere iCloud-apps en berichten niet up-to-date op uw apparaten. U kunt ook geen berichten meer versturen of ontvangen via uw iCloud-e-mailadres.

U kunt ruimte vrijmaken in iCloud door ongebruikt materiaal te verwijderen:

Het is verstandig om de informatie die u bewaart in iCloud te archiveren of er een kopie van te maken voordat u iets verwijdert.

De grootte van uw iCloud-reservekopie verkleinen

Wanneer u een reservekopie van een iPhone, iPad of iPod touch in iCloud maakt, wordt er automatisch een reservekopie van de belangrijkste informatie op het apparaat gemaakt. Lees meer over de gegevens waarvan iCloud een reservekopie maakt.

Veel iOS-apps maken automatisch een reservekopie in iCloud nadat u deze hebt geïnstalleerd. U kunt de grootte van uw iCloud-reservekopie verkleinen en ruimte vrijmaken in iCloud door ongebruikte apps niet langer op te nemen in reservekopieën of door oude iCloud-reservekopieën te verwijderen.

Kiezen van welke apps een reservekopie wordt gemaakt op een iPhone, iPad of iPod touch

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' > 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer opslag' > 'Reservekopieën'.
  3. Tik op de naam van het apparaat dat u gebruikt.
  4. Schakel alle apps uit waarvan u geen reservekopie wilt maken.
  5. Kies 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer u bevestigt dat u een app wilt uitschakelen en verwijderen, wordt iCloud-reservekopie uitgeschakeld voor die app en wordt alle informatie ervan verwijderd uit iCloud.

Van sommige apps worden altijd reservekopieën gemaakt en u kunt deze niet uitschakelen.

Reservekopieën verwijderen en iCloud-reservekopie uitschakelen op een apparaat

U kunt oude iCloud-reservekopieën verwijderen voor het apparaat dat u momenteel gebruikt of oudere apparaten die u mogelijk niet meer gebruikt. iCloud-reservekopieën blijven beschikbaar tot 180 dagen nadat u iCloud-reservekopieën uitschakelt of niet meer gebruikt. Reservekopieën die op dat moment worden gebruikt om een apparaat te herstellen, kunnen niet worden verwijderd.

iPhone, iPad en iPod touch

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' en tik vervolgens op 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer opslag' > 'Reservekopieën'.
  3. Tik op de naam van het apparaat waarvan u de reservekopie wilt verwijderen.
  4. Tik op 'Verwijder reservekopie' > 'Schakel uit en verwijder'.

Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor de iPhone, iPad of iPod touch uitgeschakeld. U kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in iCloud-instellingen op uw apparaat.

Mac

1. Ga naar het Apple menu  > 'Systeemvoorkeuren' > 'Apple ID' en klik op 'iCloud'.
  2. Klik op 'Beheer' en selecteer 'Reservekopieën'.
  3. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op '—' om deze te verwijderen. Als u reservekopieën wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kiest u 'Verwijder' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen.

Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld. U kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in iCloud-instellingen op uw apparaat.

Windows-computer

1. Open iCloud voor Windows.
  2. Klik op 'Opslagruimte'.
  3. Selecteer 'Reservekopieën' uit de weergegeven items.
  4. Selecteer één van de reservekopieën van het apparaat en klik op 'Verwijder'. Als u reservekopieën wilt uitschakelen en alle reservekopieën voor dat apparaat uit iCloud wilt verwijderen, kiest u 'Verwijder' wanneer u wordt gevraagd te bevestigen.

Wanneer u een reservekopie verwijdert, wordt ook iCloud-reservekopie voor het apparaat uitgeschakeld. U kunt iCloud-reservekopie weer inschakelen in iCloud-instellingen op uw apparaat.

Foto's verwijderen in iCloud-foto's

iCloud-foto's gebruikt de iCloud-opslagruimte om alle foto's en video's op al uw apparaten up-to-date te houden. U kunt meer opslagruimte in iCloud vrijmaken als u de foto's en video's die u niet meer nodig hebt uit de Foto's-app verwijdert op alle apparaten.

Voordat u iets verwijdert, moet u ervoor zorgen dat u een reservekopie hebt gemaakt van de foto's en video's die u wilt bewaren. Als u iCloud-foto's gebruikt en een foto of video op een apparaat verwijdert, wordt deze ook verwijderd op alle apparaten waarbij u met dezelfde Apple ID bent ingelogd.

Gebruik deze stappen om foto's en video's uit iCloud-foto's te verwijderen.

iPhone, iPad en iPod touch

1. Open de app Foto's en tik onderaan het scherm op 'Foto's'.
  2. Tik op 'Selecteer' en kies een of meerdere foto's of video's die u wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Verwijder'  en vervolgens op 'Verwijder foto'.

Mac

1. Open de app Foto's.
  2. Selecteer de foto's en video's die u wilt verwijderen.
  3. Druk op de Delete-toets op uw toetsenbord, Control-klik of klik met de rechtermuisknop en kies 'Verwijder (#) foto's'. Klik vervolgens op 'Verwijder' om te bevestigen.

iCloud.com

1. Log vanaf een iPhone, iPad of computer in bij iCloud.com.
  2. Tik op de Foto's-app.
  3. Selecteer de foto's of video's die u wilt verwijderen.
  4. Tik op 'Verwijder' en vervolgens op 'Verwijder'.

Als u meerdere foto's of video's wilt selecteren, tikt u op 'Selecteer' op iOS of iPadOS, of houdt u Command ingedrukt op een Mac of Control op een computer terwijl u de items selecteert. Als u alles wilt selecteren, houdt u Command-A ingedrukt in macOS of Control-A op een Windows-computer, of tikt op 'Selecteer alles' in iOS of iPadOS.

U kunt foto's en video's die u verwijdert nog 30 dagen lang terughalen uit het album 'Recent verwijderd'. Als u de inhoud van het album 'Recent verwijderd' sneller wilt wissen, tikt u op 'Selecteer' en selecteert u de onderdelen die u wilt wissen. Tik op 'Verwijder' > 'Verwijder'. Als u de iCloud-opslaglimiet overschrijdt, wist het apparaat onmiddellijk alle foto's en video's die u verwijdert en kunnen deze niet worden teruggehaald via het album 'Recent verwijderd'.

Als u iCloud-foto's niet gebruikt

Als u iCloud-foto's niet gebruikt, maakt de filmrol deel uit van de iCloud-reservekopie. Volg deze stappen om te controleren hoeveel opslagruimte deze in beslag neemt in iCloud-reservekopie.

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]' en tik vervolgens op 'iCloud'.
  2. Tik op 'Beheer opslag'.
  3. Tik op 'Reservekopieën'.
  4. Tik op de naam van het apparaat dat u gebruikt en ga vervolgens naar 'Foto's'.

Als u de grootte van de reservekopie van Foto's wilt verkleinen, bewaart u foto's en video's op uw computer en maakt u vervolgens handmatig een reservekopie van het iOS-apparaat. Als u de foto's en video's op het iOS-apparaat wilt behouden, kunt u Foto's uitschakelen in Reservekopie of upgraden naar iCloud+ voor meer opslagruimte. Als er foto's zijn die u niet wilt behouden, verwijdert u deze.

1. Open Foto's.
  2. Selecteer het item dat u wilt verwijderen.
  3. Tik op 'Verwijder'  en vervolgens op 'Verwijder foto'.

Mappen of bestanden verwijderen in iCloud Drive

U kunt mappen of bestanden die u bewaart in iCloud Drive, beheren en verwijderen op een iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. Als u een deelnemer bent van een gedeelde map van iemand anders, telt dit niet mee voor uw iCloud-opslag. Lees meer over het delen van mappen in iCloud Drive.

In het geval van iOS 11 of hoger blijven bestanden die u uit iCloud Drive verwijdert, 30 dagen staan in 'Recent verwijderd' voordat ze van uw apparaat worden verwijderd.

iPhone, iPad of iPod touch

1. Ga naar de Bestanden-app en tik op 'Bladeren'.
  2. Tik onder 'Locaties' op 'iCloud Drive'.
  3. Tik op de knop 'Meer' en dan op 'Selecteer'.
  4. Kies de mappen of bestanden die u wilt verwijderen en tik vervolgens op 'Verwijder' .
  5. Ga naar 'Locaties' > 'Recent verwijderd'.
  6. Tik op de knop 'Meer' en dan op 'Selecteer'.
  7. Kies de bestanden die u wilt verwijderen.
  8. Tik op 'Verwijder'. Tik vervolgens op 'Verwijder' ter bevestiging.

Mac

1. Open de Finder en ga naar de map 'iCloud Drive'.
  2. Sleep een item naar de prullenmand of verplaats het naar een andere map op de Mac.
  3. Open de prullenmand en klik rechts op de bestanden die u wilt verwijderen.
  4. Selecteer 'Verwijder onmiddellijk'. Klik vervolgens op 'Verwijder' om te bevestigen.

Windows

Op een pc met Windows 7 of hoger kunt u de bestanden in iCloud Drive beheren via Windows Verkenner. Gebruik deze stappen om de map iCloud Drive toe te voegen aan Windows Verkenner:

1. Download en installeer iCloud voor Windows.
  2. Log in met uw Apple ID.
  3. Schakel iCloud Drive in.
  4. Ga naar de map 'iCloud Drive'.
  5. Selecteer de mappen of bestanden die u wilt verwijderen.
  6. Klik op 'Verwijderen'.

iCloud.com

1. Log vanaf een iPad of computer in bij iCloud.com.
  2. Tik op de iCloud Drive-app.
  3. Selecteer de bestanden die u wilt verwijderen en tik vervolgens op 'Verwijder' .
  4. Open de map 'iCloud Drive' en tik op 'Recent verwijderd'.
  5. Selecteer de mappen of bestanden die u wilt verwijderen.
  6. Tik op 'Verwijder'.

Sms-berichten en bijlagen verwijderen in Berichten

Wanneer u Berichten in iCloud gebruikt, maken alle sms-berichten en bijlagen, die u verstuurt en ontvangt, gebruik van uw iCloud-opslag. U kunt meer ruimte beschikbaar maken door sms-berichten en bijlagen, zoals foto's, video's en bestanden, die u niet meer nodig hebt, te verwijderen.

iPhone of iPad

Volg deze stappen om een bericht of bijlage te verwijderen:

1. Houd in een gesprek in Berichten de berichtballon of bijlage die u wilt verwijderen, ingedrukt.
  2. Tik op 'Meer'.
  3. Tik op 'Verwijder' en tik vervolgens op 'Verwijder bericht'. Als u alle berichten in de berichtenreeks wilt verwijderen, tikt u op 'Verwijder alle' in de linkerbovenhoek. Tik vervolgens op 'Verwijder gesprek'.

Volg deze stappen om meerdere bijlagen van een contact of uit een gesprek te verwijderen:

1. Tik in een gesprek in Berichten op de naam van het contact bovenaan het scherm.
  2. Tik op 'info' .
  3. Tik in het gedeelte 'Foto's' op 'Toon alles'.
  4. Tik op 'Selecteer' en tik op de afbeeldingen die u wilt verwijderen.
  5. Tik op 'Verwijder' en tik vervolgens op 'Verwijder bijlage' om te bevestigen.

Volg deze stappen om een volledig gesprek te verwijderen:

1. Veeg naar links over het gesprek dat u wilt verwijderen.
  2. Tik op 'Verwijder'.
  3. Tik opnieuw op 'Verwijder' om te bevestigen.

Mac

Volg deze stappen om een bericht of bijlage te verwijderen:

1. Open een berichtenreeks.
  2. Control-klik op het blanco gedeelte van de berichtballon die u wilt verwijderen.
  3. Kies 'Verwijder'.
  4. Klik op 'Verwijder'.

Volg deze stappen om meerdere bijlagen van een contact of uit een gesprek te verwijderen:

1. Open een berichtenreeks.
  2. Klik op de knop 'Info' .
  3. Scrol naar het gedeelte 'Foto's'.
  4. Klik op een bijlage en houd daarna de Command-toets ingedrukt om meerdere bijlagen te selecteren.
  5. Control-klik of klik met de rechtermuisknop en kies vervolgens 'Verwijder'.
  6. Klik op 'Verwijder bijlage' om dit te bevestigen.

Volg deze stappen om een volledig gesprek te verwijderen:

1. Control-klik op een gesprek.
  2. Kies 'Verwijder gesprek'.
  3. Klik op 'Verwijder'.

Berichten verwijderen en Mail beheren

U kunt ruimte op iCloud vrijmaken door e-mailberichten te verwijderen uit uw iCloud-e-mailaccount. U kunt ook e-mailberichten op een iPhone, iPad of iPod touch verplaatsen naar een Mac of pc waar deze niet meer meetellen voor de iCloud-opslag.

Gebruik de stappen hieronder om berichten uit een account te verwijderen. Houd er rekening mee dat berichten met grote bijlagen meer ruimte innemen dan gewone e-mails met tekst.

iPhone, iPad of iPod touch

Als een iPhone, iPad of iPod touch is geconfigureerd voor toegang tot iCloud-e-mail, kunt u berichten verwijderen uit alle postbussen en vervolgens de prullenmand leegmaken om ruimte vrij te maken:

1. Veeg naar links over een bericht om het te verwijderen.
  2. Ga naar uw postbussen en selecteer uw prullenmand.
  3. Verwijder berichten een voor een door op elk bericht naar links te vegen. Tik op 'Wijzig', 'Selecteer alle' en vervolgens op 'Verwijder' om alle berichten te verwijderen. Tik opnieuw op 'Verwijder alles' om te bevestigen.

Mac of Windows-pc

Als u iCloud Mail gebruikt met een e-mailprogramma van een desktopcomputer (zoals Mail op de Mac of Microsoft Outlook op de pc), volgt u deze stappen:

• Mail op de Mac: verwijder de berichten die u niet meer wilt, kies vervolgens 'Postbus' > 'Wis verwijderde onderdelen' en selecteer uw iCloud-e-mailaccount in het menu. Klik vervolgens op 'Wis' om te bevestigen.
  • Microsoft Outlook 2010 tot en met 2016 (Windows): verwijder de berichten die u niet meer wilt. Outlook verwijdert de berichten definitief de volgende keer dat u de app sluit en herstart.

iCloud.com

1. Log in bij iCloud.com.
  2. Selecteer 'Mail' en daarna uw prullenmand.
  3. Verwijder berichten een voor een door het bericht te selecteren dat u wilt verwijderen en vervolgens de knop 'Prullenmand'  te selecteren. Verwijder meerdere berichten door de berichten te selecteren die u wilt verwijderen en vervolgens 'Verwijder' te selecteren.

Gesproken memo's verwijderen

Met gesproken memo's in iCloud worden uw gesproken opnamen bewaard in iCloud. U kunt ze eenvoudig verwijderen als u meer ruimte nodig hebt.

iPhone, iPad of iPod touch

1. Tik op 'Verwijder' en open vervolgens 'Recent verwijderd'.
  2. Tik op 'Wijzig'.
  3. Tik op 'Verwijder alles' of selecteer gesproken memo's en tik vervolgens op 'Verwijder'.

Mac

1. Selecteer de gesproken memo's die u wilt verwijderen.
  2. Klik op 'Verwijder' .
  3. Open 'Recent verwijderd' en klik op 'Verwijder'.
  4. Klik op 'Verwijder definitief'.

Meer informatie over iCloud-opslag

Learn how iCloud operates in China mainland.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.