Apple producten schoonmaken

Aanbevelingen en richtlijnen voor het schoonmaken van een computer, iPad, iPhone, iPod, beeldscherm of randapparaat van Apple.

Apple producten worden gemaakt van verschillende materialen. Schoonmaakvoorschriften kunnen per product en per onderdeel verschillen. Allereerst zijn hier enkele tips die voor de meeste producten gelden:

• Gebruik alleen een zachte, pluisvrije doek. Vermijd schurende doeken, handdoeken, papieren handdoeken en vergelijkbare items die schade kunnen veroorzaken.
  • Koppel alle externe voedingsbronnen, apparaten en kabels los.
  • Houd vloeistoffen uit de buurt van het product.
  • Laat geen vocht in de openingen binnendringen.
  • Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen of schuurmiddelen.
  • Spuit geen reinigingsmiddelen rechtstreeks op het product.

Als er vloeistof in uw Apple product terechtkomt, moet u zo snel mogelijk hulp vragen bij een erkende Apple serviceprovider of bij een Apple Store. Vloeistofschade wordt niet gedekt door de Apple garantie van het product of een AppleCare Protection Plan. Als u van plan bent naar een Apple Store te gaan, maakt u een reservering bij de Genius Bar (niet in alle landen of regio's beschikbaar).

Voor meer gedetailleerde instructies selecteert u een Apple product:

Notebook-computers

Lees hier hoe u een Mac-notebook schoonmaakt.

MacBook, MacBook Pro en MacBook Air

Als u de buitenkant van een MacBook, MacBook Pro of MacBook Air gaat schoonmaken, schakelt u eerst de computer uit en koppelt u de lichtnetadapter los. Gebruik vervolgens een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de computer schoon te maken. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide die de buitenste laag van de behuizing kunnen beschadigen.

Schakel eerst de computer uit en koppel de lichtnetadapter los om het scherm van de MacBook, MacBook Pro of MacBook Air schoon te maken. Bevochtig een zachte, pluisvrije doek alleen met water en gebruik deze doek om het scherm van de computer schoon te maken.

MacBook Pro-modellen van 2016 en later met Touch Bar en Touch ID: Reinig de Touch Bar en Touch ID (aan/uit-knop) van deze computers op dezelfde manier als het beeldscherm. Schakel de Mac uit en koppel de lichtnetadapter los. Bevochtig een zachte, pluisvrije doek alleen met water en gebruik deze doek om de Touch Bar en de Touch ID schoon te maken.

MacBook (13-inch, eind 2009) en MacBook (13-inch, medio 2010): De onderbehuizing van deze computers is bekleed met zacht antislipmateriaal. Gebruik een grijs microvezeldoekje van 3M of een kleurstofvrije en pluisvrije doek om de onderbehuizing schoon te maken.

Terug naar boven.

Desktopcomputers

Lees hier hoe u een Mac-desktopcomputer schoonmaakt.

Mac Pro, Mac mini en iMac

Schakel om te beginnen de Mac uit en koppel de voedingskabel en alle andere aangesloten apparaten los. Gebruik vervolgens een vochtige, zachte, pluisvrije doek om de buitenkant van de computer schoon te maken. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Spuit geen vloeistof rechtstreeks op de computer. Gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide die de buitenste laag van de behuizing kunnen beschadigen.

Bevochtig de meegeleverde doek (gebruik alleen water) en veeg hiermee het beeldscherm van de iMac schoon. U kunt hiervoor ook een andere schone, zachte, pluisvrije doek gebruiken.

Maak het beeldscherm van de iMac nooit schoon met een reinigingsmiddel dat aceton bevat. Gebruik een reinigingsmiddel dat is bedoeld voor gebruik op een beeldscherm. Spuit geen reinigingsmiddel rechtstreeks op het beeldscherm. Het kan in het beeldscherm druppelen en schade veroorzaken.

Terug naar boven.

Beeldschermen

Koppel om te beginnen het beeldscherm los van de voeding, van de computer en van alle externe apparaten. Veeg vervolgens alle stof van het beeldscherm met de meegeleverde doek of een andere zachte, droge doek.

Als het paneel of de behuizing van het beeldscherm nog niet schoon is, gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om het beeldscherm schoon te maken.

Maak het beeldscherm nooit schoon met een reinigingsmiddel dat aceton bevat. Gebruik een reinigingsmiddel dat is bedoeld voor gebruik op een beeldscherm. Spuit geen reinigingsmiddel rechtstreeks op het beeldscherm. Het kan in het beeldscherm druppelen en schade veroorzaken.

Terug naar boven.

Randapparatuur

Draadloze of USB-toetsenborden, -muizen en -trackpads van Apple schoonmaken

Schakel eerst het apparaat uit. Als het apparaat verwijderbare batterijen gebruikt, verwijdert u de batterijen. (Als het apparaat met een kabel wordt aangesloten, koppelt u deze los van de computer.)

Vervolgens maakt u de buitenkant van het apparaat schoon met een pluisvrije, licht met water bevochtigde doek. Laat geen vocht in de openingen binnendringen en gebruik geen spuitbussen, oplosmiddelen, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide.

Als uw Magic Mouse of Magic Mouse 2 niet goed werkt, zit er misschien een haartje of ander vuil op de lens van de sensor. Keer de muis om en controleer het sensorvenster met een sterke lamp. Als u vuil ziet zitten, maakt u het sensorvenster voorzichtig schoon met perslucht.

Terug naar boven.

iPhone-hoesjes

iPhone-hoesje: silicone

Haal het apparaat uit het hoesje om het siliconen iPhone-hoesje schoon te maken. Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek om de buitenkant en de binnenkant van het iPhone-hoesje schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om het iPhone-hoesje schoon te maken.

iPhone-hoesje: leer

Het leren iPhone-hoesje is gemaakt van natuurlijk leer. Het uiterlijk ervan verandert als gevolg van het gebruik. Het kan gaan glimmen en van kleur veranderen door de inwerking van de oliën van uw huid en onder invloed van direct zonlicht, waardoor het hoesje een nog natuurlijker uiterlijk krijgt.

Als u het leer schoonmaakt, kan de kleur veranderen. Als u dit hoesje wilt schoonmaken, haalt u eerst de iPhone eruit. Gebruik een schone doek met warm water en milde handzeep om het iPhone-hoesje voorzichtig schoon te maken. U kunt ook een mild schoonmaakproduct met een droge, schone doek gebruiken. Schoonmaakproducten en conditioners voor leer kunnen het leer doen verkleuren.

Bescherm het iPhone-hoesje tegen langdurige blootstelling aan intens zonlicht, warmte en vochtigheid. Blootstelling aan water, olie, make-up en gekleurde materialen (zoals denim) kunnen vlekken maken op gelooid leer.

Smart Battery Case voor iPhone

Haal uw iPhone uit de Case als u uw Smart Battery Case wilt schoonmaken. Gebruik een zachte, vochtige, pluisvrije doek om de buitenkant van de Case schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de Case schoon te maken.

Gebruik een zachte, droge, pluisvrije doek om de interne Lightning-connector schoon te maken en gebruik hierbij geen vloeistoffen of reinigingsproducten.

Lees hoe u een iPhone schoonmaakt.

Terug naar boven.

iPad-hoesjes

Smart Cover en Smart Case voor iPad: polyurethaan

Als u een Smart Cover of Smart Case van polyurethaan van een iPad wilt schoonmaken, haalt u eerst de iPad eruit. Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Veeg de voorkant en de binnenkant van de Smart Cover of Smart Case af met een zachte, pluisvrije doek om vuil te verwijderen.

Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de Smart Cover en Smart Case van polyurethaan schoon te maken.

Smart Cover en Smart Case voor iPad: leer

De Smart Cover en Smart Case van de iPad zijn gemaakt van natuurlijk leer. Het uiterlijk ervan verandert als gevolg van het gebruik. Het kan gaan glimmen en van kleur veranderen door de inwerking van de oliën van uw huid en onder invloed van direct zonlicht, waardoor het hoesje een nog natuurlijker uiterlijk krijgt.

Als u het leer schoonmaakt, kan de kleur veranderen. Als u het leer wilt schoonmaken, verwijdert u eerst de iPad uit de Smart Cover en Smart Case. Gebruik een schone doek met warm water en milde handzeep om het leer voorzichtig schoon te maken. Veeg de buitenkant en de binnenkant met een zachte, pluisvrije doek af om vuil te verwijderen. U kunt ook een mild schoonmaakproduct met een droge, schone doek gebruiken. Milde schoonmaakproducten of conditioners kunnen vlekken helpen verwijderen, maar kunnen ook de kleur van het leer veranderen.

Bescherm de Smart Cover of Smart Case van de iPad tegen langdurige blootstelling aan intens zonlicht, warmte en vochtigheid. Blootstelling aan water, olie, make-up en gekleurde materialen (zoals denim) kunnen vlekken maken op gelooid leer.

Siliconenhoes voor iPad

Haal het apparaat uit de hoes om de iPad-siliconenhoes schoon te maken. Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek om de buitenkant en de binnenkant van de hoes schoon te vegen. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de hoes van de iPad schoon te maken.

Terug naar boven.

iPad

Als u uw iPad mooi wilt houden, gaat u er voorzichtig mee om. Als u geen krasjes of plekjes wilt, kunt u een van de vele hoesjes gebruiken die afzonderlijk worden verkocht. Als u een iPad wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los en schakelt u de iPad uit (houd de sluimerknop ingedrukt en versleep de schuifknop op het scherm). Gebruik een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPad schoon te maken. De iPad heeft een scherm met een vetafstotende laag. Maak het scherm van de iPad gewoon schoon met een zachte, pluisvrije doek om vingervegen te verwijderen. Na verloop van tijd zal bij normaal gebruik de vetafstotende werking van de beschermlaag afnemen. Als u het scherm opwrijft met een schurend materiaal, kan het effect van de laag nog verder verminderen en kan het scherm krassen gaan vertonen.

Terug naar boven.

iPod

iPod touch

Als u een iPod touch wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los en schakelt u de iPod touch uit (houd de sluimerknop ingedrukt en versleep de schuifknop op het scherm). Vervolgens gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod touch schoon te maken.

iPod classic

Als u een iPod classic wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los, schakelt u de iPod classic uit en zet u de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod classic schoon te maken.

iPod nano

Als u een iPod nano wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los, schakelt u de iPod nano uit en zet u de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod nano schoon te maken.

De iPod nano (6e generatie) heeft geen vergrendelknop. Voor het schoonmaken hoeft u alleen de sluimerknop in te drukken om het apparaat uit te schakelen.

iPod shuffle

Als u een iPod shuffle wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los, schakelt u het apparaat uit (versleep de schuifknop naar UIT) en gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod shuffle schoon te maken.

iPod mini

Als u een iPod mini wilt schoonmaken, koppelt u alle kabels los, schakelt u de iPod mini uit en zet u de vergrendelknop in de vergrendelpositie (HOLD). Vervolgens gebruikt u een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek. Zorg dat er geen vocht binnendringt in de behuizing. Gebruik geen glasreinigers, huishoudelijke schoonmaakmiddelen, spuitbussen, oplosmiddelen, ammoniak, schuurmiddelen of reinigingsmiddelen met waterstofperoxide om de iPod mini schoon te maken.

Terug naar boven.

Meer informatie

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.