Twee-staps-verificatie voor Apple ID

Als u geen twee-factor-authenticatie kunt gebruiken voor uw account, bijvoorbeeld als uw apparaat iOS 8 of OS X Yosemite of lager gebruikt, kunt u uw Apple ID beveiligen met twee-staps-verificatie.

Als u iOS 9 of OS X El Capitan of hoger gebruikt, gebruikt u waarschijnlijk twee-factor-authenticatie in plaats van twee-staps-verificatie. Als u niet zeker weet welke beveiligingsmethode u gebruikt, kunt u dit controleren aan de hand van deze stappen

Is twee-staps-verificatie hetzelfde als twee-factor-authenticatie?

Nee. Twee-factor-authenticatie is een nieuwere beveiligingsmethode die in iOS, macOS, tvOS, watchOS en Apple websites is ingebouwd. Deze methode biedt een gestroomlijndere gebruikerservaring en is vereist voor het gebruik van bepaalde functies die vragen om verbeterde beveiliging. Twee-factor-authenticatie is beschikbaar voor iCloud-gebruikers die ten minste één apparaat met iOS 9 of OS X El Capitan of hoger hebben.

Als u Apple apparaten hebt die kunnen worden bijgewerkt naar iOS 9 of hoger, of OS X El Capitan of hoger, kunt u twee-factor-authenticatie configureren. Als u twee-staps-verificatie gebruikt voor uw Apple ID, en u een upgrade uitvoert naar iOS 11 of hoger, of macOS High Sierra of hoger, wordt voor uw beveiligingsinstellingen mogelijk automatisch een upgrade uitgevoerd naar twee-factor-authenticatie.

Twee-staps-verificatie is een oudere beveiligingsmethode die beschikbaar is voor gebruikers die geen Apple apparaten hebben, hun apparaten niet kunnen bijwerken of om andere redenen niet in aanmerking komen voor twee-factor-authenticatie.

Wat is twee-staps-verificatie voor Apple ID?

Twee-staps-verificatie is een beveiligingsfunctie voor Apple ID die is ontworpen om te voorkomen dat niemand anders toegang heeft tot uw account of deze kan gebruiken, zelfs als ze het wachtwoord weten.

Als deze functie is ingeschakeld, moet u uw identiteit verifiëren met een apparaat of een andere goedgekeurde methode om het volgende te kunnen doen:

• Inloggen bij uw Apple ID-accountpagina
  • Inloggen bij iCloud op een nieuw apparaat of op iCloud.com
  • Inloggen bij iMessage of FaceTime*
  • Een iTunes-, Apple Books- of App Store-aankoop doen vanaf een nieuw apparaat
  • Support verkrijgen van Apple voor Apple ID-gerelateerde zaken

Hoe configureer ik twee-staps-verificatie?

U kunt twee-staps-verificatie configureren via de onderstaande link. Klik op de link, log in bij uw Apple ID-accountpagina en volg de gegeven instructies.

Configureer twee-staps-verificatie gelijk.

Hoe werkt het?

Wanneer u twee-staps-verificatie configureert, registreert u één of meer vertrouwde apparaten. Een vertrouwd apparaat is een apparaat dat u zelf beheert en waarop viercijferige verificatiecodes kunnen worden ontvangen via sms of Zoek mijn iPhone. U moet ten minste één sms-telefoonnummer opgeven.

Telkens wanneer u dan inlogt om uw Apple ID te beheren, inlogt bij iCloud of een aankoop doet bij iTunes, Apple Books of de App Store vanaf een nieuw apparaat, moet u uw identiteit verifiëren door behalve uw wachtwoord ook een viercijferige verificatiecode in te voeren.

Nadat u bent ingelogd, hebt u veilig toegang tot de account of kunt u aankopen doen zoals gewoonlijk. Zonder uw wachtwoord en de verificatiecode wordt de toegang tot de account geweigerd.

U krijgt ook een herstelsleutel van veertien tekens die u moet afdrukken en op een veilige plaats moet bewaren. Gebruik de herstelsleutel om opnieuw toegang te krijgen tot uw account als u de vertrouwde apparaten of het sms-telefoonnummer niet meer hebt, of het wachtwoord bent vergeten.

Moet ik ook nog beveiligingsvragen onthouden?

Met twee-staps-verificatie hoeft u geen beveiligingsvragen in te stellen of te onthouden. Uw identiteit wordt uitsluitend geverifieerd met uw wachtwoord, de verificatiecodes die worden verstuurd naar uw vertrouwde apparaten of sms-telefoonnummer, en uw herstelsleutel.

Welke sms-telefoonnummers moet ik verifiëren voor mijn account?

U moet voor uw account ten minste één sms-telefoonnummer verifiëren. Overweeg de verificatie van alle telefoonnummers met sms-functie die u gewoonlijk gebruikt met een iPhone of ander mobiel apparaat. Overweeg ook de verificatie van een telefoonnummer met sms-functie van een familielid, zoals een echtgenoot/echtgenote of ander familielid. U kunt dit nummer gebruiken als u tijdelijk geen toegang hebt tot uw eigen apparaten.

U kunt voor twee-staps-verificatie geen vaste telefoon of telefoonvoorziening op het internet (VOIP) gebruiken.

Een sms-telefoonnummer toevoegen of verwijderen

1. Ga naar uw Apple ID-accountpagina en voer uw Apple ID en wachtwoord in.
  2. Klik in het gedeelte 'Beveiliging' op 'Wijzig'.
  3. Klik op 'Voeg vertrouwd telefoonnummer toe'.
  4. Als u een telefoonnummer wilt toevoegen, voert u het telefoonnummer in en verifieert u dit met een sms-bericht.
  5. Als u een telefoonnummer wilt verwijderen, klikt u op  naast het telefoonnummer dat u wilt verwijderen.

Hoe gebruik ik meldingen van Zoek mijn iPhone om een verificatiecode te ontvangen?

De meldingen van Zoek mijn iPhone kunnen worden gebruikt om verificatiecodes te ontvangen op een iOS-apparaat waarop Zoek mijn iPhone is ingeschakeld. Lees hoe u Zoek mijn iPhone configureert.

Waar moet ik mijn herstelsleutel bewaren?

Bewaar de herstelsleutel op een veilige plaats thuis, op het werk of een andere locatie. Overweeg meerdere kopieën van de herstelsleutel af te drukken zodat u deze op meerdere plaatsen kunt bewaren. Zo vindt u de sleutel gemakkelijk terug wanneer u die nodig hebt en hebt u een reservekopie voor het geval dat er één verloren gaat of wordt vernield. Bewaar de herstelsleutel niet op een apparaat of computer omdat een onbevoegde gebruiker de code zo onmiddellijk kan vinden.

Als u een nieuwe herstelsleutel nodig hebt, kunt u er een aanmaken op uw Apple ID-accountpagina. Log in met uw wachtwoord en vertrouwde apparaat, ga naar het gedeelte 'Beveiliging', klik op 'Wijzig' en daarna op 'Vervang verloren herstelsleutel'.

Nadat u een nieuwe sleutel hebt gemaakt, werkt uw oude herstelsleutel niet meer.

Hoe log ik in bij mijn account met een app die het invoeren van twee-staps-verificatiecodes niet accepteert?

U kunt een nieuw app-specifiek wachtwoord genereren op uw Apple ID-accountpagina en dit invoeren in het veld 'Wachtwoord' van de app waarbij u wilt inloggen. Op deze manier kunt u veilig inloggen zelfs als de app die u gebruikt, het invoeren van verificatiecodes niet ondersteunt. U kunt bijvoorbeeld een app-specifiek wachtwoord gebruiken om in te loggen bij iCloud met een externe mail-, adresboek-, of agenda-app.

Als u een app-specifiek wachtwoord wilt genereren, logt u in bij uw Apple ID-accountpagina. Klik in het gedeelte 'Beveiliging' op 'Wijzig' > 'Maak wachtwoord aan'.

Lees meer over app-specifieke wachtwoorden.

Wat mag ik niet vergeten wanneer ik twee-staps-verificatie gebruik?

Twee-staps-verificatie vereenvoudigt en versterkt de beveiliging van een Apple ID. Nadat u deze functie hebt ingeschakeld, heeft niemand anders meer toegang tot uw account en kan ook niemand anders deze nog beheren zonder uw wachtwoord, de naar uw vertrouwde apparaten of sms-telefoonnummer verstuurde verificatiecodes, of uw herstelsleutel. U bent de enige persoon die uw wachtwoord opnieuw kan instellen, uw vertrouwde apparaten kan beheren of een nieuwe herstelsleutel kan aanmaken. Apple Support kan u helpen bij andere serviceaspecten, maar zij kunnen deze drie zaken niet voor u bijwerken of aanvragen. Wanneer u twee-staps-verificatie gebruikt, bent u verantwoordelijk voor het volgende:

• Uw wachtwoord onthouden
  • Uw vertrouwde apparaten fysiek beveiligen
  • Uw herstelsleutel op een veilige plaats bewaren

Als u niet voldoet aan twee van deze drie vereisten, kan uw Apple ID definitief worden vergrendeld.

Wat gebeurt er als ik mijn herstelsleutel verlies?

U kunt inloggen bij uw Apple ID-accountpagina en een nieuwe herstelsleutel aanmaken met behulp van het wachtwoord van uw Apple ID en een van uw vertrouwde apparaten.

1. Ga naar uw Apple ID-accountpagina.
  2. Log in met uw wachtwoord en vertrouwde apparaat.
  3. Klik in het gedeelte 'Beveiliging' op 'Wijzig' > 'Vervang verloren herstelsleutel'.

Bewaar de nieuwe herstelsleutel op een veilige plaats. Uw oude herstelsleutel werkt niet meer en u kunt deze niet gebruiken om uw wachtwoord opnieuw in te stellen of toegang te krijgen tot uw account. Als u de herstelsleutel niet ziet in het gedeelte 'Beveiliging', gebruikt u geen twee-staps-verificatie.

Wat gebeurt er als ik het wachtwoord van mijn Apple ID vergeet?

U kunt uw wachtwoord opnieuw instellen op iforgot.apple.com.

Apple Support kan het wachtwoord niet opnieuw voor u instellen. U hebt een herstelsleutel en minstens één van de vertrouwde apparaten nodig om een wachtwoord opnieuw in te stellen.

Wat gebeurt er als ik één van mijn vertrouwde apparaten verlies of weggeef?

Als u geen toegang meer hebt tot een van uw apparaten, gaat u naar uw Apple ID-accountpagina om dat apparaat zo snel mogelijk te verwijderen uit de lijst met vertrouwde apparaten. Het apparaat kan dan niet meer worden gebruikt om uw identiteit te verifiëren.

Wat gebeurt er als ik geen toegang meer heb tot een vertrouwd apparaat?

Als u geen toegang meer hebt tot een vertrouwd apparaat, kunt u toch nog toegang krijgen tot uw account met uw wachtwoord en herstelsleutel of met uw wachtwoord en sms-telefoonnummer. Daarna moet u zo snel mogelijk een nieuw vertrouwd apparaat verifiëren aan de hand van de stappen hieronder.

1. Ga naar uw Apple ID-accountpagina en voer uw Apple ID en wachtwoord in.
  2. In het scherm 'Verifieer je identiteit' selecteert u 'Geen toegang tot je vertrouwde apparaten?'.
  3. In het venster dat nu wordt geopend, voert u uw herstelsleutel in.
  4. Ga naar het gedeelte 'Beveiliging' en klik op 'Wijzig'.

Verwijder het apparaat dat u niet langer wilt gebruiken om uw identiteit te verifiëren. Als u meerdere apparaten hebt waarop Zoek mijn [apparaat] is ingeschakeld, kunt u deze verifiëren als vertrouwde apparaten. U kunt ook extra vertrouwde telefoonnummers toevoegen.

Waarom wordt mij gevraagd te wachten voor het configureren van twee-staps-verificatie?

Als veiligheidsmaatregel laat Apple niet toe twee-staps-verificatie te configureren als recent grote wijzigingen zijn aangebracht aan de Apple ID-accountgegevens. Voorbeelden van grote wijzigingen zijn het opnieuw instellen van een wachtwoord of nieuwe beveiligingsvragen. Deze wachttijd verzekert Apple ervan dat u de enige persoon bent die toegang heeft tot uw account, en ook de enige die deze wijzigt. Tijdens deze wachttijd blijft u uw account zoals gewoonlijk gebruiken met alle Apple voorzieningen en winkels.

Apple stuurt u een e-mail naar alle adressen die u hebt opgegeven om u op de hoogte te brengen van deze wachttijd en u te vragen contact op te nemen met Apple Support als u denkt dat iemand anders onbevoegde toegang heeft tot uw account. Na de vermelde datum op de pagina van uw Apple ID-account en in de ontvangen e-mail kunt u twee-staps-verificatie configureren.

Als de wachttijd is verstreken, hebt u 30 dagen de tijd om het configureren van twee-staps-verificatie te voltooien. Als u het configureren na 30 dagen probeert te voltooien of als u tijdens die periode grote wijzigingen hebt aangebracht aan uw account, wordt opnieuw een wachttijd ingesteld.

Hoe schakel ik twee-staps-verificatie uit?

U moet nog ingelogd zijn bij iCloud op al uw apparaten. U wordt mogelijk gevraagd het wachtwoord van uw Apple ID in te voeren.

1. Log in bij uw Apple ID-accountpagina.
  2. Klik in het gedeelte 'Beveiliging' op 'Wijzig'.
  3. Klik op 'Schakel twee-staps-verificatie uit'. Klik opnieuw om te bevestigen.
  4. Stel nieuwe beveiligingsvragen in en verifieer uw geboortedatum.

U ontvangt een e-mail om te bevestigen dat twee-staps-verificatie is uitgeschakeld voor uw Apple ID.

Hoe schakel ik over van twee-staps-verificatie naar twee-factor-authenticatie?

Als u gebruik maakt van twee-staps-verificatie, wordt uw account automatisch bijgewerkt naar twee-factor-authenticatie wanneer u inlogt bij iOS 11 of hoger of macOS High Sierra of hoger. U kunt twee-staps-verificatie voor een account ook handmatig omzetten in twee-factor-authenticatie door de onderstaande stappen uit te voeren.

Controleren welke functie u gebruikt

Als u niet zeker weet of u twee-staps-verificatie of twee-factor-authenticatie hebt geconfigureerd, volgt u deze stappen:

1. Log in bij uw Apple ID-accountpagina.
  2. Controleer in het gedeelte 'Beveiliging' of u 'Twee-staps-verificatie' of 'Twee-factor-authenticatie' ziet en of de functie is in- of uitgeschakeld.
  3. Als twee-staps-verificatie is ingeschakeld, voert u de volgende stappen uit om de functie uit te schakelen. Daarna kunt u twee-factor-authenticatie inschakelen. Als twee-factor-authenticatie is ingeschakeld, hoeft u verder niets te doen.

Twee-factor-authenticatie inschakelen

Voordat u twee-factor-authenticatie kunt inschakelen, moet u twee-staps-verificatie uitschakelen. U moet ook nog steeds ingelogd zijn bij iCloud op al uw apparaten. U wordt mogelijk gevraagd het wachtwoord van uw Apple ID in te voeren*.

Op een iPhone, iPad of iPod touch:

1. Ga naar 'Instellingen' > '[uw naam]'. Als u iOS 10.2 of lager gebruikt, gaat u naar 'Instellingen' > 'iCloud' en tikt u op uw Apple ID.
  2. Tik op 'Wachtwoord en beveiliging'. Voer het wachtwoord van uw Apple ID in als u hierom wordt gevraagd.
  3. Tik op 'Zet twee-factor-authenticatie aan'.

Op een Mac:

1. Kies het Apple-menu  > 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Klik achtereenvolgens op 'iCloud' en op 'Accountgegevens'. Voer het wachtwoord van uw Apple ID in als u hierom wordt gevraagd.
  3. Klik op het tabblad 'Beveiliging'.
  4. Klik op 'Zet twee-factor-authenticatie aan'.

* Als u op uw Mac inlogt met uw Apple ID, moet u het inlogwachtwoord van uw Mac wijzigen voordat u twee-factor-authenticatie configureert.

In welke landen of regio's is twee-staps-verificatie beschikbaar?

Twee-staps-verificatie is in de onderstaande landen en regio's beschikbaar. Wanneer meer landen of regio's worden toegevoegd, wordt twee-staps-verificatie automatisch weergegeven in de sectie 'Beveiliging' van de Apple ID-accountpagina.

• Albanië
  • Algerije
  • Angola
  • Anguilla
  • Antigua en Barbuda
  • Argentinië
  • Armenië
  • Australië
  • Oostenrijk
  • Bahama's
  • Bahrein
  • Bangladesh
  • Barbados
  • België
  • Bolivia
  • Botswana
  • Brazilië
  • Britse Maagdeneilanden
  • Bulgarije
  • Kameroen
  • Canada
  • Caymaneilanden
  • Centraal-Afrikaanse Republiek
  • Tsjaad
  • Chili
  • China, vasteland
  • Colombia
  • Democratische Republiek Congo
  • Republiek Congo
  • Costa Rica
  • Ivoorkust
  • Kroatië
  • Cyprus
  • Tsjechische Republiek
  • Denemarken
  • Dominica
  • Dominicaanse Republiek
  • Ecuador
  • Egypte
  • El Salvador
  • Estland
  • Eswatini
  • Fiji
  • Finland
  • Frankrijk
  • Gambia
  • Duitsland
  • Ghana
  • Griekenland
  • Grenada

• Guam
  • Guadeloupe
  • Guatemala
  • Guinee
  • Guinee-Bissau
  • Guyana
  • Honduras
  • Hongkong
  • Hongarije
  • IJsland
  • India
  • Indonesië
  • Ierland
  • Israël
  • Italië
  • Jamaica
  • Japan
  • Jordanië
  • Kazachstan
  • Kenia
  • Kosovo
  • Koeweit
  • Laos
  • Letland
  • Libanon
  • Liechtenstein
  • Litouwen
  • Luxemburg
  • Macau
  • Noord-Macedonië
  • Madagaskar
  • Maleisië
  • Mali
  • Malta
  • Martinique
  • Mauritius
  • Mexico
  • Moldavië
  • Montserrat
  • Marokko
  • Namibië
  • Nederland
  • Nieuw-Zeeland
  • Nicaragua
  • Niger
  • Nigeria
  • Noorwegen
  • Oman
  • Pakistan
  • Palau
  • Panama
  • Paraguay
  • Peru
  • Filipijnen
  • Polen
  • Portugal
  • Puerto Rico
  • Qatar
  • Réunion
  • Roemenië
  • Rusland
  • Saint Kitts en Nevis
  • Saint Lucia
  • Saint Vincent en de Grenadines
  • Sao Tomé en Principe
  • Saoedi-Arabië
  • Senegal
  • Seychellen
  • Sierra Leone
  • Singapore
  • Slowakije
  • Slovenië
  • Zuid-Afrika
  • Zuid-Korea
  • Spanje
  • Sri Lanka
  • Suriname
  • Zweden
  • Zwitserland
  • Taiwan
  • Tanzania
  • Thailand
  • Trinidad en Tobago
  • Tunesië
  • Turkije
  • Turks- en Caicoseilanden
  • Oeganda
  • Oekraïne
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigd Koninkrijk
  • Verenigde Staten
  • Uruguay
  • Venezuela
  • Vietnam
  • Jemen
  • Zimbabwe

* FaceTime is niet in alle landen of regio's beschikbaar.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.