Het NVRAM van de Mac opnieuw instellen

Als u problemen hebt met instellingen die in het NVRAM worden bewaard, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen.

Het NVRAM (non-volatile random-access memory) is een klein stukje geheugen waarin bepaalde instellingen van de Mac worden bewaard en waaruit ze snel kunnen worden opgehaald. Instellingen die in het NVRAM kunnen worden bewaard, zijn bijvoorbeeld het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de geselecteerde opstartschijf, de tijdzone en recente 'kernel panic'-gegevens. Welke instellingen in het NVRAM worden bewaard, hangt af van de Mac en de apparaten die u gebruikt.

Als u problemen hebt die te maken hebben met deze instellingen, kan het helpen om het NVRAM opnieuw in te stellen. Als de Mac bijvoorbeeld opstart van een andere schijf dan u in de voorkeuren voor 'Opstartschijf' hebt opgegeven, of als er korte tijd een vraagteken wordt weergegeven voordat de Mac opstart, moet u het NVRAM mogelijk opnieuw instellen.

Bij oudere Mac-modellen wordt dit soort gegevens bewaard in het PRAM (Parameter RAM) in plaats van in het NVRAM. Het PRAM wordt op dezelfde manier opnieuw ingesteld als het NVRAM.

Het NVRAM opnieuw instellen

Zet de Mac uit en weer aan en houd meteen deze vier toetsen tegelijk ingedrukt: Option, Command, P en R. Houd de toetsen ongeveer 20 seconden ingedrukt. In die tijd kan het lijken alsof de Mac opnieuw opstart. (Als uw Mac een opstartgeluid maakt wanneer u hem inschakelt, kunt u de toetsen loslaten wanneer u het opstartgeluid voor de tweede keer hoort.)

OptionplusCommandplusPplusR

Als de Mac klaar is met opstarten, is het een goed idee om Systeemvoorkeuren te openen en alle instellingen aan te passen die opnieuw zijn ingesteld, zoals het geluidsvolume, de beeldschermresolutie, de ingestelde opstartschijf of de tijdzone.

Als uw Mac is beveiligd met een firmwarewachtwoord, zorgt deze toetscombinatie ervoor dat de Mac wordt opgestart met macOS RecoverySchakel het firmwarewachtwoord uit voordat u het NVRAM opnieuw instelt.

Meer informatie

• Als u een Mac-desktop gebruikt in plaats van een Mac-notebook, en de instellingen zoals het geluidsvolume of de tijdzone telkens opnieuw worden ingesteld wanneer u de Mac afsluit en van de stroom afhaalt, dan moet mogelijk de batterij binnen in de Mac worden vervangen. Deze kleine batterij bevindt zich op het moederbord van de computer en zorgt ervoor dat de NVRAM-instellingen bewaard blijven wanneer de Mac geen stroom heeft. U kunt de batterij van de Mac laten vervangen bij een Apple serviceprovider.
  • Als u problemen hebt wanneer u de Mac in de sluimerstand zet of uit de sluimerstand haalt, de batterij van uw Mac-notebook oplaadt of als u andere problemen met de voeding hebt, moet u misschien de SMC (System Management Controller) opnieuw instellen.