Over pop-upadvertenties en pop-upvensters in Safari

Lees hoe u pop-upvensters blokkeert en wat u kunt doen tegen hardnekkige advertenties op uw iPhone, iPad, iPod touch of Mac.

Pop-ups kunnen advertenties, mededelingen, aanbiedingen of waarschuwingen zijn die worden geopend in uw huidige browservenster, in een nieuw venster of op een ander tabblad. Sommige pop-ups zijn advertenties van derden die phishingtactieken gebruiken, zoals waarschuwingen of prijzen, om u te doen geloven dat ze afkomstig zijn van Apple of een ander vertrouwd bedrijf, en u ertoe te verleiden om persoonsgegevens of financiële informatie prijs te geven. Andere doen het voorkomen alsof ze gratis downloads, software-updates of plugins aanbieden, terwijl ze u in werkelijkheid ongewenste software willen laten installeren.

Tenzij u zeker weet dat een advertentie legitiem is, moet u geen acties ondernemen met pop-upvensters of webpagina's die uw scherm over lijken te nemen. Hierna volgen enkele andere tips die u kunnen helpen pop-upvensters en andere ongewenste onderbrekingen te beheren.

Uw software controleren en bijwerken

Zorg ervoor dat u altijd de nieuwste software-updates installeert voor al uw Apple producten. Veel softwarereleases hebben belangrijke beveiligingsupdates en kunnen verbeteringen bevatten die pop-upvensters helpen beheren.

De veiligste plaats om apps voor uw Mac te downloaden, is de App Store. Als u software van een derde partij nodig hebt voor uw Mac, en deze software is niet beschikbaar in de App Store, download de software dan rechtstreeks van de ontwikkelaar of een andere betrouwbare bron, in plaats van via een advertentie of een link.

Safari-instellingen en -beveiligingsvoorkeuren controleren

Controleer of de beveiligingsinstellingen van Safari zijn ingeschakeld, met name 'Blokkeer pop-ups' (voor pop-upvensters) en 'Meld frauduleuze websites'.

Ga op uw iPhone, iPad of iPod touch naar 'Instellingen' > 'Safari' en schakel 'Blokkeer pop-ups' en 'Meld frauduleuze websites' in.

Op de Mac vindt u deze opties in 'Safari' > 'Voorkeuren'. Het tabblad 'Websites' bevat opties om sommige of alle pop-upvensters te blokkeren, en op het tabblad 'Beveiliging' kunt u waarschuwingen voor frauduleuze websites inschakelen.

Pop-upvensters en advertenties in Safari

Als u een irritant pop-upvenster ziet in Safari, kunt u naar het zoekveld gaan en een nieuwe URL of zoekterm invoeren om naar een nieuwe site te gaan. Als u het zoekveld niet ziet op uw iPhone, iPad of iPod touch, tikt u boven in het scherm om het weer te geven.

Sommige pop-upvensters en advertenties hebben nepknoppen die lijken op de sluitknop, dus wees voorzichtig als u probeert een pop-upvenster of advertentie te sluiten. Als u twijfelt, onderneem dan geen acties met het pop-upvenster of de advertentie en sluit het Safari-venster of -tabblad.

Op een Mac kunt u de instellingen ook zodanig wijzigen dat vensters niet opnieuw worden geopend nadat u Safari hebt afgesloten. U kunt hiervoor ook de Shift-toets ingedrukt houden terwijl u Safari opent.

Als u mogelijk adware of andere ongewenste software op uw Mac hebt geïnstalleerd

Als u pop-upvensters ziet op uw Mac die niet weggaan, hebt u mogelijk onbedoeld adware (advertising-supported software) of andere ongewenste software gedownload en geïnstalleerd. Bepaalde downloadsites van derden bevatten mogelijk ongewenste programma's met de software die u installeert.

Als u vermoedt dat u malware of adware op uw Mac hebt staan, werkt u bij naar de nieuwste versie van macOS. Als uw Mac al de nieuwste versie gebruikt, herstart u de computer. macOS bevat een ingebouwd hulpprogramma dat bekende malware verwijdert wanneer u de Mac herstart.

Kijk in de map 'Apps' of er apps staan die u niet verwacht, en verwijder deze. U kunt ook kijken op het tabblad 'Extensies' in de voorkeuren van Safari om te zien of er soms onnodige extensies zijn geïnstalleerd die u liever wilt uitschakelen. Als u advertenties of andere ongewenste programma's op uw Mac blijft zien, neemt u contact op met Apple.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie.