Problemen oplossen die worden veroorzaakt door een wijziging in de bevoegdheden van items in de thuismap

Als u de lees- of schrijfbevoegdheden van items in uw thuismap hebt gewijzigd, moet u de bevoegdheden mogelijk opnieuw instellen om bepaalde problemen te voorkomen.

De thuismap bevat vele bestanden en mappen waarvoor apps op de Mac lees- en schrijfbevoegdheid hebben. Als u die bevoegdheden wijzigt via Toon info of een andere methode waarmee u bevoegdheden kunt wijzigen, kunt u de volgende problemen ondervinden:

• Wijzigingen die u aanbrengt in Systeemvoorkeuren, worden niet bewaard na het stoppen van Systeemvoorkeuren.
  • Wijzigingen die u aanbrengt in het Dock, worden niet bewaard na het uitloggen bij uw gebruikersaccount.
  • Vensters die open waren toen u voor het laatst hebt uitgelogd of de app het laatst hebt gestopt (vóór het wijzigen van de bevoegdheden), worden weer geopend wanneer u inlogt of de app opent.
  • U wordt gevraagd om de gebruikersnaam en het wachtwoord van een beheerder in te voeren wanneer u bepaalde items in de thuismap wilt verplaatsen.
  • U krijgt steeds een bericht dat macOS uw bibliotheek moet repareren om apps te kunnen uitvoeren.
  • Tijdens het bewaren van wijzigingen in een item, ziet u een bericht met de melding dat het bestand is vergrendeld of dat u geen bevoegdheden hebt om het bestand te bewaren.
  • Voorvertoning, Teksteditor of andere apps die in de sandbox worden uitgevoerd, worden onverwachts gestopt bij het openen.
  • U krijgt een waarschuwing dat er op de opstartschijf geen ruimte meer is voor app-geheugen.
  • Activiteitenweergave geeft aan dat Safari of SafariDAVClient een groot deel van de systeembronnen gebruikt.
  • Uw Mac werkt traag.
  • Volgens een bericht in iTunes kan het apparaat niet worden gesynchroniseerd.
  • Foto's en video's die u in Foto's of iPhoto hebt geïmporteerd, verschijnen niet in de app, maar zijn wel te vinden in Finder. De bibliotheek moet worden bijgewerkt of opnieuw worden geselecteerd telkens wanneer u Foto's of iPhoto opent.

Bevoegdheden opnieuw instellen

Als het probleem is begonnen nadat u de bevoegdheden van items in uw thuismap hebt gewijzigd, stelt u de bevoegdheden opnieuw in:

1. Kies 'Ga' > 'Thuismap' in de menubalk van de Finder. Uw thuismap wordt geopend.
  2. Kies 'Archief' > 'Toon info'. Een infovenster voor de thuismap wordt geopend.
  3. Als het onderdeel 'Delen en bevoegdheden' onder in het venster niet geopend is, klikt u op de driehoek  in dat onderdeel om het te openen.
  4. Klik op de knop hangslot als het hangslot rechtsonder in het venster gesloten is. Voer vervolgens uw beheerdersnaam en wachtwoord in.
  5. Klik op het actiemenu  onder in het venster en kies vervolgens 'Pas toe op ingesloten onderdelen'. Klik op 'OK' om de actie te bevestigen. Er verschijnt een voortgangsbalk boven in het venster.
  6. Wanneer de voortgangsbalk is voltooid, opent u de app Terminal. U vindt deze in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's.
  7. Plak of typ dit commando in Terminal en druk vervolgens op Return:

diskutil resetUserPermissions / `id -u`

Op Amerikaanse toetsenborden vindt u het teken ` net boven de Tab-toets. Als er, na het invoeren van het diskutil-commando, in Terminal een bericht verschijnt met de melding dat het opnieuw instellen van de bevoegdheden voor de thuismap is mislukt (fout -69841), voert u chflags -R nouchg ~ in. Vervolgens voert u het diskutil-commando nogmaals in.

8. Stop Terminal wanneer het proces is voltooid.