Problemen oplossen die worden veroorzaakt door een wijziging in de bevoegdheden van items in de thuismap

Als u de lees- of schrijfbevoegdheden van items in uw thuismap hebt gewijzigd, moet u de bevoegdheden mogelijk opnieuw instellen om bepaalde problemen te voorkomen.

De thuismap  bevat vele bestanden en mappen waarvoor apps op de Mac lees- en schrijfbevoegdheid hebben. Als u die bevoegdheden wijzigt via Toon info of een andere methode waarmee u bevoegdheden kunt wijzigen, kunt u de volgende problemen ondervinden:

• Wijzigingen die u aanbrengt in Systeemvoorkeuren, worden niet bewaard na het stoppen van Systeemvoorkeuren.
  • Wijzigingen die u aanbrengt in het Dock, worden niet bewaard na het uitloggen bij uw gebruikersaccount.
  • Vensters die open waren toen u voor het laatst hebt uitgelogd of de app het laatst hebt gestopt (vóór het wijzigen van de bevoegdheden), worden weer geopend wanneer u inlogt of de app opent.
  • U wordt gevraagd om de gebruikersnaam en het wachtwoord van een beheerder in te voeren wanneer u bepaalde items in de thuismap wilt verplaatsen.
  • U krijgt steeds een bericht dat macOS uw bibliotheek moet repareren om programma's te kunnen uitvoeren.
  • Tijdens het bewaren van wijzigingen in een item, ziet u een bericht met de melding dat het bestand is vergrendeld of dat u geen bevoegdheden hebt om het bestand te bewaren.
  • Voorvertoning, Teksteditor of andere apps die in de sandbox worden uitgevoerd, worden onverwachts gestopt bij het openen.
  • U krijgt een waarschuwing dat er op de opstartschijf geen ruimte meer is voor programmageheugen.
  • Activiteitenweergave geeft aan dat Safari of SafariDAVClient een groot deel van de systeembronnen gebruikt.
  • Uw Mac werkt traag.
  • Volgens een bericht in iTunes kan het apparaat niet worden gesynchroniseerd.
  • Foto's en video's die u in Foto's of iPhoto hebt geïmporteerd, verschijnen niet in de app, maar zijn wel te vinden in Finder. De bibliotheek moet worden bijgewerkt of opnieuw worden geselecteerd telkens wanneer u Foto's of iPhoto opent.

Bevoegdheden opnieuw instellen

Als het probleem begonnen is na wijziging van de bevoegdheden in uw thuismap , stelt u de bevoegdheden opnieuw in aan de hand van de volgende stappen.

1. Kies 'Ga' > 'Thuismap' in de menubalk van de Finder. Uw thuismap wordt geopend.
  2. Kies 'Archief' > 'Toon info'. Een infovenster voor de thuismap wordt geopend.
  3. Als het onderdeel 'Delen en bevoegdheden' onderaan het venster niet geopend is, klikt u op de driehoek  in dat onderdeel om het te openen.
  4. Als de vergrendelknop onderaan het venster op slot staat (hangslot), klikt u op het hangslot en voert u de gebruikersnaam en het wachtwoord van een beheerder in.
  5. Klik op het actiemenu  onderaan het venster en kies vervolgens 'Pas toe op ingesloten onderdelen'. Klik op 'OK' om de actie te bevestigen. Er verschijnt een voortgangsbalk boven in het venster.
  6. Wanneer de voortgangsbalk is voltooid, opent u de app Terminal. U vindt deze in de map 'Hulpprogramma's' in de map 'Programma's'.
  7. Plak of typ diskutil resetUserPermissions / `id -u` in Terminal en druk vervolgens op Return.
    Op Amerikaanse toetsenborden vindt u het teken ` net boven de Tab-toets.
  8. Als in Terminal wordt gemeld dat het opnieuw instellen van de bevoegdheden is mislukt, gaat u verder bij het volgende gedeelte.
  9. Als de procedure is voltooid, start u de Mac opnieuw op.

Als in Terminal wordt gemeld dat het opnieuw instellen van de bevoegdheden is mislukt

Als u na het uitvoeren van de hiervoor beschreven een bericht krijgt dat het opnieuw instellen van de bevoegdheden voor de thuismap van de gebruiker is mislukt (fout -69841), voert u de volgende stappen uit.

Als uw Mac macOS Mojave gebruikt

1. Stop Terminal.
  2. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Beveiliging en privacy' en vervolgens op 'Privacy'.
  3. Klik op het hangslot  en geef uw beheerderswachtwoord op.
  4. Kies 'Volledige schijftoegang' in de lijst van items aan de linkerkant.
  5. Voeg Terminal toe aan lijst van apps die volledige schijftoegang mogen hebben: gebruik de knop 'Voeg toe'  of sleep de Terminal-app naar het gebied erboven.
  6. Open Terminal en typ vervolgens chflags -R nouchg ~.
  7. Typ nogmaals diskutil resetUserPermissions / `id -u`.
  8. Als de procedure is voltooid, start u de Mac opnieuw op.
  9. Kies het Apple-menu () > 'Systeemvoorkeuren', klik op 'Beveiliging en privacy' en vervolgens op 'Privacy'.
  10. Klik op het hangslot  en geef uw beheerderswachtwoord op.
  11. Kies 'Volledige schijftoegang' in de lijst van items aan de linkerkant.
  12. Nu kunt u Terminal verwijderen uit de lijst van apps die volledige schijftoegang mogen hebben, of het selectievak naast Terminal uitschakelen.

Als de Mac macOS High Sierra of lager gebruikt

1. Typ chflags -R nouchg ~.
  2. Typ nogmaals diskutil resetUserPermissions / `id -u`.
  3. Als de procedure is voltooid, start u de Mac opnieuw op.