Als je NetBoot-clients niet kunnen opstarten vanaf de server

Sommige clients starten mogelijk niet op, terwijl de server wel NetBoot-services aanbiedt. Controleer de logboekberichten op de server om te zien wat hiervan de oorzaak is.

Controleer de logboekberichten op de server

Inspecteer de berichten om vast te stellen in welk stadium de communicatie tussen de client en de server stopt. Zo kun je de oorzaak van het NetBoot-probleem identificeren.

Als je OS X 10.11 of ouder gebruikt, bekijk je het bestand /var/log/system.log op de NetBoot-server.

Gebruik in macOS Sierra 10.12 of nieuwer de Console-app om een filter aan te maken, zodat je liveberichten kunt zien op de NetBoot-server:

1. Typ 'bootpd' in het zoekveld en druk op Return.

2. Klik op 'Proces' in de lijst die nu wordt weergegeven. Klik op 'Bewaar' als je deze zoekopdracht wilt opslaan.

Voer dit commando uit om liveberichten te zien die het bootpd-proces op de NetBoot-server registreert:

sudo log stream --process bootpd

Voer deze opdracht uit om berichten te bekijken die zijn geregistreerd in de gegevensopslag van het systeemlogboek op de NetBoot-server:

sudo log show --predicate 'senderImagePath contains "bootpd"'

Server legt berichten vast die moeten worden opgezocht in macOS Server 10.12 en nieuwer

Zoek naar de serverberichten die in een van de volgende gedeelten worden genoemd, afhankelijk van de vraag of DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) actief is of niet.

Als DHCP actief is op de NetBoot-server

Zoek in het serverlogboek naar berichten van het type 'DHCP Discover', 'Offer' en 'Request'. Deze voorbeelden zijn afkomstig van een server waarop macOS Sierra en macOS Server 5.2 worden uitgevoerd.

DHCP DISCOVER

DHCP DISCOVER [en3]: 1,40:6c:8f:37:95:27

Dit is een verzoek van een client om DHCP-servers in het netwerk te vinden.

Als je dit bericht niet ziet, wordt bootp-verkeer (DHCP) mogelijk geblokkeerd. Zorg dat alle netwerkapparaten die zich tussen de server en de client bevinden (bijvoorbeeld een firewall of een beheerde switch), correct geconfigureerd zijn.

OFFER

OFFER sent MacBook-Air 192.168.1.200 pktsize 300

Dit DHCP-bericht geeft aan dat de server een DHCP-lease aanbiedt aan de clientcomputer.

Als je DHCP-services gebruikt op de NetBoot-server maar dit bericht niet wordt weergegeven, heeft de server mogelijk vastgesteld dat deze geen IP-adressen kan leasen om een van de volgende redenen:

• De geldige subnetten hebben geen vrije IP-adressen.

• Er zijn geen geldige subnetten.

ACK

ACK sent MacBook-Air 192.168.1.200 pktsize 300

Dit bericht geeft aan dat de DHCP-server bevestigt dat de client het door de server aangeboden IP-adres accepteert. De DHCP-server registreert dat de client het adres gebruikt, en de DHCP-leaseperiode begint.

DHCP INFORM

DHCP INFORM [en3]: 1,40:6c:8f:37:95:27

Dit bericht geeft aan dat de client een DHCP-bericht naar de server stuurt om DHCP-opties te ontvangen.

Als DHCP uitgeschakeld is op de NetBoot-server

Als je DHCP hebt uitgeschakeld, zoek je naar BSDP-serverlogberichten (Boot Service Discovery Protocol). Deze voorbeelden zijn afkomstig van een server waarop macOS Sierra en macOS Server 5.2 worden uitgevoerd.

BSDP INFORM

BSDP INFORM [en3] 1,40:6c:8f:37:95:27 NetBoot001 arch=i386 sysid=MacBookAir5,2

Dit is een BSDP-bericht van een client om een reactie van BSDP (NetBoot)-servers te genereren. De client maakt zich bekend met zijn MAC-adres (Media Access Control). De client vermeldt welk type computer hij is, zodat de server kan bepalen of hij de client kan laten starten. BSDP gebruikt DCHP-optie 43 voor communicatie tussen clients en servers.

De server registreert dit bericht in de volgende gevallen:

• Een client opent het voorkeurenpaneel 'Opstartschijf'.

• Een gebruiker houdt tijdens het opstarten de Option-toets ingedrukt. In dit geval zie je meestal een BSDP ACK[LIST]-bericht nadat je dit BSDP INFORM-bericht ziet.

• Een client selecteert een NetBoot-schijfkopie om mee op te starten. In dit geval zie je meestal een BSDP ACK[SELECT]-bericht nadat je dit BSDP INFORM-bericht ziet.

Als je dit bericht niet ziet, blokkeert een firewall, beheerde switch of ander netwerkapparaat tussen de server en de client mogelijk bootp-verkeer (DHCP). Controleer de configuratie van deze apparaten.

BSDP ACK[LIST]

NetBoot: [1,40:6c:8f:37:95:27] BSDP ACK[LIST] sent 192.168.1.200 pktsize 344

Dit bericht geeft aan dat de server heeft gereageerd met een lijst van beschikbare NetBoot-schijfkopieën.

BSDP ACK[SELECT]

NetBoot: [1,40:6c:8f:37:95:27] BSDP ACK[SELECT] sent 192.168.1.37 pktsize 358

Dit bericht geeft aan dat de BSDP-server de keuze van de client voor een NetBoot-schijfkopie bevestigt.

Server registreert berichten die moeten worden opgezocht in OS X Server 10.11 en eerder

Zoek naar de serverberichten die hieronder worden vermeld. Deze voorbeelden zijn afkomstig van een server met Mac OS X Server 10.6. Logboekvermeldingen van latere versies van Mac OS X Server zien er ongeveer hetzelfde uit.

BSDP INFORM

server bootpd[726]: BSDP INFORM [en0] 1,0:3:93:8d:e0:f4 NetBoot006 arch=ppc sysid=PowerMac4,2

Dit is een BSDP-bericht van een client om een reactie van BSDP (NetBoot)-servers te genereren. De client maakt zich bekend met zijn MAC-adres. De client vermeldt welk type computer hij is, zodat de server kan bepalen of hij de client kan laten starten.

De server registreert dit bericht in de volgende gevallen:

• Een client opent het voorkeurenpaneel 'Opstartschijf'.

• Een gebruiker houdt tijdens het opstarten de Option-toets ingedrukt. In dit geval zie je meestal een BSDP ACK[LIST]-bericht nadat je dit BSDP INFORM-bericht ziet.

• Een client selecteert een NetBoot-schijfkopie om mee op te starten. In dit geval zie je meestal een BSDP ACK[SELECT]-bericht nadat je dit BSDP INFORM-bericht ziet.

BSDP ACK[LIST]

server bootpd[726]: NetBoot: [1,0:3:93:8d:e0:f4] BSDP ACK[LIST] sent 192.168.1.12 pktsize 416

Dit bericht geeft aan dat de server een lijst van beschikbare NetBoot-schijfkopieën verstuurt.

BSDP ACK[SELECT]

server bootpd[726]: NetBoot: [1,0:3:93:8d:e0:f4] BSDP ACK[SELECT] sent 192.168.1.12 pktsize 450

Dit bericht geeft aan dat de BSDP-server de keuze van de client voor een NetBoot-schijfkopie bevestigt.

DHCP INFORM

server bootpd[726]: DHCP INFORM [en0]: 1,0:3:93:8d:e0:f4

Dit bericht geeft aan dat de client een DHCP-bericht naar de server stuurt om DHCP-opties te ontvangen.

BSDP DISCOVER

server bootpd[726]: BSDP DISCOVER [en0] 1,0:3:93:8d:e0:f4 NetBoot006 arch=ppc sysid=PowerMac4,2

Dit bericht geeft aan dat de client een BSDP-bericht verstuurt om te proberen op te starten via NetBoot. De client maakt zich bekend met zijn MAC-adres. De client vermeldt welk type computer hij is, zodat de server kan bepalen of hij de client kan laten starten.

Als dit BSDP-bericht niet in het logboek staat, controleer dan je netwerkverbinding. Mogelijk kan de server niet communiceren met de client.

BSDP OFFER

server bootpd[726]: BSDP OFFER sent [1,0:3:93:8d:e0:f4] pktsize 447

Dit bericht geeft aan dat:

• de server het DISCOVER-verzoek heeft ontvangen;

• de server heeft bepaald dat hij de client kan starten;

• de server een bericht heeft gestuurd naar de client waarin NetBoot wordt aangeboden.

Als je deze vermelding niet in het logboek ziet, heeft de server vastgesteld dat de computer niet kan worden opgestart. Dit kan voorkomen in de volgende gevallen:

• Filteren is ingeschakeld op de server. Controleer de tab 'Filters' in de Server-app.

• Filteren is ingeschakeld bij de schijfkopie. Klik in de Server-app op de tab 'Schijfkopie' en dubbelklik op de schijfkopie.

• De client kan geen geldige NetBoot- of NetInstall-schijfkopie vinden op de server.

DHCP DISCOVER

server bootpd[726]: DHCP DISCOVER [en0]: 1,0:3:93:8d:e0:f4

Dit bericht geeft aan dat client vraagt om een IP-adres. Dit verzoek is niet server-specifiek. Dit geeft alleen aan dat het bericht is verstuurd op het netwerksegment. Het verzoek is niet specifiek gericht aan deze server. Dit bericht verschijnt alleen wanneer de DHCP-service is ingeschakeld op de NetBoot-server.

Als je DHCP-services gebruikt op de NetBoot-server maar dit bericht niet ziet, blokkeert een firewall, beheerde switch of ander netwerkapparaat tussen de server en de client mogelijk bootp-verkeer (DHCP). Controleer de configuratie van deze apparaten.

OFFER

server bootpd[726]: OFFER sent 192.168.1.12 pktsize 300

Dit bericht geeft aan dat de server een DHCP-lease aanbiedt aan de clientcomputer.

Als je DHCP-services gebruikt op de NetBoot-server maar dit bericht niet ziet, heeft de server mogelijk vastgesteld dat deze geen IP-adressen kan leasen om een van de volgende redenen:

• De server heeft vastgesteld dat er in de geldige subnetten geen vrije IP-adressen meer zijn.

• De server heeft vastgesteld dat er geen geldige subnetten zijn.

DHCP REQUEST

server bootpd[726]: DHCP REQUEST [en0]: 1,0:3:93:8d:e0:f4

Dit is een DHCP-verzoek van de client om een IP-adres te verkrijgen. Dit bericht verschijnt alleen wanneer de DHCP-service is ingeschakeld op de NetBoot-server.

Als je HTTP NetBoot gebruikt

Controleer de bevoegdheden voor de webdirectory. Als opslaggegevens op de opstartschijf staan, kun je de toestemmingen vinden in /Library/Server/Web/Data/Sites/Default/NetBoot. De bevoegdheden moeten er als volgt uitzien:

drwxr-xr-x 3 root wheel 102 (time stamp) /Library/Server/Web/Data/Sites/Default/NetBoot/

Als je Diskless NetBoot (AFP) gebruikt

Als het maximumaantal NetBoot-verbindingen van de server is bereikt, kan een client niet opstarten. Verhoog op de server het maximumaantal verbindingen en de 'aging time'-waarde voor clients. Deze waarde bepaalt hoe vaak de server de beschikbare verbindingen opnieuw kan gebruiken.

Je kunt de software voor netwerkinstallatie en server alleen gebruiken om het volgende te installeren en te reproduceren:

• niet-auteursrechtelijk beschermd materiaal

• materiaal waarvan u zelf het auteursrecht bezit

• materiaal waarvoor je toestemming hebt of wettelijk geautoriseerd bent om het te reproduceren

Voor softwarelicentieovereenkomsten voor netwerkinstallatie en server moet je:

• Ervoor zorgen dat elke eindgebruiker op de hoogte is van de voorwaarden van de softwarelicenties voor alle software die de afbeeldingsbestanden bevatten.

• Ervoor zorgen dat alle eindgebruikers voldoen aan deze softwarelicentievoorwaarden.