Oude FileVault in OS X - waarschuwing 'Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de harde schijf...'

Als u de oude FileVault in- of uitschakelt in het voorkeurenpaneel 'Beveiliging en privacy', ziet u mogelijk deze waarschuwing als er weinig ruimte op de harde schijf is: 'Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de harde schijf om FileVault in (of uit) te schakelen'.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door Apple.

Maak een nieuwe gebruikersaccount aan en zet de gegevens over naar de account met behulp van een beperkte schijfkopie. Als u OS X Snow Leopard of lager gebruikt, kunt u indien gewenst de oude FileVault opnieuw inschakelen in de nieuwe account. Wanneer u klaar bent, kunt u de oorspronkelijke account verwijderen om de schijfruimte terug te krijgen.

Belangrijk: Voordat u deze stappen uitvoert, kunt u het beste als voorzorgsmaatregel een reservekopie van de gegevens (of van de gehele thuismap) maken.

1. Start op in de Veilige modus.
  2. Log in met uw account, als u dit nog niet hebt gedaan.

Maak een tijdelijke schijfkopie waarnaar u de bestanden uit de thuismap verplaatst
Open geen andere programma's terwijl u deze stappen uitvoert.

1. Open Schijfhulpprogramma in de map 'Hulpprogramma's' (in de map 'Programma's').
  2. Kies in het Archief-menu de optie 'Nieuw' > 'Lege schijfkopie'.
  3. Kies 'beperkt' in het venstermenu 'Structuur:' van het venster 'Lege schijfkopie'.
  4. Pas het venstermenu 'Grootte' aan. De schijfkopie moet groot genoeg zijn om de inhoud van uw thuismap te bewaren. U kunt 'Aangepast...' kiezen in het venstermenu 'Grootte' om een specifieke grootte op te geven als dat nodig is (bijvoorbeeld als u meer dan 4,7 GB nodig hebt).

Het kan geen kwaad als u de schijfkopie iets groter maakt dan u denkt nodig te hebben. Als u bijvoorbeeld 2,3 GB aan materiaal in uw thuismap hebt, kunt u een schijfkopie van 2,6 GB (of groter) aanmaken.
  5. Geef de schijfkopie een unieke naam maar bewaar deze niet in de thuismap (bewaar deze bijvoorbeeld niet op het bureaublad of in de map 'Documenten'). U kunt de schijfkopie bewaren in de hoofdmap van het Mac OS X-volume of op een andere partitie of schijf.

Opmerking: Als de harde schijf onvoldoende beschikbare ruimte heeft voor de nieuwe schijfkopie, maakt u deze aan op een externe schijf of andere partitie die wel voldoende ruimte heeft.

6. Activeer de nieuwe, beperkte schijfkopie.
  7. Selecteer in de Finder het schijfkopievolume en kies 'Toon info' in het Archief-menu. Zorg ervoor dat 'Negeer eigendomsrechten op dit volume' is geselecteerd (onderaan het venster).
  8. Open de thuismap (in het Ga-menu kiest u 'Thuismap').
  9. Selecteer alle items in de thuismap en sleep (kopieer) ze naar de geactiveerde beperkte schijfkopie. Opmerking voor gevorderden: Onzichtbare bestanden of mappen worden mogelijk niet gekopieerd; doorgaans veroorzaakt dit geen probleem of slechts een klein probleem. SSH-gebruikers zullen bijvoorbeeld de SSH-sleutel moeten accepteren na het voltooien van deze stappen.

Maak een nieuwe gebruikersaccount aan

1. Kies in het Apple-menu de optie 'Systeemvoorkeuren'.
  2. Kies in het Weergave-menu de optie 'Accounts' of 'Gebruikers en groepen'.
  3. Maak een nieuwe account aan met dezelfde bevoegdheden als de originele, huidige account (schakel 'Sta toe dat gebruiker deze computer beheert' in als het is ingeschakeld voor de huidige account). Het kan handig zijn om de account een naam te geven die lijkt op die van de huidige account.
  4. Log uit bij de account en log in bij de nieuwe account die u in de vorige stap hebt aangemaakt.

Kopieer bestanden van de schijfkopie naar de nieuwe account
Het is beter om geen andere programma's te openen tijdens deze procedure.

1. Activeer dezelfde, nieuwe, beperkte schijfkopie met de gekopieerde bestanden.
  2. Selecteer in de Finder het symbool van het schijfkopievolume en kies 'Toon info' in het Archief-menu.
  3. Zorg ervoor dat 'Negeer eigendomsrechten op dit volume' is geselecteerd (onderaan het venster).
  4. Markeer alle items in de beperkte schijfkopie en sleep ze naar de thuismap van de nieuwe account (kies in het Ga-menu van de Finder de optie 'Thuismap'). U wordt mogelijk gevraagd het vervangen van enkele items te bevestigen.
  5. Herstart de computer als het kopiëren is voltooid.
  6. Log in bij de nieuwe gebruikersaccount en controleer of de gewenste gegevens zijn overgezet en of u de bestanden kunt openen zoals verwacht (bijvoorbeeld items op het bureaublad of in de map 'Documenten').
  7. Schakel, indien gewenst, FileVault in voor deze account in het voorkeurenpaneel 'Beveiliging en privacy'.

Maak ruimte vrij op de schijf

Als u de ruimte van de oude account op de schijf wilt vrijmaken, gebruikt u Systeemvoorkeuren om de originele gebruikersaccount te verwijderen. U kunt ook de tijdelijke, beperkte schijfkopie verwijderen.

Belangrijk:
Verwijder deze niet totdat u zeker weet dat alle bestanden correct zijn gekopieerd. Gevorderde gebruikers moeten controleren of alle benodigde onzichtbare bestanden zijn gekopieerd. Als dit niet het geval is, gebruikt u Terminal om ze te kopiëren of te verplaatsen.