OS X Oude FileVault - waarschuwing ‘Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de harde schijf...’

Bij het in- of uitschakelen van de oude FileVault in het voorkeurenpaneel Beveiliging en privacy, ziet u mogelijk deze waarschuwing als er weinig ruimte op de harde schijf is: ‘Er is onvoldoende ruimte beschikbaar op de harde schijf om FileVault in (of uit) te schakelen’.

Maak een nieuwe gebruikersaccount aan en zet de gegevens over naar de account via een beperkte schijfkopie. Als u OS X Snow Leopard of lager gebruikt, kunt u indien gewenst de oude FileVault opnieuw inschakelen in de nieuwe account. Wanneer u klaar bent, kunt u de oorspronkelijke account verwijderen om de schijfruimte terug te krijgen.

Belangrijk: voordat u deze stappen uitvoert, kunt u het beste als voorzorgsmaatregel een reservekopie van de gegevens (of van de gehele thuismap) maken.

1. Start op in de Veilige modus.
  2. Log in met uw account als u dit nog niet hebt gedaan.

Maak een tijdelijke schijfkopie waarnaar u de bestanden uit de thuismap verplaatst
Open geen andere programma’s terwijl u deze stappen uitvoert.

1. Open Schijfhulpprogramma in de map Hulpprogramma’s (in de map Programma’s).
  2. Kies in het menu Archief de optie Nieuw > Lege schijfkopie.
  3. Kies ‘beperkt’ in het venstermenu ‘Structuur:’ van het venster Lege schijfkopie.
  4. Pas het venstermenu Grootte aan. De schijfkopie moet voldoende capaciteit hebben om de inhoud van de thuismap (map) te bewaren. U kunt ‘Aangepast...’ kiezen in het venstermenu Grootte om indien nodig een specifieke grootte op te geven (bijvoorbeeld: als u meer dan 4,7 GB nodig hebt).

U kunt de schijfkopie net iets groter maken dan u denkt nodig te hebben. Als u bijvoorbeeld 2,3 GB aan inhoud hebt in de thuismap, kunt u een schijfkopie van 2,6 GB (of groter) aanmaken.
  5. Geef de schijfkopie een unieke naam maar bewaar deze niet in de thuismap (bewaar deze bijvoorbeeld niet op het bureaublad of in Documenten). U kunt de schijfkopie bewaren in de hoofdmap van het Mac OS X-volume of op een andere partitie of schijf.

Opmerking: als de harde schijf onvoldoende beschikbare ruimte heeft voor de nieuwe schijfkopie, maakt u deze op een externe schijf of andere partitie aan die wel voldoende ruimte heeft.

6. Activeer de nieuwe, beperkte schijfkopie.
  7. Selecteer in de Finder het schijfkopievolume en kies ‘Toon info’ in het menu Archief. Zorg ervoor dat ‘Negeer eigendomsrechten op dit volume’ is geselecteerd (onder in het venster).
  8. Open de thuismap (in het menu Ga kiest u ‘Thuismap’).
  9. Selecteer alle items in de thuismap en sleep (kopieer) ze naar de geactiveerde, beperkte schijfkopie. Opmerking voor gevorderden: onzichtbare bestanden of mappen zijn mogelijk niet gekopieerd; doorgaans veroorzaakt dit geen probleem of slechts een klein probleem. SSH-gebruikers zullen bijvoorbeeld de SSH-sleutel moeten accepteren na het voltooien van deze stappen.

Maak een nieuwe gebruikersaccount aan

1. Kies Systeemvoorkeuren in het Apple-menu.
  2. Kies in het menu Weergave de optie ‘Accounts’ of ‘Gebruikers en groepen’.
  3. Maak een nieuwe account aan met dezelfde bevoegdheden als de originele, huidige account (schakel ‘Sta toe dat gebruiker deze computer beheert’ in als het is ingeschakeld voor de huidige account). Mogelijk wilt u de account een naam geven die vergelijkbaar is met de huidige account.
  4. Log uit bij de account en log in bij de nieuwe account die u in de vorige stap hebt aangemaakt.

Kopieer bestanden van de schijfkopie naar de nieuwe account
Vermijd het openen van andere programma’s tijdens dit proces.

1. Activeer dezelfde, nieuwe, beperkte schijfkopie met de gekopieerde bestanden.
  2. Selecteer in de Finder het symbool van het schijfkopievolume en kies ‘Toon info’ in het menu Archief.
  3. Zorg ervoor dat ‘Negeer eigendomsrechten op dit volume’ is geselecteerd (onder in het venster).
  4. Markeer alle items in de beperkte schijfkopie en sleep ze naar de thuismap van de nieuwe account (kies in het menu Ga van de Finder de optie ‘Thuismap’). U wordt mogelijk gevraagd het vervangen van enkele items te bevestigen.
  5. Herstart de computer als het kopiëren is voltooid.
  6. Log in bij de nieuwe gebruikersaccount en controleer of de gewenste gegevens zijn overgezet en of u de bestanden kunt openen zoals verwacht (bijvoorbeeld items op het bureaublad of in de map Documenten).
  7. Schakel, indien gewenst, FileVault in voor deze account in het voorkeurenpaneel Beveiliging en privacy.

Maak ruimte op de schijf vrij

Als u de ruimte op de schijf van de oude account wilt vrijmaken, gebruikt u Systeemvoorkeuren om de originele gebruikersaccount te verwijderen. U kunt ook de tijdelijke, beperkte schijfkopie verwijderen.

Belangrijk:
verwijder deze niet totdat u zeker weet dat alle bestanden juist zijn gekopieerd. Gevorderde gebruikers moeten ervoor zorgen dat alle nodige onzichtbare bestanden zijn gekopieerd. Als dit niet het geval is, gebruikt u Terminal om ze te kopiëren of te verplaatsen.