De invloed van apps op de prestaties, gebruiksduur van de batterij, temperatuur en ventilatoractiviteit van de Mac

In Activiteitenweergave ziet u of een programma op een Mac de CPU meer belast dan normaal.

Als een app niet reageert of niet naar behoren werkt, wordt de processor (CPU) wellicht zwaarder belast dan normaal, zelfs wanneer de app niets lijkt te doen. Naarmate de CPU harder werkt, verbruikt hij meer energie, waardoor de Mac minder lang op batterijstroom kan blijven werken. Er komt ook warmte vrij, waardoor de ventilatoren van de Mac sneller gaan draaien.

De CPU-activiteit controleren in Activiteitenweergave

Gebruik het paneel 'CPU' in Activiteitenweergave om te zien hoe zwaar apps (processen) de CPU belasten:

1. Open Activiteitenweergave en kies 'Weergave' > 'Alle processen'.
  2. Klik op de kop van de kolom '% CPU' om te sorteren op het percentage van de CPU-capaciteit dat door de verschillende processen wordt gebruikt.

Het paneel 'CPU' in Activiteitenweergave

Apps gebruiken doorgaans een groter percentage van de CPU-capaciteit wanneer taken met intensieve berekeningen, zoals het coderen van video, worden uitgevoerd. Maar het CPU-gebruik hoort af te nemen wanneer de taak is voltooid en volledig te stoppen wanneer de app niet meer geopend is. Alle processen (behalve kernel_task) die systematisch meer dan 70 procent van de CPU-capaciteit gebruiken, zorgen voor een aanzienlijke belasting van de CPU en werken mogelijk niet naar behoren.

Niet goed werkende processen stoppen

Als u een proces wilt stoppen, probeert u dit eerst op de gebruikelijke manier. Als u bijvoorbeeld Safari wilt stoppen, schakelt u over naar Safari en kiest u 'Safari' > 'Stop Safari'.

Als u een proces niet op de normale manier kunt stoppen, kunt u het geforceerd stoppen in Activiteitenweergave. Bewaar eventuele documenten die met het proces te maken hebben, selecteer het proces in Activiteitenweergave en kies 'Weergave' > 'Stop proces'.

Als de naam van een proces u niet bekend voorkomt, kan het een macOS-proces zijn of deel uitmaken van een ander proces dat u wel herkent. Als u de relatie tussen processen wilt zien, kiest u 'Weergave' > 'Alle processen, hiërarchisch'. Als u ziet dat een proces deel uitmaakt van een app, zoals Safari of Mail, stopt u het programma voordat u ertoe overgaat om de processen ervan te stoppen.

Om te vermijden dat processen niet goed werken, moet u de programma's, plugins en het besturingssysteem up-to-date houden.

Informatie over producten die niet door Apple zijn gemaakt of externe websites die niet door Apple worden beheerd of getest, wordt verstrekt zonder aanbeveling of goedkeuring. Apple aanvaardt geen aansprakelijkheid wat betreft de keuze, de prestaties of het gebruik van websites of producten van derden. Apple doet geen enkele toezegging met betrekking tot de juistheid of de betrouwbaarheid van websites van derden. Aan het gebruik van internet zijn risico’s verbonden. Neem contact op met de leverancier voor meer informatie. Andere bedrijfs- en productnamen zijn mogelijk handelsmerken van de respectievelijke eigenaars.